Actualitate
DNA, măcel la MAI!

(Preluare National – Catalin Tache):
Iată că interimarului Mihai Fifor îi place atât demult ”jucăria” Ministerului de Interne încât deja așteaptă cu sufletul la gură încheierea negocierilor subterane dintre premierul Viorica Dăncilă, frustratul lider ALDE Călin Popescu Tăriceanu și ”finul” Victor Ponta, cel caredeși în acte este președintele ”micului PSD” PRO România, rămâne încă la dubla comandă a nașilor Gabriel Oprea și mai ales George Maior. Pentru că dacă ”Veorica” se ține tare și rezistă asaltului disperat al celor doi, atunci cade și varianta lui Sorin ”Grindi” Grindeanu la comanda Ministerului Afacerilor Interne și Fifor îți va putea vedea visul cu ochii.
Pentru că acum pe ”Mișu” nu îl mai satisface funcția de vicepremier pentru implementarea proiectelor strategice, unul extrem de pompos, ce-i drept, dar lipsit de orice influență practică, Fifor fiind deja decis să joace totul pentru a rămâne la șefia Ministerului de Interne. Unde deja a făcut schimbări majore, dar care, culmea, cu excepțiile de rigoare au mari șanse să formeze o echipă viabilă la butoanele MAI. Însă și mai interesant este că după ce a depășit nesperat de ușor momentul 10 august de care s-a temut atât de mult, planurile lui Mihai Fifor de schimbare a liniilor de la conducerea MAI ar putea fi înlesnite chiar de către ”dușmanul demoarte” DNA! Pentru că în data de8 august, când toată suflarea Internelor nu știa cum să mai sufle și în ”iaurt” pentru a scăpa de ”greaua moștenire” a lui 10 august, procurorii Direcției Naționale Anticorupție făceau niscai mișcări mai mult decât spectaculoase și cu efecte pe termen scurt… Astfel că nume grele ale ministerului, dintre care unii chiar se visau șefii Poliției Române dacă ”falanga constănțeană” din IGPR ar fi rămas ”în picioare” odată cu ”nea Nicu” Moga s-au trezit cu statutul de suspecți în dosare de trucare a unor licitații. Dosare care sunt gata să ”explodeze” și se anunță mai mult decât ”distrugătoare”, fie și pentru simplul fapt că, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, cap de listă ar fi chiar Constantin Dancu, nimeni altul decât inspectorul șef al IPJ Constanța. Și cel care, tot visând cu ochii deschiși la gradul de chestor pe care oricum nu îl va primi până în luna noiembrie, când nu va mai primi nici o prelungire la șefia IPJ Constanța, a picat deja în ”furcile caudine” ale unei anchete explozive care îi poate grăbi ”sfârșitul” în orice clipă.
Dancu, suspect pentru licitații trucate!
Iar după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, joi, 8 august, lui Dancu cel care se visa inspectorul general al Poliției Române dacă Nicolae Moga ar mai fi rămas barem câteva zile pe poziție i-ar fi căzut pur și simplu cerul în cap la audierile de la Structura Teritorială Constanța a Direcției Naționale Anticorupție, atunci când ar fi conștientizat că ancheta privind trucarea unei licitații nu doar că a fost stopată ”din oficiu”, dar chiar avansează într-un ritm mai mult decât alert. Este vorba despre un dosar cu mult mai complex, inclusiv despre contracte de sponsorizări cu diverși agenți economici din județul Constanța, existând ”suspiciuni rezonabile” și ”indicii temeinice”cu privire la eludarea dispozițiilor legale!
Fără SIPI!
Inclusiv în sensul că acestea ar fi realizate fără avizul obligatoriu al SIPI, structura teritorială competentă din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă a MAI, prin intermediul IPA. Astfel că din relatările unor martori sub protecție s-a creionat scenariul de lucru al unor agenți economici care în ciuda problemelor cu vădit iz penal, inclusiv dosare penale pe rol, ar fi beneficiat de favorizarea reprezentanților acestora prin ”mici servicii polițienești”… Asta ca să nu mai vorbim de însușirea unor sume de bani în interes propriu… În plus, la această oră procurorii DNA ar fi în faza finală și a probării implicării unui polițist din Constanța, a cărui familie deține importante afaceri cu produse petroliere și chiar afaceri de catering cu baza militară americană din Mihail Kogălniceanu în consolidarea imperiului financiar al ”Frăției polițiștilor” de pe Litoral.
Imperiu imobiliar
Iar după cum reiese din informațiile noastre, procurorii anticorupție au trecut deja la ”next level” al anchetei deschizând în sfârșit o nouă pistă, cea privind existența și dezvoltarea în continuare a unui adevărat ”imperiu imobiliar” al unor polițiști constănțeni. Printre care și performanța pur și simplu halucinantă a unui ”biet” agent de Circulație, fie el și principal, prin care din salariul lui de subofițer depoliție ar fi reușit deja construirea a două blocuri de patru etaje pe strada Napoli, iar acum ar avea fundația pregătită pentru un al treilea bloc, pe aceeași stradă, după cum susține chiar unul dintre consilierii locali constănțeni, Romeo Rezeanu.În plus, relația asumată de cumetrie dintre subofițerul ”rege imobiliar” și șeful IPJ Constanța, doar comisarul șef Constantin Dancu, acesta din urmă fiindu-i naș face obiectul unei anchete interne paralele cu privirile la interesele imobiliare majore ale unor șefi ai Poliției constănțene…
Cu Tit la Moga!
Mai mult decât atât, după cum susțin sursele noastre, Dancu ar fi reușit deja în mare parte punerea batistei pe țambalul cercetării privind implicarea sa în suspiciunile de trucare a unor licitații și a protejării unor interese imobiliare halucinante din punct de vedere al valorii ”de piață”al acestora în chiar data de 25 iulie. Atunci când deși tot sistemul în frunte cu MAI și toată clasa politică românească erau în ”vrie” pentru a repara erorile anchetei de la Caracal, Constantin Dancu ar fi fost chemat la corpul de control al ministrului pentru respectarea procedurii și pentru a i se aduce la cunoștință faptul că este cercetat disciplinar în problema licitațiilor dela IPJ Constanța! Numai că un scurt dialog între senatorul Liviu Tit Brăiloiu și de acum fostul ministru de Interne Nicolae Moga ar fi dus deja la ”calmarea apelor”. Ceea ce a și dus de altfel la decizia procurorilor DNA de a accelera pe pedala anchetei pe data de 8 august…
Atenție, mare atenție la Chirilă!
Iar ”toleranța zero” care se anunță cu privire la ”încrengăturile” transpartinice și strict financiare dintre capi ai Poliției și ai altor structuri ale MAI și clanuri interlope este întărităși de numirea ca secretar destat a ”marii surprize” Dumitru Daniel Chirilă. Cel despre care puțini inițiați ai sistemului știu că acesta chiar are ”expertiza” necesară în destructurarea unor astfel de rețele. Iar dacă premierul Viorica Dăncilă chiar i-a dat mână liberă și cel puțin două puternice structuri informative își vor ține promisiunile privind o colaborare fără precedent în sprijinirea misiunii lui Chirilă, atunci este foarte posibil ca structurile specializate ale MAI să dea lovitura mult așteptată. Astfel că ”măcelul” pe care DNA-ul oricum îl va declanșa în scurt timp împotriva anumitor ”frății” din MAI să vină mănușă planurilor lui Chirilă de ”destructurare” a clanurilor care deja s-a infiltrat ”prea ca la țară” la vârful Poliției Române.
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor