Actualitate
EXCLUSIV/ SRI controla activitatea procurorilor prin asa zisele certificate de securitate ORNISS, dar nimeni dintre acesti procurori nu s-au revoltat de aceasta procedura

Un interviu interesant dar nimeni din presa nu a pus unele intrebari fata de „pseudo – denuntul” procurorului in cauza fata de actiunile SRI asupra acestuia, precizeaza expertul SRI, col ® Dedu Ion cu privire la interviul dat celor de la Lumea Justitiei de Procurorul Max Balasescu, in articolul “DEMASCAREA LUI COLDEA SI KOVESI – Procurorul Max Balasescu prezinta chipul hidos al politiei politice din procuratura”.
https://www.luju.ro/dezvaluiri/cazuri-celebre/demascarea-lui-coldea-si-kovesi-procurorul-max-balasescu-prezinta-chipul-hidos-al-politiei-politice-din-procuratura-procurorul-dna-catalin-macovei-prieten-cu-razvan-murgeanu-i-a-spus-ca-urmeaza-sa-l-arestez-acesta-de-frica-s-a-dus-la-basescu-kovesi-imi-tr
Ca fapt generic din interviul respectiv rezulta ca SRI controla activitatea procurorilor prin asa zisele certificate de securitate ORNISS. dar nimeni dintre acesti procurori nu s-au revoltat de aceasta procedura, nu s-au revoltat public, care practic nu era acoperita prin lege fiind un abuz si o ingerinta a SRI in activitatea de administrare a dosarelor penale de catre magistrati, in sens larg.
Nu s-a pus o intrebare cu privire la existenta si aplicarea protocolului de cooperare din 2005 semnat intre SRI si MP-PICCJ, actualizat prin cel din 2009 si apoi de cel din 2016. Daca stia de existenta acestui document clasificat sau a luat la cunostinta de prevederile acestuia respectiv cum a cooperat cu organele SRI, dupa cum spune ca avea documente informative clasifcate in dosarele instrumentate? ” A doua zi sunt informat de conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti ca Serviciul Roman de Informatii mi-a retras certificatul ORNISS si ca in cel mai scurt timp posibil sa predau toate materialele
STRICT SECRET.”
In ce temei legal putea sa utilizeze continut din documente clasificate provenite de la SRI, in dosarele sale penale, cand legea speciala prevedea altfel?
„…deoarece in virtutea functiei de procuror ORNISS era obligat sa iti dea certificat, doar daca nu erai procuror nu aveai certificat ORNISS. Pana sa ajung in birou deja la usa ma astepta grefierul caruia trebuia sa ii predau DVD-urile. Doua zile am inventariat si predat documentele secrete numai din dosarul respectiv. Au fost introduse in biroul de documente secrete si niciodata nu o sa se mai stie ce discutii au fost interceptate. Din acel moment, eu nu mai aveam voie, practic, sa fiu procuror pentru ca majoritatea dosarelor se bazau pe inregistrari, filaje, localizari etc., dar oamenii deja nu mai erau interesati de celelalte dosare si au gasit o formula de compromis – in fiecare dosar in care aveam interceptari mi-a fost repartizat un procuror care certifica inregistrarile.”
Iata ca el recunoaste cum certificatul ORNISS era esential pentru procurori ca ei sa isi poata desfasura activitatea, dar in ce lege se prevede ca activitatea procorilor are caracter clasificat, cu atat mai mult cu cat toate mijloacele de proba si probele rezultate din procedee probatorii autorizate de judecatori (interceptari ale convorbirilor, supravegheri audio video etc.) au doar caracter nepublic in faza de urmarire penala si apoi caracter public in rechizitoriu si in fata instntelor de judecata pentru opozabilitate! De unde ineptia acceptata de magistrati cu ORNISS pentru interceptari etc. Decat in situatia in care ele erau realizat cu sprijnul SRI dupa cum s-a dovedit incepand cu 2017 deci provenind din activitate secret de stat a SRI, dar cum oare au fost declasifcate si depuse la dosarul cauzelor judecate etc.?
Deci, in fapt, dansul ascunde adevaruri cu privire la implicarea SRI in activitatea magistratilor, dar se declara o victima a sistemului pe care la acceptat tacit la aclele momente, acum este victima colaterala si nu ii convine!
„Prezenta toata presa la conferinta de presa, prezint succint situatia de fapt si raspund la intrebari. La un moment
dat, in timpul conferintei afirm, pe baza inregistrarilor din dosar, ca „oameni politici au fost sprijiniti in campania
electorala de lumea interlopa”…
Iata ca contrar legii dansul atunci divulga date din dosar,mai grav chiar din interceptari care dupa spusele dansului erau clasificate daca avea nevoie de ORNISS pentru accesul la acestea!
„Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, si SRI a intrat pe fir, Serviciul Roman de Informatii obtinand retragerea certificatului ORNISS pe care Balasescu il detinea pana atunci. Mai mult: prim-adjunctul SRI Florian Coldea i-ar fi transmis procurorului de la PT Ilfov ca ar fi incalcat legea (fiind suspectat de fapte de coruptie) si acesta ar fi fost motivul pentru care a ramas fara certificatul ORNISS.
In lipsa acestui document, orice procuror este lipsit de posibilitatea de a avea acces la interceptari – chiar si la cele efectuate de el insusi.”
Ultima fraza este f.interesanta ce lege stabilea acest fapt. Oare nu prin protocoale ce au fost semnate intre SRI si MP-PICCJ, in perioada 2003 -2009. A se vedea, pentru cei interesati, art.64 alin (2) din Protocolul nr.00750/04.02.2009 MP, si nr.003064/04/02/2009 SRI declasificat sub nr.884/C/29.03.2018.
Din acest interviu reiese ca magistratii erau in “siajul” SRI si nu au facut nimic pentru a preveni sau sanctiona aceasta stare de fapt de natura a determina o ingerinta grava si o denaturare concreta a actului de justitie din Romania in ultimii 16 de ani, mai precizeaza col ® Dedu Ion. (Cristina T.).
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor