Actualitate
JUSTIȚIE. Codruța Kovesi, pe urmele celor mai bogați infractori din Uniunea Europeană. Procurorul român va cerceta numai dosare cu prejudiciu de peste 10 milioane de euro
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.
”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.
Dincolo de controversele apărute în spațiul public, Laura Codruța Kovesi este una dintre cele mai proeminente figuri ale justiției românești, ajunsă acum în postura șef al Parchetului European. Vorbim aici despre o structură înființată la nivelul Uniunii Europene, care are ca obiect de activitate investigarea faptelor de corupție care vizează infracțiuni cu prejudicii ce depășesc suma de zece milioane de euro.
Asta înseamnă că Uniunea Europeană a creditat-o pe românca Kovesi să ancheteze dosare care, judecând după nivelul sumelor vehiculate, ar putea implica unele dintre cele mai influente persoane din țările membre.
„Mă aştept la atacuri împotriva instituţiei şi împotriva procurorilor”
Într-un interviu acordat agenției „Euronews”, fosta șefă a DNA a explicat că, din fotoliul de procuror șef al Parchetului European „va investiga cazuri legate de persoane situate în posturi cheie, sau persoane care dispun de puternice mijloace financiare”.
Procurorul român a explicat aici că este vorba despre infracţionalitatea legată de TVA și „nu oricine este în măsură să comită astfel de acte”. Ca urmare, Kovesi a explicat că se așteaptă la „atacuri împotriva instituţiei şi împotriva procurorilor” .
Din păcate, încă din decembrie anul trecut, activitatea instituţiei pe care Laura Codruța Kovesi o conduce este blocată de Malta, stat european ce nu a oferit, până acum, vreun candidat eligibil pentru instituţia europeană.
Născută la data de 15 mai 1973, la Sfântu Gheorghe, Kovesi este fiică de procuror. Tatăl ei a dețint, din 1980 și până în 2010, funcția de procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Fiica lui, avea însă să aibă o carieră impresionantă.
După ce a început ca procuror la Sibiu, Kovesi a devenit, în 2006, prima femeie și totodată cel mai tânăr procuror șef din istoria României.
În 2013, aceasta avea să ajungă la cârma de DNA. Până la 9 iulie 2018, când a trebuit să plece din funcție, pe la DNA au trecut o mulțime de oameni politici, invlusiv miniștri, primari, foști primari și oameni de afaceri, așa încât, umplut cu oameni bogați, arestul Poliției Capitalei a fost supranumit și „Beciul Domnesc”, așa cum l-a poreclit, într-o glumă amară, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, în timpul unui interviu acordat chiar în fața DNA, cu ocazia unor audieri.
Activitatea DNA a ajuns, în acea perioadă, inclusiv în presa internațională. Cotidianul britanic The Guardian o caracteriza, în 2015, pe șefa Parchetului Anticorupție, drept un „procuror-șef liniștit și modest care aduce trofeu după trofeu” și conduce „o luptă împotriva corupției fără rival în țările Europei de Est”. Activitatea DNA-ului făcuse ca încrederea publicului în instituțiile statului să crească.
Mandatul său de șef al DNA-ului a sporit considerabil încrederea publică în instituție, care, potrivit mai multor sondaje, ajunsese atunci până undeva la 60 la sută.
Nu a cerut despăgubiri României
Numai că mandatul Codruței Kovesi la șefia DNA s-a sfârșit, în cele din urmă, la capătul unui scandal uriaș, consumat la cel mai înalt nivel, între președinte și Guvern.
Mai mult, de acum fostul procuror șef al DNA s-a trezit cercetat penal în mai multe dosare penale pentru luare de mită, abuz în serviciu, mărturie mincinoasă, coordonarea unui grup criminal organizat și represiune nedreaptă.
Kovesi nu a lăsat lucrurile așa și a chemat România în judecată la CEDO. În primăvară, magistrații Curții Europene i-au dat dreptate și au subliniat că i-au fost încălcate drepturile prin imposibilitatea de a contesta decizia Curții Constituționale care a condus la revocarea din fruntea DNA în iulie 2018.
Conform magistraților de la Strasbourg, dreptul la un proces echitabil i-a fost încălcat prin imposibilitatea de a avea acces la o instanță în care să-și apere drepturile cu privire la revocarea disciplinară din funcția de procuror-șef DNA.
Actualul procuror european nu a cerut despăgubiri materiale, dar decizia magistraților europeni va produce efecte în cazul viitoarele hotărâri luate în România privind revocarea procurorilor.
Actualitate
Stare de stres pentru comandă și control de generație următoare
Actualitate
O etapă crucială în apărarea împotriva amenințărilor emergente
Armata Statelor Unite a anunțat astăzi primul test de interceptare a unei rachete balistice din sistemul său de apărare din Guam, fiind descris de un oficial militar drept un „milestone critic” pentru ceea ce este considerat prima linie de apărare a Americii în cazul unui conflict cu China.
Detalii despre experiment
Testul s-a desfășurat în apropierea teritoriului american, iar comandantul Forțelor Comune Micronezia, amiralul în retragere Greg Huffman, a declarat într-un comunicat al Agenției de Apărare Antirachetă (MDA) că „a confirmat capacitatea noastră de a detecta, urmări și angaja o rachetă țintă aflată în zbor, sporind pregătirea noastră de a ne apăra împotriva amenințărilor adversarilor în evoluție.”
În cadrul „experimentului”, sistemul de apărare aeriană Aegis a folosit un radar AN/TPY-6 pentru a urmări ținta și un Sistem de Lansare Verticală pentru a lansa o rachetă Standard Missile-3 Block IIA împotriva unei rachete balistice de medie rază, lansată din aer, care zbura deasupra oceanului în apropierea Bazei Aeriene Andersen. Pentagonul a menționat că „radarul AN/TPY-6 a urmărit ținta la scurt timp după lansare pentru a realiza interceptarea, aceasta fiind prima utilizare completă de urmărire a radarului în timpul unui test de zbor de rachetă balistică.”
Un pas esențial către un sistem integrat de apărare
MDA a descris acest eveniment ca fiind un „pas esențial” către un sistem de apărare Guam mai amplu și mai bine integrat, destinat să facă față mai multor amenințări simultan – o „capabilitate de apărare aeriană și antirachetă integrată, stratificată și persistentă.”
Potrivit expertului în apărare antirachetă de la CSIS, Tom Karako, acest sistem va juca un rol crucial pentru o insulă situată la 9.000 de mile de coasta Californiei, dar relativ aproape, la 3.000 de mile de China continentală.
Provocările apărării Guam-ului
„Apărarea Guam-ului este una dintre cele mai importante și dificile provocări în domeniul dezvoltării apărării antirachetă. Deși aceste angajamente sunt impresionante în multe privințe, testul de astăzi a fost comparativ de rutină în ceea ce privește interceptarea unei singure rachete balistice,” a spus Karako pentru Breaking Defense. „Sistemul de Apărare Guam va integra, în cele din urmă, mai multe sisteme independente de control al focului într-un sistem care poate face față atacurilor complexe și integrate.”
O astfel de apărare robustă ar fi esențială în caz de conflict cu China. Karako a afirmat că Beijingul se poate aștepta să lanseze salve de rachete care vor fi „un ordin de magnitudine mai mari decât ceea ce am văzut în atacul din 14 aprilie al Iranului asupra Israelului.”
Eforturile de consolidare a apărării în Guam
De câțiva ani, liderii militari americani din regiunea Indo-Pacific au subliniat necesitatea de a consolida Guam ca punct de stagiu militar și hub de apărare aeriană. Totuși, procesul nu a fost ușor, iar în octombrie MDA a propus reducerea numărului de locații de apărare antirachetă de pe insulă de la 22 la 16, din cauza preocupărilor legate de impactul asupra mediului.
În anunțul de astăzi, șeful MDA, lt. gen. Heath Collins, a lăudat „efortul colectiv extraordinar” și coordonarea între diferitele organizații ale Pentagonului. Cu toate acestea, armata SUA încă lucrează la stabilirea responsabilităților pentru diferitele componente ale complexului sistem de apărare antirachetă din Guam.
„Nu doar că trebuie să finalizez aceste programe individuale, dar toate trebuie să funcționeze împreună,” a declarat generalul brigadier Frank Lozano, ofițer executiv al Programului pentru Rachete și Spațiu din cadrul Armatei, într-un eveniment CSIS din august.
Concluzie
În concluzie, testul recent desfășurat reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea capacităților de apărare ale SUA în Guam, aducând o contribuție esențială la securitatea regională și la gestionarea amenințărilor emergente. Sistemul de apărare dezvoltat va trebui să opereze în mod integrat pentru a face față provocărilor complexe, în eventualitatea unui conflict în regiune.
Actualitate
Pentagonul suspendă din nou operațiile V-22 Osprey
-
Exclusivacum 4 zile
Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină
-
Exclusivacum 24 de ore
Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare
-
Exclusivacum 2 zile
RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!
-
Exclusivacum 22 de ore
Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!
-
Exclusivacum 4 zile
S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale
-
Exclusivacum 2 zile
Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților
-
Exclusivacum 3 zile
Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive
-
Exclusivacum 22 de ore
AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!