Actualitate
EXPLOZIV/Secretarul Apararii SUA, filat de DGIA!

Ca ministrul pesedist al Apararii este deja captivul informatiilor militare, de a ajuns, dupa o ”documentare ” ca la carte facuta asupra sa de oamenii generalului Hapau, sa ceara protectie tocmai de la putinii ”iohanisti” loiali din sistem impotriva propriului partid nu mai mira pe nimeni. Dar acest lucru, sincer vorbind, a devenit deja o ”banalitate” pentru initiatii sistemului, ca doar nu este Fifor singurul ministru politic care a fost ”inghitit”de ”triunghiul mortii” de la Ministerul Apararii Nationale, format din influentii generali Marian Hapau, Catalin Stefanita Zisu si Nicolae Ionel Ciuca. Si uite cum, ditamai ministrul Apararii habar nu are, de exemplu, de ce inca din data de 06.09. 2018, de cand a expirat mandatul de director general al lui Daniel Grigoroiu Norocel, strategica Compania Nationala ROMTEHNICA SA este tinuta in mod deliberat fara conducere operativa. Pentru ca atat dorinta de prelungire a mandatului lui Grigoroiu Norocel, cat si sperantele celorlalte doua tabere implicate in razboiul pentru preluarea controlului ROMTEHNICA sunt tinute in sah de ”diabolicul” plan al generalului Marian Hapau, cel putin atata timp cat Directia Generala de Informatii a Armatei se arata mai ”scrofuloasa” decat trebuie si o ”tine langa” cu verificarile efectuate chipurile pentru ”obligatoria” eliberare a unui aviz ”de buna purtare” din partea informatiilor militare. Asta, probabil, pana ce o sari vreo oferta mai buna…
De asemenea, atat de ”imbrobodit” este bietul Mihai Fifor incat este gata sa-si asume printr-un ordin de ministru proiectul ”cu manta” al carui initiator pare a fi in fapt generalul de brigada Paul Ionel Oprea, seful Directiei Medicale din Ministerul Apararii Nationale si fostul coleg de banca al aceluiasi omniprezent general Marian Hapau. Asa ca inca ministrul Fifor este la un pas de a gira un controversat ordin prin care sa se ”potoleasca foamea” de functii didactice in sistemul militar medical. Si cum aceasta cerere nu poate fi satisfacuta decat in invatamantul superior medical civil, unde concurenta atinge cote deosebit de inalte iar posibilitatile reale ca medicii militari sa fie admisi in acest sistem tind spre zero, ”cineva” a avut ideea de a ”rezolva problema” prin infiintarea pe bani grei a unor sectii de invatamant superior medical militar in mai multe locatii din Romania, iar faptul ca in fruntea listei se pare ca se afla tocmai Universitatea de Vest din Timisoara, recunoscut ”fief galben” si unde rector este profesorul universitar dr. Marilen Gabriel Pirtea, deputat PNL nu are cum decat sa le ”bage mortul” in casa pesedistilor ”ocoliti” de astfel de viitoare finantari de la bugetul Apararii. Oricum, informatiile militare ”civile” au reusit sa dea, pe mandatul lui Fifor, lovitura dupa lovitura. Dar parca, dupa recenta vizita controlata a acestuia la Washington este posibil ca DGIA sa se fi intins prea mult… Iar faptul ca emisarii Pentagonului incep deja sa pune intrebari cu privire la ”pestrita” componenta a delegatiei oficiale a Ministerului Apararii la intalnirea cu James Mattis, nimeni altul decat secretarul Apararii al SUA spune deja destul de multe…
Elicoptere pe caiet…
Ca Mihai Fifor face taraboi public ca nu i-ar fi raspuns George Maior la telefon in America nu este decat o strategie de mult ”fumata” de initiatii sistemului, ca si cum un barbat care vine seara acasa ”duhnind” a parfum de femeie incepe sa urle inca din fata blocului, fara sa-l intrebe nimeni, ca el unul nu a fost la amanta. Dar, ce-i drept, nimeni nu avea pretentii sa fie Fifor mai ”breaz” decat alti lideri politici si din sistem care, pe parcursul vizitelor oficiale in SUA au suportat de asemenea ”jugul” informativ al actualui ambasador. Pentru ca in cadrul acestei vizite anuntate in premiera, culmea, tot de George Maior a frapat cel mai mult ”generozitatea” ministrului roman al Apararii care, in cadrul intalnirilor cu lideri ai influentelor companii Lockheed Martin, Raytheon, Bell si Boeing le-ar fi promis tuturor ca o sa cumpere de la ei tehnica militara. Ceea ce a ridicat ”suspiciuni rezonabile” daca ”exaltatul” ministru roman are sau nu ”OK-ul guvernului roman, cel care da in fond banii pentru acest ”shopping”. Iar partea amerciana s-a lamurit pe deplin despre ”seriozitatea” acestor angajamente luate mai mult pe persoana fizica dupa ce, pentru exemplificare, producatorilor de la compania Bell li s-ar fi promis ”fatis” ca MApN va cumpara ” de indata” elicoptere de atac de la ei. Si aceasta in conditiile in care programul de inzestrare cu elicoptere poseda finantare cel mai devreme de-abia din anul 2024!!!
Lista ”plantatilor” lui Fifor!
In plus, dupa cum sustin sursele noastre, ceea ce a iritat si mai mult au fost insa ”apropourile” batute mult ”prea ca la tara” in cadrul acestor discutii ca respectivele companii sa-si foloseasca influenta recunoscuta pentru ”obtinerea in orice conditii” a promisiunii ca omologul american al Apararii, secretarul Apararii, James Mattis va vizita Romania in perioada urmatoare. Si obiectivul fructificarii acestei vizite in interesul propriu de imagine al lui Mihai Fifor parea sa fi fost atins cand ministrul Apararii, trimis pentru o ”periere” TV a la DGIA a ”dezvaluit” public ca ”bunul lui prieten” James Mattis i-ar fi confirmat ca pana in luna februarie va efectua vizita ”bomba” in Romania.Numai ca singura realitate confirmata de partea americana pare a fi aceea ca, de fapt, inaltul oficial american ar fi spus doar ca de la jumatatea anului 2019, staff-ul tehnic al ministrului Apararii din Romania va tine legatura cu staff-ul sau tehnic, fara a fi data vreo asigurare referitoare la certitudinea efectuarii unei vizite si fara a se incuraja astfel intretinerea de contacte directe intre Mattis si Fifor! Mai mult, partea americana se intereseaza deja pe canale specifice, inclusiv la Ministerul Apararii, despre anumite persoane din componenta delegatiei oficiale care l-ar fi insotit in mod ”surpinzator” pe Mihai Fifor la James Mattis. Iar pe ”lista neagra” pentru care americanii cer acum lamuriri despre”utilitatea” prezentei lor langa Fifor s-ar afla Robert Gabriel Stamin, un tanar de 24 de ani din Craiova angajat drept referent la MApN, Liana Andreea Negoita, consilier al ministrului, comandor Laurentiu Mesterca, seful biroului Initiative si capabilitati NATO, Dan Nistor, asistent personal al generalului Nicolae Ionel Ciuca. Dar mai ales generalul maior Marian Sima, seful Directiei de Informatii Militare! Iar in conditiile in care acesta, in mod oficial nu a avut nimic de facut cu ocazia deplasarii, americanii iau in calcul inclusiv scenariul ca prin astfel de prezente a caror utilitate se refuza a fi explicata s-ar fi putut desfasura chiar activitati specifice conform fisei postului, varianta ”instrumentarii” propriului ministru Fifor fiind de departea cea mai putin grava. Mai ales ca americanii chiar nu iau in considerare varianta ca toti acestia sa fi putut astfel beneficia, pur si simplu, de o excursie platita din bani publici…(Catalin Tache).
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 23 de ore
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Ancheteacum 3 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu