Actualitate
Camera Deputatilor a adoptat tacit patru proiecte legislative care limiteaza mandatele directorilor serviciilor de informatii la patru ani, fara niciun fel de posibilitate de reinnoire a acestora!

Fara obisnuitul tam-tam mediatic de pana acum, soldat mai mereu cu mult zgomot pentru nimic, iata ca actuala majoritate parlamentara aplica o noua strategie in cadrul operatiunii de reintrare a serviciilor secrete in matca lor constitutionala. Astfel ca deja Camera Deputatilor a adoptat tacit patru proiecte legislative care limiteaza mandatele directorilor serviciilor de informatii la patru ani, fara niciun fel de posibilitate de reinnoire a acestora!
Strategie ”pe mute” in Camera Deputatilor
Tehnic vorbind este vorba despre patru initiative privind modificarea si completarea Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, a Legii nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe, a Legii nr. 92/1996 privind organizarea si functionarea Serviciului de Telecomnunicatii Speciale si a Legii nr. 191/1998 orivind organizarea si functionarea Serviciului de Protectie si Paza.
Presiune pe Pahontu!
Cu toate acestea, initiatii sistemului stiu foarte bine ca astfel se strange si mai mult surubul la generalul Lucian Pahontu, dupa ce se se pare ca seful SPP si-a amagit din nou putinii sustinatari ce i-au mai ramas ca va urma in cele din urma exemplul ”retragerii de onoare” a altor sefi de servicii secrete, fara a mai aduce astfel grave prejudicii de imagine structurii pe care o conduce inca din anul 2005.
Generalul Pahontu, ”tinta in miscare”
Cum insa cele patru proiecte legislatiove vor trebui sa treaca si prin furcile caudine ale Senatului, unde vor ajunge cel mai probabil tot in luna octombrie se deschide astfel un nou front impotriva sefului Serviciului de Protectie si Paza dupa ce, dupa cum dezvaluiam chiar ieri, s-a dat OK-ul necesar pentru deschiderea de ”foc de voie” impotriva acestuia. Oricum este de semnalat si faptul ca nu doar directorii numiti politic in fruntea SRI, SIE, STS si SPP, dar si prim-adjunctii si adjunctii acestora vor fi desemnati tot ”pentru un singur mandat care nu poate depasi durata de patru ani”, dupa cum prevad proiectele legislative deja adoptate, fie si tacit, de Camera Deputatilor. (Catalin Tache).
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Ancheteacum 10 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”