Connect with us

Actualitate

Primul campionat intern (sâmbătă 29 și duminică 30 iunie) numit „CUPA BODYGUARD 2019”, la Mangalia -Statiunea 2 Mai

Publicat

pe

În luna iunie se va desfășura primul campionat intern (sâmbătă 29 și duminică 30 iunie) numit „CUPA BODYGUARD 2019” la Mangalia -statiunea 2 Mai (concomitent stagiu de pregatire practica – joi 27 și vineri 28 iunie).

„CUPA BODYGUARD 2019”

Ediția a I-a

Mangalia-stațiunea 2 mai

27-30 iunie

Asociația Română pentru Protecție Privată împreună cu mai multe entități partenere organizează acest concurs.

Invităm toate instituțiile din securitatea privată  și de stat să se înscrie la acest eveniment unde au ocazia să-și promoveze cunoștințele dobândite.

Deviza noastră este ÎNVĂȚAM DE LA PROFESIONIȘTI

PROBE CAMPIONAT :

Proba 1 – Conducerea auto în condiții extreme

Proba 2 – Demonstrarea tacticii de escortare pedestră cu îndeplinirea procedeelor de apărare fizică

Proba 3 – Demonstrarea procedeelor de luptă corp la corp

Proba 4 – Trageri in poligon

Proba 5 – Acordarea primului ajutor medical cu evacuarea persoanei protejate din zona de risc

Proba 6 – Depistarea explozivelor din automobil

Programul de instruire garda de corp al Academiei Nationale „Bodyguard” se face cu metode special concepute si asamblate, materiale educationale și teme bazate pe experientele si cunoștintele utilizate de catre membrii fondatori si alti experti din diferite domenii de securitate, experti anti-terorism, agenti si ofiteri de protectie care lucreaza în diferite domenii de securitate si protectie in intreaga lume.

Satisfacerea nevoilor pietei actuale, ale clientelei, avand in considerare tehnologia moderna, terorismul international, noile dispozitive folosite la comiterea de infractiuni constituie o prioritate de top pentru dezvoltarea si structurarea materialului educational.

Programul de pregatire al Academiei Nationale „Bodyguard” este special dezvoltat pentru a corespunde sistemelor internationale de pregatire similare, in vederea compatibilitatii si implicit recunoasterii acesteia drept una dintre autoritatile interntionale din domeniu.

În conformitate cu filozofia noastra, noi credem ca modulul de management al riscului este de cea mai mare importanta, în scopul de a efectua misiuni de protectie de marfuri sau de persoane la un nivel de standard ridicat.

Academia Nationala „Bodyguard” doreste sa ofere persoanelor fizice, precum si societatilor securitatea de care au nevoie. Calitatea serviciilor si abordarea este personalizata, prin urmare, esentiala.

Pe cât de fascinante ar parea, profesiile de securitate nu permit nici un fel de amatorism. Prin urmare, orice angajament este pentru noi o ocazie de a atinge obiectivele noastre de calitate.

Garda de corp nu este doar sportivul care dispune de o foarte bună condiţie fizică, o masă de muşchi, aşa cum greşit îşi imaginează unii bodyguard-ul.

Garda de corp are o pregătire multiplă, în special de natură intelectuală, psihică, este un bun psiholog, pentru a şti ce tip de protecţie trebuie aplicată, funcţie de nivelul de pericol la adresa persoanei protejate, sau la adresa întregii echipe de protecţie. Uneori, poate, este posibil ca garda de corp să fie nevoită să folosească armamentul din dotare, alteori, poate, cunoştinţele sale în materie de arte marţiale sunt suficiente pentru ca persoana protejată, VIP-ul, să se poată deplasa, în continuare, în siguranţă. Un alt aspect este legat de cunoştinţele gărzilor de corp în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor, atât unui potenţial VIP rănit, dar şi colegilor din echipa de protecţie.

Preturi : – 600 lei pentru cursanți – 400 lei pentru invitați (rude, prieteni) – 200 lei pentru localnici Detalii la tel.0721.231.789.

Diplomele sunt conform standardelor U.E., recunoscute national si international si pot fi operate in carnetele de munca.

Toti cei prezenti si  la Mangalia  veti primi si un CERTIFICAT valabil in U.E.

Asociația Profesională a Angajaților din Pază (APAP) este reprezentată de Mihai Constantinescu care detine și Academia Națională Bodyguard (ANB), centru de formare profesională, instruire și perfecționare al APAP, reprezentată de Tiberiu Tănase.

 

 

INTERVIU cu Mihai Constantinescu reprezentantul Asociației Profesionale a Angajaților din Pază (APAP) care detine și Academia Națională Bodyguard (ANB), centru de formare profesională, instruire și perfecționare al APAP:

1)    Cine sunteți dumneavoastră?

Am lucrat peste 20 ani în Ministerului de Interne, numai în cadrul trupelor de intervenţie ale poliţiei (FOI, BAOLP, SPIR, în prezent se numeste SAS – Serviciul Actiuni Speciale) ca luptător,  apoi am lucrat ca  gardă de corp (coordonator şi gradare) la unele V.I.P.-uri prezente în România : Steven Seagal, Goran Bregovic, Ruslana, David Bisbal s.a.m.d. În paralel am desfăşurat activităţi specifice detectivilor particulari ( fiind atestat de MAI- IGPR) dar şi activităţi de gardă de corp, protecţie, transport bunuri şi valori chiar şi recuperări (fiind posesor armă cu glonţ) . Ca  absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport sunt profesor de Sport dar nu practic această profesie din lipsă de timp. Sunt antrenor de Arte Marţiale în cadrul Centrului de Sănătate Fizică şi Mentală din Bucureşti. În prezent sunt Director Control Risc la un club foarte cunoscut din Bucureşti – IDM.Club şi preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Angajaţilor din Pază, o organizaţie cu peste 1700 de memmbrii din 23 de judeţe şi 3 oraşe europene.

2)   Care vă sunt performanţele sportive obţinute până în prezent?

Datorită faptului că încă din copilărie mi-a plăcut foarte mult sportul, am practicat atât sporturi de echipa (baschet, handbal) dar şi sporturi individuale (box, înot, lupte greco-romane) unde am obţinut numeroase medalii şi cupe, doar de nivel national. Singurul regret al meu a fost că nu m-am axat doar pe o disciplină în care să performez şi după juniorat. Dar acest regret a avut şi o parte frumoasă deoarece a fost atenuat de performanţele sportive ale copiilor mei, pe care cred eu că “i-am ghidat” în aşa fel încât să se axeze doar pe o singură disciplină sportivă şi să performeze, ceeace sa şi întâmplat, în prezent ei fiind multipli campioni naţionali atât de juniori cât şi de seniori.

3)   În ce constă pregatrirea fizică a unui bodyguard?

Garda de corp nu este doar sportivul care dispune de o foarte bună condiţie fizică, o masă de muşchi, aşa cum greşit îşi imaginează unii bodyguard-ul. Garda de corp are o pregătire multiplă, în special de natură intelectuală, psihică, este un bun psiholog, pentru a şti ce tip de protecţie trebuie aplicată, funcţie de nivelul de pericol la adresa persoanei protejate, sau la adresa întregii echipe de protecţie. Uneori, poate, este posibil ca garda de corp să fie nevoită să folosească armamentul din dotare, alteori, poate, cunoştinţele sale în materie de arte  marţiale sunt suficiente pentru ca persoana protejată, VIP-ul, să se poată deplasa, în continuare, în siguranţă. Un alt aspect este legat de cunoştinţele gărzilor de corp în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor, atât unui potenţial VIP rănit, dar şi colegilor din echipa de protecţie.

Pregătire fizică a unui bodyguard este un aspect important dar nu cel mai important, aşa cum greşit este înţeles în mentalitatea gărziilor de corp autohtone. Noi prin cursurile oferite de Academia Naţională Bodyguard vrem sa schimbăm această mentalitate, această cutumă românească că bodyguardul este egal cu bătăuşul. Conform statisticilor, cele mai multe intervenţii ale adevăratelor gărzii de corp din Romania şi mai ales a celor din străinătate, nu implică mai deloc forţa fizică sau coercitivă, deoarece adevărata intervenţie a unui bodyguard se axează pe lucrul în echipă, avînd ca principal scop protejarea persoanei pe care o are în  protecţie. Repet pregatirea fizică este importanta dar nu esenţială. Programul de pregătire fizică pe care profesori şi specialişti din cadrul Academiei Naţionale Bodyguard îl va implementa va fi unul revoluţionar deoarece acesta combină mai multe procedee şi tehnici de protecţie şi autoapărare şi nu se va axa pe dezvoltarea exagerată a unor grupe de muschi ceeace din păcate se întîmpla astăzi ca şi pregătire fizică pentru gărzile de corp. Apropo, cel mai bun, profesionist şi căutat bodyguard din Romănia, care din fericire este şi membru APAP, are o înălţime de 1,75 m şi 71 de kg, momentan se află sub contract în străinătate. Vremea gărzilor de corp tip „gorile” sau „pachete de muschi” a apus de mult în strainatate, deoarece sunt prea greoi, lenţi, ei sunt buni la intimidare dar nu la protecţie. O dată cu apariţia Academiei Naţionale Bodyguard vremea acestor tip de bodyguard va apune şi în Romania.

4)    Curicula de pregatire fizică a unui bodyguard este armonizata cu cea comunitară?

Nu numai că curicula de pregătire fizică a unui bodyguard nu este armonizată cu cea comunitară, dar la noi momentan NU EXISTĂ. Dacă luaţi programa de pregătire a cursului de gardă de corp din Romania cel recunoscut oficial de ANC , din cele  96 de ore de pregatire teorretică şi practica doar 16 sunt de pregatire fizică ceea ce este insuficient. Specialişti APAP au propus o programa de pregatire de 336 de ore din care 186 pregatire fizică, dar cei care avizează aceste programe (Directia de Politie de Ordine Publica) au respins-o.

5)    Ce condiții trebuie să îndeplinescă un tănar pentru a deveni bodyguard?

Sa aiba 12 clase, cazierul curat, sa fie apt medical (fosti sportivi si actuali au un avantaj la preselectii) şi avizat psihologic (aviz de loialitate şi confidenţialitate).

6)   Cu ce se ocupă şi ce rol are Asociaţia Profesională a Angajaţilor din Pază (A.P.A.P.)

Asociaţia Profesională a Angajaţilor din Pază a luat fiinţă avînd ca principal scop să promoveze și să protejeze interesele profesionale comune ale membrilor ei, şi să le asigure angajaților din pază, membri, un alt statut social și să îi ajute să devină mai profitabili și mai de succes. Totodată APAP oferă consiliere și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, oferă facilități pentru obținerea atestatului de agent de securitate, dar și agent gardă de corp (bodyguard), ajută la reintegrarea sociala a persoanelor defavorizate.

7) Cum apara A.P.A.P. personele discriminate indirect?

În domeniul pazei discriminarea care uneori este directă dar de cele mai multe ori este indirectă îi afectează mai mult pe persoanele de etnie rromă cât şi pe persoanele de sex feminin. Majoritatea firmelor de pază evită sau chiar refuză să angajeze persoane de etnie rromă deoarece pe de o parte nu vor să-şi creeze o reputatie proastă in fata beneficiarilor de servicii iar pe altă parte nu doresc să îşi schimbe mentalitatea generalistă de tipul că „toţi ţiganii fură”. Persoanele de sex feminin sunt şi ele discriminate la angajare deoarece administratorii de societăţi de pază nu vor să angajeze o persoană care va putea rămîne însărcinată şi va sta acasă în concediu medical sau post/prenatal. Pentru a apăra, a sprijini şi a ajută astfel de persoane ce pot fi discriminate,  APAP are o strategie care până în prezent a dat roade.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj9kZrI27fiAhUFlYsKHQ_HCNgQFjAAegQIBRAC&url=http%3A%2F%2Fwww.apap.ro%2F&usg=AOvVaw2EeKry8-x1JSpm-nHrgXCu

 

Actualitate

Evoluția ascendentă continuă a nivelurilor de gaze cu efect de seră este cauzată de utilizarea continuă a combustibililor fosili, precum și impactului incendiilor de vegetație

Publicat

pe

De

Concentrațiile globale de dioxid de carbon, metan și protoxid de azot au urcat la niveluri nevăzute în 2023, accentuând criza climatică care afectează omenirea.

Nivelurile celor mai importante trei gaze care captează căldura din atmosferă au atins noi recorduri anul trecut, relevând provocarea în creștere pe care o reprezintă încălzirea globală.

Concentrația globală de dioxid de carbon, cel mai important și răspândit dintre gazele cu efect de seră emis de activitatea umană, a crescut la o medie de 419 părți la un milion în atmosferă, în 2023. Metanul, un gaz cu puternic efect de seră, a crescut la o concentrație de 1922 părți la un miliard, în medie, scrie The Guardian.

Nivelurile de protoxid de azot, a treia cea mai importantă sursă de încălzire cauzată de om, a urcat ușor la 336 părți per miliard. Potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) din SUA, asistăm la o schimbare majoră în compoziția atmosferei chiar și comparativ cu doar un deceniu în urmă.

Arderea combustibililor fosili, agricultura intensivă, creșterea animalelor și defrișările au dus nivelurile de CO2 din lume la cote cu peste 50% mai mari decât erau înainte de era industrializării în masă, menționează sursa citată.

Metanul, care provine din surse diverse, inclusiv forajul de petrol și gaze, dar și din creșterea animalelor, a crescut vertiginos în ultimii ani, conform NOAA, iar acum concentrațiile atmosferice sunt cu 160% mai mari decât în vremurile preindustriale.

NOAA spune că evoluția ascendentă continuă a nivelurilor de gaze cu efect de seră este cauzată de utilizarea continuă a combustibililor fosili, precum și impactului incendiilor de vegetație, care aruncă în aer fum încărcat cu carbon. Între timp, protoxidul de azot a crescut din cauza utilizării pe scară largă a îngrășămintelor cu azot și a intensificării agriculturii.

Lumea riscă să ajungă într-o stare nemaivăzută de dinainte de apariția civilizației umane. Nivelurile de dioxid de carbon de astăzi sunt comparabile cu cele din urmă cu aproximativ patru milioane de ani, atunci când marea era cu aproximativ 75 de metri mai înaltă decât în prezent, temperatura medie era mult mai mare, iar pădurile mari ocupau zone din Arctica acum înghețată.

Din cauza decalajului dintre nivelurile de CO2 și impactul acestora, precum și a sutelor de ani în care emisiile rămân în atmosferă, durata rizei climatice este enormă. Oamenii de știință avertizează că guvernele trebuie să reducă rapid emisiile la zero net și apoi să înceapă să elimine carbonul din atmosferă pentru a reduce viitoarele creșteri ale temperaturii, încheie The Guardian. (L. Anghel).

Citeste in continuare

Actualitate

Alegerile europarlamentare din 9 iunie, din România, sunt comasate cu cele locale, iar asta ar putea aduce o mare surpriză în privința prezenței la vot

Publicat

pe

De

Rezultatele unui Eurobarometru al Parlamentului European arată faptul că 74% dintre români s-ar duce la vot. De asemenea, a scăzut drastic numărul celor care consideră apartenența la Uniunea Europeană ca fiind un lucru rău pentru România.

Întrebaţi dacă ar vota la alegerile europene în condiţiile în care scrutinul ar avea loc săptămâna viitoare, 74% dintre români au spus că probabil ar vota (faţă de 71% la nivelul UE). La polul opus, 6% susţin că probabil nu ar vota (faţă de 14% în UE), iar proporţia lor a scăzut cu 14 puncte procentuale faţă de Eurobarometrul din februarie/martie 2019, deci de dinainte de precedentele alegeri europene.

Această creştere a intenţiei de vot este mai mică numai decât cea din Cehia, care a crescut cu 28 de puncte procentuale între 2019 şi 2024, de la 30% la 58%. Totuşi, pe primele locuri în ceea ce priveşte nivelul intenţiei de vot se află Danemarca (87%), Olanda (86%) şi respectiv Suedia (81%).

La nivelul general al UE, creşterea medie a intenţiei de vot este de zece puncte procentuale faţă de ultimul barometru de dinainte de precedentul scrutin. În ceea ce priveşte interesul faţă de alegerile din UE, în România acesta este similar cu media din blocul comunitar, fiind evaluat de ultimul Eurobarometru la 60%, în creştere cu 11 puncte procentuale faţă de toamna anului trecut.

Românii continuă să aibă o imagine total pozitivă despre Parlamentul European în proporţie de 46%, la fel ca în toamna anului trecut, deşi procentul celor care au o imagine total negativă a crescut cu 7 puncte procentuale, până la 19%. La nivelul UE, percepţia total pozitivă este în medie de 41%, iar cea total negativă de 18%.

Cincizeci şi trei la sută dintre români şi-ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai important pe viitor (56% în UE), iar 37% ar vrea ca, dimpotrivă, instituţia să joace un rol mai puţin important (faţă de 28% în UE).

În total, 20% dintre români ştiu exact când vor avea loc alegerile europene în ţara lor, peste media UE de 14%, în timp ce 12% ştiu doar luna şi anul, faţă de media UE de 15%. Procentul celor care cunosc doar anul în care vor avea loc alegerile pentru PE este 48 în România şi 38 în UE.

Cincizeci şi patru la sută dintre români spun că pentru ei personal este important să voteze în alegerile europene (53% în UE), 40% spun că votul are pentru ei o importanţă medie (36% media UE), în timp ce 5% afirmă că scrutinul are o importanţă scăzută pentru ei (10% în UE).

Mai important pentru români este votul în alegerile naţionale, despre care 63% spun că are importanţă ridicată (69% în UE), 33% că are importanţă medie (25% în UE), iar 3% că are importanţă scăzută (5% în UE).

Românii consideră că principalele teme care ar trebui să fie discutate în campania electorală pentru alegerile UE sunt sprijinul pentru economie şi pentru crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%), respectiv lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (33%), teme care sunt pe primele trei locuri şi în topul priorităţilor la nivelul UE-27, dar în ordine inversă.

Întrebaţi ce valori ar trebui să apere cu prioritate Parlamentul European în următorii cinci ani, românii au plasat pe primele locuri democraţia (39%), respectarea identităţilor naţionale, a culturii şi tradiţiilor în statele membre (26%), respectiv solidaritatea între statele membre ale UE şi între regiunile sale (24%).

O proporţie de 68% dintre români consideră că votul la alegerile europene este şi mai important în contextul european actual, faţă de 81% la nivelul întregii UE.

La nivelul comportamentului de vot nu există o diferenţă între români şi alţi europeni, 58% dintre ei afirmând că votează mereu, indiferent că este vorba de alegeri locale, naţionale sau europene. 32% dintre ei au spus că votează deseori (identic cu media UE), iar 5% că nu votează niciodată (faţă de 9% în UE).

Întrebaţi cum a evoluat nivelul lor de trai în ultimii cinci ani, 46% dintre români au spus că a scăzut (45% în UE), 46% că nu s-a schimbat (49% media UE) şi 7% că a crescut (doar 6% în UE). În acelaşi timp, 51% dintre români spus că au avut ocazional probleme cu plata facturilor la sfârşitul lunii (faţă de 29% media UE), iar 8% că au probleme în cea mai mare parte a timpului din acest motiv (faţă de 7% în UE).

Nu mai puţin de 45% dintre români cred că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în UE, mult peste media europeană (32%), în timp ce 41% susţin că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, în condiţiile în care media UE este de 49%.

Pe de altă parte, numai 34% dintre români (în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de septembrie/octombrie 2023) au răspuns afirmativ la întrebarea dacă „În prezent, consideraţi că, în general, lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în ţara dvs?”, faţă de o medie europeană de 27%, în timp ce 57% au răspuns că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, în contextul în care media UE e de 60%.

În acelaşi timp, 63% dintre români au spus că viaţa lor personală se îndreaptă într-o direcţie corectă (69% la nivelul UE), cu 12 puncte procentuale în creştere faţă de precedentul eurobarometru, iar 27% au oferit un răspuns contrar (19% media UE), în scădere cu 9 puncte procentuale. Cetăţenii români cei mai mulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă viaţa lor personală sunt cei din grupele de vârstă 25-39 de ani (73%) şi 40-54 de ani (66%).

Majoritatea românilor (59%) se declară total nemulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia în ţara lor, faţă de 42% media UE, iar 39% susţin că sunt total mulţumiţi (56% media UE). În ceea ce priveşte modul în care funcţionează democraţia în UE, 50% dintre români se declară total mulţumiţi (în scădere cu 6 pp faţă de septembrie/octombrie 2023), şi 45% total nemulţumiţi (în creştere cu 7 pp), faţă de 52% şi respectiv 42% media UE.

În acelaşi timp, majoritatea românilor au ales varianta „total în dezacord” când li s-a cerut să comenteze afirmaţiile „vocea mea contează în UE” (56% în România, faţă de 48% media UE), respectiv „vocea mea contează în ţara mea” (52% în România, faţă de 37% media UE). Pe de altă parte, 53% dintre români cred că vocea ţării lor contează în UE (faţă de 67% media UE), în timp ce 42% au o opinie contrară (29% media UE).

Românii sunt mai optimişti decât media UE că nivelul lor de trai va creşte în următorii cinci ani (17% faţă de 15%), respectiv mai puţin pesimişti că nivelul lor de trai va scădea în această perioadă (30% faţă de 32%). Procentul celor care cred că nivelul de trai le va rămâne neschimbat în următorii cinci ani este aproape similar în România şi în UE (48% şi respectiv 49%).

De asemenea, românii sunt mai optimişti decât alţi europeni în privinţa creşterii nivelului lor de trai în următorul an, 23% afirmând că le va fi mai bine, 43% la fel şi 31% mai rău, faţă de 14%, 51% şi respectiv 32% media UE. Totuşi, acest optimism privind nivelul de trai pe termen scurt este cel mai ridicat în grupele de vârstă 15-24 de ani (44%) şi respectiv 25-39 de ani (30%) şi scade progresiv odată cu vârsta.

Românii sunt mai optimişti decât media UE că situaţia economiei ţării lor va fi mai bună peste un an (21% faţă de 14% în UE), dar se situează la acelaşi nivel în ceea ce priveşte încrederea în viitorul UE. Şaizeci şi unu la sută dintre români sunt total optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE, iar 35% sunt total pesimişti.

Cu toate acestea, proporţia românilor care urmăresc ce se întâmplă în politica UE este de doar 52% (faţă de 60% media UE), dar este în creştere cu două puncte procentuale faţă de precedentul Eurobarometru din toamna anului trecut. Categoriile de vârstă cele mai interesate de politica UE sunt 25-39 de ani (55%) şi respectiv peste 55 de ani (52%).

În privinţa impactului acţiunilor UE asupra vieţii lor de zi cu zi, 13% dintre români au spus că este foarte mare (20% în UE), 52% au estimat că există într-o oarecare măsură (53% în UE), 26% au spus că nu este prea mare (20% în UE), iar 7% au spus că acesta nu există (faţă de 6% în UE).

O proporţie de 50% dintre români afirmă că imaginea pe care o au despre UE este total pozitivă (47% media UE), 33% spun că imaginea pe care o au este neutră (36% în UE), în timp ce 16% au o imagine total negativă despre UE (17% în UE).

Cu toate acestea, doar 45% dintre români cred că apartenenţa ţării lor la UE este un lucru bun, în scădere cu şase puncte procentuale faţă de toamna anului trecut, iar 20% cred că este un lucru rău, proporţii substanţial diferite faţă de media UE, unde 60% dintre europeni împărtăşesc opiniile favorabile şi 12% pe cele negative.

Pe de altă parte, 59% dintre români spun că pentru ei este importantă apartenenţa ţării la UE, faţă de 65% la nivelul UE, 29% sunt neutri (22% în UE), iar 11% spun că nu este importantă apartenenţa ţării la UE (12% în UE).

Şi mai mare este proporţia românilor care cred că ţara lor a beneficiat de pe urma aderării la UE, 65% (în scădere cu 4 pp faţă de precedentul Eurobarometru), deşi mai mică decât media UE (71%), iar 30% dintre români spun că ţara lor nu a beneficiat de aderare (faţă de 23% media UE).

Întrebaţi cât sunt de mulţumiţi de modul în care UE a răspuns la o serie de crize, românii s-au declarat total mulţumiţi în proporţie de 46% de răspunsul la schimbările climatice, 39% (situaţia economică şi financiară), 39% (invazia Rusiei asupra Ucrainei), 39% (migraţie) şi 36% (Brexit). Răspunsurile în situaţiile de criză ale UE de care românii sunt total nemulţumiţi au vizat pandemia de COVID-19 (60%), situaţia economică şi financiară (58%), invazia Rusiei în Ucraina şi migraţia (câte 56%).

În prezent, 35% dintre români cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani (40% media UE), în timp 35% spun că a rămas la fel (identic în UE) şi 27% spun că este mai puţin important (22% în UE).

În ceea ce priveşte domeniile de interes pentru consolidarea poziţiei sale în lume, la nivelul UE pe primele poziţii se află apărarea şi securitatea (37%), independenţa energetică, resurse şi infrastructuri (30%) şi respectiv securitatea alimentară şi agricultura (30%). Românii consideră că principalele domenii de interes pentru consolidarea poziţiei UE în lume trebuie să fie apărarea şi securitatea (33%), securitatea alimentară şi agricultura (31%), respectiv competitivitatea, economia şi industria (29%).

Românii diferă faţă de ceilalţi cetăţeni din UE şi în ceea ce priveşte opiniile pe care le au despre patru state importante din afara UE. Astfel, 45% dintre români au o părere total pozitivă faţă de China (faţă de doar 24% la nivelul UE), 18% faţă de Rusia (12% media UE) şi 61% faţă de SUA (48% în UE). Diferenţa de percepţie favorabilă este cea mai mare în cazul Turciei, faţă de care 55% dintre români au o părere total pozitivă, comparativ cu 26% în UE.

Sondajul Eurobarometru a fost efectuat în perioada 7 februarie – 7 martie 2024, prin interviuri faţă în faţă, pe un eşantion de 26.411 persoane la nivelul UE şi 1.046 în România, în rândul populaţiei de peste 15 ani.

Citeste in continuare

Actualitate

Teheranul a desfăşurat rachete balistice cu rază medie de acţiune Emad şi Kheibar Shekan în atac

Publicat

pe

De

Racheta Emad transportă o sarcină utilă de 750 kg la o distanţă de 1700 km cu o precizie de 10 m. A derivat din racheta Shahab-3, dar designul este puţin modificat pentru a permite şi o detonare a focosului deasupra unei ţinte, ceea ce o face potrivită şi pentru folosirea de arme de distrugere în masă (chimice, biologice, nucleare), sau chiar pentru un atac cu impulsuri electromagnetice nucleare.

Iranul a dezvoltat o serie de variante ale rachetei originale Shahab-3. Acestea au fost menţionate de diverse surse de informaţii şi mass-media ca Shahab-3A, Shahab-3B, Shahab-3D, Shahab-3M, Qadr-1 şi Emad. Shahab-3 a fost, de asemenea, folosit ca bază pentru un program spaţial iranian, iar aceste rachete au fost numite Kavoshgar-1, IRIS şi Safir.

Kheibar Shekan sau Kheibarshekan este o rachetă balistică iraniană cu combustibil solid cu rază medie de acţiune operată de Forţa Aerospaţială a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice. Aceasta face parte din a treia generaţie de rachete IRGC şi a fost prezentată în 2022 în cadrul unei ceremonii la care au participat comandanţii militari iranieni cu ocazia celei de-a 43-a aniversări a Revoluţiei iraniene. Racheta are combustibil solid şi în faza de aterizare are manevrabilitate pentru a trece prin scutul antirachetă şi are capacitatea de a lovi ţinte pe o rază de 1.450 km.

Racheta Kheibar Shekan are o lungime de 11,4 metri, un diametru de 76 centimetri şi cântăreşte 6,3 tone cu o încărcătură explozivă de 550 de kilograme. Corpul rachetei Kheibar Shekan este fabricat din material compozit, la fel ca racheta Raad-500 şi prinde o viteză la impact apropiată de cea a rachetelor hipersonice, de cinci ori mai mare decât viteza sunetului.

Duminică dimineaţă, Iranul a lansat în jur de 350 de rachete şi drone spre Israel, ca răspuns la atacul Israelului asupra consulatului iranian din Siria, de pe 1 aprilie, care a rezultat în moartea a mai multor oficiali de rang înalt ai Gărzii Revoluţiei Islamice Iraniene.

Este vorba de peste 170 de drone Shahed şi 40 de rachete de croazieră Paveh care nici nu au ajuns în spaţiul aerian al Israelului, fiind doborâte de aeronave şi sisteme antiaeriene de pe nave. Acestea au avut rolul să acopere şi să ţină ocupată Armata Israelului pentru atacul cel mai important al Iranului, format din peste 120 de rachete balistice Emad şi Kheibar Shekan. Totodată, în presa iraniană au apărut imagini cu explozii ale unor obiecte aeriene, ceea ce înseamnă că au fost cazuri în care rachetele sau dronele nu au funcţionat şi s-au prăbuşit la puţin timp de la lansare.

Israelul susţine că armata israeliană şi aliaţii săi – SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Iordania – au interceptat 99% dintre rachete şi drone, însă unele rachete balistice au trecut de apărarea israeliană şi au lovit două baze aeriene din sudul Israelului.

Baza aeriană Nevatim, din Negev, a fost lovită de 5 rachete balistice, avariind pista principală, un avion de transport C-130 şi mai multe spaţii de depozitare. Baza aeriană Ramon, aflată tot în Negev, a fost lovită de 4 rachete balistice, provocând pagube nespecificate.

Israelul pregăteşte contraatacul

Tensiune maximă în Orientul Mijlociu, în condiţiile în care Israelul pregăteşte variantele de răspuns la atacul Iranului de duminică dimineaţă, astăzi fiind convocat pentru a treia oară Cabinetul de Război. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Herzi Halevi, a declarat că Israelul va răspunde decisiv, dar nu a oferit detalii.

Statele Unite consideră că răspunsul Israelului va fi probabil limitat şi s-ar putea concentra pe lovirea unor ţinte cheie din afara Iranului. Se fac eforturi diplomatice uriaşe pentru calmarea situaţiei. Iranul a avertizat SUA că va răspunde „rapid şi decisiv” la orice atac al Israelului. Iranul a avertizat Iordania, Marea Britanie, Franţa şi Germania să nu mai susţină Israelul. Mariano Grossi, directorul AIEA, a avertizat Israelul să nu atace facilităţile nucleare ale Iranului. (F. Jipa).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Consilierii de integritate din unitati nu sunt mai degraba un fel de „nulitati recompensate”?

Casc si eu gura pe pagina de internet a DGA, sa vad cum se lupta oamenii astia cu coruptia. (Cu...

Exclusiv23 de ore ago

EVADARILE DIN PENITENCIARELE ROMANESTI, INSTITUTII IN SUBORDINEA MINISTERULUI JUSTITIEI, O AMENINTARE LA ADRESA SIGURANTEI NATIONALE !?

Ultimii doi ani au scos la lumina slabiciunile Directiei Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor,...

Exclusiv24 de ore ago

Solicitare de a-i înceta calitatea de „desemnat” a ofițerului de nota 4,09/Cms. șef  Mititelu Daniel este împuternicit de fostul împuternicit inspector șef Terciu Ciprian – Ioan succesiv, timp de 12 luni pe această funcție

Realizam ca nu numai la IPJ Prahova se intampla lucruri „absconse”! (aici) Dacă nu am fi avut observator la concursul...

Exclusiv24 de ore ago

Pensionarii militari, foste cadre militare, au sanse in perioada asta, sa dezghete, insa doar pentru ei, actualizarea „soldei de grad”/Pensionarii militari, fosti politisti, spera sa li se aplice si lor/Nicio sansa

Pensionarii militari, foste cadre militare, au sanse in perioada asta, sa dezghete, insa doar pentru ei, actualizarea „soldei de grad”,...

Exclusiv2 zile ago

Un distins cetățean european cu drepturi și libertăți a tăiat anvelopa unei mașini de poliție.

Un distins cetățean european cu drepturi și libertăți, în timp ce se plimba pe străzile din orașul Lupeni, județul Hunedoara...

Exclusiv2 zile ago

Ordinul ministrului bate fisa cadru de la DOP

Sunt IPJ-uri care au inteles ca ordinul MAI 62/2018 trebuie pus in executare, inclusiv pentru sefii de post, indiferent de...

Exclusiv3 zile ago

WHITE TOWER (XXXI – a)/Sub protectia politistilor corupti, gruparea de criminalitate economico-financiar organizata (din dosarul WHITE TOWER) a pus „laba” si pe Termo Ploiesti!/Cum au picat pe interceptări și cine plimba stick-ul cu caietul de sarcini cu preturi gata aranjate …?

De aproape un an, scandalul WHITE TOWER tine prima pagină a ziarelor locale și naționale, dar autoritățile par a închide...

Exclusiv3 zile ago

„Dorel” de la Dolj/DGF cloceste si livreaza inselaciunea

Nici  IPJ Dolj nu a auzit de expresia ” salariul de functie in plata”! DGF cloceste si livreaza inselaciunea iar...

Exclusiv4 zile ago

WHITE TOWER (XXXI)/Modalitatea cum pseudo-ziarisul narcoman, santajist si spagar, Catalin Stavri, locotenenul procurorului „Portocala” a incercat sa il pacaleasca pe procurorul de caz, dupa ce primise MITA mai multe apartamente, prin sotia si mama sa

Scandalul WHITE TOWER este departe de a se termina prea curând. Procurorii fac audieri pe bandă rulantă, iar surse judiciare...

Exclusiv4 zile ago

Avem și noi Mafie?/Fostul politist Frangulea Alexandru – alias „Capitan la 15 ani” a protejat afacerile murdare ale sefilor SRI Prahova

Realitatea este insa ca in nici o tara din lume lupta impotriva infractorilor nu se poate duce cu politisti si...

Exclusiv4 zile ago

Garda de Mediu Prahova si IPJ Prahova nu sunt interesate de sănătatea populației!?/Este o problema de siguranta nationala, de SRI!

In parcarea de la Kaufland Comarnic stationeaza autoturisme cu deseuri periculoase în ele, mai exact cu deseuri medicale? Ce rețele...

Exclusiv4 zile ago

Administrația Națională a Penitenciarelor contabilizează, controlează, sancționează și pe alocuri delirează !

ANP are  un  director al Direcției de Siguranță și Regim Penitenciar capabil să gestioneze situațiile de criză? https://youtu.be/MuYmQpRkw6Q?t=3 Din câte...

Exclusiv4 zile ago

Conform DGF, excelenta a crescut in ianuarie 2024 prin magie, fara sa fie implicat programul de salarizare MAISAL. Asta probabil ca au auzit ei prin targ ca niste fosti sefi BCCO ii ameninta cu plangeri penale pentru modificarea ilegala a programului informatic

Daca nu poti sa-i convingi, zapaceste-i! Un fost sef de financiar mi-a explicat magistral, in cateva cuvinte, tehnica lui Grecu,...

Exclusiv4 zile ago

„Șefii din poliție au imunitate/Îi sfătuim pe agenții de siguranță să refuze să mai semneze procesele-verbale de instruire! Și așa spun procurorii și judecătorii că n-au nicio valoare juridică”

Un procuror și un judecător au „legiferat” falsul intelectual la Poliția Roman! S-a creat un precedent extrem de grav, dezvaluie...

Exclusiv4 zile ago

USR-iștii și toți confrații lor au pentru polițiști și militari o ”vitrină” goală, din care străbate un miros urât de medicamente netestate suficient și înghițite odinioară

USR-iștii au fost cei mai nerăbdători să se arunce în cursa euro-parlamentarelor, de departe un soi de pizdulicea măcelarului (pentru...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!