Connect with us

Actualitate

Tandemul Tăriceanu-Ponta dinamitează scena politică

Incisiv

Publicat

pe

Este în afara oricărui dubiu. S-a bătut palma. Între Tăriceanu și Ponta. Între ALDE și Pro România. Vor merge împreună la prezidențiale. Cu sau fără PSD. Acest tandem, Tăriceanu vizând președinția, iar Ponta poziția de prim-ministru, aruncă în aer atât scena prezidențialelor, cât și scena politică. În ce fel?

Conform cercetărilor de piață, Tăriceanu, care are o uriașă favorabilitate în rândul electoratului PSD, de peste 80%, susținut fiind de acest partid și de ALDE, ar putea obține în primul tur în jur de 28%. Ceea ce l-ar califica în turul doi. Asta în condiițiie în care Iohannis, susținut doar de PNL, nu sparge sub nicio formă bariera de 40%, iar Barna, având drept locomotivă Alianța 2020, în primul tur s-ar plasa undeva sub 20%. Ceea ce însă aritmetic pare simplu, devine complicat prin prisma geometriei variabile a combinațiilor politice. Și voi demonstra de ce.

PSD intenționează să meargă pe mâna unui candidat propriu. Informațiile din interiorul acestui partid, care indiferent cât de zguduit este de ultimele două cutremure, rămâne totuși cel mai mare, sugerează că acestă soluție va fi adoptată pe 3 august. Iar doamna Dăncilă îl vrea pe domnul Teodorovici în postura de candidat prezidențial. Acesta nu va fi decât un iepuraș electoral. Și asta indiferent dacă pe sub masă există sau nu vreo înțelegere cu Klaus Iohannis. Și admițând că există, iar Iohannis i-ar garanta la schimb doamnei Dăncilă rămânerea la Palatul Victoria până după parlamentare, această înțelegere nu va putea fi respectată. O să vedem de ce. Sau va fi respectată printr-o evoluție suprarealistă, în sensul unei alianțe temporare la guvernare PSD-PNL. Destul de greu de crezut și imposibil de de convins în aceste condiții electoratul asupra seriozității angajamentelor liberale. Și a verdictelor de până acum ale lui Klaus Iohannis, în sensul că Guvernul Dăncilă e rău.

Să revenim la subiectul propriu-zis. Dacă PSD, așa cum dorește doamna Dăncilă, va merge cu un candidat propriu, Teodorovici sau altcineva, acesta va fi un iepuraș spulberat în primul tur. Iar în turul doi ar urma să se confrunte două formațiuni care dovedesc o mai mare stabilitate. PNL, cu Iohannis candidat, și Alianța 2020 cu Dan Barna candidat sau, la limită, cu Laura Codruța candidat, iar Dan Barna în tandem în poziția de posibil viitor prim-ministru. Și ce se va întâmpla în turul doi în aceste condiții vom vedea altă dată. Important este însă că, în turul întâi, șansele frontului PSD sunt spulberate. Pentru că dacă PSD nu merge pe mâna lui Tăriceanu, atunci vom avea o dată combinația Tăriceanu-Pro România, a doua oară îl avem pe Teodorvici sau pe altcineva susținut oficial de PSD și a treia oară pe Liviu Pleșoianu, care și el va fi susținut de o parte din electoratul PSD. Așa cum de altfel și către tandemul Tăriceanu-Ponta se vor duce destul de multe voturi. Prin urmare, frontul anti-PSD, mergând în in minimum trei direcții, se va pulveriza.

Și în aceste condiții ce îi mână în luptă, mână în mână, pe Tăriceanu și Ponta? Un trecut și un viitor. Să ne amintim că atunci când, frustrat, marginalizat în PNL, Tăriceanu și-a ieșit din papuci, și-a luat lumea în cap și a plecat, principala poartă de intrare în Palatul Victoria i-a fost larg deschisă. De către Victor Ponta, la acea dată premier și președinte PSD. Într-un timp record, acesta l-a ajutat să fie ales, evident cu voturile PSD, președinte al Senatului și, apoi, să-și facă partid. Cât timp Ponta a fost la putere, tandemul a funcționat fără cusur. Iar ALDE a crescut încet-încet. La rândul său, Tăriceanu i-a fost loial lui Ponta. Acesta este trecutul. Dar viitorul? Viitorul este că, acționând în tandem, printr-o alianță a celor două partide, atât ALDE cât și Pro România au șansa să crească și să obțină rezutlate mai bune la locale și la parlamentare. Pentru că ambii lideri vor avea prin intermediul campaniei prezidențiale la dispoziție o excepțională tribună, de unde-și pot transmite națiunii întregi mesajele. Și unul și celălalt au discursuri puternice.

Voi deschide o paranteză despre politică și cinism. Politica este pragmatică. Mai ales în momentele de cumpănă. Și, ca atare, este cinică. Așa se explică de ce Tăriceanu nu are prea multe ezitări în a încheia o alianță cu un partid în definitiv al dronelor. Susținut de un strat al serviciilor secrete. La rândul său, Victor Ponta, după ce a bălăcărit în fel și chip partidul care l-a făcut om, președinte, prezidențiabil și premier, nu are nicio ezitare să inițieze un pact politic, invocând faptul că principalul obstacol, Liviu Dragnea, a fost scos din sistem. Am închis paranteza. Pe care am deschis-o pentru a-l lămuri pe cititor cum de s-a ajuns la această ofertă de parteneriat politic în trei pentru prezidențiale și, în orice caz, de parteneriat în doi.

Dacă, la 3 august, PSD alege formula iepurașului, atunci inevitabil Viorica Dăncilă se transformă din premier în pieton. Pentru că pe de-o parte va fi umilită și va plăti din plin factura politică prin faptul că PSD, în urma deciziilor ei, nu-și poate duce candidatul în turul doi. Iar pe de altă parte ruptura de ALDE va fi inevitabilă. Și astfel PSD își pierde majoritatea în ambele Camere. Nemaiavând suport parlamentar, va fi la discreția oricărei moțiuni de cenzură. Dăncilă nu se mai poate salva decât, cum spuneam, prin aducerea PNL la guvernare. Dar ce interes al avea PNL să vină într-un Guvern Dăncilă, când ar putea profita de situație, forțând un guvern propriu?

Nu aș vrea să las neexplicată chestiunea cu Laura Codruța Kovesi pe care am introdus-o în ecuație. Poziția ei de viitor procuror șef al Uniunii Europene sau de tanti nimeni depinde de jocuri politice la nivel înalt, care evident o exced. Atât pe ea cât și pe Klaus Iohannis. Tocmai de aceea, președintele Klaus Iohannis, profitând de labilitatea doamnei Dăncilă, se străduiește să joace la două capete. Cum bine explică analistul Bogdan Tiberiu Iacob. Ar fi atât de absurd ca premierul, exercitându-și un atribut constituțional, să o propună pe Kovesi comisar european pe poziția desigur marginală, rezervată României de către o Europă care deja funcționează în două viteze? Aparent, da. Aparent te ia amețeala când te gândești. Dar s-a mai întâmplat. Nu vă mai amintiți că Ponta, cu 70% electorat în spate, a consimțit să o propună pe Kovesi șef la DNA? După cum ați aflat, duplicitatea se poartă. E chiar la modă. Așa că, într-un asemenea scenariu, și Klaus Iohannis o poate reevalua pe doama Dăncilă, la fel cum a reevaluat-o și Victor Ponta. Altfel, Iohanis ar putea să se trezească pe cap cu un contracandidat mai puternic decât Barna, pentru că este susținut, după cum ne arată sondajele, de un număr mai mare de cetățeni ai frontului anti-PSD. Decât Barna. Iar Barna, vă amintiți, a mai invitat-o o dată pe Kovesi să candideze din partea USR.

Parteneriatul ALDE-Pro România e bătut în cuie. Tandemul Tăriceanu-Ponta încă nu. Dar va fi și el bătut în cuie începând din 3 august, dacă PSD optează pentru un iepuraș electoral, iar doamna Dăncilă, pentru a se metamorfoza din premier în pieton.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Tatăl lui Ludovic Orban, Imre Orban, a fost ofițer de Securitate

Incisiv

Publicat

pe

De

Bugetul.ro a mers pe urmele acestei dezvăluiri, descoperind chiar o declarație făcută de șeful liberalilor în acest sens.

În anul 2006, Ludovic Orban a recunoscut că tatăl său a fost angajat al Securității, conform HotNews.ro. Însă, șeful PNL a precizat că Imre (Emeric) Orban a încheiat orice colaborare cu Securitatea înainte de a se naște el.

„Liberalul Ludovic Orban a declarat in cadrul emisiunii 100% (Realitatea TV), raspunzand intrebarilor de final, ca Securitatea a incercat sa-l racoleze in perioda cand se afla in armata, dar ca a refuzat categoric. „Am si suferit de pe urma acestui refuz fiindca mi s-a violat corespondenta si a trebuit sa rad diferite chestii uscate de pe faianta de la WC”, a declarat Orban.

Orban a recunoscut ca tatal sau a fost angajat al Securitatii avand gradul de capitan in rezerva, dar spune ca a incheiat orice colaborare cu Securitatea inainte de a se naste el”, scria HotNews.ro.

Inclusiv pe site-ul CNSAS apare parcursul profesional al lui Orban Imre, născut la 3.10.1920 și decedat în anul 2005.

Tatăl lui Ludovic Orban a lucrat pentru Securitate între 1948 și 1956. Conform CNSAS, la 29.02.1956, el a fost trecut în rezervă, confirmându-se astfel ce a declarat șeful PNL, anume că tatăl său a încheiat colaborarea cu Securitatea înainte de a se naște el.

Unitatea pentru care a activat Imre Orban a fost Direcția Regională Brașov/Stalin, potrivit CNSAS precizeaza publicatia sus mentionata.

Incisiv de Prahova vine cu noi precizari:

Deci. Imre Orban  a fost ofiter de Securitate intre 1947 si 1958. A fost dat afara odata cu plecarea consilierilor sovietici. Asta spune multe!…Nu?…
Ăsta a fost Orban Imre (Emeric). Nascut in 1920 in Odorheiul Secuiesc. Ofiter de miliție si apoi de securitate. Copii: Leonard (primul comisar european din partea Romaniei); Ludovic (Lajos) – prim ministru. Cum tot numai ăstia, tovarăși ?!? (Cristina T.).

 

 

Citeste in continuare

Actualitate

“Nu mi se pre normal sa avem la cel mai inalt nivel pe turnatorul securitatii Petrov”! Dar de “Manole” cunoscut si ca Mugur Isarescu aveti retineri?

Incisiv

Publicat

pe

De

Il aud la tv pe domnul Tariceanu, “nu mi se pre normal sa avem la cel mai inalt nivel pe turnatorul securitatii Petrov”! Bravo domnule Tariceanu! Cand ati facut alianta in 2004 cu turnatorul securitatii petrov, nici dumneavoastra nu stiati, ca petrov, ca Directia de informatii a armatei era parte a securitatii? Astept din partea dumneavoastra si continuarea declaratiei: “nu mi se pare normal ca la cel mai inalt nivel sa il avem pe turnatorul securitatii – Manole. Cunoscut si ca Mugur Isarescu”. Daca va retine ceva sa declarati asta, va informez eu ca DIE, care se ocupa cu spionarea NATO inainte de 1989, era tot parte a fostei securitati, precizeaza pe pagina sa de socializare analistul Radu Teodor Soviani. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Actualitate

Cine a băgat ”conserve” la USR!

Incisiv

Publicat

pe

De

(Preluare National – Catalin Tache):

Creatorii ”partidului anti-sistem” Uniunea Salvați România au avut mare grijă ca să respecte de la bun început chiar prima regulă a sistemului! Și anume aceea ca pe funcțiile de conducere să fie promovați tocmai oameni șantajabili! Iar ”găsirea” la țanc a dosarului de la CNSAS a atât de vocalei lidere a USR-ului bucureștean, Roxana Wring este doar prima ”conservă” deschisă parcă special pentru a umple Uniunea cu mirosul pestilențial al colaboraționismului cu serviciile, încă de pe vremea Securității ceaușiste.

De asemenea, la doar câteva zile după decaparea Roxanei Wring i s-a arătat ”pisica” și rivalului de moarte al președintelui Klaus Iohannis pe dreapta politică românească… Însă în cazul lui Dan Barna aceasta nu a fost chiar ”moartă” cu totul! Pentru că ”ancheta jurnalistică”, adică publicarea unui dosar de la minister arată mai mult o crasă imoralitate, decât o ilegalitate evidentă. Dar cel puțin astfel i s-a transmis ”incontrolabilului” Barna că oricând cel care a băgat ”conservele” la USR le poate deschide public. Asta dacă adevărații băieți deștepți consideră că oricum acestora li se apropie ”termenul de expirare”, dacă nu cumva chiar s-au ”împuțit” cu totul între timp…

De ce nu o fi jucat a LOTO?

Cu toate că speța de acum fostei lidere useriste ar trebui în mod normal să se afle în mijlocul unei puternice controverse, cazul ei de colaborare cu Securitatea a fost ”îngropat” imediat cu demisia din fruntea Organizației USR București. Dar, totuși, biografia mai mult sau mai puțin romanțată a Roxanei Wring lasă în urma sa o mare întrebare : cum de nu o fi jucat aceasta la LOTO, la ce ”baftă” a putut avea în viață, mai ales pe vremea comuniștilor? Pentru că, în anul de grație 1977, imediat după terminarea facultății aceasta a fost angajată direct la ONT Carpați, la sediul central din ”buricul” Capitalei! Repet, în 1977, atunci când miile de studenți care la fel au terminat studiile universitare credeau că l-au luat pe Dumnezeu de picior dacă apucau la repartiție un loc unde totuși barem puteau ajunge direct cu trenul! Ce-i drept, după doi-trei ani sistemul relațional intervenea și atunci și se mai puteau obține derogări pentru întoarcerea în marile orașe unde au studiat. Dar ca Roxana Wring să fie repartizată direct de pe băncile facultății la ONT Carpați, asta da minune! Și cu toate că ghizii cu normă întreagă sau colaboratorii care aveau privilegiul însoțirii grupurilor de turiști străini erau de departe privilegiații sorții acelor vremuri, iată că Roxana Wring a părăsit instituția după doar doi ani! Ea lucrând la ONT Carpați între septembrie 1977 și noiembrie 1979, perioadă în care l-ar fi cunoscut pe britanicul Michael Roland Wring, un inginer petrolist care ulterior a făcut afaceri și în România. Iar comuniștii cei răi nu i-au dat drumul să plece din țară Roxanei Wring ”decât după șase luni”! Ce-i drept, un termen care în afară de Roxana Wring tuturor celorlalți care au încercat să părăsească România ceaușistă li se pare iarăși un adevărat miracol, din moment ce până și evreii, sașii sau șvabii erau fericiți dacă primeau această permisiune după doi-trei ani…

 

 

Citeste in continuare

Parteneri

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Actualitate1 zi ago

Tatăl lui Ludovic Orban, Imre Orban, a fost ofițer de Securitate

Bugetul.ro a mers pe urmele acestei dezvăluiri, descoperind chiar o declarație făcută de șeful liberalilor în acest sens. În anul...

Actualitate1 zi ago

“Nu mi se pre normal sa avem la cel mai inalt nivel pe turnatorul securitatii Petrov”! Dar de “Manole” cunoscut si ca Mugur Isarescu aveti retineri?

Il aud la tv pe domnul Tariceanu, “nu mi se pre normal sa avem la cel mai inalt nivel pe...

Actualitate1 zi ago

Cine a băgat ”conserve” la USR!

(Preluare National – Catalin Tache): Creatorii ”partidului anti-sistem” Uniunea Salvați România au avut mare grijă ca să respecte de la...

Actualitate1 zi ago

Vasilica ia lectii de drept pe Facebook

Ridicati-va, intra instanta! Mai precis, onorata instanta Vasilica Danilet, dezvaluie colegii de la Lumea Justitiei. Credeati ca a lasat Vasilica...

Actualitate1 zi ago

Uzina de cancer: companie austriaca, acuzata de genocid industrial in Romania

(Preluare Inpolitics): O mare companie austriacă specializată în producția de aluminiu, Hammerer Aluminium Industries, este ținta unor acuzații extrem de...

Actualitate3 zile ago

Jurnalista Sorina Matei face dezvaluiri teribile despre un important judecator din Romania

“Justiția în România. Fiți atenți aici. Un judecător important dintr-o instanță mare din România pe care o știe toată lumea-...

Actualitate3 zile ago

,Economia globală se află într-o încetinire sincronizată și, ne revizuim încă o dată ÎN JOS creșterea economică pentru 2019”

,Economia globală se află într-o încetinire sincronizată și, ne revizuim încă o dată ÎN JOS creșterea economică pentru 2019, la...

Actualitate3 zile ago

S-a dat ”oralul” la Corpul de control!

(Preluare National – Catalin Tache): Miercuri, 16 octombrie, de la ora 16.10, a fost programat interviul pentru titularizarea împuternicitului de...

Actualitate3 zile ago

Ponta, etichetat drept ”psihopat” si analizat alaturi de mari criminali

(Preluare Inpolitics): Am avut un eveniment spectaculos și grav, totodată, după dezvăluirile Rise Project privind afaceri neprincipiale ale unui politician...

Actualitate3 zile ago

In apărarea lui Klaus Iohannis

O importantă instituție autonomă a statului român și-a încălcat statutul și a intervenit în plină campanie electorală printr-o decizie politică,...

Actualitate3 zile ago

DEZILUZIE LA POLITIA LOCALA PLOIESTI

Pe data de 09.10.2019, Incisiv de Prahova publica articolul “Comisarul de poliție ANA MARIUS CĂTĂLIN de la DNA ST Ploiesti...

Actualitate4 zile ago

EXCLUSIV/Iata cate ceva despre gasca lui Orban din sfere ale puterii PSD…/Oare nu or fi stiut PSD – isti despre relatiile oculte ale lui Orban propus premier acum!

Laura Rusescu „amanta” lui de pe vremea ministeriatului 2007,  se pare ca are si un copil cu ea cam acum...

Actualitate4 zile ago

Doamna Laura Codruta Kovesi va avea de oscilat in privinta primului caz din Romania pe care il va investiga: sa fie Teldrum sau ,,Grupul” lui Dan Barna

Am reusit cu greu (pentru ca site-ul se incarca greu) sa citesc investigatia riseproject: Adevarul despre Dan Barna. O investigatie...

Actualitate4 zile ago

RESTAURATIA SISTEMULUI TICALOSIT

Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului avertizeaza intr-un comunicat emis luni. AJADO il distruge pe Iohannis: „Intentia declarata a Presedintelui...

Actualitate4 zile ago

Premiera in justitie- Decizia Curtii Constitutionale privind specializarea completurilor de judecata invocata in procesul lui Cristinel Toader la Tribunalul Prahova.

Consiliul Superior al Magistraturii și Colegiul de conducere al instanței supreme ar fi trebuit să elaboreze un set de reguli...

Partener media exclusiv

stiri actualizate

Top Articole Incisiv