Actualitate
Misterioasele amendamente ale lui Dragnea si o smecherie electorala masiva

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):
O zi năucă, de-a dreptul, cea de azi, în parlament: discutarea bugetului de stat în comisiile parlamentare se anunța cu mare scandal din cauza istoricelor declarații ale lui Liviu Dragnea privind necesitatea scurtării pretențiilor financiare ale serviciilor secrete. Numai că ceva ciudat s-a întîmplat: după ce tăierile lui Dragnea au fost ”pierdute” de către guvern, acum descoperim că ele nu au mai ajuns nici la comisiile SRI, SIE și de Apărare. O manevră care ar putea să fi fost gîndită pentru un mega-scandal cu bătaie electorală.
Ne amintim cum a ieșit Dragnea zilele trecute, supărat nevoie mare, după ședința BEX al PSD, cerînd guvernului să taie din bugetele serviciilor și să dea la sănătate, sub amenințarea că dacă Viorica Dăncilă nu face asta, se va ocupa personal, în parlament.
Stupefiant pentru un premier-marionetă, așa cum e considerată Dăncilă, cererea lui Dragnea e ignorată, iar bugetul de stat e aprobat în guvern fără tăieturi de la servicii.
Care servicii au creșteri explozive: SRI cu 4,8%, SPP cu 20,9%, STS cu 69,5%, SIE cu 8,5%.
Oricîte motive s-ar invoca – în treacăt fie spus – că e vorba de vizita Papei, de summitul de la Sibiu ori de organizarea de alegeri, creșterile de la SPP și STS sunt de-a dreptul nesimțite.
După ”sfidarea” lui Dragnea de către guvern, azi, de la prima oară, se anticipau lupte cumplite în comisii, după ce liderul PSD și-ar fi pus amenințările în aplicare.
În ultimele ore, din nou veste stupefiantă: bugetele serviciilor trec de comisiile de resort neatinse, exact în forma decisă de guvern, și asta dintr-un motiv foarte simplu. Anume, Dragnea nu le-a trimis niciun amendament.
Presa citează, totuși, generos, din amendamentele depuse de Dragnea.
Cum e posibil?
Răspunsul vine într-un tîrziu: printr-o manevră aiuritoare, Liviu Dragnea nu a depus amendamentele prin care se taie din bugetele serviciilor la fiecare comisie în parte, cum era normal, ci le-a livrat direct comisiilor reunite de Sănătate, domeniul care ar urma să beneficieze de transferul fondurilor tăiate de la servicii. Care comisii le-au aprobat în liniște și fără scandal.
De ce a procedat Dragnea astfel?
Și ce ar urma să se întîmple în aceste condiții?
Răspunsul e simplu.
Liviu Dragnea a aranjat ploile ca tăierile să nu fie operate de către guvern și nici nu a depus amendamentele în comisiile care răspund de siguranța națională pentru că își dorește un mare spectacol miercuri sau joi, în plenul celor două camere, cînd ar trebui votat bugetul de stat pe articole, vineri fiind programat votul în ansamblu.
Un spectacol în care bugetele diferite pe care le au în acest moment serviciile în rapoartele comisiilor de Sănătate, respectiv de siguranță națională, vor trebui armonizate direct în plen, așa cum se întîmplă în situații de conflict.
În acel moment, e probabil că PSD mizează pe un scandal mediatic major, pentru că sunt două variante mari și late: fie opoziția tace mîlc și înghite, iar serviciile se aleg cu bugetele ciumpăvite, fie se ridică fățiș împotriva tăierilor lui Dragnea, în direct la toate televiziunile, astfel încît să vadă întreaga țară cine e avocatul serviciilor și nu vrea majorarea bugetului pentru vitamina D destinată copiilor.
Un scandal care nu trebuia să se producă în comisiile de siguranță națională, acolo unde nu ajung obiectivele camerelor de luat vederi ale presei.
O dată produs scandalul, nici măcar nu ar mai fi nevoie ca actuala coaliție de guvernare să aibă cîștig de cauză la vot, pentru că și dacă ar trece bugetele majorate ale serviciilor, ar trece doar cu votul masiv al opoziției.
Un vot care ar putea duce și la adoptarea bugetului în ansamblu, dar care ar alimenta puternic, totodată, teza conform căreia PNL, USR, PMP ori Pro România sunt sprijinitoare ale statului-paralel etc.
Adică o mare lovitură de imagine dată de guvernanți, exact ceea ce pare să fi urmărit Dragnea cu ciudatele sale manevre privind bugetele serviciilor.(Bogdan Tiberiu Iacob)
Actualitate
Marea Britanie, prima misiune pentru apărarea Europei împotriva Rusiei: „Operațiunea Chessman”
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Ancheteacum 3 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 3 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Exclusivacum 3 zile
Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR
-
Exclusivacum 3 zile
Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi
-
Featuredacum 4 zile
Probleme în sistemul judiciar: Rata scăzută a dosarelor trimise în judecată și creșterea prescripțiilor
-
Exclusivacum 3 zile
Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați