Connect with us

Actualitate

DNA, măcel la MAI!

Publicat

pe

(Preluare National – Catalin Tache):

Iată că interimarului Mihai Fifor îi place atât demult ”jucăria” Ministerului de Interne încât deja așteaptă cu sufletul la gură încheierea negocierilor subterane dintre premierul Viorica Dăncilă, frustratul lider ALDE Călin Popescu Tăriceanu și ”finul” Victor Ponta, cel caredeși în acte este președintele ”micului PSD” PRO România, rămâne încă la dubla comandă a nașilor Gabriel Oprea și mai ales George Maior. Pentru că dacă ”Veorica” se ține tare și rezistă asaltului disperat al celor doi, atunci cade și varianta lui Sorin ”Grindi” Grindeanu la comanda Ministerului Afacerilor Interne și Fifor îți va putea vedea visul cu ochii.

Pentru că acum pe ”Mișu” nu îl mai satisface funcția de vicepremier pentru implementarea proiectelor strategice, unul extrem de pompos, ce-i drept, dar lipsit de orice influență practică, Fifor fiind deja decis să joace totul pentru a rămâne la șefia Ministerului de Interne. Unde deja a făcut schimbări majore, dar care, culmea, cu excepțiile de rigoare au mari șanse să formeze o echipă viabilă la butoanele MAI. Însă și mai interesant este că după ce a depășit nesperat de ușor momentul 10 august de care s-a temut atât de mult, planurile lui Mihai Fifor de schimbare a liniilor de la conducerea MAI ar putea fi înlesnite chiar de către ”dușmanul demoarte” DNA! Pentru că în data de8 august, când toată suflarea Internelor nu știa cum să mai sufle și în ”iaurt” pentru a scăpa de ”greaua moștenire” a lui 10 august, procurorii Direcției Naționale Anticorupție făceau niscai mișcări mai mult decât spectaculoase și cu efecte pe termen scurt… Astfel că nume grele ale ministerului, dintre care unii chiar se visau șefii Poliției Române dacă ”falanga constănțeană” din IGPR ar fi rămas ”în picioare” odată cu ”nea Nicu” Moga s-au trezit cu statutul de suspecți în dosare de trucare a unor licitații. Dosare care sunt gata să ”explodeze” și se anunță mai mult decât ”distrugătoare”, fie și pentru simplul fapt că, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, cap de listă ar fi chiar Constantin Dancu, nimeni altul decât inspectorul șef al IPJ Constanța. Și cel care, tot visând cu ochii deschiși la gradul de chestor pe care oricum nu îl va primi până în luna noiembrie, când nu va mai primi nici o prelungire la șefia IPJ Constanța, a picat deja în ”furcile caudine” ale unei anchete explozive care îi poate grăbi ”sfârșitul” în orice clipă.

Dancu, suspect pentru licitații trucate!

Iar după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, joi, 8 august, lui Dancu cel care se visa inspectorul general al Poliției Române dacă Nicolae Moga ar mai fi rămas barem câteva zile pe poziție  i-ar fi căzut pur și simplu cerul în cap la audierile de la Structura Teritorială Constanța a Direcției Naționale Anticorupție, atunci când ar fi conștientizat că ancheta privind trucarea unei licitații nu doar că a fost stopată ”din oficiu”, dar chiar avansează într-un ritm mai mult decât alert. Este vorba despre un dosar cu mult mai complex, inclusiv despre  contracte de sponsorizări cu diverși agenți economici din județul Constanța, existând ”suspiciuni rezonabile” și ”indicii temeinice”cu privire la eludarea dispozițiilor legale!

Fără SIPI!

Inclusiv în sensul că acestea ar fi realizate fără avizul obligatoriu al SIPI, structura teritorială competentă din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă a MAI, prin intermediul IPA. Astfel că din relatările unor martori sub protecție s-a creionat scenariul de lucru al unor agenți economici care în ciuda problemelor cu vădit iz penal, inclusiv dosare penale pe rol, ar fi beneficiat de favorizarea reprezentanților acestora prin ”mici servicii polițienești”… Asta ca să nu mai vorbim de însușirea unor sume de bani în interes propriu… În plus, la această oră procurorii DNA ar fi în faza finală și a probării implicării unui polițist din Constanța, a cărui familie deține importante afaceri cu produse petroliere și chiar afaceri de catering cu baza militară americană din Mihail Kogălniceanu în consolidarea imperiului financiar al ”Frăției polițiștilor” de pe Litoral.

Imperiu imobiliar

Iar după cum reiese din informațiile noastre, procurorii anticorupție au trecut deja la ”next level” al anchetei deschizând în sfârșit o nouă pistă, cea privind existența și dezvoltarea în continuare a unui adevărat ”imperiu imobiliar” al unor polițiști constănțeni. Printre care și performanța pur și simplu halucinantă a unui ”biet” agent de Circulație, fie el și principal, prin care din salariul lui de subofițer depoliție ar fi reușit deja  construirea a două blocuri de patru etaje pe strada Napoli, iar acum ar avea fundația pregătită pentru un al treilea bloc, pe aceeași stradă, după cum susține chiar unul dintre consilierii locali constănțeni, Romeo Rezeanu.În plus, relația asumată de cumetrie dintre subofițerul ”rege imobiliar” și șeful IPJ Constanța, doar comisarul șef Constantin Dancu, acesta din urmă fiindu-i naș face obiectul unei anchete interne paralele cu privirile la interesele imobiliare majore ale unor șefi ai Poliției constănțene…

Cu Tit la Moga!

Mai mult decât atât, după cum susțin sursele noastre, Dancu ar fi reușit deja în mare parte punerea batistei pe țambalul cercetării privind implicarea sa în suspiciunile de trucare a unor licitații și a protejării unor interese imobiliare halucinante din punct de vedere al valorii ”de piață”al acestora în chiar data de 25 iulie. Atunci când deși tot sistemul în frunte cu MAI și toată clasa politică românească erau în ”vrie” pentru a repara erorile anchetei de la Caracal, Constantin Dancu ar fi fost chemat la corpul de control al ministrului pentru respectarea procedurii și pentru a i se aduce la cunoștință faptul că este cercetat disciplinar în problema licitațiilor dela IPJ Constanța! Numai că un scurt dialog între senatorul Liviu Tit Brăiloiu și de acum fostul ministru de Interne Nicolae Moga ar fi dus deja la ”calmarea apelor”. Ceea ce a și dus de altfel la decizia procurorilor DNA de a accelera pe pedala anchetei pe data de 8 august…

Atenție, mare atenție la Chirilă!

Iar ”toleranța zero” care se anunță cu privire la ”încrengăturile” transpartinice și strict financiare dintre capi ai Poliției și ai altor structuri ale MAI și clanuri interlope este întărităși de numirea ca secretar destat a ”marii surprize” Dumitru Daniel Chirilă. Cel despre care puțini inițiați ai sistemului știu că acesta chiar are ”expertiza” necesară în destructurarea unor astfel de rețele. Iar dacă premierul Viorica Dăncilă chiar i-a dat mână liberă și cel puțin două puternice structuri informative își vor ține promisiunile privind o colaborare fără precedent în sprijinirea misiunii lui Chirilă, atunci este foarte posibil ca structurile specializate ale MAI să dea lovitura mult așteptată. Astfel că ”măcelul” pe care DNA-ul oricum îl va declanșa în scurt timp împotriva anumitor ”frății” din MAI să vină mănușă planurilor lui Chirilă de ”destructurare” a clanurilor care deja s-a infiltrat ”prea ca la țară” la vârful Poliției Române.

 

 

Actualitate

Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine

Publicat

pe

De

O investiție de 125 de milioane de dolari americani pentru a spori capacitățile defensive și ofensive ale submarinelor.

Australia a anunțat astăzi achiziționarea de torpile grele MK-48 în valoare de 200 de milioane de dolari australieni (125 de milioane de dolari americani). Ministrul pentru achiziții de apărare, Pat Conroy, a declarat că această achiziție va reprezenta o ”sporire semnificativă” a capacităților submarinelor clasei Collins.

Modernizarea flotei existente și viitoare

Armele, proiectate pentru misiuni anti-submarin și anti-suprafață, vor îmbunătăți capacitățile defensive și ofensive ale submarinelor clasei Collins și vor fi, de asemenea, integrate pe viitoarele submarine cu propulsie nucleară ale Australiei, parte a acordului AUKUS. Ministrul Conroy a subliniat importanța alianței cu Statele Unite în această achiziție.

Interoperabilitate cu marina SUA și Marea Britanie

Torpilele MK-48, fabricate în principal de Lockheed Martin și Science Applications International Corp (SAIC), sunt rezultatul unui program comun între marina australiană (RAN) și marina americană. Acestea pot fi utilizate și întreținute de ambele națiuni. Expertul în achiziții de apărare Marcus Hellyer a remarcat că submarinele americane de clasă Virginia – din care Australia plănuiește să achiziționeze trei – și flota viitoare SSN-AUKUS vor utiliza aceste torpile. Stocurile de torpile MK-48 vor permite Australiei să le furnizeze și submarinelor americane din cadrul Forței de Rotație a Submarinelor – Vest (SRF-W), parte a planului AUKUS.

Achiziția anticipată pentru compensarea întârzierilor în livrări

Hellyer sugerează că achiziția torpilelor are scopul de a compensa întârzierile în livrarea altor arme critice, cum ar fi LRASM și JASSM-ER. El subliniază importanța achiziției anticipate, având în vedere că unele arme sau componente nu au linii de producție continue.

Speculații politice și justificare strategică

Fostul șef al Centrului de Putere Maritimă al Marinei Regale Australiene, Elizabeth Buchanan, sugerează că anunțul achiziției are și o componentă politică, fiind făcut în vederea alegerilor federale iminente. Finanțarea provine din programul ambițios Guided Weapons and Explosive Ordnance Enterprise (GWEO). Hellyer, totuși, subliniază beneficiile tactice ale achiziției, argumentând că creșterea stocurilor de muniții este o măsură inteligentă într-un context strategic în continuă schimbare.

Citeste in continuare

Actualitate

Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare

Publicat

pe

De

Saltzman afirmă alinierea cu prioritățile administrației:

Generalul Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale, consideră că prioritățile Forțelor Spațiale sunt aliniate cu cele ale administrației Trump, în contextul unei potențiale realocări bugetare de 8% pentru anul fiscal 2026. Saltzman a subliniat concentrarea pe capacitățile de luptă și amenințările emergente, sugerând o compatibilitate cu planurile administrației.

Hegseth subliniază importanța domeniului spațial:

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a reiterat importanța crucială a domeniului spațial în viitoarele conflicte, anticipând investiții semnificative, atât ofensive, cât și defensive, pentru a menține avantajul SUA.

Reduceri bugetare și priorități strategice:

Saltzman a refuzat să detalieze reducerile bugetare propuse, menționând că Forțele Spațiale au identificat și propus pentru reducere prioritățile cu cea mai mică importanță. Prioritățile principale rămân conștientizarea domeniului spațial, reziliența și capacitățile de a neutraliza activele spațiale adverse pentru a proteja forțele comune.

Necesitatea unor operațiuni ofensive și defensive în spațiu:

Saltzman a subliniat recunoașterea din ce în ce mai mare a caracterului contestat al spațiului ca domeniu de luptă, ceea ce impune dezvoltarea de noi capacități ofensive și defensive. Această evoluție necesită o intensificare a eforturilor, nu o schimbare fundamentală a strategiei militare.

Investiții în sisteme de contra-spațiu:

Saltzman a detaliat necesitatea investițiilor în șase categorii de arme de contra-spațiu, inspirate de exemplele Chinei. Acestea includ sisteme terestre (blocare, energie direcționată și capacități cinetice) și sisteme spațiale (cu aceleași trei categorii). Investițiile trebuie distribuite în funcție de tipul țintelor (orbita joasă a Pământului, orbita geosincronă etc.), reflectând strategia Chinei în acest domeniu.

Citeste in continuare

Actualitate

UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Publicat

pe

De

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.

Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.

Autonomie strategică și achiziții comune

SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.

Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane

Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.

Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare

SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.

Priorități și proiecte viitoare

Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv3 ore ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv3 ore ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Exclusivo zi ago

Scandal la IPJ Mehedinți: Șef amendat, subalterni hărțuiți

Un comisar-șef amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație declanșează un val de intimidare și hărțuire în cadrul IPJ Mehedinți. Sindicatul...

Exclusivo zi ago

Guvernul vrea să evite procesele privind salariile personalului din sistemul public de apărare, ordine publică și securitate

Un proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Consiliul Economic și Social la 20.03.2025, urmărește plata diferențelor salariale restante pentru...

Exclusiv2 zile ago

Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare

Dezvăluirile privind cheltuielile exorbitante ale ANP încep să prindă contur. În timp ce angajații din penitenciare se confruntă zilnic cu...

Exclusiv2 zile ago

Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr

Escrocheria imobiliară de milioane: O rețea de corupție la nivel inalt dezvăluită de Incisiv de Prahova Un act notarial fără...

Exclusiv2 zile ago

Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director adjunct economico-administrativ în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) este marcat de suspiciuni privind...

Exclusiv2 zile ago

Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET

Balada Prahoveană: Un cântec de porci, lemn, și mașini BBC Sunetul fanfarei se estompează, înlocuit de grunțâitul porcilor și scârțâitul...

Exclusiv2 zile ago

Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi

Un incident recent petrecut la Penitenciarul Botoșani scoate la iveală o problemă gravă de comportament și lipsă de disciplină în...

Exclusiv3 zile ago

Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor

Analiză critică a situației din sistemul penitenciar românesc Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a publicat o analiză...

Exclusiv3 zile ago

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar

Angajament pentru condiții îmbunătățite de detenție și muncă Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Deva, marcând...

Exclusiv3 zile ago

Sporuri salariale la MAI: SPR Diamantul acuză lipsă de transparență și interpretare abuzivă a legii

Vitalie Josanu denunță risipă de fonduri publice și responsabilitatea conducerii MAI Președintele SPR Diamantul, Vitalie Josanu, denunță nereguli grave în...

Exclusiv3 zile ago

Deficiențe grave în supravegherea privării de libertate în București

Probleme sistemice în penitenciare Un raport recent al Inspecției Judiciare scoate la lumină o serie de deficiențe alarmante în activitatea...

Exclusiv4 zile ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Exclusiv4 zile ago

Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate

Scandalul imobiliar White Tower & City Gate nu este doar o poveste despre apartamente și datorii (aici),  etc. Este un...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv