Connect with us

Actualitate

Gabriela Firea, la mâna lui Victor Ponta

Incisiv

Publicat

pe

Parcă-parcă ar încerca și Gabriela Firea. Alt colac de salvare pentru PSD. Dacă trece cu bine de domnul Pandele, soțul care a anunțat și el că va candida, dacă nu se rupe familia la poarta Cotroceniului și dacă partidul o vrea, Gabriela Firea pare gata-gata să accepte rolul de prezidențiabil. Spre deosebire de Dăncilă, are spatele acoperit. Dar care sunt șansele ei reale?

Parcă-parcă ar încerca și Gabriela Firea. Alt colac de salvare pentru PSD. Dacă trece cu bine de domnul Pandele, soțul care a anunțat și el că va candida, dacă nu se rupe familia la poarta Cotroceniului și dacă partidul o vrea, Gabriela Firea pare gata-gata să accepte rolul de prezidențiabil. Spre deosebire de Dăncilă, are spatele acoperit. Dar care sunt șansele ei reale?

Ultima declarație neobișnuit de ambiguă a Gabrielei Firea sugerează că mâine ea s-ar putea răzgândi. Ar fi de înțeles. Criza de prezidențiabili în PSD este acută. Iar ea continuă să stea cel mai bine în sondaje. E de prevăzut că Liviu Pleșoianu nu va fi susținut de PSD. Pentru că este considerat prea radical pentru gustul doamnei Viorica Dăncilă. Iar doamna Viorica Dăncilă, așa cum am tras concluzia la capătul unei analize anterioare, dacă această concluzie este corectă, riscă serios ca în cazul unei candidaturi să-și rupă gâtul, dacă nu intră în cel de-al doilea tur. Să-și piardă poziția de președinte, dar și funcția de premier. Încercând să scoată partidul din criză, să-l arunce într-o criză și mai mare. Între doamna Dăncilă și doamna Firea, cea de-a doua e de preferat. De ce?

În primul rând, pentru că primarul general al Capitalei în mod constant stă foarte bine în sondaje. Încrederea de care se bucură e la nivelul încrederii de care beneficiază Klaus Iohannis. Și favorabilitatea e comparabilă. Și asta în condiițile în care Firea, până zilele trecute, a respins cu obstinație orice proiect prezidențial. În timp ce Iohannis de doi ani tot candidează. Iar ecuația e relativ simplă. Dacă Firea candidează și nu iese președinte, se întoarce bine merci și își continuă activitatea la Primăria Generală a Capitalei. Unde rămâne cu cele mai bune șanse pentru un al doilea mandat. E drept, ușor afectată de înfrângerea la prezidențiale. Partidul, în cazul unui eșec, scapă și el cu fața cât de cât curată. Pentru că are pe cine să dea vina. Iar Gabriela Firea nu este totuși nici președintele partidului și nici primul-ministru al României. PSD ar merge deci la un risc mai mic.

Să admitem că în această săptămână Gabriela Firea decide să candideze și anunță acest lucru. Să admitem că-și rezolvă disputa în familie, astfel încât, ca un adevărat cavaler, domnul Pandele se retrage. Să mai admitem că măsurătorile făcute de sociologul Pieleanu îi dau câștig de cauză, iar partidul, în frunte cu doamna Dăncilă, ia decizia finală de a o susține. Trece sau nu trece Firea de primul tur? Aceasta este marea întrebare.

Trece și nu trece. Trece doar cu condiția ca Tăriceanu să se retragă din cursă iar ALDE să se angajeze să o susțină pe Firea. Ceea ce presupune ca domnul Tăriceanu să renunțe la o imensă oportunitate de a crește scorul partidului și de a-și plasa discursurile la ore de maximă audiență. Transmițându-și astfel până în ultimul cătun mesajele politice. Un asemenea sacrificiu, mai nou, presupune ceva în plus. Renunțarea și la parteneriatul încheiat cu Pro România și cu Victor Ponta. Obiectivul acestui parteneriat a fost, să nu uităm, susținerea celor două partide a candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu. Și impunerea lui Tăriceanu drept candidat unic al frontului PSD. Cu amenințarea mai mult sau mai puțin voalată că, în caz contrar, se rupe coaliția și PSD singur își pierde majoritatea parlamentară. După care doamna Dăncilă iese din schemă. Este un pericol cât se poate de real. Și de aceea am afirmat – și nu o dată – că singura soluție care garantează o intrare în turul doi și ar putea conduce către o victorie finală, este ca întreg frontul PSD să-l susțină pe cel mai experimentat om politic de care dispune și a cărui notorietate este de sută la sută, respectiv pe Călin Popescu Tăriceanu. Numai că acum ne aflăm într-un alt scenariu.

Scenariul conform căruia candidatul prezidențial susținut de PSD ar fi Gabriela Firea. Ei bine, oricât s-ar mobiliza PSD, oricât de uniți ar fi zecile de mii de activiști în jurul acestui proiect, susținerea Gabrielei Firea nu va da în final decât un procent comparabil cu al celorlalte două partide mari. PNL și USR. Ar fi în principiu cam la egalitate. Cu o observație favorabilă și alta mai puțin favorabilă. Dacă activiștii PSD sunt motivați, ei reprezintă o excepțională mașinărie electorală, care poate pune în mișcare pentru un asemenea tip de campanie electorală o uriașă masă de cetățeni. Aceasta este jumătatea plină a paharului. Jumătatea goală a paharului constă în faptul că partidul este relativ demoralizat în urma rezultatelor de la europarlamentare, că Iohannis va încerca din nou din răsputeri să suprapună un referendum peste prezidențiale, ceea ce ar putea să scoată din case alte categorii de oameni și, în fine, că nu a trecut suficient de mult timp de când conflictul dintre Liviu Dragnea și Gabriela Firea a deschis o rană adâncă în PSD. Una peste alta, s-ar cam juca la noroc. Cu riscul neintrării în al doilea tur. Pentru că asta este problema reală. Dacă Firea ar intra în turul doi, lucrurile s-ar schimba iar masa inerțială de cetățeni care votează din reflex cu Vodă ar fi contrabalansată de noutatea că el va fi contracandidat de o femeie, pe care partizanii săi nu prea știu cum ar putea să o lovească.

Ca să nu se joace la noroc o asemenea candidatură, în care nu mă îndoiesc că Firea ar pune în joc un mare efort, talent politic și o energie de care s-a văzut că este capabilă, mai este nevoie de încă ceva. Ca Victor Ponta și Pro România să se declare dispuși să o susțină. Ceea ce ar însemna că până la urmă, de voie de nevoie, în mod automat și Călin Popescu Tăriceanu ar consimți, desigur în schimbul unor avantaje, să renunțe în favoarea Gabrielei Firea la propria cursă prezidențială.
În aceste condiții nu ar conta prea mult cât ar reuși să smulgă Liviu Pleșoianu, izolat fiind, din electoratul PSD.

Klaus Iohanis ar avea doi contracandidați, al căror trecut nu este sub nicio formă legat de fostul regim și fiecare dintre aceștia, proaspăt în felul lui, și prezentând avantaje certe. Așa că este posibil orice rezultat al primului tur. Chiar și acela ca Iohannis să iasă din cursă. Cu gura sa de tun cu tot, care e clar că va fi Rareș Bogdan.

Am prezentat mai sus , atenție, un scenariu și atâta tot. Și cu observația că în talmeș-balmeșul creat de cercetările de piață, este cvasi imposibil să măsori corect capacitatea unor prezidențiabili de a termina cursa cu succes. Asta se întâmplă în primul rând pentru că, într-un mod greu de explicat, în ultimii doi ani, toate cercetările de piață i-au măsurat atât pe oamenii politici care au declarat că intenționează să candideze, cât și pe cei care au declarat contrariul. Mai mult chiar, au fost măsurați și oamenii politici care nu s-au pronunțat în niciun fel, iar acestora li s-a mai adăugat și personalități din societatea civilă, care au bine merci altceva mai bun de făcut decât să meargă la Cotroceni. Poate altă dată, peste cinci ani, îi vom măsura exclusiv doar pe cei care se arată dispuși să intre în cursă.

Și, revenind la tema principală, pentru a închide subiectul, accentuez asupra faptului că o eventuală candidatură și un eventual succes al Gabrielei Firea depind exclusiv de decizia lui Victor Ponta. Și, desigur, se mai pune o condiție. Ca acest om politic să rămână cumva consecvent cu propria decizie. Pentru că Ponta oricând poate să spună „da” și să facă „ba”.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Pentru însănătoșirea relațiilor ruso-române

Publicat

pe

De

Palatul Parlamentului din București. Deputații ruși și români, împreună cu Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin (al cincilea din drepta)/ Foto: Ambasada Rusiei din România
Ambasada Federației Ruse din București a difuzat un comunicat cu privire la vizita în România, în perioada 9–11 decembrie 2019, a delegației Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus. Delegația reprezintă Grupul de deputați pentru legăturile cu Parlamentul României și a fost invitată de către președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă din Parlamentul României, Adrian Ampleev. Din delegația rusă, condusă de Dmitri Islamov (Partidul ”Rusia Unită”), mai fac parte deputații Olga Alimova (Partidul Comunist al Federației Ruse), Serghei Kriucek (“Rusia Justă”) și Anton Morozov (Partidul Liberal Democrat al Rusiei).
Oaspeții ruși s-au întâlnit cu vicepreședintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Carmen Mihălcescu, președintele Comisiei pentru politică externă, Rozalia Biro, cu membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă, condus de Adrian Ampleev și cu directorul general al Departamentul pentru relații cu vecinătatea estică al MAE, Adrian Stănescu.
Seful delegației ruse, Dmitri Islamov și vice-președintele Camerei deputaților a Parlamentului Român, Carmen Mihălcescu/ Foto: Ambasada Rusiei din România
Palatul Parlamentului din București. Schimbul de cadouri: șeful delegației ruse, Dmitri Islamov (stânga) și gazda, deputatul român Adrian Ampleev/ Foto. Ambasada Rusiei din România
În cadrul întrevederilor, se spune în comunicat, s-au discutat chestiunile legate de însănătoșirea relațiilor ruso-române, pe baza pragmatismului și a avantajului reciproc, având în vedere tradițiile multiseculare de prietenie și de ajutor reciproc, precum și de restabilirea canalelor de dialog interparlamentar și, în general, a punților de comunicare și încredere reciprocă între Rusia și România, între popoarele noastre. Interlocutorii s-au pronunțat pentru extinderea și intensificarea cooperării comerciale și economice ruso-române.
S-a remarcat faptul că, în ciuda păstrării regimului de sancțiuni, schimburile comerciale bilaterale au ajuns, în ultimii ani, la nivelul de dinaintea crizei – aproximativ 5 miliarde de dolari. Ambele părți s-au pronunțat pentru păstrarea legăturilor culturale și umanitare între Rusia și România.
Delegația Rusă i-a transmis președintelui Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă din Parlamentul României, deputatului Adrian Ampleev, invitația de a efectua o vizită de răspuns în Rusia, în 2020 și a invitat parlamentarii români să ia parte la Forumul internațional “Dezvoltarea parlamentarismului” care va fi organizat, la inițiativa președintelui Dumei de Stat a Adunării Federale a Rusiei, Viaceslav Volodin, la Moscova, în iunie 2020.
Parlamentarii din Rusia au vizitat Centrul Rus de Știință și Cultură din București și au discutat activitatea acestuia cu directorul lui, Natalia Mujennikova. La Centrul cultural al Comunității rușilor-lipoveni din România a avut loc o întrevedere a membrilor delegației cu compatrioții lor, pentru care România a devenit a doua patrie.
Întâlnirea de la Centrul Cultural al Comunităților rușilor-lipoveni din România/ Foto: Vești din Rusia
În cadrul unei călătorii de cunoaștere a României, oaspeții din Rusia au vizitat Castelul Peleș din Sinaia, Castelul Cantacuzino din Bușteni și muzeul “Casa Ceaușescu” din București.

Citeste in continuare

Actualitate

“Politici publice pentru drepturile omului”

Publicat

pe

De

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) vă invită joi, 12 decembrie 2019, începând cu ora 09.30, la conferința cu participare internațională ”Politici publice pentru drepturile omului”, în cadrul căreia va fi analizat procesul de realizare a acestora și cooperareainstituții publice – societatea civilă. Evenimentul va avea loc la Hotel Novotel, sala Paris Rive Gauche (Calea Victoriei 37B) din București.

În cadrul conferinței vor fi prezentate propunerile de politici publice elaborate de CRJ, din perspectiva implementării lor, pe patru domenii de interes: nediscriminarea în educație, drepturile persoanelor cu dizabilităţi mintale, integritatea publică și regimul finanţărilor nerambursabile pentru activităţi non-profit.
Temele vor fi abordate în ateliere de lucru paralele, participanții putând opta pentru domeniul propriu de interes.
Astfel, pe tema incluziunii și nediscriminării în educație vor fi abordate măsurile propuse pentru o abordare integratoare (mainstreaming) a nediscriminării, din perspectiva practicienilor. Planul de măsuri propus de CRJ se bazează pe o analiză recentă a programelor şcolare şi a formării cadrelor didactice, din mai multe perspective, respectiv egalitatea de gen, copii și tineri LGBTI, copii și tineri romi, cât şi pe o serie de dezbateri organizate la nivel local şi naţional.
În domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale va fi abordată tema tutelei și punerii sub interdicție judecătorească din perspectiva drepturilor omului și a dreptului adulţilor cu dizabilități de a acționa în mod egal cu ceilalți în toate aspectele vieții. Procesul de sprijinire în luarea deciziilor a persoanelor aflate în unităţi de asistenţă socială sau de psihiatrie este esențial în eficientizarea procesului de dezinstituţionalizare.
În domeniul integrității publice vor fi discutate modificările legislative necesare privind consilierea de etică realizate prin Codul administrativ, riscurile și oportunitățile pentru consilierea de etică, precum și rezultatele cercetării.
Analiza stadiului problemelor și soluțiilor alternative în domeniul consilierii de etică.
De asemenea, în contextul modificărilor legislative pe tema finanțării nerambursabile din fonduri publice a activităților de interes general vor fi discutate rezultatele, experiențele și așteptările autorităților finanțatoare și ale organizațiilor neguvernamentale.
Conferința va reuni reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice, universități și reprezentanți ai societății civile și este organizată în cadrul proiectului PROGRES – Politici publice responsabile = Guvernare responsabilă, Cod SIPOCA: 142, Cod MySMIS2014: 112374, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

 

Citeste in continuare

Actualitate

Te tăvălești de off-ul ”penalilor”, urli să curgă cătușe ”fără număr”, dar când vine vorba despre drepturile tale taci ca porcul în păpușoi

Publicat

pe

De

Mare agitație mare! Guvernul ”Gaură” taie pensiile de serviciu … cică și ale magistraților. Când majoritatea din 2016 (mă rog, tot aia e și azi, dar sub papucul Secu) încerca să adopte diverse modificări la Coduri, cu care magistrații nu au nicio treabă, doar trebuie să le aplice, era un urlet și un vaiet perpetuu.

Scria Veve editoriale pe FB, de Dănileț nu mai vorbesc, până și procurorii de la omoruri se tăvăleau de grija ”anticorupției”… evident, niște elucubrații … nutreț pentru proștii necesari pe străzi să îl aducă pe ”Guvernul meu” la putere.
Acum, când vrea ”guvernul lor” să le taie pensiile, ei se luptă pe ”CSM – ul meu”, strigând că ar fi cazul să câștige ”unul de la EI” … care ”ei”? … ai ”Guvernului meu” cumva?
Nici gând să critice pe ”stăpânii mei” că tot vehiculează tăieri peste tăieri … ei au treabă cu Secția …
Asta înseamnă că au bănăret să trăiască bine? Că singurul scop este să se protejeze pe persoană fizică pentru a conserva resursele acumulate?
Că altfel nu înțeleg: te tăvălești de off-ul ”penalilor”, urli să curgă cătușe ”fără număr”, dar când vine vorba despre drepturile tale taci ca porcul în păpușoi și continui lupta sterilă pentru a preda la cheie unora instituții ce vă garantează independența!?, se intreaba retoric Ingrid Mocanu pe pagina sa de socializare. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Parteneri

Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Actualitate6 minute ago

Pentru însănătoșirea relațiilor ruso-române

Palatul Parlamentului din București. Deputații ruși și români, împreună cu Ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin (al cincilea din...

Actualitate1 oră ago

“Politici publice pentru drepturile omului”

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) vă invită joi, 12 decembrie 2019, începând cu ora 09.30, la conferința cu participare internațională...

Actualitate4 ore ago

Te tăvălești de off-ul ”penalilor”, urli să curgă cătușe ”fără număr”, dar când vine vorba despre drepturile tale taci ca porcul în păpușoi

Mare agitație mare! Guvernul ”Gaură” taie pensiile de serviciu … cică și ale magistraților. Când majoritatea din 2016 (mă rog,...

Actualitate4 ore ago

Soc la MAI/Despescu nu se mai lasă dus de nas de Buda

(Preluare National – Catalin Tache): Chiar pe 1 Decembrie titram ”Buda s-a combinat cu Carmen Dan! Vela știe?” Dar iată...

Actualitate4 ore ago

Bulancea, Dumitriu si procurorul din DGASPC Teleorman vor functii de conducere

Procurorii DNA Marius Bogdan Bulancea (foto), Paul Silviu Dumitriu si Adrian George Matei – cel care a instrumentat dosarul DGASPC...

Actualitate4 ore ago

Jaful franțuzesc din metroul bucureștean

Preluare FLUX 24 Preţul anual plătit de Metrorex pentru mentenanţa trenurilor de metrou, de 42 de milioane de euro, depăşeşte...

Actualitate4 ore ago

ION ILIESCU EXPLICA DE CE AM AVUT REVOLUTIE CU VARSARE DE SINGE

(Preluare Inpolitics): Nu s-au stins încă ecourile bruștei reveniri în prim-plan a lui Ion Iliescu cu interviul pentru rușii de...

Actualitate21 de ore ago

Dobre terminat! Volo’, fostul si viitorul primar, achitat in mizeria de dosar fabricat de licheaua si zdeanta de procuror Negulescu Mircea

„Am avut în permanență încredere în justiție, iar astăzi justiția a facut dreptate în cazul meu. Mulțumesc tuturor celor care...

Actualitate1 zi ago

Practic, clasa politică românească a înfiinţat un stat ce funcţionează paralel cu cel teoretic, democratic şi legal, mecanismele oficiale de funcţionare a societăţii devenind pur formale

Nu e nimic nou sub soarele României. De când am început să percep ce se întâmplă în jurul meu (percepţie...

Actualitate1 zi ago

,,Apărarea statului de drept” de către procurorii lui Iohannis, în lupta lui ,,anti-corupție” ne-a costat clasări de cam un miliard de Euro (Microsoft, EADS, ALRO și acum și Rompetrol)

Pe 1 octombrie 2019 scriam o analiza in care arătam DE CE vrea Klaus Iohannis demisia șefului DIICOT, Felix Bănilă....

Actualitate1 zi ago

Măcel pe șefia Poliției Capitalei!

(Preluare National – Catalin Tache): Aurelian Ciocîrlan la conducerea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București este ”news”-ul ce a...

Actualitate1 zi ago

DNA a pus ochii pe trei judecatori CCR

Umbla vorba-n targ ca trei judecatori CCR care au dat in ultimele luni solutii ce au incurcat grav Sistemul au...

Actualitate1 zi ago

Orban pune Securitatea de pază la Finanțe

Preluare FLUX 24 Sunt onorat și recunoscător să accept astăzi, cu responsabilitate și cumpătare, provocarea lansată de Prim-Ministrul României, Ludovic...

Actualitate1 zi ago

IOHANNIS LE RETRAGE ”STEAUA ROMANIEI” LUI CHIRAC SI BERLUSCONI

(Preluare Inpolitics): Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că a decis să retragă decorațiile tuturor celor care au condamnări penale,...

Actualitate2 zile ago

OPINIE/Suntem slugile hoților ce controlează societatea!!!

Analiza efectelor ne ocupă majoritatea timpului în care am putea acumula experiență reală, cultură și civilizație și am putea îndrepta...

Partener media exclusiv

stiri actualizate

Top Articole Incisiv