Actualitate
Academia politică de la Aiud: Florentin Scalețchi (Partea a 4-a)
Amintirile foştilor deţinuţi politici. Mai interesează pe cineva aşa ceva în zilele noastre? Foşti deţinuţi politici? Ceauşescu, anii 1980, Securitatea, Aiud? Câţi dintre cetăţenii societăţii de azi au cunoştinţe reale despre acea perioadă în care am trăit înainte de 1990- circa douăzeci de milioane de oameni- încercând să supravieţuim?! (Szocs Geza)
În primele zile ale primăverii, într- o seară liniştită, cu puţin înainte de declanşarea primei ordonanţe militare, ca urmare a pandemiei de COVID19, la vestita librărie „Cărtureşti” a avut loc un eveniment ocazionat cu lansarea unei cărţi pe care o poţi aprecia ca un regal al secolului al XXI-lea. Despre ce a fost vorba de fapt: la editura Polirom a văzut lumina tiparului o carte de excepţie a fostului deţinut politic Borbely ERNO – „Academia Politică de la Aiud”-Deţinuţii politici din România anilor 1980, ediţie îngrijită de Dalia Bathory şi Andreea Cârstea.
Volumul de faţă este cu atât mai valoros cu cât, dincolo de aspectele de detenţie, aduce în prim-plan elemente importante de istorie socială din ultimii 40 de ani, expuse cu francheţe de cei care au avut tăria să ducă până la capăt o luptă refuzată de cei mai mulţi dintre compatrioţii lor, din România comunistă sub dictatura lui Ceauşescu.
Se identifică experienţele bogate ale intervievaţilor prin esenţele definitorii ale parcursului individual cât şi pe cele ale societăţii româneşti de la evoluţiile comuniste ale anilor 1980 până la transformarea capitalistă a anilor 2000.
Unul dintre protagoniştii acestei cărţi de excepţie este şi fostul comandant de cursă lungă, omul care a fost cel mai tânăr comandant din lume, la frageda vârsta de numai 26 de ani!!!
(continuare)
B.E.: Nu mai era Szilagyi?
F.S.: Nu, el era adjunctul pe vremea aceea. Si apoi şi cu un colonel de la Bucuresti, care ulterior a ajuns comandantul, directorul Direcţiei, colonelul Chiş, Ei au venit la fiecare dintre noi sa ne zica: ,,Stiti, nu va mai eliberam, hai, intrati in celule din nou”. Rand pe rand, mai academic, mai neacademic, au reusit sa-i bage pe ceilalţi in celule pana au ajuns la mine. In momentul in care au ajuns la mine, m-am oprit in uşa, si nici nu stiu de unde am avut asa o tarie, in sensul ca mai mult zbierand am spus ca, incepand din acest moment, Ceausescu nu mai exista. Nemaiexistand el, cine este de partea tradatorilor va plati, cine este de partea poporului sa fie cu el. .,Si sa aveţi in vedere ca poporul suntem noi, Motiv pentru care din acest moment ne daţi tuturor drumul si e treaba noastra ce facem.” Ma gandeam în acele momente ca ne baga in celula si ca e mai bine sa plecam, ca oricum scapam de tirurile lor, decat sa ne ţina inchisi. Cuvintele mele foarte tari exprimate, dupa care bataile puternice in usi in toate celelalte celule i-au determinat sa ia aceasta poziţie, o balbaiala de-a lor, si din acel moment s-a declansat procedura de a face documentele şi tot ce era necesar sa fim pusi in libertate. Tot mie mi-a venit ideea ca urgent de tot sa se dea un telex, sa vina sa ne preia armata. Atunci stiam ca armata preluase conducerea statului şi voiam sa ne ia si sa ne duca la Bucuresti. A aparut, daca nu ma insel, chiar un pact in acest sens, sa fim preluati de armata. Ce motiv gaseau? Ei spuneau că Securitatea a fugit din unitate cu armele la ei si s-ar putea sa fim urmariţi si omoraţi, ceea ce nu era departe de adevar. Intr-adevar, securistii parasisera unitatea cu armamentul la ei. Si aici am in vedere pe capitanul Negrila, care era pe vremea aceea şi a facut tot ce se poate sa ne fie ,.bine” in inchisoare. S-a comportat cu noi mai rau decat cu animalele si, bine rnersi, iesea din sistem,
Am fost luati, ni s-au facut documentele, am fost puşi intr-o duba si dusi la Alba lulia, chiar in sediul Securitatii. Aici am trait un moment cu totul si cu totul aparte in 22 decembrie. A fost o situaţie deosebita, ca cel care a venit sa dialogheze cu mine era chiar inspectorul sef al Securitaţii si ne pregatise masa şi dupa un schimb de pareri cineva a venit si 1-a arestat. Şi, din marele conducator, dintr-odata am gasit langa mine un umil care se ruga sa fie eliberat si cerea mila de la noi, care aveam cateva clipe de libertate.
Sigur ca, printre cei care au fost cu noi in celule, exista si unii care n-aveau nimic comun cu faptele politice, aici ma refer la cei condamnaţi la moarte chiar de regimul Ceausescu pentru subminarea economiei naţionale. De fapt, era o banala delapidare, niste insi care faceau cârnaţi din oase, sau aberaţia dupa care unul din Targoviste, inginerul Boiangiu, a fost condamnat la moarte pentru că, vezi Doamne!, foamea poporului era declanşata de el. Aberafii ale comunismului si procese publice in care sa infiereze hoţia, in timp ce ei o ţineau dintr-un chiolhan in altul. Sigur ca nu dadea bine sa apara asemenea oameni la televizor, dar pentru FSN aducerea noastra in fruntea lui era chiar foarte buna. Motiv pentru care am fost preluati de armata şi urma sa ne urcam in trenul pentru Bucuresti, sa aparem la televiziune si sa explicam naţiunii ca suntem ultimul bastion de deţinufi politici din regimul comunist şi să povestim tot ce suferisem, Eram cu lancu Lucian si cu Mateescu si inca cafiva dintre acestia care si-au vazut, probabil din bun-simţ, de drum si s-au dus acasa, in timp ce mergeam noi la televiziune.
Sigur ca aici am intalnit lucruri nefiresti. Se spune ca au existat sau nu teroristi. Cu certitudine au existat teroristi, pentru ca personal am vazut in gara din Bucuresti ca pe copertina garii existau oameni cu automate ce trageau in inocenţi care stăteau la coada la bilete. Si am vazut morfi. Am vazut pe stradă tragandu-se. Sigur, adevarul, din cate se pare, il acopera toata lumea si suntem ţara cu o mie de morţi si cu niciunul care a tras in ei. Mai avem puţin si zicem ca s-au omorat singuri. Nici nu ştiu cum sa categorisesc asa ceva. Avem victime, dar n-avem vinovaţi. De fapt, ce sunt aceia teroristi, ca poate multa” lume face confuzie intre un terorist si un militar care-si apara ţara? Teroristii sunt cei care lupta impotriva propriului popor, care fac diversiune şi, prin diversiunea aceasta, apara sau duc in eroare din niste interese meschine.
Cam asa sau in genul acesta au fost toate batalioanele pregatite de Ceausescu in subteran – subteran inseamna ca nu erau la vederea lumii, nu aparţineau unei unitaţi, erau sub acoperire. Ca sa nu mai vorbesc de cei pe care ii importa, ofiteri şi subofiferi, din ţarile recunoscute ca fiind teroriste, gen Palestina, Iran, Irak. Nu intamplatoare a fost şi deplasarea lui Ceausescu in Iran la vremea respectiva, de pe 17. El, de fapt, a contactat pe presedintele Iranului si i-a cerut trupe considerabile pentru a-si rezolva problema din ţară,
Bunaoara, aţi vazut ca istoria a scos la iveala documente de-a dreptul incredibile şi revoltatoare cum ca Ceausescu avea acel plan Z, care insemna distrugerea ţării, distrugerea barajelor, inundaţii, ca sa nu mai spun de faptul ca el pregatise soldaţi care sa nu faca altceva decat sa-1 apere si sa distruga o naţiune. Si ce motiv e pentru care ne ferim de acest termen de ..terorist”? Ei au existat cu adevarat si e pacat ca nu avern macar curajul de a o spune clar si deschis si probabil ca istoria va confirma ceea ce eu am sa spun. E o disputa la vremea asta, ca sunt mulţi care sunt pro existenta acestor teroristi si alţii care spun ca nu, domnule, n-a fost asa. Sa stiţi ca din senin nu iese fum. Si din senin nu pot aparea morţi. Morţii sunt urmare a unei intervenţii brutale a acestor teroristi.
E drept ca exista si situaţii contradictorii în care armata a fost pusa in situaţia de a face diversiune si a facut diversiune, nestind ca o face.
Existau unii foarte pregătiţi în a face aşa ceva si prin tot felul de planuri din astea cu iz fantomatic au putut să facă din Revoluţia din decembrie 1989 o revoluţie cu vărsare de sânge.
E pacat ca au trecut 11 ani de zile de la Revoluţie si Romania inca se scalda într-o penibila situaţie economnica, intr-un dezastru economic in care inca ne mai cautam locul pe harta lumii, in care inca nu stim ce vrem si incotro sa o luăm. Printre noi inca exista oameni care nu au reusit sa se lepede de Satan, inca mai cauta sa faca rau, inca au resentimente in loc sa traga o linie si sa se gândeasca ca trebuie neaparat sa ne schimbam, ca, daca se schimba ei, se vor schimba si copiii lor, iar generatiile care vin sa nu mai fie generaţii de sacrificiu, ci sa fie unele cu care sa ne mândrim.
E de ajuns sa privim catre lurnea civilizata si sa vrem ceea ce au facut si alţii. Şi nu putem sa facem acest lucru decat daca ne schimbam in primul rand mentalitatea.
Acum, sigur ca cel care va vorbeste probabil ca e in viaţă în primul rand pentru ca a vrut Dumnezeu si apoi pentru ca a existat intreaga lupta concertata atat la nivel personal – nu ma opresc la mama mea -, apoi la nivel naţional si la nivel internaţional pentru apararea si recuperarea mea ca individ. Mi s-a parut o datorie de onoare sa raspund in acelasi mod pentru toţi aceia care, timp de cinci ani, n-au pregetat in a-mi apara viaţa, asa cum si eu am facut-o ulterior pentru unul ca Ilie Ilascu. Cred ca e si motivul pentru care am ajuns sa conduc o organizaţie pentru apararea drepturilor omului. O organizaţie care prin mijloace nonviolente a luptat, lupta si va lupta pentru apararea drepturilor fundamentale ale omului, atat in ţara, cat si in strainatate si pentru consolidarea democraţiei prin insusirea acestor drepturi.
Drepturile fundamentale ale omului, de fapt si de drept, trebuie respectate in maniera in care avem cui sa le respectam si putem beneficia de ele daca cei care ne sunt interlocutori ni le respecta. Conform principiului dupa care se poate trece pe culoarea verde a semaforului numai si numai daca cei de pe culoarea rosie asteapta.
In intreaga mea viaţa care a curs de la ajungerea dupa gratii m-am confruntat cu cateva, sa le zic asa, paradoxuri. Desi eram in celula morfii, e drept, condamnat la moarte, langa mine existau alfi noua criminali, cei mai odiosi ai ţării. Ei aveau lanţuri la picioare, eu, si la maini, si la picioare.
Durerea mare a fost ca, in 22 decembrie 1989, ma aflam in celula numarul 17 la Aiud. Am fost scos de armata si adus la prima conducere a statului, al patrulea om ca putere in stat, presedintele comisiei legislative, juridice si al drepturilor omului.
Ulterior, Primaria Capitalei imi repartizeaza un imobil, care nu era altul decât casa lui Nicu Ceausescu, iar el se muta in celula mea 17 de la Aiud.
Alta chestie interesanta este ca cel care a decis condamnarea mea la moarte a fost Nicolae Ceausescu si, dupa cinci ani de groaza, dupa cinci ani de recluziune totala, dupa cinci ani de suferinte adevarate, pe 25 decembrie, la ora 6 dimineaţa, am facut parte din cei 13 care au decis trimiterea in judecata a cuplului Nicolae Ceausescu – Elena Ceausescu, or, nici in cele mai frumoase vise ale viefii mele n~am putut sa cred asa ceva.
Cei care m-au condamnat la moarte, completul de judecata, este acelasi care, in ianuarie, ca urmare a demersului facut de procurorul general Robu, ma declară erou national. In mod firesc mi-a venit intrebarea, oare cand au mintit, atunci sau acum?
Un alt paradox al viefii, aparut mult mai tarziu, si zic mult mai tarziu pentru ca se intâmpla pe 17 martie 1992, deci exact dupa 7 ani de la data cand nu mi s-a infaptuit ce trebuia, ma aflam cu lancu Lucian la Istanbul, pe malul Bosforului, pe o banca, si prin faţa noastra trece pe Bosfor nava Uricani. Intr-adevar, probabil ca numai legaturi stelare ar fi putut sa stabileasca aceste lucruri si n-am decat sa ma gandesc la ele, de cate ori le pun in discufie si, stiu eu, poate numai Dumnezeu a vrut sa fie asa.
Ce aş putea sa mai spun este ca mi-aş dori din toata inima ca ceea ce fac acum sa fie in primul rand pentru binele acestei nafiuni. Multi au inţeles, mulţi nu. Chiar mulţi, atat in timpul detenţiei, cat si dupa, m-au intrebat: ,,De ce trebuia sa faci ceea ce ai facut?”. Ei n-au inteles ca am avut o idee si arn luptat pentru ea, chiar cu riscul propriei viefi si am invins pentru ca am crezut in ea. Este poate inutil si de multe ori nici nu mai vreau sa povestesc. Ca sa ma eliberez de ce am acumulat in timp, am revarsat tot in cele cateva carţi pe care le-am scris, unele memorii, altele carfi de poezii, si in care am relatat pe intelesul tuturor ce a fost sau ce s-a întamplat cu viaţa mea. Fiecare viafa in parte este un roman. Problema este ca una e mai tensionata, alta mai buna. Fiecare se poate raporta la ceva, daca are de spus si daca poate sa spuna despre cum si ce s-a intamplat cu viaţa lui,
Cinci ani de zile dupa gratii inseamnă enorm. Cinci ani de zile inseamnă…. ganditi-va, minutul inseamna ora, ora inseamna zi, ziua inseamna luna, luna înseamna ani. Sunt momente in care iţi trec prin minte tot felul de lucruri care mai de care mai nebunesti, gandesti orice doar-doar sa mai prinzi o zi, Nu doresc nimanui sa sufere asa cum am suferit eu si sper ca aceasta relatare sa fie invatare de minte pentru multi alfii, ca sa nu mai spun ca tuturor acelor tortionari care au creat din noi eroi ar trebui sa le fie rusine sa se priveasca in ochi si sa-si regandeasca poziţia lor de parinţi, daca se pot numi asa, fata de copiii lor.
B.E.: In timpul detenţiei foarte multi detinuţi politici au fost scosi la munca. Dumneavoastra ati fost scos la munca?
F.S.: S-a incercat si scoaterea mea la munca si am refuzat, conditional de faptul ca nu mai lucrez niciodata pentru cornunisti. Bineinţeles ca au urmat repercusiuni.
B.E.: V-ati intalnit dupa ’89 cu unii dintre cei care v-au condamnat, v-au acuzat, v-au chinuit, v-au cercetat penal?
ES.: M-am intalnit nu cu cateva, ci cu foarte multe persoane. In perioada ulterioara eliberarii m-am intalnit cu foarte multi dintre tortionarii mei. Fata de ei nu am avut si nu mai am niciun resentiment. Privesc lucrurile asa cum au fost. E grav ca ei se comporta ca niste umili si umilinţa o privesc atât in ochii lor, cat si in comportamentul lor. Mi-e rusine de ei.
B.E.: Ţinefi legatura cu fostii colegi de suferinţă? M-ar interesa in special lancu Lucian si Mateescu Alexandru, dar si altii.
F.S.: Cu fostii definuţi politici cu care am trait clipe impreuna sigur ca m-am intalnit si am avut un dialog placut, chiar daca amintirile nu. Cat ii priveste pe Iancu Lucian si Mateescu Alexandru, avem o relatie cat se poate de amiabila. Desi s-a incercat de foarte multe ori in perioada incarcerarii noastre ca aceste relatii sa fie distruse, nu s-a intamplat asa ceva. Am ramas prieteni pe viaţă.
B.E.: Ati fost capitan de cursa lunga. Dupa ’89, cred ca, daca ati fi vrut, v-aţi fi putut intoarce in navigatie. De ce n-afi facut-o?
ES.: Ar trebui sa spun urmatorul fapt. Sigur, meseria mea de baza si prima făcuta este cea de marinar, comandant de cursa lunga. Si la acest moment, cand vorbesc in faţa camerei de luat vederi, deţin brevetul de comandant de cursa lunga, adus la zi, si as putea in orice clipa sa pot comanda o nava si sa plec cu ea. Doua lucruri m-au oprit din a reveni la meseria mea. Starea mea de sanatate, căci cei cinci ani s-au resimţit in bolile pe care le-am acumulat, aici vorbesc despre o hepatita rebela si de o poliartrita reumatoida. Si, in al doilea rand, am considerat ca sunt mai util daca ma ocup de o problema sociala care priveste mult mai multi oameni.
Actualitate
Troy Meink, noua alegere pentru Secretarul Forțelor Aeriene
Actualitate
China trimite o delegație militară în Japonia după cinci ani
O vizită semnificativă
Pentru prima dată în cinci ani, China a trimis o delegație militară substanțială în Japonia pentru o vizită de o săptămână. Scopul vizitei delegației din cadrul Comandamentului Teatrului Estic, conform unei declarații de luni a armatei chineze, este de a „întări înțelegerea și încrederea reciprocă, conturând în același timp schimburile de apărare între cele două țări.” De asemenea, un oficial japonez de rang înalt, Yoshimasa Hayashi, a declarat reporterilor că „promovarea înțelegerii și încrederii reciproce prin comunicarea deschisă la nivelul comandanților va contribui la construirea unor relații constructive și stabile între Japonia și China.”
Implicații regionale
Hayashi, care ocupă funcția de secretar șef al cabinetului, a menționat că „considerăm această vizită drept un contribuție la pacea și stabilitatea regiunii.” Totuși, analiștii sugerează că acest moment rar ar putea să semnaleze o încercare a liderului chinez Xi Jinping de a îmbunătăți relațiile cu rivalul său asiatic, în contextul transferului de putere din Statele Unite, pe măsură ce atât Beijingul, cât și Tokyo se pregătesc pentru posibile modificări semnificative ale tarifelor sub noul președinte american, Donald Trump.
Relații economice interdependente
„Aceasta este o chestiune relativ importantă. Atât Japonia, cât și China ar trebui să se gândească la cum să se poziționeze în cea mai bună situație în fața creșterii iminente și probabile a tarifelor”, a afirmat John Blaxland, șeful biroului de la Washington al Universității Naționale Australiene, într-un email. Acesta a menționat că China și Japonia au „economii profund interdependente și au motive clare să se concentreze pe calmarea lucrurilor și pe gestionarea lui Trump.”
Stabilizarea relațiilor în contextul schimbărilor politice
Bonnie Glaser, expert în China la German Marshall Fund, a fost de acord că, deși delegația este una militară, problemele economice sunt în fundal. „Din motive economice și strategice, China ar putea spera să folosească oportunitatea oferită de tranziția politică din SUA pentru a stabiliza legăturile cu Japonia”, a scris Glaser. În plus, aceasta a menționat că Beijingul ar putea încerca „să sapă o prăpastie între Japonia și SUA. Beijingul speră probabil că Tokyo îi va oferi lui Xi Jinping o vizită de stat în acest an.”
Comunicare între comandanți
Menționarea de către Hayashi a comunicării la „nivelul comandanților” este demnă de remarcat, deoarece acesta este nivelul de comunicare pe care oficialii americani l-au solicitat timp de mulți ani cu Armata Populară de Eliberare, în pofida răspunsurilor uneori rece. Deși SUA și Japonia sunt aliați strânși, Blaxland a avertizat să nu se „interpreteze prea mult” întâlnirea ca un semn că relația militară dintre China și SUA se va îmbunătăți.
Tensiuni și colaborări în domeniul apărării
Malcolm Davis, expert în China la Institutul Australian pentru Strategii și Politici, a fost de acord, prezicând că „va exista o comunicare obișnuită între cele două mari puteri pe probleme de apărare, dar relația rămâne extrem de competitivă și contestată.” Un semn recent al acestei competiții este că China a dezvăluit recent ceea ce părea a fi două avioane avansate, ceea ce a determinat un oficial superior al forțelor aeriene să declare că Beijingul ar putea „să ne ia înainte” în cursa pentru un avion de vânătoare de generația a șasea.
Provocările legate de prezența militară
Într-o altă chestiune fierbinte, generalul Eric Smith, comandantul Corpului Marin, a menționat prezența trupelor americane în Japonia și acordul cu Tokyo pentru mutarea multora dintre acestea din Okinawa în Guam în anii următori—o măsură care este probabil binevenită de Beijing, deoarece reduce prezența trupelor americane mai aproape de ceea ce Smith a numit „teatrul de criză”. „Aceasta este, evident, o problemă internă pentru japonezi de decis, dar ceea ce știu este că de fiecare dată când îi dai Chinei un deget, ea va lua toată mâna”, a declarat Smith reporterilor la un eveniment al Grupului de Scriitori pentru Apărare din Washington.
Intensificarea competiției China-SUA
Davis a afirmat că competiția dintre China și SUA „se va intensifica doar în cadrul administrației Trump, mai ales având în vedere determinarea lui Trump de a impune tarife cuprinzătoare asupra Beijingului.” Cu toate acestea, a adăugat el, „unele forme de dialog vor continua, chiar dacă este doar pentru a minimiza riscurile de neînțelegere și interpretare greșită care ar putea duce la o criză sau un conflict în zone precum Marea Chinei de Sud.”
Concluzii despre întâlniri
În concluzie, seria de întâlniri din această săptămână, din perspectiva securității naționale, ar putea depinde de modul în care China își va schimba comportamentul în jurul insulelor care formează Japonia. În august anul trecut, o aeronavă chineză a pătruns pe scurt în spațiul aerian japonez, generând alerte în întreaga regiune. Navele gardienilor de coastă chinezi au trecut frecvent aproape de insulele Senkaku, iar navele de război chineze navighează adesea în apropierea Okinawa. „Ceea ce contează este dacă operațiunile PRC și desfășurările din apropierea Japoniei se schimbă și în ce mod”, a scris Ian Chong, profesor asociat la Universitatea Națională din Singapore, într-un email. „Momentan nu există informații despre acest aspect.”
Actualitate
Cum să alegi salonul de evenimente perfect în 2025 – Ghid complet pentru viitori miri
Te pregătești pentru cel mai important eveniment din viața ta și știi că locația poate face diferența dintre o experiență memorabilă și una obișnuită? Alegerea salonului potrivit pentru nuntă poate părea copleșitoare. Dar nu-ți face griji – am pregătit ghidul definitiv care te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru evenimentul tău special.
În 2025, când opțiunile par infinite și fiecare salon de evenimente promite experiența perfectă, decizia poate părea intimidantă. Statisticile arată că 7 din 10 cupluri consideră că alegerea locației a fost cea mai stresantă parte a planificării nunții lor. Și pe bună dreptate – locația nu este doar un cadru fizic, ci fundamentul pe care se construiește întreaga poveste a evenimentului tău.
Pregătește-te să descoperi secretele profesioniștilor din industrie, criteriile esențiale de care trebuie să ții cont și întrebările vitale pe care puțini știu să le adreseze. În următoarele minute, vei afla exact cum să transformi căutarea salonului perfect într-un real succes.
De ce este estențial să alegi salonul de nuntă potrivit?
Așa cum am menționat anterior, evenimentului tău reprezintă mai mult decât un simplu spațiu. Este cadrul în care vor prinde viață toate momentele speciale, unde se vor crea amintiri de neuitat și unde invitații tăi vor petrece ore întregi. Un salon de nunți bine ales poate transforma orice ceremonie într-o experiență extraordinară, în timp ce o alegere neinspirată poate umbri până și cele mai atent planificate detalii. În ultimii ani, tendințele în materie de săli de evenimente s-au schimbat dramatic, iar așteptările invitaților au crescut considerabil.
Criterii esențiale în alegerea salonului perfect
1. Capacitatea și configurația spațiului
Când vine vorba despre alegerea unui salon pentru evenimente, unul dintre cele mai importante aspecte este dimensiunea și configurația spațiului. Un salon de nunți trebuie să ofere nu doar locuri suficiente pentru toți invitații, ci și spațiul necesar pentru ca aceștia să se simtă confortabil. Multe cupluri fac greșeala de a alege o locație de evenimente bazată doar pe numărului de locuri la mese, fără să ia în calcul spațiul necesar pentru dans sau zone de socializare.
- Verifică capacitatea maximă a salonului de evenimente;
- Asigură-te că există suficient spațiu pentru dans și entertainment;
- Evaluează aranjarea meselor și flexibilitatea amenajării sălii;
- Analizează zonele auxiliare (terasă, grădină, foaier).
2. Locație și accesibilitate
Alegerea unei săli de evenimente într-o zonă accesibilă te ajută să eviți scuzele de ultim moment ale invitaților. Un salon de nunți ideal ar trebui să fie ușor de găsit și să ofere multiple opțiuni de transport pentru invitați.
- Poziționare ușor de găsit pentru invitați, cu acces facil la arterele principale;
- Disponibilitatea unui număr generos de locuri de parcare;
- Acces adaptat pentru persoane cu dizabilități (dacă este cazul)
- Proximitatea față de alte puncte de interes (biserică, hotel pentru invitații din alte orașe).
3. Facilități și dotări tehnice
Dotările tehnice ale unei săli de evenimente pot face diferența dintre un eveniment memorabil și unul mediocru. Tehnologia joacă un rol important în crearea atmosferei perfecte, mai ales atunci când vorbim despre o nuntă.
- Sistem de sonorizare profesional cu acustică optimizată;
- Sitem de iluminat ambiental cu multiple posibilități de personalizare;
- Sistem de climatizare performant pentru confortul invitaților;
- Generatoare de rezervă pentru situații neprevăzute;
- Toalete moderne.
4. Design și ambianță
Un salon de nunți elegant trebuie să impresioneze încă de la prima vedere. În acest context, serviciile de design florar oferite de Avantgarde Maison pot transforma radical aspectul oricărui spațiu. Cu o experiență vastă în domeniu, echipa de profesioniști creează aranjamente florale pentru nunți spectaculoase care completează perfect arhitectura și stilul locației.
- Stil arhitectural distinctiv și decor interior sofisticat;
- Potențial ridicat de personalizare pentru diverse teme;
- Lumină naturală abundentă și ferestre generoase;
- Vedere panoramică și împrejurimi amenajate într-un mod inedit.
Servicii și facilități complementare
1. Logistică și echipamente
Organizarea unui eveniment perfect necesită mai mult decât o locație frumoasă. Avantgarde Maison înțelege această nevoie și vine în întâmpinarea mirilor cu servicii complete de închiriere logistică pentru evenimente. O sală de evenimente trebuie să fie întotdeauna echipată corespunzător ca să ofere o experiență premium atât pentru miri, cât și pentru invitați.
- Mobilier elegant și versatil;
- Veselă și tacâmuri de înaltă calitate pentru servire impecabilă;
- Echipamente profesionale pentru catering și zone de bufet;
- Elemente decorative și accesorii pentru personalizarea spațiului.
2. Aspecte financiare și contractuale
Buget și costuri
Transparența financiară este esențială când vine vorba de închirierea unui salon pentru nuntă. Un salon de evenimente profesionist va oferi o defalcare clară a tuturor costurilor implicate, fără surprize neplăcute de ultim moment.
- Prețul de închiriere al locației cu toate serviciile incluse;
- Pachete personalizabile în funcție de necesități;
- Politică clară privind costurile adiționale;
- Condiții flexibile de plată și returnare a avansului.
3. Disponibilitate și rezervare
Procesul de rezervare a unui salon pentru evenimente trebuie să fie unul transparent și bine organizat. Cele mai căutate săli evenimente se rezervă adesea cu luni sau chiar ani în avans, mai ales pentru sezoanele de vârf.
- Verificarea detaliată a calendarului de evenimente;
- Proces de rezervare simplu și clar definit;
- Flexibilitate pentru modificări ulterioare ale detaliilor evenimentului;
- Durata standard de închiriere cu posibilități de prelungire.
Sfaturi practice pentru vizitarea salonului
Vizitarea unui salon de nunți este un pas important în procesul de selecție. Experiența directă cu spațiul îți va oferi o perspectivă mult mai clară asupra potențialului locației pentru evenimentul tău.
- Programează vizita la aceeași oră cu evenimentul tău planificat;
- Verifică acustica sălii și sistemul de sonorizare;
- Testează calitatea aerului și eficiența sistemului de ventilație;
- Observă cu atenție starea generală a facilităților și curățenia;
- Solicită referințe și feedback de la clienți anteriori.
Întrebări esențiale pe care să le adresezi managerului salonului
Când vizitezi un salon evenimente, nu uita să adresezi toate întrebările importante care te vor ajuta să iei decizia corectă. Un salon de nunți profesionist va avea răspunsuri clare la toate aceste întrebări.
- Care este experiența în organizarea evenimentelor similare cu al tău?
- Ce furnizori recomandă și cu ce parteneri colaborează frecvent?
- Care sunt restricțiile privind decorațiunile și programul muzical?
- Este disponibil un coordonator dedicat în ziua evenimentului?
Alegerea salonului perfect pentru evenimentul tău este o decizie care necesită timp, cercetare și atenție la detalii. Acest ghid te va ajuta să iei cea mai bună decizie privind alegerea salonului perfect pentru nuntă în 2025. Cu ajutorul serviciile premium oferite de Avantgarde Maison pentru design floral și logistică, ești mai aproape de organizarea evenimentului perfect. Nu uita că fiecare detaliu contează în crearea unei experiențe memorabile pentru tine și invitații tăi.
-
Exclusivacum 5 zile
Amânări letale: Între incertitudine și posibile motivări ascunse – Judecătoarea Apostu Lavinia Nusa și dosarul 727 / 42 / 2024
-
Exclusivacum 3 zile
O nouă escrocherie imobiliară: blocul de apartamente de pe strada Mărășești nr. 178 în centrul controverselor din Ploiești
-
Exclusivacum 2 zile
Secretele dosarului White Tower/De ce informațiile sensibile din dosarul White Tower „transpirau” la gruparea de criminalitate economico-financiar organizată?
-
Exclusivacum 14 ore
Inculpatul Cătălin Stavri: Pseudojurnalistul care a ingenuncheat justiția și a santajat afacerile locale/ Cazul White Tower și abuzurile din Ploiești
-
Exclusivacum 3 zile
Corupție în sistemul penitenciar: Nemulțumiri și apeluri la acțiune
-
Exclusivacum 2 zile
Afacerile clandestine ale lui Cătălin Mureșan: O poveste de corupție și interlopi
-
Exclusivacum 4 zile
Plângere penală și proteste impotriva Directorului Penitenciarului Spital Rahova, Bogdan Puianu
-
Exclusivacum 5 zile
Protestul polițiștilor pentru RESPECT