Actualitate
Lazar dixit: Iliescu judecat, Ceausescu reabilitat, lovitura de stat in loc de Revolutie. Si spalarea Securitatii

(PRELUARE INPOLITICS.RO–B.I.)În plin scandal ”Augustin Lazăr și deținuții de la Aiud”, vine ieri comunicatul Ministerului Public, citit de însuși Lazăr, legat de trimiterea în judecată a vinovaților din dosarul Revoluției. Cu regretul că nu am găsit o formulă eufemistică, o spunem: Lazăr ne ia, încă o dată, de proști.
Să trecem peste faptul că anunțul triumfal al parchetului vine exact cînd Lazăr e băgat în corzi de propriul trecut comunist și se vrea, cel mai probabil, a fi o diversiune care să mai acopere scandalul.
Să trecem peste preambulul comunicatului, în care instituția condusă de Lazăr face o paralelă laudativă între dosarul Revoluției și trimiterea în judecată, în 2016, a unor inculpați din dosarul disidentului Gheorghe Ursu. Uitînd, desigur, să ne informeze că asta se petrecea la opt ani după ce asasinul fusese eliberat din închisoare pentru bună purtare și pentru că dăduse dovezi de îndreptare, pentru ca doi ani mai tîrziu să ucidă o femeie nevinovată. Fără ca procurorii conduși de Laura Kovesi și colegi cu Augustin Lazăr, să facă recurs, măcar formal. Cît despre cel care ordonase uciderea disidentului, șeful Miliției Capitalei, odiosul Tudor Stănică, el nu a făcut o zi de pușcărie sub diverse pretexte.
Să trecem și peste amara ironie a sorții, un procuror care a prigonit deținuții politici ai regimului ceaușist să se împăuneze cu ”soluționarea acestui dosar esențial pentru aflarea adevărului despre istoria noastră recentă”. Augustin Lazăr are mari ezitări în a soluționa aflarea adevărului despre propria persoană, darmite despre revoluția din decembrie 1989.
Să trecem și peste lista marilor suspecți din dosar: cîți au fost și cîți au rămas. În topul scoșilor din cauză adastă Nicolae Ceaușescu, urmat de Silviu Brucan, Iulian Vlad, Cico Dumitrescu, Vasile Milea, Victor Stănculescu, Nicolae Militaru și restul numelor sonore ale revoluției, pentru simplu motiv că au decedat.
Nicolae Ceaușescu devine oficial victimă a evenimentelor din decembrie 1989
Să trecem peste faptul că ancheta a stabilit că Iliescu și Voican Voiculescu sunt acuzați, în principal, că au orchestrat ”diversiuni şi dezinformări”, care, între altele, ”ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat”. Și uite așa, Nicolae Ceaușescu devine oficial victimă a evenimentelor din decembrie 1989, încă un pas spre normalitate al Justiției. E o zi măreață, istorică, pentru adulatorii fostului dictator. Și se deschide drum bătătorit anulării senteinței de atunci, a reabilitării fostului dictator și chiar a plății de despăgubiri urmașilor săi.
Securitatea și Miliția nu au reprezentanți trimiși în judecată
Să trecem peste faptul că în ecuație, după zbateri judiciare care au durat 30 de ani, au rămas să dea socoteală un nonagenar, Ion Iliescu, și doi octogenari, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus. Niciun fost securist, mai mic ori mai mare, pentru că, la Revoluție, se știe, toată Securitatea a tras nu în popor, ci pentru popor. Trei nume mari și late: un comunist care i-a stat, totuși, în gît fostului dictator, Iliescu, un personaj cu o anume coloratură de disident, Voiculescu, și un ofițer al Armatei, Rus. Ei sunt singurii care trebuie să plătească pentru ce s-a întîmplat la Revoluție.
Securitatea ori Miliția, lipsă la apel.
Revoluția din decembrie devine oficial lovitură de stat. Care vor fi consecințele?
Mai greu e să trecem, însă, peste o întrebare care ar trebui să ne frămînte pe toți, după ce am aflat că gruparea Iliescu, Voican, Brucan, Stănculescu & comp ”a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român” și restul informațiilor din comunicatul dlui.Lazăr:
În decembrie 2019 vom sărbători 30 de ani de la o Revoluție anticomunistă, ori vom comemora 30 de ani de la o lovitură de stat?
De azi încolo, nu ne mai e deloc limpede. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor