Connect with us

Actualitate

Editorial/Fragment dintr-un roman

Publicat

pe

A DISPĂRUT DE 30 DE ANI și doar un singur textuleț , cel publicat acum, a ajuns în mâinile mele, TATĂL MEU, Constantin GHICIULESCU, la înmânat spre publicare, (nu -i singura lucrare dispărută ), dar acest roman și altele, din motive ce nu au ținut de calitatea lucrărilor, nu numai că nu au văzut lumina tiparului dar au și dispărut ”

Motto

La Marele Meu Prieten Ștefan Odobleja

Franjurii aceia de singurătate dimprejurul domnului Ștefan Odobleja, transformați într-un abajur de studiu al spiritului de geniu, m-au impresionat foarte mult, de când îl cunoscusem pe acel mare personaj și ni se încrucișau adeseori pașii și  gândurile pe străzile Severinului.

Constantin Ghiciulescu

DIRIJORUL DE NOAPTE

…Dar într-o dimineață psihică ușoară a fost adus în biroul meu, la interogatoriu, un bătrânel scund, cu priviri învietoare de suflet, sobru și tăcut, îmbrăcat  straniu de simplu: Haină și pantaloni de doc albastru. Încălțat cu teniși vechi. Însă lucea în el ceva de alteță fascinatoare. I-am spus să ia loc și, după o tăcere preț de câteva gânduri, m-a întrebat cu o umilință mirată în glas:

– Cum nu mă bateți?

Întrebarea mi-a sunat, din liniștea lui torturată, tare ciudat.

– Dar de ce să vă bat, domnu’ doctor?

– Păi, ceilalți m-au bătut zdravăn.

– Nu, domnule! Știu, e stupid totul aici.

De la ușa asta până la covorul din biroul șefului e o alee de cruzime.  Mi-e silă să mai ating romburile de cinism din desenul lui oficial, fără să nu-mi spun la fiecare pas c-am nimerit aici dintr-o eroare a unei cizme, ce m-a împins cu scârbă în mocirla fanteziei.

-Dumneata nu ești decât o rotiță în mecanismul ăsta. Una neascultătoare. Dar te va arunca el singur, când vei refuza să-i execuți tic-tac-ul anarhic. O rotiță prea cuminte și liniștită în acest haos orologic, mi-a șoptit doctorul.

I-am făcut formele de punere în libertate și a ieșit încet pe ușă, condus de adjutant.

De-atunci am plecat din miliție, după întâlnirea miraculoasă cu omulețul acela vrăjitor de luciditate.

L-am reîntâlnit la un cerc de literați.

Le desena pe tablă cu creta floarea circularității  inverse, cu o mulțime de petale psihice, complicate pentru noi să le-nțelegem.

Creierul ca o floare. Când l-adusese sergentul la mine în birou, doctorul fusese arestat pentru întreruperi clandestine de sarcină.

Avea o pensioară, din care abia supraviețuise.

Mi-a arătat instrumentele lui complicate, lucrate de el. Numele lui, Odobleja îmi spunea ceva sublim. Auzisem de drama lui. Publicase o carte, Psihologia consonantistă la editura Maloine, din Paris. Era descoperitorul ciberneticii, dar războiul, vremurile roșii îi furaseră  dreptul de savant. Știam că este filat de securitate, nedorit de societatea asta străină de sublimele valori burgheze, cum catalogau culturnicii zilei.

Marele grangur, Plătică Flavius, șeful propagandei, îl surprinsese pe bătrânul doctor la ora prânzului  în cantina partidului, unde venea uneori să-și ia masa, pentru că era mai ieftin meniul decât la cantinele din oraș.  Asta era o favoare pentru puternicii zilei.

Prezența mizeră a doctorului, de numele căruia nu era străin, odată ce era în luneta propagandei, urmărit pas cu pas ce face, scrie sau gândește, l-a iritat pe megalomanul Plătica.

S-a apropiat de masa doctorului și a răcnit:

-Să iese afară burgezii din cantina partidului! N-au ce căuta aici  elementele dușmănoase!

Elementele!

Culmea, el stăpânul elementelor universale, era alungat de un neant didactic, profesoraș cu facultatea muncitorească!…

Și acum paradoxul, făcu un suspans fostul locotenent Mihuleanu:

Cine a fost primul, care a scris articole elogioase despre doctor, după  ce l-au recunoscut savanții la congresul de la Amsterdam?

Bineînțeles, că Flavius Platica, prăfoiul propagandist al partidului.  Sigur, își atașa tinicheaua comunistă de coada unei galaxii. Nu vedea cât de ridicol sună.  Și galaxiile trăiesc și fără clopoței de vânătoare.

N-au nevoie de sunetul lingău al câinelui ce înșfacă prada și acum îi piaptănă  cu limba siameză de pisică faima unui savant, să stea linsă pe blana eternității.

Ce mai conta că doctorul dormea pe blana prozaică  de lemn a unui pat sprijinit de patru țăruși bătuți în odaia cu pământ pe jos?

Că-i aruncaseră o pensie de batjocură cei ce trăiau la gamela partidului împărătească?

Sau că murise înconjurat de conserve goale, manuscrise risipite pe jos și furate de cei ce   intraseră primii acolo în căsuța doctorului din Severin?

Regele muntelui de conserve singuratice, care conservau în tăcere moartea doctorului…

Oamenii îl ocoleau.  Îl credeau nebunul orașului.  Apărea ca un Socrate de zăpadă, cu fruntea galactică, aprinsă de semnale din Proxima Centauri, raze la care indiferenții nicicând nu vor ajunge.

Trist era zvonul că  oamenii din satul lui, Hoțu, îl credeau nebun și ziceau în urma lui:

-Uite, nebunul S-a închis în  casă și nu iese cu săptămânile!

Ce făcea doctorul acolo?

Cu pâlnia acustică, inventată de el asculta bolta cerebrală a universului, ce gânduri mișcă în Casiopeea, cum trăiesc și cugetă canopienii   din steaua Canopus. Sau cine știe ce acustic Dumnezeu cânta în pâlnia lui.

Seara îl vedeam în oraș la plimbare, cu pas de savant, în tenișii lui metronomici silențiosi.  S-a uitat spre mine cu ochii lui zglobii, planeți înveseliți de apariția mea în plimbarea lui silențioasă.

– Ce mai faceți, domnu Mihuleanu, m-a întrebat cu o undă jucăușă în priviri. V-am spus eu că rotița rebelă nu-i agreată de ceasornic…, mă văzuse el în civil, cu o geantă diplomat de procuror.

-Dimneavoastră, care vă faceți feed-back-ul plimbării spre casă, știți totul…, mi-am plecat pleoapele incuvințându-i profeția, încă mai risipind stropi de revelație împrejur.

M-am gândit atunci că haina lui de doc va arăta odată doctorală în galantarul veșniciei. Iar tenișii lui silențiosi vor bate calm același tic-tac al ceasului de buzunar din vitrina de sticlă a lui Slavici și Eminovici.

Doctorul trăia în cubul lui de scris.  Nu-l interesau sferele societății înalte.  I-am spus într-o seară:

-Vine târziu taxiul recunoașterii, domnu’ doctor. Cum se-ntâmplase cu Arghezi. I-am povestit că poetul fusese invitat de Dej, la palatul maoțedunic, să-l sărbătorească.  Trimisese după el la Mărțișor pe șoferul comitetului central cu limuzina luxoasă.  Au trecut câteva ore și maestrul nu mai sosea.  Au vorbit prin radio cu șoferul: Ce face maestrul, nu vine? Păi, a ieșit la poartă, mi-a deschis și a spus să ăstept.  După patru ore a sosit în sfârșit poetul la palat.  Dej îl întrebase mirat: A intârziat taxiul, maestre?

Da, douăzeci de ani, ia răspuns poetul. Cam atât am fost interzis monahul cuvintelor.  L-au sărutat pe obraji, l-au celebrat cu toasturi eclantate, care îi sunau reci, formale, pupături de mucigai.

-Eu n-am cerut să fiu primit la palat, conchise doctorul.

Vreau să fiu lăsat să scriu, să mi se publice Logica.

Persoana mea? Nu mă interesează nici un firicel de praf ce ai fost. Persoana e scrisul și atât.

Bătrânul Stroancea mi se lăuda că  el și-a aranjat eternitatea.  Scria articole de Odobleja tot cu gândul să se agațe de luciul recăpătat de doctor, după eclipsa Wiennereză, în care îl ținu-seră la carantină și cantină.

Lacomul Stroancea, care avea mașină de scris, îi cerea mii de lei pentru paginile, pe care i le dactilografia, îmi povestise librarul Cenușă.

L-au sărbătorit apoi la sala Teatrului pe savant.

Venise lume multă.

-Ei, ce zici de sărbătorirea lui Odobleja, mă întrebase Mihai Barada.

– L-au odoblojit și l-au oblojit ăștia de nu se mai vindecă de ingratitudinea lor niciodată.

-Asta-i o găselniță din care poți trăi o viață, a surâs Barada.

„Fragmentul ce nu au văzut lumina tiparului, și restul romanului a și dispărut ” . (Alin GHICIULESCU).

Actualitate

Treziți oamenii din letargie, cu inteligență și spirit, cu bunătate și răbdare, că iubirea pare, deja, desuetă….

Publicat

pe

De

Pentru o națiune ce plutește în derivă de prea mult timp, gâlceava intelectualilor poate fi lovitura fatală. Căci ce altceva îi mai lipsește poporului, care se încaieră din cauza buzelor Dragușancei sau operațiilor Prodancei, decât o ceartă ca la ușa cortului între cei chemați să lumineze nația?

Este trist să vezi că oameni de o erudiție dincolo de orice dubiu, culți, cu doctorate făcute pe bune și la timp, se pot încăiera în spațiul public ca niște chivuțe florărese, numai pentru că nu pot să își armonizeze convingerile. Și, mai ales, nu pot să fie de acord că nu sunt de acord… Zânzania intelectualilor, aducătoare doar de prejudicii, are la bază, întotdeauna, promisiunile amăgitoare ale politicienilor, codița băgată de dracul cel degrabă promițător de fală și glorie efemeră.

Făcând pactul cu diavolul, oamenii de cultură ai cetății dau impresia că s-au vândut pe 30 de arginți unor neaveniți, care au știut, la vremea potrivită, să șmecherească tot ce mișcă și să își asigure un trai luxos. Pentru că pe politicienii de pretutindeni nu îi interesează omul, ci puterea și banul. Or, omul de cultură nu asta ar trebui să țintească. O națiune nu poate fi salvată decât prin educație. Iar oamenii politici sunt ultimii interesați să o facă, pentru că ei nu își doresc o națiune salvată ci o adunătură de oameni schilodiți sufletește și intelectual, masă bună de manevră și prosteală.

Ca un popor ce a experimentat Piteștiul și Sighetul, suntem specialiști în a ne distruge elitele, a promova subcultura și a ridica prostia la rang de virtute. Dihonia oamenilor de cultură ne va îngropa orice speranță de schimbare a unui popor ce se transformă, pe zi ce trece, într-o gașcă de creatori de conținut și influenceri ce nu știu a bălmăji alfabetul. Alături de ea, transformarea preoților, altădată esența comunității, în saci de box, chemați doar la nunți și înmormântări, buni de plimbat pentru a arăta ce cool poate fi Isus, va duce țara atât de jos încât nici Lucifer nu o va mai recunoaște.

E trist că țara care l-a avut pe Titulescu ministrul de externe mai poate oferi Europei doar culegători de căpșuni, interlopi și macete, dame de companie și copii de vânzare. Și vina este a noastră, a tuturor. De aceea, rogu-vă, nu vă mai certați. Mergeți și scrieți, vorbiți, arătați oamenilor că lumea înseamnă mult mai mult decât un meci de fotbal la care scuipi semințe și încerci să calculezi ce ai face cu banii dați pe un jucător ce nu își poate silabisi numele.

Vorbiți-le copiilor și adulților deopotrivă, despre cărți și muzică, despre artă. Despre frumos și firesc. Ieșiți în cetate și spuneți oamenilor că banii și puterea nu înseamnă nimic, dar pot distruge totul, în lipsa educației. Iar voi, preoți, ridicați-vă și strigați cât vă țin puterile că lumea este creația Lui, nu a omului și că fără El viața asta, așa cum o știm, va deveni curând amintire. Treziți oamenii din letargie, cu inteligență și spirit, cu bunătate și răbdare, că iubirea pare, deja, desuetă…. Eu asta voi face, cât voi putea.

Adriana Stoicescu

Citeste in continuare

Actualitate

Descoperă Stirispeciale.ro: Ghidul tău complet către jurnalismul autentic

Publicat

pe

De

stirispeciale.ro

Într-o lume dominată de fake news și informații neverificate, Stirispeciale.ro se impune ca o oază de jurnalism autentic și de încredere. Mai mult decât un simplu site de știri, Stirispeciale.ro este o platformă dedicată adevărului, transparenței și responsabilității în media.

Ce face Stirispeciale.ro unic?

 • Verificarea Riguroasă a Informațiilor: Echipa noastră de jurnaliști experimentați verifică cu atenție toate sursele și prezintă doar informații verificate și de încredere.
 • Diversitate Tematică: De la politică și economie la cultură și sport, Stirispeciale.ro acoperă o gamă largă de subiecte, oferind o perspectivă completă asupra lumii din jurul tău.
 • Analize Profunde și Interpretări Relevante: Nu ne limităm la relatarea faptelor, ci oferim analize detaliate și interpretări semnificative ale evenimentelor, ajutându-te să înțelegi mai bine contextul și implicațiile acestora.
 • Focus Pe Comunitate: Ne pasă de problemele locale și de impactul lor asupra comunităților, oferind o platformă pentru a le explora și a găsi soluții.

Stirispeciale.ro: Mai mult decât un site de știri:

 • Comunitate Interactivă: Alătură-te discuțiilor, exprimă-ți opinia și conectează-te cu alți cititori interesați de jurnalismul de calitate.
 • Evenimente și Reportaje Speciale: Descoperă o gamă variată de materiale multimedia, de la interviuri exclusive la reportaje si investigatii, care te vor informa și te vor inspira.
 • Resurse Educaționale: Găsește articole și materiale informative despre media și despre cum să discerni între informații verificate și fake news.

De ce să alegi Stirispeciale.ro?

 • Autenticitate: Ne angajăm să oferim informații veridicate și imparțiale, fără influențe politice sau comerciale.
 • Transparență: Suntem o platformă transparentă, care își asumă responsabilitatea pentru conținutul publicat.
 • Calitate: Echipa noastră de jurnaliști profesioniști este dedicată producerii de materiale informative de cea mai înaltă calitate.

Stirispeciale.ro este mai mult decât un simplu site de știri, este o voce puternică pentru jurnalismul autentic și o platformă esențială pentru o societate informată și democratică. Te invităm să descoperi o lume a informațiilor verificate și a jurnalismului de calitate, alăturându-te comunității Stirispeciale.ro!

Nu rata:

 • Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi zilnic o selecție a celor mai importante știri.
 • Urmărește-ne pe Facebook, Instagram și Twitter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.
 • Implică-te activ: scrie comentarii, participă la sondaje și trimite-ne sugestii pentru a ne îmbunătăți platforma.

Împreună, construim o lume mai bine informată !

Stirispeciale.ro: Adevărul contează!

Citeste in continuare

Actualitate

Radioslatina.ro: Mai mult decât un simplu site de știri, o voce a comunității din Slatina

Publicat

pe

De

radioslatina.ro

Imaginează-ți un loc unde poți găsi cele mai proaspete știri din Slatina, prezentate într-un mod captivant și imparțial. Un loc unde poți fi la curent cu evenimentele locale, te poți informa pe teme diverse și te poți conecta cu ceilalți membri ai comunității. Aici intervine Radioslatina.ro, mai mult decât un simplu site de știri, o voce autentică a Slatinei.

Radioslatina.ro: O perspectivă unică asupra Slatinei:

 • Știri locale relevante: De la politică și economie la cultură și sport, Radioslatina.ro acoperă o gamă largă de subiecte care afectează viața de zi cu zi a slătinenilor.
 • Jurnalism de calitate: Echipa noastră de jurnaliști experimentați și dedicați oferă informații precise, verificate și bine documentate.
 • Format multimedia captivant: Articole detaliate, reportaje video, interviuri și podcast-uri aduc la viață știrile și te fac să te simți ca și cum ai fi chiar în centrul acțiunii.
 • Actualizări în timp real: Fii la curent cu cele mai recente evenimente din Slatina și din regiune, cu notificări instantanee și o platformă mereu actualizată.

Mai mult decât știri:

 • Comunitate interactivă: Participă la discuții, exprimă-ți opinia și conectează-te cu ceilalți membri ai comunității prin intermediul secțiunii de comentarii și a forumurilor dedicate.
 • Evenimente locale: Descoperă o agendă cuprinzătoare a evenimentelor din Slatina, de la concerte și spectacole la festivaluri și târguri.
 • Informații utile: Găsește resurse și informații practice despre Slatina, de la administrație locală la transport și educație.

Radioslatina.ro: O voce puternică pentru Slatina:

 • Promovarea transparenței: Ne angajăm să oferim o platformă imparțială și transparentă pentru dezbateri constructive și exprimarea liberă a opiniilor.
 • Sprijinirea cetățenilor: Ne dorim să contribuim la o societate civilă activă și informată, oferind acces la informații de calitate și facilitând dialogul dintre cetățeni și autorități.
 • Dezvoltarea comunității: Susținem proiectele locale și promovăm valorile civice, contribuind la o Slatină mai prosperă și mai unită.

Radioslatina.ro nu este doar un site de știri, ci o platformă dedicată comunității din Slatina. Te invităm să descoperi o lume a informațiilor complete, a dialogului deschis și a implicării active. Alătură-te nouă și fă parte din povestea Radioslatina.ro!

Nu rata:

 • Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi zilnic o selecție a celor mai importante știri din Slatina.
 • Urmărește-ne pe Facebook, Instagram și Twitter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.
 • Implică-te activ: scrie comentarii, participă la sondaje și trimite-ne sugestii pentru a ne îmbunătăți platforma.

Împreună, construim o voce puternică pentru Slatina!

Radioslatina.ro: Informația care contează, la un click distanță.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv17 ore ago

Caracatita WHITE TOWER (XIII – A) scoate la iveala putregaiul din IPJ Prahova si din varful MAI

Procurorii continuă să facă ample investigații într-o afacere imobiliară suspectă. Vorbim despre un dosar penal deschis în urma perchezițiilor care...

Exclusivo zi ago

Cica MAI ar avea un ofiter detasat (sau se zice infiltrat ?) la Ministerul Muncii si care a terminat facultatea de popi

Cica MAI ar avea un ofiter detasat (sau se zice infiltrat ?) la Ministerul Muncii si care a terminat facultatea...

Exclusivo zi ago

Cetățenii au fost nevoiți să aștepte până când la locul accidentului sa soseasca un echipaj din cadrul Serviciului Rutier Giurgiu, de la o distanță de peste 60 km

Șeful IPJ Giurgiu a lăsat drumurile naționale fără polițiști rutieri, dezvaluie cei de la sindicatul Europol Pe DN 6 ce...

Exclusiv2 zile ago

Caracatita WHITE TOWER (XIII) scoate la iveala putregaiul din IPJ Prahova si din varful MAI – adeverinte false pentru credite pe numele unor politisti, mai rau ca la ultimii infractori! Maine, orele 13.00

“LA PIOVRA” Prahoveana din varful IPJ Prahova si din varful MAI Alt prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro! Am...

Exclusiv2 zile ago

Politistii, fie activi sau pensionari, ghinionisti sa fie contemporani cu narcisistul sef al DGF, sufera consecintele

Despre erori si umbre la DGF! Despre narcisistul sef al DGF, salariul de excelenta si sporul de izolare!, dezvaluie Emil...

Exclusiv3 zile ago

Nu e logic ca lipsa de transparenta a Directiei Generale Financiara din MAI ascunde o greseala?

Aspectul care deranjeaza cel mai mult la Directia Generala Financiara din MAI este lasitatea, lipsa de barbatie. A fost si...

Exclusiv3 zile ago

Federatia Politistilor de Penitenciare pune in discutie interpretarea diferită din unități, cu privire la decontarea serviciilor turistice pentru cei care au efectuat concediu de odihnă anul trecut și au depus documentele justificative decontării in acest an

In data de 16.02.2024, incepând cu ora 10.30, a avut loc ședinta dintre conducerea ANP- federatii sindicale și conducerile unităților...

Exclusiv5 zile ago

Compromisul (in)justitiei prahovene pentru “albirea” procurorilor paraditori Onea, Portocala si Reileanu

Ne intrebam intr-un articol, pe buna dreptate, cat de impartiala poate fi judecata intr-un dosar in care inculpatii au ajuns...

Exclusiv5 zile ago

Pensionările cele mai multe se remarcă în rândul polițiștilor/MAI este total debusolat în privința măsurilor pe care ar urma să le ia în privința evitării dezastrului

Mai bine de un an în urmă, eram singura voce sindicală care a avertizat că majorarea vârstei de pensionare în...

Exclusiv5 zile ago

Conducerea IGPR nu a consultat organizațiile sindicale pentru acordarea majorărilor polițiștilor din subordine, în special pentru structurile DOS, DCCO

În data de 08.02.2024, începând cu ora 15:45 la sediul IGPR a avut loc o întâlnire între conducerea instituției și...

Exclusiv6 zile ago

Caracatița WHITE TOWER in orasul (Republica) lui Caragiale (XII)/Funcționarii Primăriei rămân în arest la domiciliu!/Noi plangeri penale!

Vorbim despre cea mai mare fraudă imobiliară din istoria Ploiestiului, cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Investigaţiile...

Exclusiv6 zile ago

Cu mașina de serviciu și la Tribunal! Martorii care au mintit la comanda procurorului „Portocala” intr-un dosar fabricat

Imagini incredibile ne-au fost trimise pe adresa redacției de un cititor. Angajații Direcției Silvice Prahova folosesc mașinile instituției și pentru...

Exclusiv6 zile ago

„Decăpusirea” sistemului ar trebui să inceapă cu cei care l-au căpușit până la sufocare

In data de 14.02.2024, incepând cu orele 12.50, a avut loc intâlnirea on-line, intre conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor ,...

Exclusivo săptămână ago

M.A.I. – Repară inechitățile privind norma de echiparea a polițiștilor din promoțiile 2021-2023

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social ce a avut pe ordinea de zi ...

Exclusivo săptămână ago

„Acei chirurgi esteticieni pe care i-am mai văzut că profesau fără a avea studii superioare în domeniul medical, nu ar mai trebui să fie condamnați penal, atâta vreme cât același lucru se întâmplă în MAI”

„Prostituția profesională”, este un termen pe care l-am auzit în ultimii ani din gura colegilor care au ales să renunțe...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!