Actualitate
El e noul ministru de Interne!

(Preluare National – Catalin Tache):
Iată că premierul Viorica Dăncilă tocmai ce a demarat procesul de evaluare a membrilor propriului cabinet, ceea ce pentru Carmen Dan reprezintă deja ”începutul sfârșitului”. Pentru că ”frontul național” pe care a reușit să-l strângă împotriva sa la vârful clasei politice și propriului partid deopotrivă, în sistem și mai ales în MAI este unul atât de unit în a scăpa de ”Barbie de la Interne”, încât s-a trecut deja peste principalul hop în declanșarea asaltului final. Este vorba, desigur, despre găsirea unui înlocuitor pentru ”secretara lui Dragnea”! Mai ales că la ce războaie fratricide s-au dus în ultima lună în Partidul Social Democrat era extrem de riscant să se avanseze vreun nume care să agite și mai mult apele oricum tulburate de încarcerarea fostului ”el lider maximo”.
Iată însă că de această dată, mai ales după ”huiduiala” pe care Marian Oprișan și-a luat-o la Sala Palatului, lucrurile s-au mișcat extrem de rapid și deja există un nume aflat în pole-position pentru a-i lua locul lui Carmen Dan în fruntea Ministerului de Interne. Este vorba despre senatorul Nicolae Moga, cel care, după cum dezvăluiam cu puțină vreme în urmă, nu doar că are în spate puternicul sprijin al influentei organizații constănțene a partidului, dar este considerat o soluție echilibrată și de celelate tabere de la vârful PSD. Astfel că, în acest moment se poate spune că viitorul ministru de Interne ar urma să fie cel mai probabil actualul senator Nicolae Moga! Drept urmare, principala grijă a lui Carmen Dan nu mai trebuie să fie cramponarea de scaun, ci explicațiile pe care ar urma să le dea în curând despre ”prigoana” declanșată la nivelul întregului minister.
Se umblă la avize…
Informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră arată că, dacă nu se va recurge la alte variante de rezervă aflate totuși la dispoziția premierului Viorica Dăncilă, nominalizarea senatorului Nicolae Moga reprezintă ”soluția de compromis” cea mai la îndemână și acceptată de cam toată ”lumea bună” din PSD. Însă cel mai important este că, ținând mai ales cont de vechimea parlamentară a acestuia și de relațiile pe care ”nea Nicu” le are cam cu toți colegii de partid și nu numai, mai mult ca sigur propunerea sa va trece ”fluierând” prin Parlament. Ceea ce și explică de altfel graba cu care se fac primele verificări, fie ele și unele neoficiale, pentru luarea avizelor necesare în vederea nominalizării oficiale a lui Nicolae Moga drept viitor ministru de Interne! Rămânând apoi de văzut dacă și președintele Klaus Iohannis va ”înghiți” această nominalizare, pentru ca ea să poată fi făcută și oficial…
”Moștenirea” Despescu
Iar deja primul ”nod gordian” pe care viitorul ministru de Interne, fie el Moga sau ”asul tehnocrat” din mâneca lui Dăncilă va trebui să-l taie este cel reprezentat de conducerea Inspectoratului General al Poliției Române. Acolo unde, urmare a sentinței defintive a instanțelor de judecată, chestorul Bogdan Despescu trebuie repus de îndată în drepturi. Fie că Ioan Buda va accepta revenirea la Frontieră, unde are oricum postul securizat sau va continua să joace la două capete, deși nici el nu este prea sigur că vrea să avanseze drept secretar de stat… Adică pe o poziție de unde poate fi apoi executat politic în orice clipă. Oricum, în cuda bâlbelor repetate ale lui Carmen Dan de a rezolva situația mai mult decât confuză de la conducerea Poliției Române, înlocuitorul acesteia va trebui să tranșeze din start și ”moștenirea Despescu”, prin respectarea decizei definitive a judecătorilor.
Se strânge lațul la Jandarmerie
În plus, trebuie de urgență manageriată și situația deja explozivă de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, structură pe care Carmen Dan este deja gata să o arunce în aer, parcă doar pentru a se răzbuna astfel în urma semnalelor primite că se strânge îngrijorător lațul anchetei privind violențele de la 10 august. Și cum ”frăția blondei” are impresia că șefii Jandarmeriei nu s-au sacrificat îndeajuns pentru a lua pe umerii lor acuzele care acum pot fi extinse și la nivelul ministrului de Interne, Carmen Dan a fost asmuțită împotriva ”vinovaților de serviciu”. Ceea ce nu face decât să dăuneze grav activității acestei structuri, mai ales că un nou 10 august bate deja la ușă, fiind deja anunțat un mare miting la trecerea unui an de la cel din 2018. Perioadă care coincide și cu expirarea împuternicirilor la comandă, așa că la IGJR stabilitatea este una mai șubredă decât oricând…
Deja se acoperă urmele…
În ceea ce o privește pe Carmen Dan, aceasta știe foarte bine că nu mai este cale de întors pentru ea… Așa că preferă să facă, atât cât mai poate, cât mai mult rău… Chiar dacă pentru asta s-a ajuns la situații de-a dreptul halucinante, prin care șefii de structuri care refuză să părăsească funcțiile la ordinul ”între patru ochi” al lui Carmen Dan nu mai sunt amenințaț cu Auditul și Corpul de control, ci direct cu cătușele.. Și nu doar amenințați, pentru că deja s-au și găsit inconștienți denunțători de serviciu care cu propriile dosare aflate pe rolul altor structurid eparchet sau instanțe de judecată să facă plângerile penale aferente,așa după cum dezvăluiam chiar ieri! Unele pur și simplu ”sinucigașe”, cel puțin atâta vreme cât sunt însoțite de laude deșănțate gen ”avem culoarul nostru în DNA”! Lucru care se va verifica oricum, cu toate că este greu de crezut că tocmai DNA-ul a ajuns ”preșul” pe care să-și șteargă picioarele fosta secretară a lui Dragnea… Dar dincolo de aceste radicalizări petrecute după depunerea ”denunțului secolului” împotriva lui Carmen Dan și a ”stăpânilor căusuțelor” și în care sunt probate amenințările de tip mafiot la adresa unor șefi de structuri, extrem de interesant este și că veșnic ”băieți deștepți” ai ministerului deja șterg urmele oricărei colaborări cu ”frăția blondei”… Ceea ce spune multe, mai ales că aceștia ”simt” întotdeauna, mai bine decât oricine altcineva, când să părăsească ”barca” înainte de scufundare…
Actualitate
Marea Britanie, prima misiune pentru apărarea Europei împotriva Rusiei: „Operațiunea Chessman”
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Ancheteacum 3 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 3 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Exclusivacum 3 zile
Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR
-
Exclusivacum 3 zile
Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi
-
Featuredacum 4 zile
Probleme în sistemul judiciar: Rata scăzută a dosarelor trimise în judecată și creșterea prescripțiilor
-
Exclusivacum 3 zile
Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați