Actualitate
Remember 19 iulie 1990 – Presa acum 30 de ani
EVRIKA
Într-o dezbatere televizată, un „cadru de răspundere” ne-a explicat că Uzina de aluminiu Slatina nu e rentabilă din cauză că vechiul (sic!) dictator a înzestrat-o cu linii tehnologice depăşite. Să înţelegem că e nevoie de un nou dictator spre a o face rentabilă? Orice limbă are cursele ei…
AZI
1516=2756! Este numai un exemplu al „exactităţii” cifrelor comunicate de U.D.M.R. care au vrut să pună la punct „Vatra Românească”, cu privire la numărul absolvenţilor. O să ajungem ca la fusele orare -ora Bucurestiului, ora Londrei – să spunem „după cifra U.D.M.R.-ului”?
IERI
La cea de-a 22-a ediţie a Olimpiadei internaţionale de Chimie, care a avut loc la Paris, cei patru reprezentanţi ai României au repurtat un frumos succes, obţinind fiecare o medalie de argint. Un care de rigi?
Ziarul Libertatea din 19 iulie 1990 pag. 1-a
Caricatură de ANDO
(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MINA ÎN FOC)
• CONFERINŢA
La Innsbruck, eroina perpetuă Doina (fostă Iuhasz) si actuală Kociş-Kornea a ţinut o conferinţă de presă, după ce îşi îndeplinise în mod exemplar, în fata parlamentarilor din C.E., însărcinările primite din partea domnilor Domokoş, Racz, Pall et Lykeanu.
Scăpărătoarea d-nă Kociş-Kornea a enumerat, în prima parte a conferinţei, condiţiile minimale obligatorii pe care ea le va impune Guvernului si care vor convinge străinii că s-a purces ferm pe calea democratizării udemeristo-umerelisto-gedeSSiste. Pînă la sfîrşitul anului, ca o primă condiţie, va fi proclamată Reg. Aut. Trans-Erdely, care va fi administrată, pînă la viitoarele alegeri din R. Ungară, de un consiliu de coaliţie al reprezentanţilor celor trei avantGĂRZI. Se va desfiinţa graniţa de west garantîndu-se astfel libertatea de circulaţie persoanelor. O a doua condiţie, de natură economică, va consta în preluarea de către Guvern a datoriei externe de 21 miliarde de dolari a Budapestei. Şi, în sfîrşit, a treia condiţie, care va demonstra buna credintă a Bucureştiului, va fi mate-rializată prin sărbătorirea în fiecare an a zilei de 30 august 1940, cînd vor fi arborate şi drapelele României.
Răspunzînd la o întrebare a corespondentului „Vocii Americii” la Budapesta, referitoare la un articol intitulat „Români împotriva României” apărut în presa de la Bucureşti, d-na Kociş-Kornea a subliniat caracterul naţionalist al titlului, arătind că în viitor, pentru ca minorităţile să nu se simtă marginalizate, cuvîntul român” va fi înlocuit cu „olah”. In ce priveşte denumirea de „România”, a continuat d-na Kociş, U.D.M.R. (care de fapt se numeşte U.D.M.) a înaintat deja propuneri de schimbare a acestei şovine, aşteptîndu-se aprobarea Budapestei şi Washingtonului.
• MEDIERI
Agenţiile internaţionale de presă transmit despre refugierea la ambasada Cubei din Tirana a d-lui. prof. S. Brucan, ca urmare a eşecului înregistrat in acţiunea de mediere, cu care fusese însărcinat de dl. James Baker, pe lîngă tovarăşul Ramiz Alia. Se aşteaptă sosirea de la Washington a unui avion „Air Porce” pentru evacuarea profesorului.
In situaţia creată, aflăm din surse R. L. că urmează să decoleze de la Bucureşti la Tirana, via Budapesta, delegaţia grupului pentru dialog social, condusă de mandarinii tienanmen-işti OK Tav Ian şi Li Cea Nu, instruită special de mister A.G.-iunior la indicaţiile d-lui. J.B.
AMBIDEXTRU
Eram foarte îngrijoraţi, de ce să nu o recunoaştem, că nu cunoşteam care este adevărata opinie, cea de inimă, a Doamnei de Fier despre situaţia din România, care este poziţia personală a excelentei sale nu a guvernului englez pe care o cunoaştem – fată de poporul român. Gratie domnului Ion Ratiu, deputat de Cluj (pardon de Turda; cum ii place domniei sale să se numească) am aflat-o între vorbă şi faptă nu-i nici o deosebire. „Români, nu vreţi să vă tîrîţi în genunchi, să ne imploraţi să vă dăm ajutor, nu vreţi să vă alegeţi drept conducători pe cei ce v-au fost trimişi din afară înseamnă că nu respectaţi libertăţile si drepturile omului, principiile democraţiei si atunci vă arătăm clar că acţiunile voastre sunt incompatibile cu dorinţa declarată de a primi ajutor din partea Occidentului. Acesta-i sensul sintetic al mesajului adresat românilor prin scrisoarea adresată domnului Ion Raţiu, publicată în numărul de ieri al celui mai independent ziar de pe piaţa românească – „R.L.” Dar, din scrisoarea primului ministru al Albionului am mai aflat ceva, lucru pe care probabil domnul Raţiu n-ar fi dorit să-l aflăm: intensa corespondentă purtată de domnia sa personal şi onor familia – nora şi fiul – cu mai marii Angliterei în perioada 24 mai – 25 iunie a.c. Cîte alte misive n-or fi fost expediate spre alte eminente cenuşii si politice, spre capete încoronate ale Occidentului, în aceeaşi perioadă.
Si, dacă, totuşi, domnur Raţiu a găsit de cuviinţă, potrivit uzanţelor democratice şi dacă vreţi diplomatice, cum plastic se exprimă domnia sa în interviul acordat aceluiaşi ziar să dea publicităţii scrisoarea doamnei Thatcher; de ce nu a dat, oare, publicităţii si cele trei scrisori expediate în
Anglia semnate de domnia sa pe 25 mai, de doamna Sokolov, noră, pe 24 mai şi domnul Nicolae Ratiu, fiul pe 20 iunie? Aveau tot un caracter diplomatic? Credem că este vorba de cu totul altceva. Dacă ar fi fost publicate am fi avut desigur multe de aflat şi de învăţat! Or, asta nu intră în viziunea dumnealor. Am fi aflat spre exemplu, cum poti să-ti denigrezi si calomniezi tara si poporul. Să măsluiesti faptele, înfăţişîndu-le prin prisma infectată de ură a propriilor dorinti si refulări. Am fi învăţat cum se dau indicaţii privind atitudinea pe care trebuie să o aibă diplomaţii (de către cine si în numele
cui?) fată de guvernele pe lingă care sînt acreditaţi. Ambasadorii occidentali acreditaţi în România, spre exemplu, pot să-si îndeplinească funcţiile încredinţate, inclusiv cele de protocol, numai si numai cu acordul familiei Ratiu, altfel, fiul acestuia va înainta imediat un protest. Ştie el unde! Am fi aflat, în sfîrşit, dacă mai era nevoie, cui datorăm respectul, stima, încrederea, înte-legerea si ajutorul de care nu beneficiem din partea unor state si guverne, care se consideră expresii ale democra-ţiei occidentale şi pe care noi le mai credem încă prietene.
Se pare că aria calomniei mai are acolo ascultare! De ce? Cei ce pot să răspundă se stiu si isi cunosc bine notele!
Gheorghe NICULIŢA
Podurile Dâmboviţei
Se ştie că din ordinul funestrului dictator au fost distruse şi cîteva poduri de pe rîul Dîmboviţa din Capitală. Dar, după cum era firesc, această situaţie gravă a dus la strangularea circulatiei, a transportului în comun aglome-rind traficul către zona centrală.
Trebuie salutată de aceea iniţiativa primăriei municipiului, care a si deschis şantierul de reconstrucţie a podului Cotroceni ce face legătura zonei centrale si a Gării de Nord cu marile cartiere din sectorul 6. Se va realiza astfel descongestionarea arterei de la Răzoare, Opera Română, etc.
Populatia Bucurestiului aşteaptă cu nerăbdare reconstruirea podului Mihai Vodă, lărgirea podului de la Opera Rpmână şi a punţii de la Haşdeu. Pe cînd vor începe si aceste lucrări? (I. CHIRITESCU).
Ziarul Libertatea din 19 iulie 1990 pag. a 2-a
Actualitatea culturală
Opreliştile şi „gîtuirile ideologice” din domeniul culturii au fost abolite, se ştie. Nu chiar toate însă şi nu pentru totdeauna, stăruirea şi revenirea lor fiind mai mult decît evidente. Asta pentru că n-au fost luate în discuţie – si extirpate – şi „gîtuirile economice”.
Editurile, de pildă, funcţionează după „normativele economice de acum douăzeci sau treizeci de ani. Ele nu au voie să calculeze şi să fixeze preţul cărţii în raport cu majorările care au intervenit între timp la hîrtie şi la ma–nopera tipografică. Se aşteaptă, se spune, noi normative. Bine, dar la majorări de ce nu s-a aşteptat, de ce se manifestă atîta grabă, cînd e vorba să cîştige statul (cum se întîmpla şi înainte vreme), şi de ce se lucrează atît de greoi cînd e vorba să cîştige (în sensul unei rentabilităţi reale) şi editura – editura dar şl truditorul care justifică existenţa ei?!
Legea drepturilor de autor, pe de altă parte (mă refer la vechea lege, nu la cea nouă care va fi aprobată cîndva, nu contează cînd, mai ales că „electoralele scriitoriceşti” au trecut cu bine), a fost ciuntită de-a lungul anilor prin tot felul de „instrucţiuni” şi „decizii date şi emise de „înaltele cabinete” şi de Consiliul Culturii. Legea aceasta a fost schilodită, pur şi simplu, în defavoarea scriitorului şi în favoarea statului, în buzunarul căruia intrau toate tirajele (sute de mii de exemplare) care nu erau „luate în calcul” la retributie tipărind şi difuzarea lor făcîndu-se in favoarea lui „Stan-Păpuşă”, nu în favoarea poporului, cum se spunea ori de cîte ori îndrăzneai să te atingi de această „problemă delicată” (imediat ţi se spunea că „umbli după bani” şi că nu ai conştiinţă, cum are tovarăşii!…”).
Era vorba, e cît se poate de clar, de o fărădelege; de o jecmăneală organizată de „forurile compotente” în favoarea cenzorilor şi a culturnicilor, în favoarea, de fapt, unui aparat birocratic (de partid şi de stat), care trebuia întreţinut bine (la „nivel mondial”) producătorului, truditorului de rînd oferindu-i-se şansa de a pune un accent din ce în ce mai mare „pe conştiinţă”.
Dar de ce e şi acum aşa, dacă lucrurile sînt atît de clare?! De ce continuă să existe fărădelegea, de ce sînt încă în vigoare „instrucţiunile” şi „deciziile” unor organisme care au fost desfiintate? E nevoie cumva să-şi rotunjească obrăjorii alte rinduri de dregători culturali, urmînd ca abia după aceea să fie ratificată, eventual, desfiinţarea amintită?
E o absurditate, e limpede abolirea acestei absurdităţi fiind mal mult decît necesară, înţelegînd prin abolire lichidarea tuturor „gîtuirilor economice” din domeniul culturii şi repunerea în drepturi a legii, dindu-se astfel un conţinut real „desferecărilor ideologice”.
Nu e vorba, aşadar, de o revendicare economică, nu se cere nimic „în plus” (cum vor fi zis probabil „tovarăşii e-conomişti”, dar mai ales cei ce au fost învăţaţi să calculeze în defavoarea omuIui si pentru ghiftuirea maşinăriilor birocratice), se cere, pe drept, să se revină la normal, să fie lichidate cu adevărat toate „gîtuirile”.
Sînt aproape sigur că atît domnul Mircea Dinescu, pre-şedintele Uniunii Scriitorilor, cît şi domnul Andrei Pleşu, ministrul culturii, mă vor sprijini în demersul acesta (care interesează, de fapt, întreaga obsţe), dumnealor fiind – nu-i aşa?! – vechi adversari al birocraţiei şi prieteni ai creaţiei.
Iar dacă nu se va întîmpla aşa, dacă acest demers va cădea în balta fără fund a conservatorismului, nu va fi în orice caz, spre ruşinea mea.
Ion LANCRANJAN
Ziarul Libertatea din 19 iulie 1990 pag. a 3-a
Ziarul Libertatea din 19 iulie 1990 pag. a 4-a
Mica publicitate
Un articol intitulat, fără noimă, „Ministerul Afacerilor Externe se substituie comisiei parlamentare?”, publicat în cotidianul ,,România Liberă” din 17 iulie a.c. face referinţă la un text prezentat în „Libertatea” nr. 164 din 6 iulie. Titlul textului din ziarul nostru „Cu privire la evenimentele din 13-15 iunie de la Bucureşti” este redacţional. Materialul ca atare a fost transmis, de Rompres – Redacţia Actualităţi Interne – la 3 iulie, telegrama nr. 28 şi urma telegramei nr. 27 care conţinea Nota Verbală a MAE al României adresată MAE al Republicii Ungare. Nota verbală a fost integral prezentată la noi în ziar în numărul precedent, nr. 163 din 5 iulie, tot în pagina a 4-a. Interesul cert, trezit de această notă este confirmat de prezentarea unor extrase largi chiar şi în cotidianul „România Liberă” (sub un titlu redacţional!), practică, deci, care nu trebuie să mire). Nota menţionează că prezintă în anexă informaţiile solicitate de MAE ungar, în conformitate cu prevederile documentului de la Viena. Această „anexă” o găsim în „Libertatea” din 6 iulie, sub titlul redacţional „Cu privire la evenimentele…”. Nedumeririle formulate de articolul din „România Liberă”, puteau fi aşadar uşor disipate de d-na Florica Ichim sau de dl. Bazil Ştefan, ambii secretari generali de redacţie ai cotidianului. Dacă erau consultaţi.
Autorul articolului din „România Liberă” are obiecţii la informaţiile MAE român. Nu este singurul. Obiecţii a prezentat şi Redacţia emisiunii în limba maghiară a Televiziunii române. De la Bucureşti. Obiecţiile nu se suprapun, se completează. Probabil că vor fi sistematizate de MAE al Republicii Ungare şi le vom afla locul într-o nouă notă verbală a Budapestei, în campania de a ni se demonstra şi de a demonstra lumii că – aşa cum zice dl. A. Goncz, preşedintele interimar al ţării vecine, cu referire la aderarea noastră la organisme europene şi comunitare – „drumul României în Europa trece prin Ungaria”.
„L”
De la trimisul nostru special
„PACEA ACUM” – o organizaţie şi un deziderat
„PACEA ACUM” ‘ este cea mai puternică organizaţie a-politică şi neguvernamentală din Israel. Bazele ei au fost puse acum 12 ani şi este o mişcare sionistă, care are ca principiu esenţial recunoaşterea statului Israel, dar şi a existentei palestinienilor pe acest pămînt. Simpatizantii a-cestei organizaţii (în număr de cîteva zeci de mii) militează pentru pace în ţară, susţinînd propunerile de coexistenţă a celor două popoare in state separate şi cu drepturi egale. Pentru îndeplinirea acestui deziderat, „Pacea Acum” promovează iniţiativele de retragere a forţelor armate din teritoriile ocupate şi începerea tratativelor cu reprezentantul legal al ponorului palestinian – O.E.P. De asemenea, se cere stoparea colonizării teritoriilor şi a extinderii aşezărilor evreieşti actuale din Cisiordania şi Gaza.
Mişcarea „Pacea Acum” a ales ca formă de luptă organizarea de demonstraţii masive cu participarea, în special a evreilor dornici de soluţionare a conflictului is-raeliano-palestinian. Una dintre cele mai mari „ieşiri” în stradă s-a produs în Tel Aviv în 1981, cînd aproximativ 400 000 de oameni au protestat împotriva măcelului din taberele de refugiat) din Liban.
Mai recent, pe 30 decembrie 1989, 25.000 de evrei si arabi şi-au unit mîinile pentru a înconjura Oraşul Vechi dintr-un „Lanţ al Păcii”, demonstrând paşnic pentru prietenia dintre cele două popoare. Poliţia, însă, nu a recepţionat „mesajul” şi a intervenit cu brutalitate, răpind 70 de persoane si arestînd alte 60. O altă manifestare importantă s-a produs în semn de solidaritate cu Ebi Natan, cetătenn israelian care a fost arestat pentru că s-a întîlnit cu Yasser Arafat, încălcînd interdictia generală de a avea contacte cu conducătorii O.E.P. Ebi Natan este o personalitate publică în Israel, cunoscut si ca proprietar al unui post neguvernamental de radio ce emite o navă din largul Mării Meditarene.
Ce este cert că fiind o mişcare foarte puternică şi cu relaţii internaţionale, „Pacea Acum” nu poate fi ignorată prin impactul ce-l produce asupra opiniei publice. Interesant este că mulţi simpatizanţi sînt ofiţeri ai armatei israeliene care nu împărtăşesc politica de ocupare a teritoriilor si doresc pur şi simplu, pacea.
În dorinţa de a demonstra lumii întregi că dialogul israeliano posibil, „Pacea Acum” se va înscrie la sfîrşitul acestei veri cu o nouă acţiune de amploare: prezentarea unei petiţii de pace semnată, deopotrivă de israelieni şi de palestinieni. Va fi încă o dovadă, că în timp ce popoarele suferă, dar găsesc, soluţii de convieţuire, factorii, de decizie se împiedică în continuare de proiecte exclusiviste, în drumul lung spre masa tratativelor!
Răzvan MITROI
Actualitate
Troy Meink, noua alegere pentru Secretarul Forțelor Aeriene
Actualitate
China trimite o delegație militară în Japonia după cinci ani
O vizită semnificativă
Pentru prima dată în cinci ani, China a trimis o delegație militară substanțială în Japonia pentru o vizită de o săptămână. Scopul vizitei delegației din cadrul Comandamentului Teatrului Estic, conform unei declarații de luni a armatei chineze, este de a „întări înțelegerea și încrederea reciprocă, conturând în același timp schimburile de apărare între cele două țări.” De asemenea, un oficial japonez de rang înalt, Yoshimasa Hayashi, a declarat reporterilor că „promovarea înțelegerii și încrederii reciproce prin comunicarea deschisă la nivelul comandanților va contribui la construirea unor relații constructive și stabile între Japonia și China.”
Implicații regionale
Hayashi, care ocupă funcția de secretar șef al cabinetului, a menționat că „considerăm această vizită drept un contribuție la pacea și stabilitatea regiunii.” Totuși, analiștii sugerează că acest moment rar ar putea să semnaleze o încercare a liderului chinez Xi Jinping de a îmbunătăți relațiile cu rivalul său asiatic, în contextul transferului de putere din Statele Unite, pe măsură ce atât Beijingul, cât și Tokyo se pregătesc pentru posibile modificări semnificative ale tarifelor sub noul președinte american, Donald Trump.
Relații economice interdependente
„Aceasta este o chestiune relativ importantă. Atât Japonia, cât și China ar trebui să se gândească la cum să se poziționeze în cea mai bună situație în fața creșterii iminente și probabile a tarifelor”, a afirmat John Blaxland, șeful biroului de la Washington al Universității Naționale Australiene, într-un email. Acesta a menționat că China și Japonia au „economii profund interdependente și au motive clare să se concentreze pe calmarea lucrurilor și pe gestionarea lui Trump.”
Stabilizarea relațiilor în contextul schimbărilor politice
Bonnie Glaser, expert în China la German Marshall Fund, a fost de acord că, deși delegația este una militară, problemele economice sunt în fundal. „Din motive economice și strategice, China ar putea spera să folosească oportunitatea oferită de tranziția politică din SUA pentru a stabiliza legăturile cu Japonia”, a scris Glaser. În plus, aceasta a menționat că Beijingul ar putea încerca „să sapă o prăpastie între Japonia și SUA. Beijingul speră probabil că Tokyo îi va oferi lui Xi Jinping o vizită de stat în acest an.”
Comunicare între comandanți
Menționarea de către Hayashi a comunicării la „nivelul comandanților” este demnă de remarcat, deoarece acesta este nivelul de comunicare pe care oficialii americani l-au solicitat timp de mulți ani cu Armata Populară de Eliberare, în pofida răspunsurilor uneori rece. Deși SUA și Japonia sunt aliați strânși, Blaxland a avertizat să nu se „interpreteze prea mult” întâlnirea ca un semn că relația militară dintre China și SUA se va îmbunătăți.
Tensiuni și colaborări în domeniul apărării
Malcolm Davis, expert în China la Institutul Australian pentru Strategii și Politici, a fost de acord, prezicând că „va exista o comunicare obișnuită între cele două mari puteri pe probleme de apărare, dar relația rămâne extrem de competitivă și contestată.” Un semn recent al acestei competiții este că China a dezvăluit recent ceea ce părea a fi două avioane avansate, ceea ce a determinat un oficial superior al forțelor aeriene să declare că Beijingul ar putea „să ne ia înainte” în cursa pentru un avion de vânătoare de generația a șasea.
Provocările legate de prezența militară
Într-o altă chestiune fierbinte, generalul Eric Smith, comandantul Corpului Marin, a menționat prezența trupelor americane în Japonia și acordul cu Tokyo pentru mutarea multora dintre acestea din Okinawa în Guam în anii următori—o măsură care este probabil binevenită de Beijing, deoarece reduce prezența trupelor americane mai aproape de ceea ce Smith a numit „teatrul de criză”. „Aceasta este, evident, o problemă internă pentru japonezi de decis, dar ceea ce știu este că de fiecare dată când îi dai Chinei un deget, ea va lua toată mâna”, a declarat Smith reporterilor la un eveniment al Grupului de Scriitori pentru Apărare din Washington.
Intensificarea competiției China-SUA
Davis a afirmat că competiția dintre China și SUA „se va intensifica doar în cadrul administrației Trump, mai ales având în vedere determinarea lui Trump de a impune tarife cuprinzătoare asupra Beijingului.” Cu toate acestea, a adăugat el, „unele forme de dialog vor continua, chiar dacă este doar pentru a minimiza riscurile de neînțelegere și interpretare greșită care ar putea duce la o criză sau un conflict în zone precum Marea Chinei de Sud.”
Concluzii despre întâlniri
În concluzie, seria de întâlniri din această săptămână, din perspectiva securității naționale, ar putea depinde de modul în care China își va schimba comportamentul în jurul insulelor care formează Japonia. În august anul trecut, o aeronavă chineză a pătruns pe scurt în spațiul aerian japonez, generând alerte în întreaga regiune. Navele gardienilor de coastă chinezi au trecut frecvent aproape de insulele Senkaku, iar navele de război chineze navighează adesea în apropierea Okinawa. „Ceea ce contează este dacă operațiunile PRC și desfășurările din apropierea Japoniei se schimbă și în ce mod”, a scris Ian Chong, profesor asociat la Universitatea Națională din Singapore, într-un email. „Momentan nu există informații despre acest aspect.”
Actualitate
Cum să alegi salonul de evenimente perfect în 2025 – Ghid complet pentru viitori miri
Te pregătești pentru cel mai important eveniment din viața ta și știi că locația poate face diferența dintre o experiență memorabilă și una obișnuită? Alegerea salonului potrivit pentru nuntă poate părea copleșitoare. Dar nu-ți face griji – am pregătit ghidul definitiv care te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru evenimentul tău special.
În 2025, când opțiunile par infinite și fiecare salon de evenimente promite experiența perfectă, decizia poate părea intimidantă. Statisticile arată că 7 din 10 cupluri consideră că alegerea locației a fost cea mai stresantă parte a planificării nunții lor. Și pe bună dreptate – locația nu este doar un cadru fizic, ci fundamentul pe care se construiește întreaga poveste a evenimentului tău.
Pregătește-te să descoperi secretele profesioniștilor din industrie, criteriile esențiale de care trebuie să ții cont și întrebările vitale pe care puțini știu să le adreseze. În următoarele minute, vei afla exact cum să transformi căutarea salonului perfect într-un real succes.
De ce este estențial să alegi salonul de nuntă potrivit?
Așa cum am menționat anterior, evenimentului tău reprezintă mai mult decât un simplu spațiu. Este cadrul în care vor prinde viață toate momentele speciale, unde se vor crea amintiri de neuitat și unde invitații tăi vor petrece ore întregi. Un salon de nunți bine ales poate transforma orice ceremonie într-o experiență extraordinară, în timp ce o alegere neinspirată poate umbri până și cele mai atent planificate detalii. În ultimii ani, tendințele în materie de săli de evenimente s-au schimbat dramatic, iar așteptările invitaților au crescut considerabil.
Criterii esențiale în alegerea salonului perfect
1. Capacitatea și configurația spațiului
Când vine vorba despre alegerea unui salon pentru evenimente, unul dintre cele mai importante aspecte este dimensiunea și configurația spațiului. Un salon de nunți trebuie să ofere nu doar locuri suficiente pentru toți invitații, ci și spațiul necesar pentru ca aceștia să se simtă confortabil. Multe cupluri fac greșeala de a alege o locație de evenimente bazată doar pe numărului de locuri la mese, fără să ia în calcul spațiul necesar pentru dans sau zone de socializare.
- Verifică capacitatea maximă a salonului de evenimente;
- Asigură-te că există suficient spațiu pentru dans și entertainment;
- Evaluează aranjarea meselor și flexibilitatea amenajării sălii;
- Analizează zonele auxiliare (terasă, grădină, foaier).
2. Locație și accesibilitate
Alegerea unei săli de evenimente într-o zonă accesibilă te ajută să eviți scuzele de ultim moment ale invitaților. Un salon de nunți ideal ar trebui să fie ușor de găsit și să ofere multiple opțiuni de transport pentru invitați.
- Poziționare ușor de găsit pentru invitați, cu acces facil la arterele principale;
- Disponibilitatea unui număr generos de locuri de parcare;
- Acces adaptat pentru persoane cu dizabilități (dacă este cazul)
- Proximitatea față de alte puncte de interes (biserică, hotel pentru invitații din alte orașe).
3. Facilități și dotări tehnice
Dotările tehnice ale unei săli de evenimente pot face diferența dintre un eveniment memorabil și unul mediocru. Tehnologia joacă un rol important în crearea atmosferei perfecte, mai ales atunci când vorbim despre o nuntă.
- Sistem de sonorizare profesional cu acustică optimizată;
- Sitem de iluminat ambiental cu multiple posibilități de personalizare;
- Sistem de climatizare performant pentru confortul invitaților;
- Generatoare de rezervă pentru situații neprevăzute;
- Toalete moderne.
4. Design și ambianță
Un salon de nunți elegant trebuie să impresioneze încă de la prima vedere. În acest context, serviciile de design florar oferite de Avantgarde Maison pot transforma radical aspectul oricărui spațiu. Cu o experiență vastă în domeniu, echipa de profesioniști creează aranjamente florale pentru nunți spectaculoase care completează perfect arhitectura și stilul locației.
- Stil arhitectural distinctiv și decor interior sofisticat;
- Potențial ridicat de personalizare pentru diverse teme;
- Lumină naturală abundentă și ferestre generoase;
- Vedere panoramică și împrejurimi amenajate într-un mod inedit.
Servicii și facilități complementare
1. Logistică și echipamente
Organizarea unui eveniment perfect necesită mai mult decât o locație frumoasă. Avantgarde Maison înțelege această nevoie și vine în întâmpinarea mirilor cu servicii complete de închiriere logistică pentru evenimente. O sală de evenimente trebuie să fie întotdeauna echipată corespunzător ca să ofere o experiență premium atât pentru miri, cât și pentru invitați.
- Mobilier elegant și versatil;
- Veselă și tacâmuri de înaltă calitate pentru servire impecabilă;
- Echipamente profesionale pentru catering și zone de bufet;
- Elemente decorative și accesorii pentru personalizarea spațiului.
2. Aspecte financiare și contractuale
Buget și costuri
Transparența financiară este esențială când vine vorba de închirierea unui salon pentru nuntă. Un salon de evenimente profesionist va oferi o defalcare clară a tuturor costurilor implicate, fără surprize neplăcute de ultim moment.
- Prețul de închiriere al locației cu toate serviciile incluse;
- Pachete personalizabile în funcție de necesități;
- Politică clară privind costurile adiționale;
- Condiții flexibile de plată și returnare a avansului.
3. Disponibilitate și rezervare
Procesul de rezervare a unui salon pentru evenimente trebuie să fie unul transparent și bine organizat. Cele mai căutate săli evenimente se rezervă adesea cu luni sau chiar ani în avans, mai ales pentru sezoanele de vârf.
- Verificarea detaliată a calendarului de evenimente;
- Proces de rezervare simplu și clar definit;
- Flexibilitate pentru modificări ulterioare ale detaliilor evenimentului;
- Durata standard de închiriere cu posibilități de prelungire.
Sfaturi practice pentru vizitarea salonului
Vizitarea unui salon de nunți este un pas important în procesul de selecție. Experiența directă cu spațiul îți va oferi o perspectivă mult mai clară asupra potențialului locației pentru evenimentul tău.
- Programează vizita la aceeași oră cu evenimentul tău planificat;
- Verifică acustica sălii și sistemul de sonorizare;
- Testează calitatea aerului și eficiența sistemului de ventilație;
- Observă cu atenție starea generală a facilităților și curățenia;
- Solicită referințe și feedback de la clienți anteriori.
Întrebări esențiale pe care să le adresezi managerului salonului
Când vizitezi un salon evenimente, nu uita să adresezi toate întrebările importante care te vor ajuta să iei decizia corectă. Un salon de nunți profesionist va avea răspunsuri clare la toate aceste întrebări.
- Care este experiența în organizarea evenimentelor similare cu al tău?
- Ce furnizori recomandă și cu ce parteneri colaborează frecvent?
- Care sunt restricțiile privind decorațiunile și programul muzical?
- Este disponibil un coordonator dedicat în ziua evenimentului?
Alegerea salonului perfect pentru evenimentul tău este o decizie care necesită timp, cercetare și atenție la detalii. Acest ghid te va ajuta să iei cea mai bună decizie privind alegerea salonului perfect pentru nuntă în 2025. Cu ajutorul serviciile premium oferite de Avantgarde Maison pentru design floral și logistică, ești mai aproape de organizarea evenimentului perfect. Nu uita că fiecare detaliu contează în crearea unei experiențe memorabile pentru tine și invitații tăi.
-
Exclusivacum 4 zile
Amânări letale: Între incertitudine și posibile motivări ascunse – Judecătoarea Apostu Lavinia Nusa și dosarul 727 / 42 / 2024
-
Exclusivacum 2 zile
O nouă escrocherie imobiliară: blocul de apartamente de pe strada Mărășești nr. 178 în centrul controverselor din Ploiești
-
Exclusivacum o zi
Secretele dosarului White Tower/De ce informațiile sensibile din dosarul White Tower „transpirau” la gruparea de criminalitate economico-financiar organizată?
-
Exclusivacum 2 zile
Corupție în sistemul penitenciar: Nemulțumiri și apeluri la acțiune
-
Exclusivacum o zi
Afacerile clandestine ale lui Cătălin Mureșan: O poveste de corupție și interlopi
-
Exclusivacum 4 ore
Inculpatul Cătălin Stavri: Pseudojurnalistul care a ingenuncheat justiția și a santajat afacerile locale/ Cazul White Tower și abuzurile din Ploiești
-
Exclusivacum 3 zile
Plângere penală și proteste impotriva Directorului Penitenciarului Spital Rahova, Bogdan Puianu
-
Exclusivacum 4 zile
Protestul polițiștilor pentru RESPECT