Connect with us

Administratie

Eugen Șerbănescu, în fabrica de infractori

Publicat

pe

E halucinant! Voi relata în cele ce urmează cum fabrică doi procurori de la Direcția Națională Anticorupție dintr-un om absolut onest, cu o existență dovedit onorabilă, un infractor. Care mâine ar putea ajunge nevinovat după gratii. Eugen Șerbănescu a fost în anii ’90 redactor la România Liberă, apoi a ajuns diplomat, un om de cultură relativ cunoscut, dar și-a continuat și activitatea publicistică. Pe neașteptate, ca o lovitură de trăsnet, s-a trezit pe cap cu un dosar penal. Un om cu o existență relativ modestă, are astăzi un sechestru pe bunuri în valoare de circa 10 milioane de euro. Ce s-a întâmplat?

Eugen Șerbănescu și-a exprimat în întreaga sa carieră, începând din 1990, idei și concepții politice contrare celor promovate de PSD. Probabil acesta este motivul care l-a determinat în 2015 pe Victor Ponta să trimită Corpul de Control al Primului-Ministru la Centrul Național al Cinematografiei, condus în acel moment de Șerbănescu. Decizia a fost luată aparent din senin. Cu atât mai mult cu cât Curtea de Conturi nu sesizase nimic în neregulă la CNC și nici nu fusese formulată vreo reclamație din partea cuiva. Această instituție, beneficiară a unui act normativ relativ generos, avea și are în continuare posibilitatea ca, în baza unor concursuri, să contribuie la finanțarea unor filme artistice, finanțare în absența căreia în acest domeniu artiștii nu ar putea supraviețui. În urma acestor finanțări, regizori și actori români au obținut în lume premii importante, cel mai semnificativ dintre acestea fiind pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier”, distinsă cu prestigiosul „Urs de Argint”, la Festivalul Filmului de la Berlin. Ei bine, lui Eugen Șerbănescu i se impută în prezent de către DNA, care și-a declanșat ancheta în urma „constatărilor” Corpului de Control al Primului-Ministru Victor Ponta, o sumă de aproximativ 10 milioane de euro. Atenție! Nici Corpul de Control al lui Ponta, trimis pentru a opera o execuție politică la CNC, și nici Direcția Națională Anticorupție, prin ancheta efectuată în prima parte de procurorul Valina Ramona Călărașu, cea care i-a dresat un dosar politic și doctorului Sorin Oprescu, nu au descoperit vreo fraudă din care pentru Eugen Șerbănescu ar fi rezultat vreun folos necuvenit. Nimeni nu afirmă în urma acestor investigații, care se desfășoară începând din 2015, că acesta și-ar fi însușit vreun ban din banii statului. Nici vorbă de așa ceva. Și atunci cum de are el un dosar penal, care acum, încăput pe mâna unui al doilea procuror, merge în instanță, pentru a invoca acolo o condamnare a lui Șerbănescu la ani grei de închisoare? Cum riscă Șerbănescu așa ceva, dacă nu a furat niciun ban?

Mecanismul este pe cât de simplu, pe atât de îngrozitor de implacabil și de eficient în executa practic orice persoană care îndeplinește o funcție publică. Și nu numai. Dacă prejudiciul nu există în realitate, pentru că filmele respective au fost efectiv finanțate cu întreaga sumă invocată de DNA, au fost finalizate, unele au luat premii importante și din încasările obținute până la urmă toate au adus bani înapoi la stat, atunci cum a fost acest prejudiciu inventat? Iată rețeta. O rețetă utilizată în toate cazurile de care am auzit de către procurorii DNA. Procurorul DNA face un calcul. După mintea lui. Consultându-se sau nu cu experți ai instituției. Și din calcul rezultă un posibil prejudiciu, pe care l-ar fi adus un funcționar public sau altul. Dar asta nu înseamnă încă o probă. Și nici măcar un simulacru de probă. Și atunci procurorul face pasul următor. Întocmește o adresă, pe care o formulează cât se poate de ferm și pe care o înaintează ultimativ către șeful respectivei instituții. În cazul nostru, această adresă a fost înaintată doamnei Anca Mitran, care l-a înlocuit pe Eugen Șerbănescu, retrimis temporar în diplomație, în funcția de director CNC. Iar doamna Anca Mitran s-a conformat. La fel cum până a urmă au făcut cei mai mulți șefi de instituții de teama extinderii și asupra lor pentru complicitate a anchetei DNA. Ne amintim de cel mai spectaculos dosar de execuție politică? Cel al lui Adrian Năsaste? Adrian Năstase nu putea fi condamnat și nici ceilalți din așa numitul lot Năstase nu ar fi putut fi condamnați dacă nu s-ar fi constatat un prejudiciu generat în urma dezbaterilor organizate cu mediul de afaceri. Atunci, sub presiunea formidabilă a doamnei Kovesi, inițial, reprezentantul instituției vizate a rezistat. Și, încercând să dea un răspuns cinstit, a negat că s-ar fi comis vreun prejudiciu. Instantaneu, i s-a deschis și lui un dosar penal. Iar Guvernul s-a conformat și a numit o altă persoană în respectiva poziție. Persoană care la rândul ei s-a conformat și le-a oferit procurorilor un document care confrima un prejudiciu care nu avusese loc. Și astfel mai mulți oameni, în frunte cu Adrian Năstase, au fost condamnați la ani grei de închisoare. Am închis paranteza.

Ei bine, fix în virtutea aceleiași scheme, în baza aceluiași mecanism, doamnei Anca Mitran i s-a smuls un document, care copia ad literam caculele făcute de procurorul DNA și din care a rezultat faptul că Eugen Șerbănescu, în calitate de director CNC, a prejudiciat statul român cu circa 10 milioane de euro. Astfel încât i s-a putut deschide un dosar penal. Și acum să ne punem puțin picoarele în apă și să gândim cu capul nostru. Toate producțiile cinematografice despre care este vorba au fost realizate. Fix în parametri stabiliți. Ele au fost realizate, pentru că au fost finanțate cu cei 10 milioane de euro. Ba au mai primit și premii. Ba au mai avut și încasări în urma proiecțiilor realizate. O bună parte din bani întorcându-se înapoi la stat. Singurul element de vulnerabilitate exploatat din plin de către DNA, deși este vorba doar de o chestiune administrativă, e că deconturile pentru aceste filme au fost făcute cu întârziere. Cu alte cuvinte, artiștii mai puțin deprinși cu birocrația, au întârziat și nu foarte mult, procedura de depunere la CNC a documentelor justificative. Dar între timp, cu sau fără inundații, a curs multă apă pe Dunăre. Documentația fusese depusă cu multă vreme înainte de a se întocmi în acest an rechizitoriul. În definitiv, au trecut cinci ani de atunci. Mai mult decât atât. Este un întreg consiliu de administrație care semnează documentele prin care, în urma concursurilor, sunt distribuiți acești bani. Sunt 14 semnături. Eugen Șerbănescu avea o singură semnătură din cele 14. Dacă este vorba de o infracțiune atât de gravă, încât statul a fost păgubit de 10 milioane de euro, atunci cum de procurorul DNA nu s-a gândit că acest munte de bani nu poate fi recuperat de la o singură persoană, care a trăit modest împreună cu familia sa dintr-o leafă de slujbaș la stat? Și despre care nici măcar Parchetul nu afirmă că și-ar fi însușit personal vreun ban din banii publici? În acest teatru al absurdului, merg cu logica încă un pas mai departe și mă întreb de ce nu a deschis DNA 14 dosare penale, pentru a pune în final 14 sechestre pe averi, doar-doar or recupera astfel ceva din prejudiciul imaginar:

Ei bine, așa se fabrică un dosar. Ei bine, așa intră un om nevinovat în malaxorul procurorilor, care, dacă găsesc și un culoar potrivit în Justiție, reușesc să arunce nevinovați după gratii. Este însă ceva ce nu înțeleg. Cele mai multe dosare penale contrafăcute de care am auzit sunt îndreptate fie împotriva unor personalități publice, care într-un fel sau altul participă la jocuri mediatice sau politice, fie împotrva unor parlamentari, care trebue demonizați, fie împotriva unor oameni de afaceri, care trebuie înlăturați în beneficiul concurenței. Rar am auzit – de fapt încă niciodată – ca o asemenea contrafacere să fie concepută pur și simplu împotriva unui om de cultură. Ați putea să mă contraziceți. Ați putea să-mi spuneți că exstă totuși exemple. Invocând cazul cunoscutului actor Mircea Diaconu. Numai că vă contrazic la rândul meu. Acesta devenise politician. Și încă un politician de mare vizibilitate și relativ puternic. Ce or fi avut, Doamne, de împărțit cu Eugen Șerbănescu?

Sorin Rosca Stanescu

 

Administratie

Descoperiri semnificative în lupta impotriva contrabandei

Publicat

pe

De

Capturarea de 10.000 de țigarete și „Cognac” la Albița

Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița a realizat o captură importantă, descoperind, în timpul unui control de frontieră, peste 10.320 de țigarete cu timbru de acciză din Republica Moldova și 15 sticle de cognac ascunse în plafonul și în scaunele unui microbuz. Microbuzul era condus de un bărbat de 45 de ani, cetățean moldovean.

În urma controlului amănunțit, efectuat pe baza profilului de risc, autoritățile au confiscat bunurile accizabile în valoare totală de 11.070 de lei. De asemenea, bărbatul a fost sancționat contravențional cu o amendă de 10.000 de lei pentru deținerea băuturilor alcoolice ilegale. Polițiștii de frontieră continuă cercetările pentru a determina circumstanțele infracțiunii de tentativă la contrabandă.

Descoperirea a 6.600 de țigarete în Giurgiu

În aceeași zi, polițiștii de frontieră din Giurgiu au oprit un autoturism înmatriculat în Germania, condus de un cetățean bulgar de 49 de ani. Controlul efectuat asupra vehiculului a dus la descoperirea a 6.600 de țigarete (330 de pachete) ascunse în capitonajul portbagajului, toate având timbru fiscal bulgăresc. Șoferul nu a putut prezenta documentele de proveniență necesare.

La fel ca în cazul din Albița, întreaga cantitate de țigarete, estimată la aproximativ 9.900 de lei, a fost confiscată, iar cetățeanul bulgar a fost sancționat contravențional pentru deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile fără marcaje corespunzătoare.

Concluzii și m,ăsuri de urgență

Aceste acțiuni subliniază eforturile continue ale autorităților române în combaterea contrabandei. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a identifica toate persoanele implicate și a clarifica împrejurările în care au fost săvârșite aceste fapte ilegale.

Autoritățile încurajează cetățenii să fie vigilenți și să colaboreze cu forțele de ordine pentru a combate aceste activități ilegale care afectează economia și siguranța națională. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Activitatea salvatorilor în managementul Situațiilor de Urgență

Publicat

pe

De

Intervenții statistică

În prima zi a acestei săptămâni, echipele de salvatori din România au gestionat peste 1.700 de situații de urgență, incluzând stingerea incendiilor, acordarea asistenței medicale de urgență și răspunsuri la accidente rutiere grave. Echipajele de pompieri au intervenit pentru stingerea a 80 de incendii, iar echipajele SMURD au răspuns la 1.449 de solicitări de asistență medicală, salvând 16 persoane în situații critice.

Caz exemplu: Incendiu în Ștefănești

O intervenție semnificativă a avut loc în orașul Ștefănești, unde pompierii argeșeni au fost solicitați să localizeze și să lichideze un incendiu izbucnit într-o clădire. Pe lângă stingerea incendiului, salvatorii au identificat o persoană intoxicată cu monoxid de carbon, care a primit primul ajutor, evitându-se astfel necesitatea transportului la spital.

Creșterea incendiilor în sezonul rece

Pe fondul temperaturilor scăzute, se observă o creștere a incendiilor la gospodării, adesea cauzate de exploatarea defectuoasă a instalațiilor electrice și a sistemelor de încălzire. Este crucial ca cetățenii să verifice coșurile de fum pentru a preveni astfel de evenimente.

Riscurile intoxicației cu monoxid de carbon

Un alt pericol major în sezonul rece este intoxicația cu monoxid de carbon. Utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire defectuoase poate conduce la degajarea acestui gaz toxic, care nu are miros, culoare sau gust, și se răspândește rapid în încăperi.

Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon variază, de la dureri de cap și amețeli, până la convulsii, comă și chiar deces. Este esențial ca cetățenii să fie conștienți de aceste riscuri și să ia măsuri preventive.

Măsuri de prevenire

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandările includ:

  • Verificarea și curățarea periodică a coșurilor de fum.
  • Evitarea utilizării sobelor și altor mijloace de încălzire defecte.
  • Contactarea specialistilor atunci când există probleme cu instalațiile electrice sau sistemele de încălzire.
  • Montarea detectoarelor de gaz și de fum în locuințe.

Neglijența în respectarea acestor reguli poate duce la pagube materiale semnificative și, în cele mai grave cazuri, la pierderi de vieți omenești.

Resurse utilitare

Pentru a obține informații suplimentare despre prevenirea situațiilor de urgență și pentru a proteja siguranța familiei, cetățenii pot accesa platforma fiipregatit.ro, care oferă ghiduri și materiale educaționale. De asemenea, descărcarea aplicației pentru mobil DSU poate asigura acces rapid la informații utile în momente de urgență. (Paul D.).


Citeste in continuare

Administratie

Atenție la fraudele prin „Spoofing” în România

Publicat

pe

De

Tehnica „Spoofing” și modalitățile de operare

Recent, România a fost martora unei creșteri alarmante a cazurilor de fraudă prin tehnica „spoofing”. Aceasta implică utilizarea aplicațiilor VoIP (voice over IP) pentru a efectua apeluri cu numere de telefon din rețeaua națională, inclusiv cele care aparțin instituțiilor bancare. Autorii acestor infracțiuni se prezintă drept angajați ai băncilor și contactează cetățenii, pretinzând că aceștia au solicitat un împrumut, solicitându-le, ulterior, să dezvăluie informații personale sensibile.

Modificarea apelurilor și presiunea asupra victimelor

După ce victimele sunt convinse să ofere informațiile solicitate, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă a fi din partea Poliției. Aceasta le cere victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, susținând că este o măsură de protecție pentru fondurile lor. Această metodă a dus la pierderi semnificative pentru cetățenii de bună credință care nu sunt familiarizați cu astfel de scheme.

Impactul asupra cetățenilor

La nivel național, au fost deschise dosare penale pentru persoanele care au urmat instrucțiunile infractorilor și au transferat bani în conturile „sigure”. Odată ce fondurile sunt transferate, victimele pierd controlul asupra banilor lor și rămân expuse riscurilor financiare.

Recomandări de Siguranță pentru Cetățeni

Pentru a preveni asemenea situații, autoritățile recomandă următoarele măsuri de precauție:

  • Nu răspundeți apelurilor nesolicitate: Ignorați apelurile care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani.
  • Verificați informațiile: Contactați direct instituțiile implicate prin canale oficiale pentru a confirma orice informație primită.
  • Feriți-vă de conturile suspecte: Nu transferați bani în conturi care nu sunt oficiale sau care vă par suspecte.
  • Raportați suspiciunile: Dacă aveți motive să credeți că ați fost abordat de un infractor, contactați imediat autoritățile competente, cum ar fi poliția sau banca.

Concluzie

Fraudele prin „spoofing” reprezintă un risc considerabil pentru cetățeni, iar conștientizarea acestei metode de operare este esențială pentru protejarea fondurilor personale. Informați-vă și rămâneți vigilenți în fața apelurilor suspecte! (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv4 ore ago

Rețele de criminalitate economico-financiară organizata: O investigație în afacerile murdare ale Ploieștiului, în inima scandalului White Tower

Rețele de criminalitate economico-financiară: O investigație în afacerile murdare ale Ploieștiului/ O investigație în inima scandalului White Tower Inculpatul Cătălin...

Exclusiv6 ore ago

Întrebări și provocări în legătură cu salariile de excelență în MAI

Introducerea problematizării Recent, Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a adus în discuție subiectul salariilor de excelentă din cadrul Ministerului...

Exclusiv6 ore ago

Critica Guvernului și săgeți către Premier

Demonstrație fără precedent Într-o acțiune de amploare, peste 20.000 de polițiști, polițiști de frontieră, polițiști de penitenciare și rezerviști din...

Exclusiv6 ore ago

Protestele Sindicatului Sidepol împotriva Guvernului României

Apel la sustinere și acțiune Sindicatul Sidepol a transmis public mulțumiri partenerilor săi pentru susținerea acordată în demersurile lor. Acesta...

Exclusivo zi ago

Indignați de ignorare. MAI ignoră protestele: Polițiștii cer leadership responsabil

Sindicatul Diamantul subliniază reacția indignată a polițiștilor în urma celui mai mare protest din 2010 încoace, acuzând Ministerul Afacerilor Interne...

Exclusivo zi ago

Polițiștii infruntă ‘Ordonanța Trenuleț‘: Continuarea protestelor pentru drepturi

Polițiștii protestează impotriva ‘Ordonanței Trenuleț‘: O luptă pentru drepturi Sindicatul Sidepol anunță continuarea protestelor polițiștilor, demarate la finalul anului 2024,...

Exclusiv2 zile ago

Puterea maselor în influentarea deciziilor guvernamentale: Declarația Sindicatului Decus

Puterea maselor în influențarea deciziilor guvernamentale Declarația Sindicatului Decus Sindicatul Decus a subliniat importanța puterii maselor în influențarea deciziilor, inclusiv...

Exclusiv2 zile ago

Acțiune a Poliției de Frontieră Nădlac: Depistarea cetățenilor străini fără drept de călătorie în Spațiul Schengen

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac au depistat, în urma unor controale nesistematice efectuate în zona...

Actualitate3 zile ago

Tractări Auto Brașov: Partenerul Dumneavoastră de Încredere pentru Servicii de Tractare Non-Stop în Zona Brașov și Împrejurimi

În traficul aglomerat de astăzi, incidentele rutiere pot apărea în orice moment, fie că este vorba de o pană de...

Exclusiv3 zile ago

Protestul polițiștilor: O mobilizare impresionantă și solidară/Tandra abordare în timpul protestului

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a descris recent o fotografie din timpul protestelor polițiștilor ca fiind „cea mai romantică...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Europol reacționează la Ordonanța „Trenuleț”

Sindicatul Europol a criticat dur decizia guvernanților de a semna ordonanța cunoscută ca „Trenuleț,” subliniind că aceasta a distrus respectul...

Exclusiv4 zile ago

Inculpatul Cătălin Stavri: Pseudojurnalistul care a ingenuncheat justiția și a santajat afacerile locale/ Cazul White Tower și abuzurile din Ploiești

Poluarea și corupția în Prahova: Un sistem complex de abuz și infracțiuni O problematică endemică Poluarea și corupția au fost...

Exclusiv4 zile ago

Emil Pascut: Sondajul polițiștilor asupra activității conducerii a fost manipulat

Experiența cu Google Forms Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a relatat dificultățile întâmpinate în realizarea unui sondaj pentru polițiști,...

Exclusiv4 zile ago

Polițiștii din intreaga tară protestează pentru drepturi salariale

Avertismente și apeluri la acțiune Sindicatul Sidepol a anunțat că polițiștii din toată țara continuă să își exprime nemulțumirile sub...

Exclusiv4 zile ago

Plângere penală impotriva adjunctului Penitenciarului Spital Rahova

FSANP denunță abuzurile și haosul din sistem Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a formulat o plângere penală...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv