Connect with us

Anchete

S-a redeschis cazul Breonna Taylor

Publicat

pe

Pe 13 martie 2020, acum mai puţin de 4 luni, Breonna, o tipă afro americană, de 26 de ani, stătea într-o seară în apartamentul ei din Louisville, Kentucky, cu prietenul ei tot afro american şi cu încă un prieten, tot afro american.

Poliţia ia mandat – no knock warrant- de la judecător, crezând că în apartamentul Breonnei se traficau droguri. Poliţia de la Louisville Metro Police Department- 4 tipi huge albi- intră peste ei noaptea în apartament. Dau cu tunul în uşă, sparg uşa, dau buzna, prietenul Breonnei scoate pistolul, prietenul Breonnei, Walker, este rănit iar în Breonna poliţiştii trag 8 gloanţe de calibru mare. Breonna moare, poliţia pleacă, Walker sună la 911.
Înregistrarea de la 911 arată că Walker habar n-avea cine intrase în casă peste ei, credea că nişte oameni. Nu ştia cine sunt oamenii. În casă nu erau droguri. Nici urmă de droguri. Poliţia minte şi spune că s-a recomandat când a intrat, ba chiar a bătut la uşă. Dovezile arată contrariul.
Niciunul dintre poliţişti nu păţeşte nimic.
Walker, prietenul Breonnei, care avea licenţă port armă, este băgat în puşcărie că de ce s-a apărat. Este eliberat acum câteva săptămâni pe motiv să nu moară în puşcărie de coronavirus. După aceea, procuratura renunţă la acuzaţii.
Apar înregistrările telefonice că ei habar n-aveau cine intrase peste ei în apartament noaptea. Credeau că sunt ucigaşi. Dar nu, era chiar Poliţia. Dovezile arată că poliţia a tras în ei cu arme de calibru mare. Casa e devastată de gloanţe. Zici că au dat cu tunul. FBI nu a găsit pe nimeni vinovat de 4 luni. Poliţiştii aveau antecedente de ură de rasă, erau acoperiţi de şefi. Tot albi. Au fost proteste, plângeri, s-au revoltat congresmani. Nimic n-a contat.
Breonna Taylor, deşi tânără, era o tipă respectată, lucrase cu poliţia, lucra în sistemul de urgenţă şi în sănătate, la o clinică. Ea chiar salva oameni.
După câteva săptămâni, în Minneapolis, alţi poliţişti albi îl ucid pe Floyd. După ce l-au omorât pe Floyd, a doua zi, peste 500 de oameni se duc peste Poliţia din Louisville cerând dreptate pentru Breonna şi Floyd, cerând ca poliţiştii care au omorât-o pe Breonna să fie inculpaţi şi arestaţi.
Şeful Poliţiei din Louisville, un rasist care îi acoperea pe ăia, îşi anunţase deja pensionarea. Pe 1 iunie, acum 4 zile, şeful poliţiei din Louisville este dat afară pentru că poliţiştii lui nu aveau camerele deschise pe ei când tocmai omorâseră în timpul protestelor pentru George Floyd şi Breonna un alt tânăr afro american, într-un magazin restaurant în care acesta era cu mama sa.
Băiatul McAtee era tot afro american, poliţiştii albi intraseră în magazin mulţi peste ei. În magazin a fost altă nebunie. Pe McAtee, băiatul de culoare, pe care îl ştiau, l-au omorât.
Breonna Taylor este pe lista celor mai recente victime ale poliţiei SUA rasiste şi intangibile care ulterior a omorât oameni de culoare şi în timpul protestelor chiar pentru ea.
Mulţi oameni şi chiar şi Jack de la Twitter cer cum acum arestarea poliţiştilor din Louisville care au omorât-o pe Breonna.
Poliţiştii din Louisville au fost printre cei mai violenţi în timpul protestelor pentru Floyd şi….Breonna, lăsând în urmă alte victime.
Ieri seara asta s-a aflat că cu greu s-a redeschis cazul Breonna Taylor, dezvaluie Sorina Ruxandra Matei. (Sava N.).

Anchete

Procurorul Sorin-Marian Lia, pedepsit pentru incompatibilități, scapă temporar de sancțiune

Publicat

pe

De

Contextul sancțiunii
Procurorul suspendat Sorin-Marian Lia, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, a evitat deocamdată pedeapsa disciplinară constând în diminuarea salariului cu 10% timp de trei luni, pentru încălcarea regimului de incompatibilități și interdicții, conform publicației Lumea Justiției.

Motivul pedepsirii
Lia a fost sancționat pentru că a publicat pe Facebook informații defăimătoare legate de viața privată a judecătoarei Sorina-Iolanda Marinas de la Curtea de Apel Craiova. De asemenea, a primit o amendă de 10.000 de lei din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării pe aceleași motive.

Decizia Instanței
Recent, sancțiunea pronunțată în iunie 2024 de către Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a fost anulată de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceștia au decis, pe 13 ianuarie 2025, să trimită dosarul spre rejudecare la Consiliul Superior al Magistraturii.

Detalii administrative
În cadrul deciziei ICCJ nr. 14/2025, pronunțată în dosarul nr. 1689/1/2024, s-a menționat: „Admite recursul declarat de recurentul Lia Sorin Marian împotriva Hotărârii nr. 9P din 26 iunie 2024, pronunțată de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Casează hotărârea recursă și trimite cauza spre rejudecare Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 13 ianuarie 2025.”

Acest caz rămâne unul de interes, aducând în discuție problemele de conduită profesională și etică în cadrul sistemului judiciar. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Acte de eroism în dimineața friguroasă: salvarea unei femei dispărute

Publicat

pe

De

Dispariția îngrijorătoare

Într-o dimineață în care orașul dormea încă, iar termometrul arăta sub 0 grade, o femeie a plecat de acasă desculță, în pijamale, fără să transmită un cuvânt. Anxioasă, fiica ei a observat lipsa mamei și a anunțat imediat poliția, pornind imediat în căutarea ei.

Descoperirea salvatoare

Pe o stradă din Sectorul 6, un trecător a observat o siluetă prăbușită lângă o mașină. Femeia era căzută, cu corpul înghețat de frig. Fără să ezite, omul a apelat la 112, un gest care avea să-i salveze viața.

Intervenția poliției și ajutorul comunității

Polițiștii Ana și Bogdan de la Secția 20 au fost primii care au ajuns la fața locului. Comparând detalii, s-au dat seama că femeia era, de fapt, persoana dispărută, căutată cu disperare de fiica ei. Un voluntar a sosit rapid cu o pătură termoizolantă, acoperind-o pe femeie pentru a-i oferi căldură.

Au contactat-o pe fiică pentru a o anunța că mama ei fusese găsită, începând să o ajute până la sosirea ambulanței. Fiica a ajuns curând cu o geacă groasă și și-a îmbrăcat mama cu grijă.

Gesturile de compasiune

Într-un moment emoționant, Bogdan a ridicat-o pe femeie de la pământ, ținând-o în brațe și protejând-o de frig. A rămas astfel alături de ea până când sirenele ambulanței au spart liniștea dimineții.

Căldura gesturilor sale a fost mai puternică decât gerul de afară, iar femeia a fost preluată în siguranță de paramedici.

Importanța solidarității

Datorită eforturilor comune – de la cetățeanul care a sunat la 112, la voluntarul care s-a implicat activ, până la Ana și Bogdan, care au acționat cu empatie maximă – femeia se află acum în afara oricărui pericol. Povestea demonstrează că, uneori, gesturile simple – un apel dat la timp, o pătură oferită sau o mână întinsă – pot schimba totul. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Probleme grave semnalate în centrele pentru copii din Târgu Mureș

Publicat

pe

De

Declarațiile președintelui Consiliului Județean Mureș

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a afirmat duminică seară că un reprezentant al instituției a fost inclus în echipa de verificare formată prin ordinul prefectului, după un control inopinat efectuat de Consiliul de Monitorizare și Centrul de Resurse Juridice (CRJ) la patru centre pentru copii din Târgu Mureș. Ferenc a declarat că „nu au fost identificate situații care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viața beneficiarilor”, asigurând că aceștia sunt în siguranță.

Verificările efectuate

Controalele au avut loc în weekend și au vizat centrele pentru copii cu dizabilități ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș. Remarcând că acești copii necesită îngrijiri speciale, președintele CJ Mureș a subliniat că, de multe ori, aceștia ajung în sistemul de protecție la vârste fragede, fiind abandonați în spitale sau nereușind să primească îngrijire din partea familiei.

Starea actuală a copiilor

Péter Ferenc a reafirmat că „starea copiilor cărora li se asigură servicii sociale în cadrul centrelor nu este una alterată”, și a insistat asupra faptului că „condițiile existente nu reclamă mutarea copiilor”. El a menționat că nu au fost descoperite indicii de infracțiuni în urma verificărilor.

Realități alarmante raportate de CRJ

Contrar celor susținute de Ferenc, Centrul de Resurse Juridice a efectuat, sâmbătă, verificări în cele patru centre și a constatat că acestea adăpostesc 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea totală era de doar 51 de locuri. Niciuna dintre locații nu are autorizație, și condițiile au fost descrise ca fiind insalubre, cu saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate și camere în stare precară.

Acțiuni ale autorităților

CRJ a anunțat că va sesiza Parchetul General și va solicita intervenția autorităților. Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș Achiriloaie, a dispus trimiterea Corpului de Control pentru a verifica aceste sesizări. În plus, Poliția Mureș s-a autosesizat și a început cercetări pentru rele tratamente aplicate minorilor. Prefectul Ovidiu Butuc a dispus verificări în toate centrele rezidențiale pentru copii din județ, controalele demarând imediat după sesizările inițiale.

Concluzie

Aceste evenimente subliniază un necesar sentiment de urgență în abordarea problemei îngrijirii copiilor cu dizabilități, evidențiind nevoia de reformă și de asigurare a unor condiții adecvate în centrele de protecție socială. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv19 ore ago

Plângere penală și proteste impotriva Directorului Penitenciarului Spital Rahova, Bogdan Puianu

Plângerea penală și acuzațiile Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a formulat o plângere penală împotriva directorului Penitenciarului...

Exclusiv19 ore ago

Sibiul fără polițiști în weekend: O situație alarmantă pe fundalul surmenajului

Lipsa polițiștilor în serviciu Sindicatul Europol anunță o situație fără precedent în municipiul Sibiu, unde duminica trecută, dintre cei 14...

Exclusiv2 zile ago

Amânări letale: Între incertitudine și posibile motivări ascunse – Judecătoarea Apostu Lavinia Nusa și dosarul 727 / 42 / 2024

Amânări letale: Cum judecătoarea Apostu Lavinia Nusa lasă păgubiții din White Tower în incertitudine Contextul Scandalului White Tower: O privire...

Exclusiv2 zile ago

Protestul polițiștilor pentru RESPECT

O scânteie de revoltă „Acest protest este despre RESPECT,” afirmă Vitalie Josanu de la Sindicatul Diamantul, invocând motto-ul lui Mahatma...

Exclusiv3 zile ago

Nemulțumirile polițiștilor din România se intensifică în urma reducerii veniturilor salariale

Protestele polițiștilor, o reacție la diminuarea veniturilor Nemulțumirile exprimate de polițiști, polițiștii de frontieră și polițiștii de penitenciare, generate de...

Exclusiv4 zile ago

Justiția greoaie: Moartea notarului implicat în scandalul White Tower surprinde investigațiile

Scandalul White Tower din Ploiești: O privire asupra fraudelor imobiliare Contextul scandalului Scandalul White Tower din Ploiești a pus în...

Exclusiv4 zile ago

Noul viceprimar al Ploieștiului: Alexandru Săraru

Contextul politic Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, se pregătește să facă o schimbare importantă în Consiliul Local Ploiești. Această premieră vine...

Exclusiv5 zile ago

Refuzul constituirii patrulelor în mediul rural: Apelul Sindicatului Diamantul

Sindicatul Diamantul a dezvăluit gravitatea situației financiar-organizatorice din structurile Poliției Române, evidențiind un model de raport referitor la refuzul constituirii...

Exclusiv6 zile ago

Rețelele de corupție și escrocheriile imobiliare: Vlad Nichita și conexiunile sale

Corupția din interiorul Poliției Române: O rețea organizată intreținuta de „Il Capo” (aici) Rețeaua de corupție din cadrul Poliției Române,...

Exclusiv6 zile ago

Creșterea tarifelor la Hidro Prahova și reacțiile instituționale

În ciuda solicitărilor urgente din partea președintelui Consiliului Județean Prahova, Nanu, de a lua măsuri pentru reducerea pierderilor operaționale, conducerea...

Exclusiv6 zile ago

Protest comun programat pe 17 Ianuarie 2025: Nemulțumirile polițiștilor

Apel la mobilizare Organizația SPR Diamantul a anunțat un nou protest comun pe 17 ianuarie 2025, îndemnând toți membrii să...

Exclusiv6 zile ago

Demisia Inspectorului General al Poliției Române în contextul reducerii salariilor

Anunțul demisiei Inspectorul general al Poliției Române, chestor șef de poliție Benone-Marian Matei, a anunțat că își va da demisia...

Exclusiv7 zile ago

Scandalul White Tower: Corupția și criminalitatea în Poliția Română

Corupția infestată: Mafia din interiorul Poliției Române din Prahova O rețea complexă de criminalitate organizată Mafia din interiorul Poliției Române,...

Exclusiv7 zile ago

Vitalie Josanu: Zvonurile privind majorarea Bayraktar se intensifică în rândul sindicatelor

Încă din începutul lunii decembrie, am primit indicii că majorarea Bayraktar va fi acordată și anul viitor, sursele așteptând să...

Exclusivo săptămână ago

Sindicatul Sidepol anunță proteste împotriva Ordonanței „Trenuleț”

Nemulțumiri în rândul polițiștilor Sindicatul Sidepol a declarat că ia atitudine față de Ordonanța „Trenuleț”, evidențiind nemulțumirile polițiștilor legate de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv