Connect with us

Actualitate

Un interviu in premiera, cu președintele ZIVAC ROMANIA, Dr. Leliana Pârvulescu/Există trăsături specifice ale criminalului din Caracal care se regăsesc în profilul unui criminal în serie?

Incisiv

Publicat

pe

Interviu obtinut in exclusivitate de Directorul General al ziarului Incisiv de Prahova:

In primul rând dorim să vă mulțumim pentru disponibilitatea de a ne acorda acest interviu, în actualul context, marcat de tabloul general al cazuisticii aferente domeniului psihologiei aplicate, din România.

Dr. Leliana Pârvulescu:

Sa facem o scurta prezentare: ZIVAC este un centru internațional de excelență, cu sediul în România, al cărui laborator, specializat în training, consultanță, analiza și evaluarea comportamentală, coaching și efectuarea de studii bazate pe cercetări riguroase, legate de multitudinea de feluri în care emoțiile și percepțiile au impact asupra comportamentului uman, asupra luării deciziilor și asupra performanței activităților umane, furnizează soluții globale și integrale,  riguros fundamentate științific, pentru identificarea și dezvoltarea abilităților necesare înțelegerii emoțiilor și comportamentului uman, cu aplicabilitate și rezultate remarcabile.

Modul în care îi percepem pe ceilalți și modul în care suntem percepuți influențează enorm succesul indivizilor și organizațiilor. Comportamentul uman este condus de emoții, care generează gândurile, iar emoțiile sunt sursa fericirii oamenilor, a conflictelor din interiorul și exteriorul lor.

Grupul Dvs de specialiști români și străini, care proiectează, simulează, modelează, operează și livrează programele în speță și care asigură sistemele complexe solicitate de diferiți beneficiari interni și, în special, externi, din România și din străinătate, este constituit dintr-un spectru de experți de înaltă ținută, expertiză și reputație, care oferă soluții exclusive, inclusiv pentru guverne.

Gestionăm, în portofoliu, situații și cazuistici complexe, pendinte unor parteneri și clienți, din diferite zone.

Descrierea generală a echipei ZIVAC, poate fi accesată și observată în portalul nostru: http://zivac.ro/despre-zivac/

Echipa noastră internațională este formată din anumiți specialiști, care acoperă diverse și multiple cazuistici și sectoare: administrație, comunicare & PR, politic, relații internaționale, guvernamental, financiar, social media, cercetare medicală, universitar, guvernanta corporativă, business intelligence, educație, bioterorism, servicii de securitate și probleme speciale etc. În esență, suntem un centru specializat, care proiectează soluțiile în speța, pentru partenerii și clienții noștri, încadrați pe 3 dimensiuni de acces: o listă de clienți publică, care poate fi accesată de orice subiect, o listă al cărui acces este delimitat de calitatea actului și intervalul de cooperare și o matrice marcată de nume, mărci și soluții, care nu are caracter public și este restricționată, neputând fi relevată, sub nicio formă și în nicio împrejurare.

Dimensiunea externă ZIVAC, aferentă curriculei NATO CAGE LOAD 1 – DEFENCE UNLIMITED este asigurată de Dr. Sorin Dobîrcianu.

 

Întrebare: Profilul psihologic și comportamental este util în munca pe care o faceți?

R: Ca și expert în analiza comportamentală și profiling, consider că este un instrument esențial care ghidează cercetarea în aflarea adevărului și pe care l-am folosit în majoritatea cazurilor la care am lucrat. Profilul comportamental în ceea ce privește un infractor, reprezintă un set de tehnici psihologice care servesc la identificarea făptuitorului unei infracțiuni, bazat pe natura infracțiunii în sine și metodele de executare ale acesteia sau servesc la identificarea tiparului comportamental al infractorului. De câte ori este comisă o crimă, criminalul face alegeri înainte, în timpul și după săvârșirea crimei sau crimelor, care sunt legate în primul rând de personalitatea criminalului. Analizând, de exemplu, probele locului crimei, dar și declarațiile victimelor, ale martorilor, ale persoanelor din anturajul unui suspect este posibil să se elaboreze o descriere a individului în cauză, atunci când ne confruntăm cu o crimă cu autor necunoscut.

În cazul criminalului din Caracal, profilul și analiza comportamentală servește la identificarea unui tipar comportamental care poate arăta cum a făcut crimele, unde ar putea fi cadavrele, câte crime a făcut, de când a început să facă crime, etc. Conceptul de bază este întotdeauna același, încercăm să aflăm mai multe despre un criminal în serie sau un criminal necunoscut prin analiza comportamentului său.

Profilul lui Dincă poate fi încadrat în profilul standard al unui psihopat sexual, criminal în serie, adică, o persoană mobilă, care are mașină, dinamic, care premeditează crima, intrând astfel în tipologia criminalului organizat. Chiar dacă în jurul lui poate exista o dezordine de neconceput, face parte din premeditare, pentru a ascunde victimele și trofeele obținute de la victime, pe care le păstrează pentru a continua starea de plăcere imensă pe care a simțit-o când a vorbit despre sex sau a făcut sex cu victima. Își caută victimele potrivite, care să fie  vulnerabile și ușor de controlat. Este deosebit de abil, viclean, persuasiv, cu o inteligență peste medie.

 

Întrebare : există trăsături specifice ale criminalului din Caracal care se regăsesc în profilul unui criminal în serie?

 

R: Da, există specificitate în profilul psihologic al criminalilor care comit abuzuri sexuale și care pot fi observate și la Dincă. În marea majoritate a cazurilor, victimele sunt femei. Principalele trăsături care definesc profilul psihologic ale acestui tip de criminal în serie sunt:

Distorsiuni cognitive

Au gânduri distorsionate despre rolurile sexuale. Consideră celălalt gen inferior și justifică acest lucru cu violență. Sunt oameni plini de prejudecăți, ceea ce îi determină să acționeze violent. Intoleranța lor îi transformă în tirani. Rigiditatea gândirii îi determină să-și impună mereu și întotdeauna judecata personală. Nu acceptă punctele de vedere contrare cu ale lor.

Incapacitatea de a se poziționa echilibrat față de realitatea externă

Inflexibilitatea cognitivă tipică profilului psihologic unui astfel de individ îl împiedică să aibă un comportament sau o poziție de rutină față de oamenii sau evenimentele din viața lui.

Pentru că are o gândire polară sau dihotomică se poziționează într-una din cele două extreme, drept sau greșit. Nu are în vedere jumătate de măsură, de aceea comportamentul lui poate fi inexplicabil, foarte violent pentru unii, liniștit sau absent pentru alții.

Copilăria unui astfel de individ a marcat cursul dezvoltării emoționale. Din acest motiv, profilul psihologic al celor care comit abuzuri arată o lipsă clară a respectului față de viața celorlalți. Manifestă lipsa remușcărilor, a vinovăției. Poate fi încadrat într-o psihopatie sau tulburare de personalitate antisocială. De multe ori, în timpul anchetei, Dincă a manifestat o detașare emoțională și comportamentală marcantă.

Comunicare distorsionată

Lipsa asertivității este una dintre caracteristicile profilului psihologic al celor înscriși în tipologia criminalului în serie abuzator sexual. Nu respectă drepturile celorlalți, nu ascultă părerea altora, viața sau existența celorlalți este nesemnificativă.

Dependență emoțională

Deteriorarea relației cu ceilalți duce la o izolare socială progresivă ca rezultat principal.  În lipsa vreunui tip de prietenie, atenția subiectului se concentrează asupra partenerei de viață.
Treptat, relația devine o obsesie. Generează dependență emoțională, deoarece partenera este văzută ca singurul punct de sprijin și sursă de intimitate. El cere din ce în ce mai mult, iar relația devine nesănătoasă. De cele mai multe ori partenerul ajunge să iasă din relație. Rămas singur, individul manifestă toată furia și cruzimea pe care o direcționează către o anumită tipologie de femei, la care se regăsesc trăsături comune, fizice, comportamentale. De aceea este important dialogul cu actuala, fosta sau fostele partenere ale individului, pentru a scoate în evidență aceste elemente.

Absența autocontrolului și empatiei

Profilul psihologic al acestor indivizi este caracterizat de o lipsă de control emoțional. Au mari dificultăți în a-și exprima emoțiile, nu știu să reflecte asupra interiorității lor și sunt lipsiți de orice formă de empatie. Acest lucru îi privează de orice remușcare pentru prejudiciul cauzat victimei.

Minciuna seducătoare

Acești indivizi își cuceresc de obicei victima seducând-o. Sunt manipulatori pricepuți, folosesc minciuni și promisiuni false și sunt dispuși să joace orice rol pentru a-și atinge scopurile, folosesc abuzul psihologic și fizic ca principală metodă de comunicare cu victimele lor. În ceea ce îi privește pe ceilalți, folosește frecvent minciuna în scopul inducerii în eroare și a menținerii unei imagini diferite de ceea ce este de fapt individul, pentru a ascunde adevăratul comportament. Minte facil și fluent, este dificilă descoperirea comportamentului simulat. (Ec. Adrian Radu)

 

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Increngătura politică ascunsa a gunoaielor(XIII)/Fostul director al APM Prahova sub influenta bauturilor alcoolice in biroul sau

Publicat

pe

De

Cele mai noi escapade ale fostului director Florin Diaconu de la APM Prahova, pe ultima suta de metri, intre doua etape de sustragere de documente, seara, dupa orele de program evitand locatiile cunoscute, din capitala sau din Prahova, nenea’ a consimtit sa dea curs cererii finului doamnei Norica Nicolai de acum celebrul secretar general adjunct al ministerului Mediului, faimosul domn Teodor Dulceata, cu care Diaconu s-a intalnit acum doua zile, in conditii foarte discrete (dar monitorizate), intr-un restaurant situat la marginea Bucurestiului, pentru ca amandoi sa isi puna, la punct, in continuare, strategiile de protectie si de EXIT. Adica, cum sa iasa amandoi din situatia in care se afla si care i-a condus in atentia presei si a autoritatilor.

Desi au incercat sa fie echilibrati si rationali, domnul Teodor Dulceata, sub coordonarea unui inalt ofiter, care se lauda peste tot ca lucreaza si are influenta in cadrul unui Departament Specializat al administratiei Prezidentiale de la Cotroceni, cunoscut in Romania ca domnul Sandu, au consumat doar vinoase’ .
Totusi noi nu putem intelege chestia asta, pentru ca domnului „Dulceata” ii plac vinoasele’ iar Diaconu Florin ii place, mult, berea si, in special taria.
Va rog sa observati stimati cititori cum interesele de grup organizat ii aduc impreuna pe acesti stimabili „domni” desi valentele lor sunt diferite iar comuniunea de sisteme de valori infractionale ii conjuga.
Cat de puternic poate sa fie efectul lui BACHUS, astfel incat, chiar si astazi, vineri 28 februarie 2020, orele 10.30, domnul Diaconu Florin isi exercita, cu profesionalism, actul managerial-directorial, exceland in performanta evaluarii si semnand si rezolutionand probabil acte si documente ale agentiei sub efectul consumului de bauturi alcoolice.
Sa speram ca domnul „Dulceata” admirator al sporturilor de iarna, participant frecvent la agendele de taina Zaga-Zaga din judetul Vrancea nu va pasi pe urmele nasei sale doamna Norica Nicolai in locatiile secrete din judetul Prahova din zona Tohani cu conotatii si specific dacic. Uite ca acusi a venit si controlul de la minister…UPS. De la Corpul de Control, fiind mandatat, desemnat si imputernicit, oficial, sa preia/efectueze/coordoneze si sa conduca actul de control de fond respectabilul domn George Plotuna, specialist cu expertiza in domeniu, fost angajat MAI. Revenim (Cristina T.).

Citeste in continuare

Actualitate

Dr Bogdan Nica este noul director al APM Prahova/Dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova sunt din nou confirmate

Publicat

pe

De

Incisiv de Prahova a avut din nou dreptate. Astfel, ziarul nostru a dezvaluit in exclusivitate – in data de 26.02.2020 – ca noul director al APM Prahova va fi specialistul Bogdan Nica, dezvaluiri efectuate in serialul „Increngatura politica ascunsa a gunoaielor XII”, privind mafia din acest domeniu.

Increngătura politică ascunsa a gunoaielor(XII)/SURSE CONFIRMA/ Noul director al APM Prahova va fi numit dr Bogdan Nica


Specialist de anvergura, cu rezultate si performante corporatiste si manageriale, cat si directorale, care ar fi aceptat propunerile de la nivelulurile de decizii din cadrul ministerului de resort pentru a prelua nenorocirile si mostenirea dezastruoasa/penala lasata in urma de grupul clandestin organizat Florin Diaconu, Teodor Dulceata (din cadrul Ministerului, secretar general adjunct), Doina Gheorghe (Sef Serviciu Autorizari APM Prahova), Gabriela Munteanu (Director Garda de Mediu Prahova, fost sef serviciu al Directiei de Protectie Prahova), dna Corcodel (desi este economist a fost incadrata de Florin Diaconu pe o pozitie de referinta, in cadrul agentiei prahovene subminand continuu si sistematic fluxul de autorizare si de suspendare a autorizarii de mediu pentru agentii economici) si aghiotantul S.Ghe, de profesie „filor” (de la filaj) care extrage si transporta in conditii dubioase arhiva personala a lui Diaconu- sustrasa in ultima perioada din agentie. Acesta are un nas important care l-a sustinut in directia promovarii si angajarii pe functie bine platita in agentie desi este pensionar militar, pentru conferirea sistemelor de protectie structurii mafiote descrise.
Dinamica in speta se succede in cascada intrucat evenimentele din ultimale 24 de ore au generat un cutremur care a condus la numirea dr Bogdan Nica si la un control de amploare ce se deruleaza la APM Prahova, incepand de azi, de specialisti de la Centru.
Probabil doua persoane din aceasta institutie au intrat brusc in concediu (revenim pe aceasta tema).
Reamintim ca, in pofida solutiilor asumate de Guvern pentru inchiderea procedurilor de infringement declanşate de Comisia Europeană impotriva României in domeniul tăierilor ilegale de lemn şi pentru nefinalizarea Programului national de control al poluarii, au fost analizate recent, la Bruxelles, de catre ministrul Mediului, Costel Alexe, si comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, catastrofele de mediu in Judetul Prahova au continuat, sub ochii si cu acordul si sprijinul celor doi directori Florin Diaconu si Gabriela Munteanu.
Comisia Europeana i-a reprosat Romaniei nerespectarea obligaliilor nationale, asumate prin directiva privind evaluarea strategică de mediu:
„ In cazul Romaniei, autoritatile nationale nu au fost în masură sa verifice efectiv operatorii si sa aplice sanctiuni corespunzatoare. Inconsecventele din legislatia natională nu permit interventia ferma a autoritatilor romane.”
Prin urmare, Comisia a decis sa trimita Romaniei o scrisoare de punere în intarziere, acordandu-i un termen de o luna, pentru a lua masurile necesare în vederea remedierii deficientelor identificate de Comisie. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita autoritatilor romane un aviz motivat.
Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a subliniat ca apreciaza deschiderea pe care actuala conducere a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor o manifesta catre societatea civila şi ca isi doreste sa viziteze cat mai curand România. Astfel, masurile nu au intarziat sa apara!
Vor fi luate la purificat TOATE autorizatiile de mediu emise ilegal de gasca lui F. Diaconu dar si toate avizele de suspendare. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Actualitate

PNL Prahova intra in normalitate/Adrian Dobre nu mai este presedintele PNL Ploieşti/La şefia organizaţiei a fost numită interimar Roberta Anastase

Publicat

pe

De

Biroul politic permanent al PNL Ploieşti a fost dizolvat, joi seară, în urma unei şedinţe a Biroului Judeţean al PNL Prahova. Adrian Dobre nu mai este presedintele organizatiei. La şefia organizaţiei a fost numită interimar Roberta Anastase.

Prin această hotărâre se intra in normalitate.
Reamintim ca, Incisiv de Prahova a anticipat aceasta masura si a dezvaluit in exclusivitate ca primarul Adrian Dobre NU va mai apuca sa candideze la alegerile parlamentare de pe locul I, la Senat.
Conducerea PNL Prahova a fost iritata de sicanele repetate ale primarului care este „prea bun pentru urbea noastra”, sicane care au culminat cu filaje efectuate de consilierii sai pe anumiti functionari publici din institutiile subordonate si/sau de executarea unor functionari publici, in mod ilegal, doar din razbunarea personala a primarului si cu acordul si sprijinul conducerii Politiei Locale Ploiesti (prin celebra si ilegala Comisie de Disciplina).
Prin această hotărâre PNL Prahova pune STOP prejudicierii imaginii cauzata de primarul Adrian Dobre si gasca cu care s-a inconjurat in organizatia creata dupa chipul si asemanarea sa. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Parteneri


Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Actualitate15 ore ago

Increngătura politică ascunsa a gunoaielor(XIII)/Fostul director al APM Prahova sub influenta bauturilor alcoolice in biroul sau

Cele mai noi escapade ale fostului director Florin Diaconu de la APM Prahova, pe ultima suta de metri, intre doua...

Actualitate24 de ore ago

Dr Bogdan Nica este noul director al APM Prahova/Dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova sunt din nou confirmate

Incisiv de Prahova a avut din nou dreptate. Astfel, ziarul nostru a dezvaluit in exclusivitate – in data de 26.02.2020...

Actualitate24 de ore ago

PNL Prahova intra in normalitate/Adrian Dobre nu mai este presedintele PNL Ploieşti/La şefia organizaţiei a fost numită interimar Roberta Anastase

Biroul politic permanent al PNL Ploieşti a fost dizolvat, joi seară, în urma unei şedinţe a Biroului Judeţean al PNL...

Actualitate24 de ore ago

Gata, Vela a reorganizat Jandarmeria!

(Preluare National – Catalin Tache): Par să bată deja clopote de nuntă la vârful Ministerului de Interne, după ce seria...

Actualitate24 de ore ago

„Nu e nicio problemă că acolo e viciu de legalitate, că legea aia n-o vedeți, să constatăm peste ani, când vouă nu vă mai convine nu știu ce sau când e pericol la bănișorii voștri”

Știu toate asociațiile de judecători că decretele au viciu. Dar știți ce zic? Nu e treaba noastră, e a procurorilor....

Actualitate24 de ore ago

Agamita Dandanache si Farfuridi

Daca vreti sa ii vedeti pe Agamita Dandanache si pe Farfuridi, trebuie sa vedeti dialogul dintre demisul si refuzatul Ludovic...

Actualitate24 de ore ago

GUVERNUL, PANDEMIA SI DOUA OBLIGATII ASUMATE DE PRESEDINTE PRIN STRATEGIA DE APARARE

(Preluare Inpolitics): Capitolul 1.3 care stabilește obiectivele naționale de securitate din Strategia de apărare a Țării elaborată de administrația prezidențială...

Actualitate2 zile ago

ANI este cea mai mica problema a primarului oraşului Băicoi- Marius Constantin/ In vizorul altor institutii ale statului

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în ceea ce-l priveşte pe Constantin Marius Ioan, primar al oraşului...

Actualitate2 zile ago

Primul caz de cornavirus confirmat în România/Arafat e singurul care stie ce vorbeste/ Costache e depasit din punct de vedere al comunicarii

Tot ceea ce au declarat Raed Arafat, Victor Costache si Marcel Vela despre primul caz de coronavirus confirmat in Romania…...

Actualitate2 zile ago

Din ”feisbuceală”, mama Daniela și băiatul Radu au fost băgați direct la guvernare. Și încă pe ce posturi!

(Preluare National – Catalin Tache): Deja Ludovic Orban face adevărate ”demonstrații de forță”, dovedind că este politicianul cel mai bun...

Actualitate2 zile ago

„Evident, o gluma precum Citu nu putea sa se nasca decit pe 1 aprilie!…”

Daca e dezastru, macar sa radem, ca doar rasul ne-a ramas, precizeaza cei de la Lumea Justitiei. Nu ne mai...

Actualitate2 zile ago

BOMBA DE LA BNR: 17 BANCI ANCHETATE PENTRU SPALARE DE BANI

(Preluare Inpolitics): O adevărată nucleară a fost detonată azi de Banca Națională, prin Nicolae Cinteză, director în Direcţia Supraveghere din...

Actualitate2 zile ago

Useristul Andrei Caramitru dorește închiderea bisericilor pe fondul apariției noului coronavirus și consideră Taina Sfântului Maslu ca fiind o practică medievală

Useristul Andrei Caramitru dorește închiderea bisericilor pe fondul apariției noului coronavirus și consideră Taina Sfântului Maslu ca fiind o practică...

Actualitate2 zile ago

Christine Lagarde, directoarea FMI de la aceea data: „Batranii traiesc prea mult si este un risc pentru economia globala, trebuie facut ceva”

La fiecare întâlnire semestrială, FMI supune analizei câte un subiect fierbinte. La întâlnirea de acest gen de la inceputul anului...

Actualitate2 zile ago

CUM NE-AM DAT CHILOȚII JOS ÎN FAȚA CRIZEI SCULATE ȘI A ISTERIEI GENERALIZATE

  Cu ocazia isteriei coronavirusului care plutește în aer și a proviziilor de sfârșitul lumii, am avut o revelație. Înainte...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!