Connect with us

Actualitate

EXPLOZIV/”Caracatita” statului paralel avea nu mai putin de 59 de protocoale ”tentacule”

Publicat

pe

Iata ca in timp ce parlamentarii actualei Puteri politice se agitau ca bezmeticii fie ziua prin Casa Poporului, fie ”noaptea, ca hotii”, prin Palatul Victoria sa modifice legislatia care a permis abuzurile fara precedent din Justitia ultimilor ani, ”fundamentalistilor” statului paralel nu doar ca nu le pasa de aceste demersuri, dar pur si simplu continuau sa actioneze la adapostul protocoalelor secrete care le-a permis sa-si aroge puterile unor adevarati Dumneze justitiari. Ce-i drept, de ceva vreme au mai fost dezvaluite astfel cateva de protocoale, desi doar cateva dintre acestea au fost recunoscute si asumate de catre structurile si institutiile semnatare. Chiar noi am publicat zilele trecute o serie de astfel de documente relativ recente, purtand semnatura lui Augustin Lazar de cand era procuror sef la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia sau chiar procuror general al Romaniei.

 

 

”Caracatita” statului paralel avea nu mai putin de 59 de protocoale ”tentacule”

Numai ca lucrurile sunt cu mult mai grave, ”panza de paianjen” pe care promotorii statului paralel o aruncasera deasupra intregii Romanii fiind mult mai complexa decat ne-am fi putut inchipui vreodata! Iar monstruozitatea statului paralel este reliefata cel mai bine de un raport contrainformativ incendiar de ultima ora intrat in posesia noastra si prin care sunt identificate nu mai putin de astfel de 59 de protocoale care leaga prin fire nevazute si departe de respectarea prevederilor constitutionale cam toate institutiile statului roman. In toate fiind insa omniprezente ori serviciile secrete, ori structurile de Parchet! Iar cele 59 de tentacule ale caracatitei statului paralel erau atat de intinse incat oamenii din umbra serviciilor secrete aflati in spatele constructiei ”Republicii Procurorilor” puteau practic face tot ce vor in tara asta, nu in temeiul prevederilor Constitutiei sau ale legilor in vigoare, ci doar in baza unor protocoale despre care, in cele mai multe cazuri nu aveau habar decat semnatarii lor.

Carmen Dan, singurul sef al unei structuri semnatare care a denuntat protocoalele

Asta cand unii sefi de institutii nu semnau cu ochii inchisi si cu teama in suflet respectivele protocoale, fara ca macar sa se mai uite pe ele, considerand ca doar astfel nu vor fi nevoiti sa-si puna alarmele la sase dimineata, sa priveasca pe geam daca nu vin mascatii peste ei. Ceea ce, desigur nu inseamna ca aceasta frica ii scapa acum de eventualele ”complicatii” juridice, pentru ca, totusi, odata identificate cele 59 de protocoale, cineva va incepe sa vada cate din ele au fost semnate si au actionat producand efecte juridice  respectand legile in vigoare din Romania. Chiar daca raspunsul este binecunsocut deja : prea putine! Ca sa nu mai vorbim ca in anumite cercuri extrem de influente ale sistemului se vorbeste deja de ”intoarcerea rotii” si implicit de  savarsirea infractiunii de tradare nationala…

Camere moca pentru procurori!

Culmea este insa ca de cele mai multe ori semnarea unor astfel de protocoale pare sa fi avut loc doar asa, de sanchi, pentru ca adeptii statului paralel sa-si arate Puterea fara de seaman in fata ”muritorilor” din sistem sau din intreaga societate romaneasca. Relevant in acest sens fiind de la bun inceput ”Protocolul incheiat intre Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si Ministerul de Interne privind punerea la dispozitia Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, la cererea acestuia, a unui numar de 6 camere lunar, respectiv 12 locuri, in caminul situat in Bucuresti, str. Paul Greceanu, nr. 38, sect. 2  – nr. 761/04.06.1998 – M.I., nr. 671/C/03.06.1998 – M.P”.

Parchetul General condus acum de Augustin Lazar, campion absolut la protocoale

Este vorba de un protocol in sfarsit denuntat de catre Ministerul de Interne si ale carui efecte au incetat prin urmare de la data de 09.11.2018, dar care arata umilinta la care erau supuse celelalte institutii ale statului roman si chiar structuri de forta in fata ”Republicii Procurorilor”. Pentru ca, atunci cand auzi de un protocol semnat intre Parchetul General si Ministerul de Interne te gandesti ca este vorba de ceva grav, de un subiect extrem de delicat care tine de combaterea a cine stie ce atentate la siguranta nationala! Si cand colo, procurorii voiau doar niste camere moca la caminul – hotel al MAI-ului de langa Stefan cel Mare, semnand un protocol intarit de un altul, ”protocolul de colaborare  privind cazarea procurorilor, incheiat intre Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si Ministerul de Interne nr. 824/C/20.05.199”. Asa cum de altfel au vrut si in hotelurile Ministerului de Aparare. Dupa cum la fel de meschine financiar vorbind pot fi catalogate  si prevederile cuprinse in ”Protocolul de colaborare privind asigurarea cheltuielilor materiale pentru functionarea Parchetelor Militare, incheiat intre Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si Ministerul Apararii Nationale nr. 580/C/22.03.2000/nr./28.04.2000”.

Si tu, SIE?!

Culmea este ca desi in marea majoritatea a celor 59 de protocoale explozive intrate in posesia noastra, dar a caror publicare integrala ar insemna sa scoatem un ditamai almanah de dimensiunile ”Omagiului” ceausist printre semnatari se regasesc indeobste Servociul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, iata ca, poate spre suprinderea multora, in ”hora” unor astfel de intelegeri a intrat, fie doar si cu un ”picior” si Serviciul de Informatii Externe, structura recunoscuta pentru ca atata amar de vreme a refuzat cat a putut avansurile celorlalte servicii din statul paralel. Exceptie fac insa ”Protocolul privind cooperarea intre Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, Ministerul Finantelor Publice si Serviciul de Informatii Externe privind combaterea criminalitatii organizate si a coruptiei, a contrabandei, a evaziunii fiscale si descoperirii societatilor comerciale fantoma – nr. 730/09.01.1998 – M.I” si ”Protocolul privind cooperarea intre Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si Ministerul Finantelor in domeniul combaterii criminalitatii organizate si coruptiei – nr. 2251/C/ 14.12.1998- M.J., nr. 1450/C/3.12.1998 – M.P, nr. 821/17.12.1998 – M.I, nr. 4309/10.12.1998 – SRI, nr. 2024/ 11.12.1998 – SIE, nr. 22847/08.12.1998 –M.F”.

Denuntate de Carmen Dan!

De asemenea, ultimele doua protocale au fost denuntate tot de catre minsitrul de Interne, astfel ca nu mai produc efecte jruidice de-abia de la data de 09.11.2018, dupa ce atata amar de vreme au reprezentat ”cadrul” paralel legislativ care a sugrumat nu doar ”tintele” asumate oficial, dar si orice bruma de libertate individuala a romanilor. Insa extrem de interesant este ca buna parte din protocoalele prezentate astazi au fost denuntate doar de catre Carmen Dan! In timp ce celelalte structuri tac inca malc…

Judecatorii au fost ingropati in milioane de dosare facute pe protocoalele de cooperare

Cu toate ca, daca ar mai fi considerat cel putin ca astfel de protocoale sunt ”OK” si ar trebui asumate in continuare, atunci ar fi fost normal sa o traga de maneca pe ”blonda de la Interne” cu abordari oficiale. Dar nu… toata lumea din sistem pare acum ca nici usturoi nu au mancat si nici gura nu le mai miroase! Dovada ca, desi au parasit sistemul, multi dintre cei care s-au aflat la butoanele structurilor continua sa o faca si acum, prin intermediul oamenilor pe care i-au promovat in posturi cheie in toti acesti ani si care tineau legatura intre ei tocmai prin aceste ”grupuri operationale de cooperare”. Cum este si cel  prevazut in ”Protocolul de colaborare privind modalitatile de functionare a Grupului Operational, incheiat intre Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si Ministerul Justitiei nr. 1351/C/21.95.2003 si nr. 35169/II/2003”. Astfel ca ar fi interesant de stiut daca, in unele cazuri, noii lideri de structuri au sau nu habar de toate acesti ”scheleti” bine ascunsi in anumite dulapuri si mai ales daca aceste ”fantomatice” denumite ”grupuri operationale” mai functioneaza sau nu si in ziua de astazi…

”In interesul legii”…

Iar ”fratia” dintre structuri erau parafata inclusiv de documente precum ”Protocolul de colaborare privind promovarea recursului in interesul legii si a recursului in anulare, incheiat intre Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si Ministerul Justitiei nr. 1268/C/13.08.1999 si nr. 131/D.O.R.U.M.P./15.07.1999”. Asta pentru ca nu cumva sa scape cineva din tentaculele caracatitei statului paralel nici macar daca vreo instanta integra l-ar fi declarat nevinovat… La fel cum nu au scapat nenumarate alte institutii de control, in frunte cu ANAF-ul, care au trebuit sa-si plece capul si sa predea ”bazele de date” prin buna parte din restul celor 59 protocoale pe care le vom dezvalui in curand…(Catalin Tache).

 

 

Actualitate

Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine

Publicat

pe

De

O investiție de 125 de milioane de dolari americani pentru a spori capacitățile defensive și ofensive ale submarinelor.

Australia a anunțat astăzi achiziționarea de torpile grele MK-48 în valoare de 200 de milioane de dolari australieni (125 de milioane de dolari americani). Ministrul pentru achiziții de apărare, Pat Conroy, a declarat că această achiziție va reprezenta o ”sporire semnificativă” a capacităților submarinelor clasei Collins.

Modernizarea flotei existente și viitoare

Armele, proiectate pentru misiuni anti-submarin și anti-suprafață, vor îmbunătăți capacitățile defensive și ofensive ale submarinelor clasei Collins și vor fi, de asemenea, integrate pe viitoarele submarine cu propulsie nucleară ale Australiei, parte a acordului AUKUS. Ministrul Conroy a subliniat importanța alianței cu Statele Unite în această achiziție.

Interoperabilitate cu marina SUA și Marea Britanie

Torpilele MK-48, fabricate în principal de Lockheed Martin și Science Applications International Corp (SAIC), sunt rezultatul unui program comun între marina australiană (RAN) și marina americană. Acestea pot fi utilizate și întreținute de ambele națiuni. Expertul în achiziții de apărare Marcus Hellyer a remarcat că submarinele americane de clasă Virginia – din care Australia plănuiește să achiziționeze trei – și flota viitoare SSN-AUKUS vor utiliza aceste torpile. Stocurile de torpile MK-48 vor permite Australiei să le furnizeze și submarinelor americane din cadrul Forței de Rotație a Submarinelor – Vest (SRF-W), parte a planului AUKUS.

Achiziția anticipată pentru compensarea întârzierilor în livrări

Hellyer sugerează că achiziția torpilelor are scopul de a compensa întârzierile în livrarea altor arme critice, cum ar fi LRASM și JASSM-ER. El subliniază importanța achiziției anticipate, având în vedere că unele arme sau componente nu au linii de producție continue.

Speculații politice și justificare strategică

Fostul șef al Centrului de Putere Maritimă al Marinei Regale Australiene, Elizabeth Buchanan, sugerează că anunțul achiziției are și o componentă politică, fiind făcut în vederea alegerilor federale iminente. Finanțarea provine din programul ambițios Guided Weapons and Explosive Ordnance Enterprise (GWEO). Hellyer, totuși, subliniază beneficiile tactice ale achiziției, argumentând că creșterea stocurilor de muniții este o măsură inteligentă într-un context strategic în continuă schimbare.

Citeste in continuare

Actualitate

Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare

Publicat

pe

De

Saltzman afirmă alinierea cu prioritățile administrației:

Generalul Chance Saltzman, șeful operațiunilor spațiale, consideră că prioritățile Forțelor Spațiale sunt aliniate cu cele ale administrației Trump, în contextul unei potențiale realocări bugetare de 8% pentru anul fiscal 2026. Saltzman a subliniat concentrarea pe capacitățile de luptă și amenințările emergente, sugerând o compatibilitate cu planurile administrației.

Hegseth subliniază importanța domeniului spațial:

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a reiterat importanța crucială a domeniului spațial în viitoarele conflicte, anticipând investiții semnificative, atât ofensive, cât și defensive, pentru a menține avantajul SUA.

Reduceri bugetare și priorități strategice:

Saltzman a refuzat să detalieze reducerile bugetare propuse, menționând că Forțele Spațiale au identificat și propus pentru reducere prioritățile cu cea mai mică importanță. Prioritățile principale rămân conștientizarea domeniului spațial, reziliența și capacitățile de a neutraliza activele spațiale adverse pentru a proteja forțele comune.

Necesitatea unor operațiuni ofensive și defensive în spațiu:

Saltzman a subliniat recunoașterea din ce în ce mai mare a caracterului contestat al spațiului ca domeniu de luptă, ceea ce impune dezvoltarea de noi capacități ofensive și defensive. Această evoluție necesită o intensificare a eforturilor, nu o schimbare fundamentală a strategiei militare.

Investiții în sisteme de contra-spațiu:

Saltzman a detaliat necesitatea investițiilor în șase categorii de arme de contra-spațiu, inspirate de exemplele Chinei. Acestea includ sisteme terestre (blocare, energie direcționată și capacități cinetice) și sisteme spațiale (cu aceleași trei categorii). Investițiile trebuie distribuite în funcție de tipul țintelor (orbita joasă a Pământului, orbita geosincronă etc.), reflectând strategia Chinei în acest domeniu.

Citeste in continuare

Actualitate

UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Publicat

pe

De

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.

Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.

Autonomie strategică și achiziții comune

SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.

Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane

Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.

Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare

SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.

Priorități și proiecte viitoare

Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv2 ore ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Exclusivo zi ago

Scandal la IPJ Mehedinți: Șef amendat, subalterni hărțuiți

Un comisar-șef amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație declanșează un val de intimidare și hărțuire în cadrul IPJ Mehedinți. Sindicatul...

Exclusivo zi ago

Guvernul vrea să evite procesele privind salariile personalului din sistemul public de apărare, ordine publică și securitate

Un proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Consiliul Economic și Social la 20.03.2025, urmărește plata diferențelor salariale restante pentru...

Exclusiv2 zile ago

Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare

Dezvăluirile privind cheltuielile exorbitante ale ANP încep să prindă contur. În timp ce angajații din penitenciare se confruntă zilnic cu...

Exclusiv2 zile ago

Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr

Escrocheria imobiliară de milioane: O rețea de corupție la nivel inalt dezvăluită de Incisiv de Prahova Un act notarial fără...

Exclusiv2 zile ago

Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director adjunct economico-administrativ în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) este marcat de suspiciuni privind...

Exclusiv2 zile ago

Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET

Balada Prahoveană: Un cântec de porci, lemn, și mașini BBC Sunetul fanfarei se estompează, înlocuit de grunțâitul porcilor și scârțâitul...

Exclusiv2 zile ago

Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi

Un incident recent petrecut la Penitenciarul Botoșani scoate la iveală o problemă gravă de comportament și lipsă de disciplină în...

Exclusiv3 zile ago

Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor

Analiză critică a situației din sistemul penitenciar românesc Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a publicat o analiză...

Exclusiv3 zile ago

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar

Angajament pentru condiții îmbunătățite de detenție și muncă Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Deva, marcând...

Exclusiv3 zile ago

Sporuri salariale la MAI: SPR Diamantul acuză lipsă de transparență și interpretare abuzivă a legii

Vitalie Josanu denunță risipă de fonduri publice și responsabilitatea conducerii MAI Președintele SPR Diamantul, Vitalie Josanu, denunță nereguli grave în...

Exclusiv3 zile ago

Deficiențe grave în supravegherea privării de libertate în București

Probleme sistemice în penitenciare Un raport recent al Inspecției Judiciare scoate la lumină o serie de deficiențe alarmante în activitatea...

Exclusiv4 zile ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Exclusiv4 zile ago

Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate

Scandalul imobiliar White Tower & City Gate nu este doar o poveste despre apartamente și datorii (aici),  etc. Este un...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv