Connect with us

Actualitate

O recesiune nu mai poate fi evitată în România

Publicat

pe

Să ne fie clar: o recesiune nu mai poate fi evitată în România. Soluții pentru domolirea ei încă există dar autoritățile ar trebui să se concentreze în primul rând pe recunoașterea ei, aplicarea de măsuri rapide, ferme și țintite în scopul diminuării severității recesiunii care va urma. Doar că domniile lor, fie ele autoritate fiscală sau monetară, încă nu realizează, instituțional, că numărătoarea inversă spre recesiune a început. Individual însă realizează. Am detaliat pentru  PS News, precizeaza analistul Soviani Radu:

Numărătoarea inversă spre recesiune a început

O criză nu reprezintă neapărat o recesiune (o contractare generalizată și abruptă a economiei), atâta timp cât formarea ei este identificată din timp iar autoritățile încep să ia măsuri imediate, graduale, progresive și mai ales, țintite acolo undeeste nevoie. Ceea ce în România nu s-a întâmplat din 2015 încoace.

Din 2015 încoace, România și-a construit propria criză bugetară, prin stimuli fiscali nenecesari într-o perioadă de creștere economică (reducerea TVA prea târziu și prea mult, nefiind progresivă, majorarea tuturor salariilor din sectorul public fiind făcută fără restructurare, și inițiindu-se sarabanda majorării pensiilor uriașe ale ,,oamenilor serioși’’). Cu alte cuvinte, administrația fiscală a pus foc, iar apoi, gaz peste foc.

Ca Popicu de la Caracal, a intervenit și Banca Națională. Văzând focul, i-a dat mai mult oxigen, ,,tunurile’’ politicii monetare – BNR, fiind folosite ca un biet arzător improvizatde vizuină În 2015, când începea sarabanda stimulilor fiscali nenecesari BNR a redus rata de dobândă cheie și nu a majorat-o, păstrând dobânzile jos pentru o perioadă prea mare de timp, stimulând la rândul ei, nenecesar, în primul rând consumul pe datorie și creditele de consum ale statului.

Inflația a început din nou să afecteze ceea ce ar fi putut să fie o economie robustă, câștigurile pentru cei cu venituri mici fiind erodate de majorarea prețurilor și de îndatorare, rămânând robuști ,,oamenii serioși’’ – cei care au fost stimulați, nenecesar – în general cei cu venituri mari din administrație sau pensionați fără contribuție și perioadă de contributitivitatepe măsura pensiilor. Am ajuns astfel în criză bugetară (veniturile conjuncturale date de supra-inflamarea creșterii economice sunt deja mult mai mici decât cheltuielile fixe iar diferența se acoperă din împrumuturi de consum cu prețuri din ce în ce mai mari). Este doar o chestiune de puțin timp până când pragul de 3% din PIB deficit bugetar va fi depășit semnificativ, marcându-se criza bugetară 2.0 și apropierea numărătorii inverse spre recesiune, de final.

Administratorii finanțelor s-au mirat și ei că merge sarabanda împrumuturilor – că reușesc să ia bani pe termen lung pentru acoperirea cheltuielilor curente, la dobânzi mai mici decât dacă ar fi fost o economie globală normală. România se împrumută mult mai scump decât Bulgaria (care are finanțe publice sănătoase) și chiar decât Grecia (țară hiperîndatorată), mai grav fiind că banii aceștia nu se duc în investiții.

Subliniez: nu arată vreo performanță costurile mai reduse la care se împrumută statul român (dobânzi de 3-4%) față de trecut, în condițiile în care la nivel global, peste 16 mii de miliarde de dolari sunt plasate în titluri de stat cu randament negativ. Este chiar amuzant: Tocmai când România se lăuda (administratorii economiei neînțelegând de ce) că a reușit să se împrumute (infim și mult mai scump ca alții) pentru prima dată pe termen lung – 12 ani, 20 de ani, pe plan global se schimbă durata împrumutului pe termen lung. Ieri, Trezoreria Americană tocmai a anunțat că intenționează să consulte investitorii despre posibilitatea unor împrumuturi de stat pe termen de 50 de ani sau chiar 100 de ani. Și nu este întâmplător atâta timp cât Congresul American a anunțat un program pentru modernizarea infrastructurii în Statele Unite. Ceea ce România nu a făcut prin creșterea excepțională a îndatorării în ultimii 5 ani, prin complicitatea băncii naționale, care a ținut dobânzile jos pentru consumul statului și nu pentru economie, adică pentru pentrufinanțarea cheltuieilor curente ale statului. Politica monetară a BNR s-a limitat la a încuraja statul român să ia credite de consum.

Când piața americană a ras săptămâna aceasta într-o singură zi 3% din valoarea de piață a companiilor listate, Președintele American a pus mâna pe telefon și i-a sunat pe cei mai importanți bancheri să îi întrebe despre sănătatea economiei și despre cum merge consumul în condițiile în care inclusiv războiul comercial inițiat de administrația Trump față de China țintește stimularea producătorului american și nu al consumatorului.

În timp ce România a stimulat producătorii externi prin creșterea capacității de îndatorare a consumatorului (bunurile și serviciile produse în România sunt insuficiente/incompatibile cu dorințele de consum din România, prin urmare se apelează la importuri majorându-se îndatorarea și vulnerabilitatea externă). Consumul merge bine, au răspuns bancherii, dar ar duce-o și mai bine dacă s-ar rezolva chestiunile comerciale legate de China, au adăugat ei.

Producătorul american merge bine – rata șomajului este la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, pentru că războiul comercial a fost țintit pentru a aduce înapoi în America locuri de muncă. Măsurile prin care economia americană a trecut excepțional peste Marea Recesiune din 2009, continuate cu măsurile care au țintit întărirea producătorului american au asigurat și cea mai lungă fază de expansiune economică a Statelor Unite, din istorie. Desigur, perspectiva recesiunii apare și în SUA, de aceea, Rezerva Federală Americană (sistemul lor de băncă centrală) a redus rata de dobândă. Ceea ce România nu poate face, pentru că inflația este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Pentru că BNR a majorat dobânzile prea târziu și prea puțin, acum nu mai există un spațiu rezonabil de reducere a ratei de dobândă (și de impulsionare a economiei în momentul în care va crăpa prin creșterea costurilor de finanțare). Nimic nou față de 2008-2009, la acel moment BNR accentuând severitatea recesiunii prin majorarea ratei de dobândă în criză. Vă reamintesc faptul că dobânzile la împrumuturile în lei pentru companiile care s-au împrumutat în lei ajunseseră și la 23%, generând contractarea activității și pierderi istorice de locuri de muncă, precum și cea mai draconică recesiune din Uniunea Europeană. Diferența față de 2008-2009 este că datoria publică era de 16% din PIB. Adică era spațiu, care oricum a fost folosit prost. Acum este de 35%, iar nominal, cvadruplă.

Să ne fie clar: o recesiune nu mai poate fi evitată în România. Soluții pentru domolirea ei încă există dar autoritățile ar trebui să se concentreze în primul rând pe recunoașterea ei, aplicarea de măsuri rapide, ferme și țintite în scopul diminuării severității recesiunii care va urma. Doar că domniile lor, fie ele autoritate fiscală sau monetară, încă nu realizează, instituțional, că numărătoarea inversă spre recesiune a început. Individual însă realizează, la nivelul bunului simț, pentru că fug care încotro din pozițiile în care nu le-a păsat de economie (din consiliul de administrație al BNR spre exemplu) în poziții ce reprezintă ,,recompense’’ pentru că nu le-a păsat de economie și pentru beneficiile private ale altora derivate din suma inacțiunilor plătite din bani publici. Simte și Mugur Isărescu, care ar fi fugit la mustăria lui de la Drăgășani, dacă ar fi putut. Doar că Mugur Isărescu a fost forțat în primul rând de ,,oamenii serioși’’ să mai țină tira băncilor privatizate și supravegheate dubios pentru încă un mandat, să se asigure că fraudele bugetare făcute de bînci prin externalizarea la 5 la sută din valoare a împrmuturilor ,,neperformante’’ mai au încă pavăză. Și întrucât Isărescu este și un tip șovăielnic (așa cum este și politica sa monetară) Mugur Isărescu mai simte ceva:deși e convins că va pleca la mustăria lui după BNR, tot la nivel de bun simț, realizeză că, nemafiind util ca guvernator BNR, riscă să ajungă la altă mustărie. (Paul D.).

 

Actualitate

3 modele de scaune de bucătărie preferate de designerii de interior în acest an

Publicat

pe

De

Amenajarea bucătăriei pune accent pe combinația subtilă între estetică și funcționalitate, iar alegerea scaunelor potrivite poate transforma complet atmosfera acestui spațiu. În acest an, designerii de interior pun accent pe mobilier care îmbină confortul, materialele premium și liniile moderne, iar scaunele de bucătărie devin piese de design în sine. Fie că îți dorești un decor minimalist sau unul sofisticat, există modele care se potrivesc perfect în orice tip de amenajare.

Eleganță modernă cu scaune din plastic și picioare metalice

Dacă apreciezi un stil contemporan și aerisit, scaunele pentru bucătărie din plastic cu picioare metalice sunt o alegere inspirată. Designerii le preferă pentru versatilitatea lor, dar și pentru paleta variată de culori care se potrivește oricărei estetici. În tendințele acestui an domină nuanțele neutre, precum alb, gri și negru, dar și tonurile pastelate, care adaugă o notă delicată decorului.

Pe lângă aspectul modern, aceste scaune pentru bucătărie impresionează prin durabilitate și ușurința întreținerii. Materialul din care sunt fabricate este rezistent și permite curățarea rapidă, iar picioarele metalice, adesea realizate din oțel vopsit electrostatic, oferă stabilitate și un aspect sofisticat. Designul ergonomic asigură confort pe termen lung, iar dacă spațiul bucătăriei este unul compact, modelele empilabile devin un avantaj incontestabil.

Raffinament și confort cu scaune de bucătărie din catifea

Pentru un plus de lux și o atmosferă sofisticată sunt preferate scaune de bucătărie realizate din catifea, acestea se află în topul preferințelor designerilor. Textura elegantă transformă orice încăpere, oferind senzația de confort absolut. În acest an, se poartă tonurile intense, care creează impact vizual puternic și adaugă profunzime decorului.

Dincolo de estetică, aceste scaune sunt apreciate și pentru confortul lor. Spătarele ușor curbate și tapițeria moale fac din fiecare masă un moment de relaxare. În plus, modelele cu picioare metalice în finisaje aurii sau negre adaugă un aer sofisticat și se potrivesc perfect în interioarele elegante.

Design scandinav cu scaune din plastic și picioare din lemn

Stilul scandinav rămâne un reper important în amenajările interioare, iar scaunele de bucătărie din plastic cu picioare din lemn sunt o alegere preferată pentru un decor armonios și funcțional. Liniile curate, simplitatea și echilibrul dintre materialele naturale și cele moderne creează un efect vizual plăcut și relaxant.

Culorile predominante sunt cele inspirate din natură și contribuie la crearea senzații de spațialitate, ceea ce le face ideale pentru bucătăriile mai mici. Picioarele din lemn de fag sau stejar oferă un contrast elegant și asigură stabilitate, iar designul ergonomic adaugă un plus de confort. Aceste scaune pentru bucătărie sunt ușor de integrat atât în interioarele minimaliste, cât și în cele cu influențe boeme.

Tendințele actuale în designul bucătăriilor pun accent pe armonie, funcționalitate și estetică impecabilă. Alegerea perfectă ține de stilul tău personal, dar și de modul în care vrei să îți definești bucătăria – un spațiu de socializare, relaxare și inspirație zilnică.

 

Citeste in continuare

Actualitate

Armata SUA testează operațiuni mobile cu Unitatea Multi-Domeniu

Publicat

pe

De

Unitatea 1 Multi-Domeniu a Armatei SUA demonstrează capacitatea de a menține operațiunile în mișcare, cu ajutorul Collins Aerospace.

Dificultăți inițiale

Unitatea 1 Multi-Domeniu (MDTF) a Armatei SUA, operând dintr-o tabără improvizată, se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește securitatea, software-ul complex și conectivitatea instabilă atunci când trebuie să se relocheze.

Soluția Collins Aerospace

Pentru a depăși aceste obstacole, Collins Aerospace a colaborat cu unitatea pentru a demonstra posibilitatea de a efectua misiuni în mișcare. În timpul unui exercițiu recent, au demonstrat capacitatea de a muta echipamentul și software-ul de misiune dintr-o locație fixă într-un vehicul echipat cu internet prin satelit și 5G, menținând operațiunile fără întreruperi.

Capacități imbunătățite

Sistemul, numit Next Generation Battle Management On The Move, integrează inteligența artificială și învățarea automată pentru a ajuta unitatea să analizeze rapid datele și să identifice amenințările.

Dezvoltare și testare intensivă

Echipa Collins a lucrat îndeaproape cu unitatea timp de două săptămâni pentru a rafina și testa sistemul, dezvoltând prototipuri și ajustând software-ul pentru a se asigura că tranziția de la o locație fixă la operațiuni mobile este perfectă.

Beneficii și perspective

Exercițiul a demonstrat viabilitatea conceptului, iar echipa Collins intenționează să reducă timpul de exercițiu la jumătate în versiunile viitoare. Dezvoltarea în faze permite unității să utilizeze tehnologia pe măsură ce se îmbunătățește, fără a aștepta un produs final.

Citeste in continuare

Actualitate

Cum sa alegi cea mai avantajoasa optiune de mobilitate cand vii in tara

Publicat

pe

De

Atunci cand aterizezi pe Aeroportul International Henri Coanda din Otopeni, mobilitatea devine o prioritate. Serviciile de inchirieri auto disponibile aici iti ofera libertatea de a te deplasa rapid si confortabil, fara a depinde de orarele transportului public sau de costurile ridicate ale taxiurilor.

Diversitatea companiilor de rent a car din zona Otopeni este impresionanta. De la firme internationale renumite pana la companii locale ce se remarca prin disponibilitatea 24/7 si raportul excelent calitate/pret, ai la dispozitie o gama variata de optiuni pentru a-ti satisface nevoile de transport.

Un aspect important de luat in considerare la inchirierea unei masini este varsta minima impusa de companie. De exemplu, trebuie sa ai cel putin 18 ani si un permis de conducere valabil, insa anumite categorii de vehicule pot necesita o varsta minima mai mare si pot implica taxe suplimentare pentru soferii tineri.

Transparenta costurilor este esentiala. Multe companii se lauda cu tarife fara taxe ascunse si fara necesitatea unei garantii, facilitand procesul de inchiriere pentru clienti.

Pentru cei care cauta flexibilitate in ceea ce priveste kilometrajul, exista optiuni de inchiriere fara limita de kilometri, cu livrare non-stop la aeroport si in oras, asigurand astfel o experienta fara griji.

Daca preferi sa compari ofertele mai multor companii intr-un singur loc, exista platforme online care iti permit sa gasesti cele mai mici preturi de la diverse firme importante, economisind timp si bani.

Un alt furnizor de incredere este cel care ofera o gama larga de vehicule, de la economice la de lux, disponibile direct in incinta aeroportului.

Pentru cei care doresc o solutie rapida si practica, site-ul inchirieriauto-otopeni.com ofera optiuni variate de vehicule, cu posibilitatea de rezervare online simpla si eficienta. Flota lor include modele precum Ford Mondeo, Dacia Logan sau Opel Zafira cu 7 locuri, adaptate nevoilor diverse ale clientilor.

Inainte de a face o rezervare, este recomandat sa analizezi cu atentie termenii si conditiile fiecarei companii, sa verifici acoperirea asigurarilor incluse si sa te asiguri ca intelegi politicile privind combustibilul si eventualele taxe suplimentare. O planificare atenta iti va asigura o experienta placuta si lipsita de surprize neplacute.

In concluzie, serviciile de inchirieri auto din Otopeni de la Inchirieriauto-otopeni.com reprezinta solutii de mobilitate pe care te poti baza de fiecare data cand ajungi in tara. Indiferent de preferintele si bugetul tau, vei gasi cu siguranta o optiune care sa iti satisfaca nevoile, asigurandu-ti astfel o calatorie confortabila si fara griji.

 

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv14 ore ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv2 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv2 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv2 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv2 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv3 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv3 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv3 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv4 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv5 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv5 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Actualitate5 zile ago

Cum prinde glas copilăria: Jucăriile de plus personalizate și tainele învățării prin joacă/ursuletultau.ro

Dragă cititorule, ia loc și răsfață-te puțin, căci azi am să-ți povestesc ceva deosebit — o istorie despre copilărie, despre...

Actualitate5 zile ago

SEO în 2025: De Ce Strategia Ta Trebuie Să Evolueze sau Va Dispărea din SERP/seoclub.ro

„Dacă în 2024 încă mai jonglai cu cuvinte cheie și backlinks, în 2025 jocul s-a schimbat radical. SEO nu mai...

Exclusiv6 zile ago

Scandal la IPJ Mehedinți: Șef amendat, subalterni hărțuiți

Un comisar-șef amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație declanșează un val de intimidare și hărțuire în cadrul IPJ Mehedinți. Sindicatul...

Exclusiv6 zile ago

Guvernul vrea să evite procesele privind salariile personalului din sistemul public de apărare, ordine publică și securitate

Un proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Consiliul Economic și Social la 20.03.2025, urmărește plata diferențelor salariale restante pentru...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv