Actualitate
”Zburat” din MAI, 5.400 euro pe luna!

(Preluare National – Catalin Tache):
Asa dupa cum anticipam, Rares Vaduva nu a facut multi purici nici dupa salutara retragere de urgenta a detasarii sale din fruntea Ministerului de Interne. Pentru ca, dincolo de pozitia oficiala de director general adjunct al Directiei Generale de Protectie Interna, acesta se instalase practic la butoanele intregului minister, Carmen Dan ajungand sa fie catalogata pana si de ceilalti lideri ai propriului partid doar ”blonda de la Interne”. Toata lumea stiind ca strategul din umbra al amplei operatiuni de preluare a controlului sau chiar de ”destructurare” a unor intregi structuri fiind de fapt nimeni altul decat acelasi Rares Vaduva.
Cel care, retras de urgenta ”la depou” dupa seria noastra de dezvaluiri a primit o oferta pe care, tinand cont de orgoliul profesional al acestuia, Vaduva nu avea cum sa o accepte. Iar dupa ce a refuzat tragerea pe o linie moarta de director al unei structuri neoperative, acesta s-a vazut nevoit sa-si caute singur un alt loc de munca. Si fie ca si-a gasit! Si intr-un timp record, si in niste conditii financiare ce cu siguranta vor isca un nou scandal, mai mare chiar decat cel de la MAI. Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra au fost deja declansate ample verificari despre cum s-a negociat angajarea lui Rares Vaduva la EXIMBANK, pe ”caldutul” post de consilier juridic si unde ar primi nu mai putin de 5.400 euro! Lunar! La stat! Pentru ca EXIMBANK nu este totusi ”mosia” presedintelui Traian Halalai, fie acesta si unul dintre cei mai buni camarazi ai lui Victor Ponta, ci o banca de stat!
Una sustinuta generos de la buget si in care Ministerul Finantelor pompeaza noi si noi sume ametitoare! Si pentru ce? Pentru ca Rares Vaduva sa incaseze 5.4000 de uro inca din prima zi dupa ce sistemul s-a debarasat de el in urma unei operatiuni de ”autocuratire”, grabita cel mai probabil probabil de noul dosar in care acesta continua a fi cap de lista! Cu sau fara stiinta lui, inca…
”Raiul” de la EXIMBANK
O ”alerta” informativa de ultima ora de la chiar varful sistemului nu mai tine cont de nicio confidentialitate si solicita verificarea de urgenta a informatiei ca fostul sef al ”Doi s’ un sfert”, Rares Vaduva tocmai ce si-ar fi negociat un salariu de 5.400 euro lunar, la EXIMBANK, unde urmeaza sa preia postul de consilier juridic. Iar interesul fata de acest subiect este explicat atat de faptul ca EXIMBANK este totusi o companie de stat in care Ministerul Finantelor continua sa bage bani la greu. Cat mai ales faptului ca, dupa cum sustin sursele noastre, Rares Vaduva a ramas totusi ”agatat” intr-un dosar… Astfel ca structurile contrainformative isi fac datoria si continua sa-i monitorizeze, cel putin o perioada de timp, pe cei retrasi din sistem, dupa ce au ocupat importante functii de conducere, cu acces nelimitat la secrete de stat ce tin de siguranta nationala. Iar cum Rares Vaduva tocmai ce a fost pana in urma cu doar cateva zile primul adjunct al serviciului secret al Ministerului de Interne, normal ca unora nu le poate fi indiferent ce cale urmeaza acesta in viata, mai ales ca pare a fi fost ”ejectat” cam cu totul din sistem, chiar daca decizia de a nu accepta postul de conducere de la o structura neoperativa i-a apartinut in totalitate. Tot la fel cum este monitorizata si ”aterizarea” unui alt fost secretar de stat din MAI in ”ograda” unei companii care, chiar daca este una privata cel putin, are totusi actionariat suta la suta rusesc! Dar pana atunci insa, cand este vorba de ”raiul” de la EXIMBANK lucrurile devin cu atat mai interesante cu cat Directia Nationala Anticoruptie a tot ”amusinat” de-a lungul timpului acest obectiv strategic al Guvernului Romaniei, din moment ce sutine politica de export a Romaniei.
Halalai, omul lui Ponta!
Seria de dezvaluiri din ”National” privind ”misterioasele” imprumuturi totale de aproape un milion de euro luate pe persoana fizica si fara nicio dobanda de catre presedintele bancii romanesti de stat EXIMBANK de la doi dintre directorii ”Bancii Romanesti” din cadrul bancii grecesti de stat National Bank of Greece a dus la dechiderea unei explozive anchete a DNA. Totul dupa ce am publicat la acea data inclusiv contractele originale prin care cetatenii greci Kouninis Efstatios si Kitsopanos Alexandros, directori la ”Banca Romaneasca” ii imprumutau cetateanului roman Traian Sorin Halalai suma de 250.000 euro si respectiv 550.000 euro. Fara a cere nici macar un eurocent dobanda, Halalai punand gaj doar un teren oarecare de pe strada Mariuca din Sectorul 4. Iar la scurt timp dupa aceste imprumuturi a caror valoare totala par sa fi ajuns la un milion de euro, Guvernul Ponta il numea pe Halalai, in ciuda amenzilor profesionale primite de bancher in trecut drept presedinte al EXIMBANK. Iar in Consiliul de Administratie era numit nimeni altul decat bunul sau prieten Vlad Stoica, seful Cancelariei premierului. Ceea ce a condus la ”suspiciunile rezonabile” ale procurorilor anticoruptie privind posibilitatea ca imprumutul de un milion de euro luat putin inainte de numirea sa in functie sa fi fost luat de Halalai tocmai in acest scop. Oricum, uite insa ca Halalai, cel recunoscut in sistem ca fiind ”omul lui Ponta” nu doar ca este inca pe functie, dar el isi intareste ”brigada” de consilieri, pe bani grei, de la bugetul de stat, cu alti ”specialisti bancari” precum Rares Vaduva. Cel a carui revenire in fruntea ”Doi s’un sfert” oricum ii luase prin surprindere pe Liviu Dragnea si ceilalti lideri pesedisti, care nici azi nu isi pot explica acea stranie decizie a lui Carmen Dan. Dar uite ca ”masochismul politic” pare a fi la ordinea zilei pentru pesedistii lui Dragnea, din moment ce sinecurile cele mai ravnite continua sa le revina tot oamenilor lui Ponta sau ai altor rivali politici de moarte…
Actualitate
Marea Britanie, prima misiune pentru apărarea Europei împotriva Rusiei: „Operațiunea Chessman”
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Ancheteacum 3 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 3 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Exclusivacum 3 zile
Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR
-
Exclusivacum 3 zile
Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi
-
Featuredacum 4 zile
Probleme în sistemul judiciar: Rata scăzută a dosarelor trimise în judecată și creșterea prescripțiilor
-
Exclusivacum 3 zile
Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați