Săptămâna trecută, tribunalul a interzis, cu efect imediat ca două școli din orașul german Weimar să solicite elevilor să poarte măști de orice fel, impunând orice distanțare socială între ei și obligându-i să fie testați pentru coronavirus.
În același timp, Curtea a forțat menținerea predării față în față în sălile de clasă.
Reclamanta a fost o mamă care a cerut judecătorilor să îi protejeze pe cei doi copii ai săi, în vârstă de 14 și 8 ani, deoarece aceștia sufereau daune fizice, psihologice și educaționale, fără ca acestea să fie compensate cu vreun beneficiu pentru copii sau pentru terți.
După examinarea probelor, în special a expertizei, Curtea a fost de acord cu mama reclamantă și a concluzionat că restricțiile sanitare reprezintă un pericol imediat pentru bunăstarea mentală, fizică sau psihologică a copilului, până la punctul că, dacă acestea continuă , este aproape sigur că se produc daune considerabile.
„Un astfel de risc este prezent aici. De fapt, copiii nu sunt doar în pericol în ceea ce privește bunăstarea lor mentală, fizică și emoțională, în special prin obligația de a purta măști în timpul orelor de școală și de a menține distanța dintre ei și alte persoane, dar sunt și afectați. Acest lucru încalcă numeroasele drepturi ale copiilor și ale părinților acestora în conformitate cu legea, constituția și convențiile internaționale. Acest lucru se aplică, în special, dreptului la libera dezvoltare a personalității și integrității fizice, articolul 2 din Legea fundamentală, precum și dreptul la educație și îngrijire de către părinți, articolul 6 din Legea fundamentală, spune sentința”.
Echipele de conducere a școlii, profesorii și alții nu se pot baza pe dispozițiile legii de stat care a adus măsurile, deoarece erau neconstituționale și, prin urmare, sunt nule, deoarece încalcă principiul proporționalității.
Conform principiului proporționalității, măsurile care vizează atingerea unui obiectiv legitim trebuie să fie adecvate, necesare și proporționale în sens strict, atunci când se cântăresc avantajele și dezavantajele. Măsurile care nu sunt bazate pe dovezi sunt […] inadecvate pentru a-și atinge obiectivul fundamental legitim, și anume pentru a evita supraîncărcarea sistemului de sănătate sau pentru a reduce incidența infecției cu SARS-CoV-2. Însă, acestea sunt disproporționate în sensul strict al cuvântului, întrucât neplăcerile considerabile / daunele colaterale pe care le implică nu sunt compensate de niciun beneficiu perceptibil pentru copiii înșiși sau pentru terți ”, adaugă hotărârea judecătorească.
„Trebuie subliniat faptul că nu părțile interesate trebuie să justifice neconstituționalitatea încălcării drepturilor lor, ci că Landul Turingia, care încalcă drepturile părților interesate prin dispozițiile sale de drept public, trebuie să demonstreze cu dovezile științifice necesare conform cărora măsurile pe care le prescrie sunt adecvate pentru atingerea obiectivelor planificate și, după caz, proporționale ”, conchide sentința de la Weimar.
Cu toate acestea, și mai interesante decât sentința sunt rapoartele experților prezentate la proces, atât pentru măști, cât și pentru distanță socială sau așa-numita „învățare la distanță”.
Cea mai interesantă parte a acestor rapoarte sunt cele referitoare la experiența acumulată în Austria, unde copiii continuă să urmeze cursurile în școli fără niciun fel de măști deoarece, pe lângă faptul că nu servesc pentru a preveni nimic, dăunează grav sănătății elevilor.
În rest, concluziile judecătorului și ale experților judiciari privind testele coronavirusului, atât cele PCR, cât și cele „rapide”, sunt binecunoscute: aceste teste nu dovedesc nimic.
Vremea se va răci treptat, aşa încât valorile termice vor ajunge mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, iar în intervalul 13-16 aprilie şi în jurul datei de 19 sau 20 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru ploi, se arată în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 12 – 25 aprilie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Banat, la începutul primei săptămâni, vremea se va răci treptat, aşa încât valorile termice vor ajunge mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, cu medii ale maximelor de 7 – 8 grade şi ale minimelor de 1 – 2 grade. Încălzirea vremii din 16 – 19 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 15 – 16 grade şi ale temperaturilor minime de 4 – 5 grade. Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, nu sunt estimate oscilaţii termice importante pe fondul răcoros al vremii, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 15 – 16 grade şi minime de 5 – 6 grade. În intervalul 13-16 aprilie şi în jurul datei de 19 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru ploi, mai ales averse, local însemnate cantitativ şi trecător însoţite de descărcări electrice, iar în celelalte zile ale intervalului celor două săptămâni, temporar vor fi ploi în general slabe.
În Crişana, vremea se va răci treptat la începutul primei săptămâni şi se va ajunge la valori termice mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, cu medii ale maximelor de 6 – 7 grade şi ale minimelor de 1 – 2 grade. Încălzirea vremii din 16 – 19 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 15 – 16 grade şi ale temperaturilor minime de 3 – 5 grade. Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează că vremea va fi răcoroasă, cu oscilaţii termice puţin importante de la o zi la alta, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 15 – 16 grade şi minime de 4 – 5 grade. În intervalul 13 – 16 aprilie şi în jurul datei de 20 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru ploi, mai ales averse, local însemnate cantitativ şi trecător însoţite de descărcări electrice, iar în celelalte zile ale intervalului celor două săptămâni, temporar vor fi ploi în general slabe.
În Transilvania, la începutul primei săptămâni, vremea se va răci treptat, aşa încât valorile termice vor ajunge mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, cu medii ale maximelor de 6 – 7 grade şi ale minimelor de – 1 şi 0 grade. Încălzirea vremii din 16 – 19 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 14 – 15 grade şi ale temperaturilor minime de 1 – 2 grade. Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, nu sunt estimate oscilaţii termice importante pe fondul răcoros al vremii, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 13 – 15 grade şi minime de 2 – 3 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată.
În Maramureş, vremea se va răci treptat în intervalul 13 – 15 aprilie şi se va ajunge la valori termice mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, cu medii ale valorilor termice diurne în jurul a 6 grade şi nocturne de 2 – 3 grade. Încălzirea vremii din 16 – 19 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 15 – 16 grade şi ale temperaturilor minime de 4 – 5 grade. Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează că vremea va fi răcoroasă, cu oscilaţii termice puţin importante de la o zi la alta, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 15 – 16 grade şi minime de 4 – 5 grade. În intervalul 13 – 16 aprilie şi în jurul datei de 20 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru precipitaţii, local mai însemnate cantitativ. În celelalte zile ale intervalului celor două săptămâni, temporar vor fi ploi în general slabe.
În Moldova, vremea se va încălzi uşor în primele două zile ale intervalului, când media maximelor termice se va situa în jurul a 18 – 19 grade, apoi se va răci. Astfel, în perioada 14 – 17 aprilie, temperaturile diurne se vor situa în medie între 10 şi 12 grade, valori cu mult sub cele normale. Începând cu data de 18 aprilie, tendinţa temperaturilor va fi de creştere uşoară şi treptată, media maximelor urmând să atingă valori de 14 – 15 grade în ultimele zile din cea de-a doua săptămână. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa în medie între 4 şi 6 grade, exceptând prima noapte când acestea vor fi mai scăzute la medii de 2 – 3 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse şi în general moderat cantitativ în intervalul 14 – 16 aprilie.
În Dobrogea, vremea va fi apropiată de regimul termic normal în primele două zile, când se vor înregistra temperaturi maxime medii de 14 – 15 grade, dar începând cu data de 14 aprilie va deveni mai rece decât în mod obişnuit, cu valori diurne în medie de 11 – 13 grade. Abia spre finalul celei de-a doua săptămâni va fi posibilă o creştere a maximelor spre medii de 14 – 15 grade. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa în medie între 5 şi 7 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse şi în general moderat cantitativ în data de 14 aprilie.
În Muntenia, vremea se va încălzi uşor în primele două zile ale intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de 18 – 20 de grade, apoi se va răci. Astfel, în perioada 14 – 16 aprilie, valorile diurne se vor situa în medie la 11 – 12 grade, cu mult sub cele normale. Începând cu data de 17 aprilie, tendinţa temperaturilor va fi de creştere uşoară şi treptată, media maximelor urmând să atingă valori în jurul a 16 grade în ultimele zile din cea de-a doua săptămână. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa în medie între 3 şi 6 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse şi în general moderat cantitativ în data de 14 aprilie.
În Oltenia, vremea se va încălzi uşor în primele două zile ale intervalului, când media maximelor termice se va situa în jurul a 18 grade, apoi se va răci. Astfel, în perioada 14 – 16 aprilie, temperaturile diurne se vor situa în medie la 10…12 grade, valori mult sub cele normale. Începând cu data de 17 aprilie, tendinţa temperaturilor va fi de creştere uşoară şi treptată, media maximelor urmând să atingă valori de 16 – 17 grade spre finalul celei de-a doua săptămâni. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa în medie între 2 şi 6 grade. Va ploua, în general moderat cantitativ în intervalul 13 – 14 aprilie şi doar pe arii mai restrânse şi slab în restul intervalului.
La munte, în primele două zile se vor înregistra temperaturi maxime medii de 9 – 10 grade, apoi vremea se va răci accentuat. Astfel, în perioada 14 – 16 aprilie, temperaturile diurne se vor situa în medie între 0 şi 2 grade, valori cu mult sub cele normale. Începând cu data de 17 aprilie, tendinţa temperaturilor va fi de creştere uşoară şi treptată, media maximelor urmând să atingă valori în jurul a 6 grade la finalul celei de-a doua săptămâni. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificativ şi vor fi preponderent negative, cuprinse în medie între -4 şi 0 grade. Temporar vor fi precipitaţii slabe în cea mai mare parte a intervalului, mai ales sub formă de ploaie, exceptând intervalul 13 – 16 aprilie, când vor fi în general moderate cantitativ şi predominant sub formă de ninsoare.
Secția de neonatologie a Spitalului Județean Vâlcea a fost renovată de părinții dintr-o comunitate on-line. Asociația LaPrimulBebe a organizat strângerea de fonduri la care au participat și firme.
415.000 Euro a strâns Asociația La Primul Bebe în cadrul campaniei umanitare de 6 zile BunVenit, cu ajutorul mamelor și a taților din comunitatea sa on-line. Banii au fost folosiți pentru renovarea secției de neonatologie a Spitalului Județean Vâlcea.
În total au fost renovate 27 de încăperi din secția de 708 de metri pătrați printre care sunt 10 saloane, camera de gardă, camera de ecograf, izolatoarele de terapie și post-terapie, camerele medicilor și ale asistentelor, băile, camerele tehnice și de depozitare și sălile de așteptare.
De asemenea, au fost înlocuite tâmplăria, instalația sanitară și de alarmare la incendiu și a fost reparată fațada. Reabilitarea a ținut cinci luni, iar secția a fost dată în folosință în aprilie.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.