Anchete
MINISTRUL TATARU CEDEAZA IN FATA RENATEI WEBER: NON-COVIZII, REPRIMITI IN SPITALE
(Preluare Inpolitics):
Sesizarea făcută zilele trecute de către Avocatul Poporului prin care se cerea ministerului Sănătății să ia măsuri pentru reprimirea bolnavilor non-covizi în spitale a primit răspuns aproape instantaneu, Tătaru modificînd în regim de urgență celebrul Ordin 555/2020.
În noua formă, se stipulează că ”După încetarea stării de urgență, în funcție de evoluția epidemiologică locală, se pot relua internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, nefiind necesară respectarea procentelor menționate la subpct. 1. În funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcțiilor de sănătate județene și a municipiului București, asistența medicală și pacienților non-COVID-19 în condițiile existenței circuitelor funcționale complet separate, fără a fi necesară externarea/transferarea tuturor pacienții internați către alte spitale.”
Pe 29 mai, reamintim, Renate Weber avertiza ministerul Sănătății că ”Măsurile instituite prin Ordinul 753/2020 nu sunt legale, în condițiile în care starea de urgență a încetat. În aceste condiții, considerăm că nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienților în spitalele desemnate suport Covid-19, întrucât există mai mulți pacienți cu boli cronice grave pentru care urgență este imperioasă, pacienți care necesită proceduri medicale complexe, care nu se pot realiza decît în spitale. Față de situația prezentată, în baza art. 59 alin. (2) din Constituția României, coroborat cu art. 4 și art. 25 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, va rugăm să ne comunicați măsurile dispuse pentru a permite reluarea activității, acestor spitale, deoarece starea de urgență nu mai subzistă”.
Faptul că Nelu Tătaru s-a conformat în aceeași zi dovedește, în opinia noastră, că la nivelul ministerului se știa că situația se plasează în afara legii, dar s-a mizat, probabil, pe speranța că populația nu știe cum stau lucrurile, pînă cînd intervenția Avocatului Poporului a pus capăt aberației.
Anchete
Protestul polițiștilor și rezerviștilor în capitală
Anchete
Camelia Bogdan, fostă judecătoare, dată în judecată de GRIVCO
Contextul litigios
Publicația Lumea Justiției a anunțat că fosta judecătoare Camelia Bogdan de la Curtea de Apel București se confruntă cu o acțiune în justiție intentată de SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO) SA. Procesul a fost deschis la Tribunalul București pe 4 septembrie 2024, având ca obiect daune morale.
Legătura cu dosarul ICA/Telepatia
Se estimează că litigiu se leagă de activitatea Cameliei Bogdan în dosarul ICA/Telepatia, renumit în România și care a avut un impact semnificativ asupra mediului de afaceri. Acesta este rezultatul excuției acesteia, care a stârnit controverse și reacții din partea unor entități implicate.
Termenul de judecată
Cauza a fost programată pentru primul termen în data de 21 martie 2025, ceea ce sugerează că este de așteptat ca procesul să fie unul de lungă durată. Publicul este invitat să rămână în atenție pentru actualizări ulterioare legate de acest caz.
Această dezvoltare adaugă o nouă dimensiune în cariera Cameliei Bogdan, care a fost o figură proeminentă în justiția română și a avut un impact considerabil asupra modului în care au fost gestionate anumite cazuri de corupție. (Irinel I.).
Anchete
Concursul de promovare la Înalta Curte: Interviuri pentru judecători în cadrul CSM
Finalizarea etapei de interviuri
În mare discreție, la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a început ultima etapă a concursului de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), conform publicației Lumea Justiției. Aceasta etapă constă în interviurile susținute de judecătorii care doresc să acceseze instanța supremă.
Primii candidați la interviuri
Primii candidați care au apărut în fața Secției pentru judecători a CSM au fost cei care aspiră la funcții în Secția de contencios administrativ și fiscal a ICCJ. Aceștia au susținut interviul pe 15 ianuarie 2025. Totuși, nu toți au participat, fiind prezenți doar zece candidați, restul de nouă urmând să se prezinte în fața judecătorilor din CSM pe 16 ianuarie 2025. În aceeași zi, cei cinci candidați pentru Secția I civilă a Înaltei Curți vor susține, de asemenea, interviurile.
Încheierea etapei interviurilor
Etapa interviurilor se va încheia pe 17 ianuarie 2025. În această zi, CSM va primi candidatura judecătorului Alexandru Mihai Mihalcea de la Curtea de Apel București, singurul candidat rămas în cursa pentru Secția penală a Înaltei Curți, cunoscut pentru decizia pronunțată în dosarul „Telepatia” alături de Camelia Bogdan. De asemenea, vor participa și șase magistrați care speră să ajungă la Secția a II-a civilă a instanței supreme. (Irinel I.).
-
Exclusivacum 5 zile
Amânări letale: Între incertitudine și posibile motivări ascunse – Judecătoarea Apostu Lavinia Nusa și dosarul 727 / 42 / 2024
-
Exclusivacum 2 zile
O nouă escrocherie imobiliară: blocul de apartamente de pe strada Mărășești nr. 178 în centrul controverselor din Ploiești
-
Exclusivacum 2 zile
Secretele dosarului White Tower/De ce informațiile sensibile din dosarul White Tower „transpirau” la gruparea de criminalitate economico-financiar organizată?
-
Exclusivacum 13 ore
Inculpatul Cătălin Stavri: Pseudojurnalistul care a ingenuncheat justiția și a santajat afacerile locale/ Cazul White Tower și abuzurile din Ploiești
-
Exclusivacum 3 zile
Corupție în sistemul penitenciar: Nemulțumiri și apeluri la acțiune
-
Exclusivacum 2 zile
Afacerile clandestine ale lui Cătălin Mureșan: O poveste de corupție și interlopi
-
Exclusivacum 4 zile
Plângere penală și proteste impotriva Directorului Penitenciarului Spital Rahova, Bogdan Puianu
-
Exclusivacum 5 zile
Protestul polițiștilor pentru RESPECT