Actualitate
Planul guvernului de relansare economică, mai ceva ca în campanie electorală: Spitale, drumuri, bani pentru angajați și angajatori
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică este unul ambiţios şi le-a cerut miniştrilor să elaboreze până la sfârşitul săptămânii proiectele de acte normative astfel încât, într-o lună, să existe instrumentele pentru punerea în practică a acestui program.
Până în 2027, vor fi construite trei spitale regionale
În perioada 2021 – 2027, vor fi construite trei spitale regionale, iar investiția se ridică la 1,64 miliarde de euro. Este vorba despre unități medicale din Cluj, Iași și Craiova, conform Planului de relansare economică propus de liberali.
Pentru fiecare spital vor fi alocate următoarele fonduri: Spitalul Regional de Urgență Cluj – 539,59 milioane euro; Spitalul Regional de Urgență Iași – 500,35 milioane de euro; Spitalul Regional de Urgență Craiova – 602,73 milioane euro.
De asemenea, planul prevede și programe de investiții locale în sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, cu un buget de aproximativ 17,5 miliarde lei prin construirea/modernizarea/reabilitarea a: 1.450 de centre medicale în mediul rural; 25 spitale județene; 110 spitale orășenești.
Infrastructură pentru educație. 180 de grădinițe, 40 de campusuri școlare și 30 de cămine, construite până în 2027
Programul de relansare economică, propus de guvernul liberal, prevede construirea a 180 de grădinițe, 40 de campusuri școlare și a 30 de cămine studențești, în perioada 2021-2027.
Documentul citat prevede mai multe investiții în unități școlare în perioada 2021– 2027.
Astfel, 2.488 de unități școlare vor fi incluse în programe de modernizare/reabilitare, costurile estimate fiind de 6,046 miliarde de lei. Alte 375 de unități școlare vor beneficia de investiții în valoare de 31,4 milioane lei pentru conformarea grupurilor sanitare.
În Programul Reforma Educației Timpurii, se stabilește finanțarea construcției unui număr de 180 grădinițe cu program prelungit sau săptămânal, pentru care vor fi alocate 146 milioane de euro.
În Planul de relansare economice se stabilește și construirea sau modernizarea campusurilor școlare și a căminelor studențești.
„Construirea a 40 de campusuri școlare care să includă: școală, liceu, internat, teren sport, ateliere, laboratoare, cantină, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde lei. Construirea a 30 de cămine studențești care totalizează 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de instituții de învățământ superior de stat din 13 centre universitare. Valoare totală a investițiilor se ridică la 1,248 miliarde de lei”, se menționează în documentul semnat de guvernanți.
Infrastructură de transport – linii noi de metrou, 3.000 km de autostrăzi, trenuri cu 160 km/oră
• Rutier: Finalizarea lucrărilor de infrastructură aflate în implementare – 407,3 Km de autostrăzi șidrumuri expres. Cost estimat: 4,3 miliarde euro.
• Sibiu – Pitești (Loturi 1, 4, 5), Craiova – Pitești, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcău – Borș), Sebeș -Turda, AO:Inelul de Sud București, Varianta de ocolire Bacău, Podul peste Dunăre de la Brăila.
• Conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport paneuropene, prin demararea lucrărilor la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres.
Perioada: 2020 – 2030. Cost estimat: 31 miliarde euro.
• Sibiu – Pitești (Loturi 2, 3), Autostrada Transilvania: Nădășelu – Suplacu de Barcău, Autostrada Unirii: Tg.Mureș – Iași – Ungheni, A3: Ploiești – Comarnic – Brașov, A7: Ploiești– Suceava – Siret, AO: Inelul de Nord București; București – Alexandria – Craiova – Lugoj, Buzău/Focșani – Brăila – Galați, Măcin – Tulcea – Constanța; Transregio Gilău – Cluj N. – Apahida
• Feroviar: Investiții în cca. 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro
• Finalizarea reabilitării liniei ferate pe traseul Frontieră-Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV pan-european, pentru circulația trenurilor cu o viteză maximă de 160 km/h.
• Proiecte noi de modernizare a căii ferate în scopul asigurării obiectivelor de conectivitate: Ploiești-Suceava Dărmănești, București-Craiova-Timișoara-Arad, Suceava-Cluj Napoca, Buzău-Fetești, Port Constanța-Palas, Predeal-Brașov, Centura feroviară a Municipiului București, Cluj Napoca-Episcopia Bihor
• Tren metropolitan Nădășelu – Baciu – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida
Metrou: Dezvoltarea noilor magistrale și extinderea magistralelor existente
• Finalizare lucrări M5, lansare M6 – tronsonul Gara de Nord – 1 Mai –Aeroport Otopeni, M4 –tronsonul Gara de Nord –Gara Progresu, extensie M2 Pipera – Petricani și Berceni – Linia de Centură Sud
• Metrou Cluj Napoca – Magistrala: Gilău – Florești – Cluj-Napoca
• Naval: Investiții totale de 4,3 mld. euro
• Modernizarea și extinderea infrastructurii porturilor maritime și fluviale, cu accent pe Portul Maritim Constanța
• Lucrări de dragaj, de exploatare, consolidări și alte investiții pentru asigurarea navigației pe tot parcursul Dunării, pe tot timpul anului
• Aerian: Investiții totale de 2,9 mld. euro
• Extinderea și construirea de terminale pentru pasageri, cât și de zone cargo. Crearea de legături inter-modale între infrastructura aeriană, feroviară și rutieră
Măsuri de protecție socială
• Pachete alimentare și de igienă corporală pentru persoanele vulnerabile
• Sprijin pentru persoanele aflate în situații de dificultate, risc de sărăcie sau cu venituri precare prin oferirea de pachete alimentare și pachete de igienă corporală; Beneficiari: 1,18 mil. persoane; Buget alocat: 225 mil. euro.
• Vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă
• Vouchere pentru mese calde acordate persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat. Beneficiari: 250.000 persoane. Buget alocat: 100 mil. euro
• Vouchere pentru elevi
• Vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sub venitul minim garantat aflați în risc de sărăcie severă, pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte.
Beneficiari: 400.000 copii. Buget alocat: 30 mil. euro.
Sprijin pentru angajați
Planul de relansare economică propune o serie de măsuri de sprijin pentru angajați și companii pentru reluarea activităților economice. Între acestea se numără acordarea unei bonificații de 41,5% din salariul brut persoanelor care revin la serviciu, după ce au fost în șomaj tehnic, timp de trei luni.
„Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei”, se arată în documentul liberalilor.
Executivul dorește să acorde sprijin pentru program flexibil de muncă.
„Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE”, se menționează în Planul de relansare economică al PNL.
De asemenea, se stabilește prelungirea indemnizației de șomaj tehnic.
„Continuarea măsurii privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată. Impact: 850 mil. lei/lună”, conform sursei citate.
Guvernul își propune să acorde granturi pentru formarea profesională a angajaților.
„Schema de finanțare se adresează angajatorilor care investesc în formarea profesională a propriilor salariați. Aceștia beneficiază de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Buget alocat: 150 mil. lei”, se precizează în document.
Stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă
Acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.
Granturi de sprijin pentru microintreprinderi
Pentru repornirea companiilor Guvernul promite granturi de sprijin pentru microintreprinderi, în valoare de 2000 de euro pentru SRL-uri din toate domeniile, banii putând fi folosiți pentru stocuri, datorii furnizori, chirii, utillități. Numărul beneficiarilor este estimat la 50.000, iar bugetul alocat este de 100 mil. euro
O altă schemă de ajutor este destinată activităților de comerț și servicii afectate de Covid-19, cu un buget de 160 mil. lei, menită să finanțeze chiriile pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă, oferind valoarea chiriei/beneficiar/lună pentru o perioadă de 3 luni.
Granturi de cel mult 125.000 de euro vor fi acordate drept capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri din HoReCa, turism, transporturi, evenimente, care vor merge spre cheltuieli cu stocuri, datorii furnizori, echipamente. Bugetul alocat este de 350 mil. euro.
Granturile pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor au valori cuprinse între 50.000 și 200.000 euro, pentru industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții. Sunt finanțate cheltuieli de producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii, bugetul total fiind de 550 mil. euro.
Pentru creșterea competitivității IMM vor fi acordate trei categorii de granturi, cu valori până la 5 milioane de euro, dintr-un buget de peste 1 miliard de euro.
Pentru digitalizare și startup-uri inovatoare bugetul total alocat ajunge la 330 de milioane de euro, în patru programe: granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative, de 40.000 euro pentru 2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create. Domeniile de activitate sunt prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare; Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor cuprinse între 30.000 și 100.000 de euro, pentru echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Star-Tech Innovation (Noul program Start – UP), pentru finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro, beneficiari fiind aproximativ 7000 de noi IMM-uri, precum și finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri, cu granturi de 30.000 – 100.000 de euro/proiect.
Pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agro-alimentare bugetul alocat este de peste 410 milioane euro, pentru finanțarea depozitelor de comercializare a produselor agricole, pentru achiziția de echipamente pentru irigații, granturi de finanțare pentru antreprenoriat rural, precum și pentru instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat.
Planul de relansare propune reabilitarea a 45.000 de clădiri, extinderi de rețele de apă și gaze naturale, dezvoltarea infrastructurii de irigații, continuarea Rabla și Rabla Plus, dar și construirea a 250 de săli de sport.
Pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare se alocă, pentru perioada 2021-2027 un buget de cca. 8 miliarde de lei pentru finanțarea a 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural și 150 în mediul urban. Alte investiții sunt pentru 500 de microstații de tratare, fose septice și sisteme alimentare cu apă, cu o valoare de 250 milioane lei.
Pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, Guvernul va aloca 1 miliard de euro în cadrul multianual 2021-2027, dintr-un un buget total estimat la 9,6 miliarde lei, în scopul racordării a 70% dintre locuințele din România.
În perioada 2021-2027 Guvernul își propune să reabiliteze și să modernizeze cca. 20.000 km de drumuri locale, cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde lei și 7.000 de km de drumuri județene, pentru care se vor aloca 12 de miliarde lei.
Planul mai prevede reabilitarea termică a 45.000 de clădiri, consolidarea a 300 de imobile cu risc seismic ridicat, precum și modernizarea infrastructurii de termoficare în 15 localități, precum și 10.000 de locuințe pentru specialiști și alte 5.000 pentru tineri, destinate închirierii.
Pentru infrastructura de irigații bugetul alocat este de 3,4 miliarde de euro, pentru 138 de amenajări ce deservesc 2,4 milioane hectare de teren.
Programul anunță și continuarea Rabla și Rabla Plus, cu o alocare financiară cumulată în anul 2020 de 545 milioane lei, continuarea programului de dezvoltare a infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice în România, atât în localități, cât și la nivelul autostrăzilor, drumurilor naționale și europene, cu o alocare financiară cumulată în anul 2020 de aproximativ 268 milioane lei, continuarea programelor de dezvoltare a transportului „verde” prin finanțarea autobuzelor electrice/gnc în municipii și localități, cu o alocare financiară cumulată de aproximativ 930 milioane lei. Alte 813 milioane lei sunt destinate prgramelor de creștere a eficienței energetice în clădiri publice și private în anul 2020, 628 de milioane de lei merg la implementarea programului de creștere a eficienței energetice în complexurile de producere a energiei, iar pentru programul de reducere a emisiilor prin împădurirea terenurilor în anul 2020 bugetul este de 59 milioane lei.
În materie de sport programul preevede construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000-30.000 locuri, cu o valoare totală a investițiilor de 3,5 miliarde de lei, construirea a 8 bazine olimpice cu o valoare de 1 miliard lei și 5 patinoare artificiale pentru competiții cu o valoare totală de 300 milioane lei, precum și construirea a 5 săli polivalente, cu o capacitate cuprinsă între 5.000-16.000 locuri, cu o valoare totală de 1,2 miliarde de lei.
La capitolul sport de masă, programul anunță construirea a 250 săli de sport școlare, 45 bazine didactice, 400 baze sportive cu o valoare totală estimată de 5,5 miliarde de lei, precum și construirea a 10 centre sportive pentru sporturi olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, școală, internat, cantină, școală de antrenori, centru medical, cu o valoare estimată de 2 miliarde de lei.
Investiții în sistemul energetic de peste 12 miliarde de euro
Valoarea investițiilor programate în Sistemul Energetic Național pentru perioada 2020 – 2025 este estimată la 12,48 miliarde euro de la producția de energie la rețele inteligente de transport și distribuție gaze naturale si electricitate, conform planului de relansare ce urmează a fi prezentat.
Planul prevede investiții de 4,6 miliarrde lei în parcuri eoliene onshore și offshore (2x300MW) și 1,6 mld lei în noi capacități de producție hidro (Retezat, Vidraru, Mărișelu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.).
Investiții strategice ale Romgaz sunt în valoare de 15,69 mld. lei, în centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia).
Planul mai menționează dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia și Trident de la Marea Neagră, fabrică de metanol (greenfield), noi capacități energetice în parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galați, etc.), un plan de restructurare și decarbonare 2020 – 2025 al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A în valoare de 7,2 mld. lei, creșterea capacității de producție a energiei electrice pe bază nucleară cu cel puțin o unitate până în 2030 precum și prelungirea duratei de operare a Unității 1 de la Cernavodă cu încă 30 de ani.
Creșterea capacității liniilor de transport a energiei electrice și de interconexiune transfrontalieră ar trebui să fie finanțată cu cca. 4,6 mld. lei, iar investițiile în sistemul național de transport al gazelor naturale și pentru interconectarea cu sistemul internațional de transport cu cca. 9 mld. lei
Actualitate
Schimbări necesare în marina SUA pentru imbunătățirea pregătirii
Apel pentru schimbări majore în practicile flotei
Ofițerul principal de război de suprafață al Marinei SUA (SWO), viceamiralul Brendan McLane, a declarat că sunt necesare schimbări semnificative în modul în care flota sa se pregătește, efectuează întreținerea și execută contractele, dacă serviciul vrea să îndeplinească cele mai recente obiective de pregătire.
„Nu putem continua să facem lucrurile așa cum le-am făcut până acum. Nu putem doar să muncim mai mult sau să ne străduim mai mult cu procesele pe care le avem până acum,” a afirmat McLane reporterilor săptămâna trecută, înainte de simpozionul anual al Asociației Marinei de Suprafață.
Provocări și așteptări noi
Declarațiile sale vin într-un moment în care flota de suprafață a avut un an dificil și așteaptă un nou leadership civil începând cu 20 ianuarie. Operațional, Marina — în special grupurile de atac ale navei de suprafață — s-au confruntat constant cu atacuri din partea Houthi-ilor susținuți de Iran în Orientul Mijlociu, pentru a proteja căile de transport internaționale și aliații SUA, inclusiv Israelul.
Obiective de pregătire stabilite de comandamentul naval
La Pentagon, șefa operațiunilor navale, amiralul Lisa Franchetti, l-a însărcinat pe McLane și pe ceilalți comandanți de tip să atingă un obiectiv de pregătire de 80% până în 2027, conform celei mai recente „Planuri de Navigație”.
McLane, al cărui comandament asupra tuturor forțelor operaționale de suprafață înseamnă că este cunoscut și sub numele de „șeful SWO”, a menționat că a fi pregătit pentru reacție înseamnă ca echipajul să fi terminat pregătirea în domeniul războiului de suprafață și antrenamentul tactic avansat. „Odată ce terminți asta, sunteți gata de plecare,” a adăugat el. De obicei, navele vor trece și printr-un exercițiu de antrenament compozit, denumit „COMPTUEX”, care oferă echipajului timp de pregătire cu restul grupului de atac al navei.
Revizuirea strategiei pentru indeplinirea obiectivelor
În interesul îndeplinirii acestui obiectiv, Marina plănuiește în curând să publice o versiune actualizată a documentului de strategie pe care fostul șef SWO l-a publicat în 2022, denumit „Avantajul Competitiv”. Documentul mai nou se va concentra pe atingerea obiectivelor de pregătire recent stabilite de Franchetti, conform unei declarații a Marinei.
Îmbunătățirea intreținerii navelor
„Ceea ce este esențial … acea coloană lungă în cort, este întreținerea. Știm că va trebui să facem lucrurile diferit,” a spus McLane, adăugând că a primit rezultatele unui studiu efectuat anul trecut, axat pe îmbunătățirea întreținerii navelor amfibii.
„Trebuie să fim, în interiorul autorităților pe care le avem deja, mai flexibili în ceea ce privește strategiile de contractare,” a continuat el. „Avem nevoie de o strategie a strategiilor, pentru că lucrurile pe care trebuie să le facem din punct de vedere al întreținerii pot fi diferite în funcție de navă, de portul de origine, de ceea ce dorim să realizăm, iar același vehicul de contractare nu va putea fi aplicat universal în toate acele situații.”
Obstacole în procesul de formare
Un alt obstacol, a adăugat McLane, este obținerea navelor prin cicluri de pregătire necesare la timp. El a afirmat că obiectivul serviciului de a finaliza un astfel de ciclu de pregătire în 10 săptămâni este „realizabil.” De asemenea, a adăugat că unul dintre principalele obstacole în atingerea acestui obiectiv a fost atunci când sistemele specifice sunt defecte, ceea ce împiedică marinarii să se antreneze pe aceste sisteme.
Examene ale practicilor de intreținere
Viceamiralul James Downey, șeful Comandamentului Sistemelor Navale și ofițerul responsabil cu supravegherea întreținerii la nivelul flotei, le-a spus reporterilor că Marina examinează practicile navelor comerciale, liniilor de croazieră, companiilor aeriene, uzinelor nucleare și platformelor de petrol offshore ca model pentru îmbunătățirea metodelor Marinei. Această practică reflectă pașii pe care comunitatea aviației navale i-a făcut în timpul primei administrații Trump, când atunci-Secretarul Apărării Jim Mattis a încredințat flotelor de avioane de atac sarcina de a-și îmbunătăți semnificativ statisticile de pregătire.
Întrebări esențiale pentru imbunătățire
„Cum se descurcă ei … la timp, ce este important pentru ei și cum se pregătesc pentru a obține ceea ce apreciază?” a spus Downey, în timp ce vorbea reporterilor alături de șeful SWO.
Obiectivele fostului sef SWO
Predecesorul lui McLane, fostul viceamiral Roy Kitchener, a stabilit în 2023 un obiectiv pentru flota de suprafață de a avea 75 de nave pregătite zilnic — un obiectiv pe care flota nu l-a atins până în luna ianuarie a anului trecut. Nu a fost clar imediat cum se compară acest obiectiv cu noile ținte de pregătire stabilite de CNO sau dacă rămâne în vigoare. Un purtător de cuvânt pentru șeful SWO nu a răspuns la o solicitare de comentariu până la data limită de presă.
Actualitate
Frank Kendall: Provocările și viziunea pentru eficiența Pentagonului și evoluția Forțelor Spațiale
Nevoia de eficiență în bugetul Pentagonului
În cadrul unei discuții recente, secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a subliniat că administrația Trump trebuie să fie pregătită să colaboreze strâns cu Congresul pentru a face alegeri dificile privind structura forțelor, acestea putând fi nepopulare pe Capitol Hill.
Oportunități de reducere a cheltuielilor
Kendall a propus o eficiență în buget prin oprirea achiziției de aeronave C-130, afirmând că există suficiente astfel de aparate în prezent.
Viziunea pentru 2050: Pregătirea pentru amenințări militare
Pe fondul amenințărilor emergente din partea Chinei și Rusiei, Kendall a lansat un raport care conturează o viziune amplă pentru Forțele Aeriene și Spațiale în 2050, subliniind necesitatea unor resurse mai mari.
Provocările colaborării cu Congresul
Secretarul a menționat că orice modificare semnificativă a poziționării și infrastructurii Forțelor Aeriene necesită aprobarea legislativă și că reducerile birocratice sunt un proces complex care implică cooperarea Congresului.
Reevaluarea obiectivelor Globale ale Statelor Unite
Kendall a discutat despre necesitatea de a reconsidera modul în care cheltuim resurse și utilizăm structura forțelor, având în vedere angajamentele globale pe care le avem și costurile asociate cu acestea.
Infrastructura IT imbătrânită: O altă provocare
Eficiența Departamentului Apărării este împiedicată și de infrastructura IT învechită, care nu este actualizată frecvent ca în sectorul comercial, limitând astfel capacitatea de a profita de avansurile tehnologice.
Evoluția Forțelor Spațiale: Versatilitate și capacitate crescută
Kendall a subliniat importanța dezvoltării unei Forțe Spațiale mai puternice și echipate cu arme orbitale, evidențiind necesitatea de a îmbunătăți capabilitățile de contracarare a amenințărilor din partea Chinei în domeniul spațial.
Actualitate
Cum să îți pregătești materialele pentru o construcție solidă și sigură
Pregătirea materialelor este un pas esențial în orice proiect de construcție. Fie că construiești o casă, un garaj sau orice alt tip de structură, alegerea corectă și manipularea adecvată a materialelor poate face diferența între o construcție durabilă și una vulnerabilă. În acest ghid, vom discuta despre cum să te pregătești pentru utilizarea materialelor de construcție, pentru a asigura o fundație solidă și o structură sigură.
Alegerea materialelor potrivite pentru tipul de construcție
Primul pas în pregătirea materialelor, cum ar fi cheresteaua, este alegerea acestora în funcție de tipul și scopul construcției. De exemplu, pentru fundații solide și durabile, este important să utilizezi beton de calitate superioară, iar pentru pereți, fie că sunt din cărămidă, BCA sau blocuri de beton, trebuie să te asiguri că sunt corespunzătoare pentru încărcătura pe care o vor suporta. Alegerea materialelor nu se rezumă doar la rezistență, ci și la eficiența energetică și durabilitatea acestora pe termen lung.
Pentru acoperișuri, de exemplu, ar trebui să optezi pentru materiale ușor de instalat, dar rezistente la condițiile meteorologice extreme, precum tabla cutată sau țiglele ceramice. Este important să ai în vedere și izolația termică și fonică a materialelor, care va contribui la confortul locuinței tale și la eficiența energetică a construcției.
Verificarea calității materialelor
Înainte de a începe construcția propriu-zisă, este esențial să inspectezi toate materialele, inclusiv plasa de Buzau, pentru a te asigura că sunt de bună calitate. Începe prin a verifica livrările și asigură-te că materialele corespund standardelor de siguranță și construcție. Fie că este vorba despre materiale de beton, lemn sau orice alt tip, fiecare trebuie să fie testat pentru durabilitate și conformitate cu reglementările locale.
De exemplu, lemnul folosit în construcții trebuie să fie tratat corespunzător pentru a preveni mucegaiul, insectele și putrezirea. La fel, betonul trebuie să fie preparat corect și să îndeplinească cerințele de rezistență specificate în proiectul tehnic.
Depozitarea corectă a materialelor
Odată ce ai ales materialele potrivite și ai verificat calitatea acestora, urmează să le depozitezi corespunzător. Materialele de construcție trebuie depozitate într-un loc uscat, protejat de umiditate și de condiții atmosferice extreme. De exemplu, lemnul trebuie să fie depozitat pe suprafețe plane, departe de sol, pentru a preveni absorbția umezelii care poate duce la deformarea sau putrezirea acestuia. În cazul materialelor de beton sau mortar, acestea trebuie protejate de ploaie, pentru a evita diluarea amestecurilor.
De asemenea, este important să ții materialele de construcție bine organizate și etichetate, astfel încât să poți accesa rapid și ușor fiecare tip de material atunci când este necesar pe șantier..
Pregătirea pentru utilizarea materialelor pe șantier
Pregătirea materialelor nu se încheie cu depozitarea acestora. Înainte de a începe construcția, trebuie să te asiguri că ai toate uneltele și echipamentele necesare pentru manipularea și utilizarea materialelor. De exemplu, dacă urmează să lucrezi cu lemn, asigură-te că ai scule precum ferăstraie, ciocane și șuruburi potrivite pentru fixarea acestuia. Dacă utilizezi beton, vei avea nevoie de o betonieră și forme pentru turnare.
De asemenea, trebuie să fii pregătit pentru tăierea sau ajustarea anumitor materiale. În funcție de tipul de material, asigură-te că folosești instrumentele potrivite (de exemplu, flexul pentru tăierea metalului sau al materialelor de construcție durabile).
-
Exclusivacum 4 zile
Noul viceprimar al Ploieștiului: Alexandru Săraru
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția greoaie: Moartea notarului implicat în scandalul White Tower surprinde investigațiile
-
Exclusivacum 2 zile
Amânări letale: Între incertitudine și posibile motivări ascunse – Judecătoarea Apostu Lavinia Nusa și dosarul 727 / 42 / 2024
-
Exclusivacum 4 ore
O nouă escrocherie imobiliară: blocul de apartamente de pe strada Mărășești nr. 178 în centrul controverselor din Ploiești
-
Ancheteacum 4 zile
Demisia Mădălinei-Antoaneta Vlase din Magistratură
-
Exclusivacum o zi
Plângere penală și proteste impotriva Directorului Penitenciarului Spital Rahova, Bogdan Puianu
-
Exclusivacum 2 zile
Protestul polițiștilor pentru RESPECT
-
Ancheteacum 2 zile
Acte de eroism în dimineața friguroasă: salvarea unei femei dispărute