Actualitate
Se sparg ”sifoanele” în Poliție!

(Preluare National – Catalin Tache):
Așa după cum dezvăluiam zilele trecute, Direcția Națională Anticorupție este gata să declanșeze un adevărat ”măcel” la nivelul unor structuri importante ale Ministerului Afacerilor Interne, principala ”țintă în mișcare” fiind de departe Inspectoratul Județean de Poliție Constanța. Acolo unde inspectorul șef Constantin Dancu a fost deja suit ”pe pereți”, nu de ”interesantul” accident de motocicletă de la Mangalia, după ce în decurs de doar câteva zeci de ore procurorii anticorupție l-au prins deja ”în hora” a două dosare penale, într-unul din acestea având deja din start statutul de suspect. Este vorba depre dosarul de la Structura Teritorială DNA-Constanța, în cadrul căreia se anchetează licitațiile organizate la nivelul Inspectoatului Județean condus de comisarul șef Constantin Dancu. Și care sunt suspectate că ar fi fost ”blătuite” după ce acestea au fost transpuse în practică fără avizul obligatoriu al SIPI și la care au putut participa astfel inclusiv firme ”abonate”, în ciuda dosarelor de evaziune fiscală deschise pe numele acestora.
Iar după cum dezvăluiam în exclusivitate, Constantin Dancu s-a mai trezit chemat la București pentru a fi audiat și într-un alt dosar, instrumentat de această dată de Structura Centrală a DNA și care vizează permisele auto! Însă acesta pare a fi doar ”începutul sfârșitului” pentru Dancu, cel care cu doar atât de puțină vreme în urmă, în cele șase zile ale mandatului lui ”nea Nicu” Moga în fruntea MAI se visa nu doar chestor, dar și noul șef al Poliției Române! Iată însă că visul frumos nu doar că s-a spulberat, dar după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, în afara dosarului licitațiilor de la DNA Constanța și a celui al permiselor auto de la DNA București, numele lui Constantin Dancu mai apare în alte trei dosare care vor fi ”detonate” în cel mai scurt timp! Mai ales dacă acesta se încăpățânează să tragă cu dinții de scaun până în luna noiembrie, atunci când îi expiră ultima împuternicire în fruntea IPJ Constanța…
”Foc de artificii” la DNA!
Și uite cum ”croșeele” resimțite din plin de către Dancu după ce acesta l-ar fi amenințat pe procurorul DNA venit cu madat la sediul IPJ Constanța cu Secția Specială a Adinei Florea vor fi continuate de celelalte trei dosare vizând cauze penale diferite! Astfel că se anunță un adevărat ”foc de artificii” care va lumina multe dintre dedesubturile ascunse ale ”grupării de la Constanța” apropiată de senatorul pesedist Liviu Tit Brăiloiu. Cel care pare să fi rămas deocamdată cel puțin unicul susținător al lui Dancu, după ce chestorul Buda are propriile probleme pentru a-i mai salva poziția altuia iar procurorul Gill Julien Grigore Iacobici nici măcar nu îi mai răspunde la telefoane, în urma semnalelor primite de la București după dezvăluirile noastre. Iar ”disconfortul” lui Dancu este considerabil mărit și de conștientizarea izolării în care acesta se cufundă pe zi ce trece, astfel încât a ajuns să-și trimită în zadar șoferul neasumat de fin Zaharia să ceară sprijin celor pe care îi consideră probabil datori pe persoană fizică…
Puși să ”sifoneze”!!!
În plus și faptul că Bogdan Despescu rămâne încă în cărți pentru revenirea în fruntea Poliției Române, fie și din postura de prim adjunct mărește presiunea asupra comisarului șef Constantin Dancu. Dar mai ales informația că procurorii anticorupție ar fi decis să intre ”la rupere” după amenințarea colegului lor și ar fi făcut ”oferte de nerefuzat” de pe vremea de aur a DNA către mai multe ”verigi” ale rețelei suspectate de la Constanța, printre care patronul unei importante firme de transport, ”gestionarul afacerilor” de pe Litoral ale lui Liviu Tit Brăiloiu și un consilier și inspector de la Primăria Eforie, asta ca să dăm doar câteva exemple de pe lista procurorilor anticorupție. Și chiar dacă nu publicăm încă și identitatea acestora, pentru a nu pune presiune suplimentară pe decizia lor de a colabora sau nu cu organele de anchetă este clar totuși că varianta spargerii ”sifoanelor” Poliției dă deja frisoane nu doar unora dintre mahării din MAI, dar și unor importanți politicieni de casă…
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor