Actualitate
De la 1 octombrie, la Ploiești, Tabăra Națională de Sculptură Monumentală – România 100

În cadrul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, Primăria Municipiului Ploiești și Consiliul Local al Municipiului Ploiești, Asociația cultural 24pharte, Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești, în parteneriat cu UAP – Filiala Ploiești, Parc Municipal Vest, TCE, SGU, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești organizează, în perioada 1 Octombrie – 31 Octombrie 2018, în Parcul Municipal Vest Ploieşti, Tabăra Națională de Sculptură Monumentală – România 100 -Ploieşti 2018, având ca motto: „Nu există patriotism fără patrimoniu!”, sub tema Centenarul Marii Uniri.
Comisarul de tabără, membru UAP Filiala Ploieşti, a fost desemnat de către Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Ploieşti, în persoana artistului plastic Alice Neculea. Uniunea Artiştilor Plastici filiala Ploieşti, împreună cu comisarul de tabără, au desemnat comisia de selecţie a celor şapte artişti prezenţi în Tabăra Națională de Sculptură Monumentală – România 100, Ploieşti 2018, fiind selectați următorii sculptori: Maxim Dumitraș, Alfred Dumitriu, Vasyl Dzhabraylov, Bogdan Hojbotă, Petre Virgil Mogoșanu, Eugen Petri, Ion Zderciuc.
Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Ploieşti, reprezentată de preşedinte Marcel Bejgu, a stabilit ca materialul cu care se va lucra în Tabăra de creație să fie marmura românească de Rușchiţa, datorită durabilităţii, a faptului că se sculptează uşor şi că rezistă ruperii, fiind potrivită pentru sculptura decorativă.
Calendarul de organizare al Taberei:
17 septembrie 2018 – jurizarea ofertelor de participare, comunicarea rezultatelor, lansarea invitaţiilor oficiale către sculptorii selectaţi.
25 septembrie 2018 – confirmarea participării la tabără.
1 octombrie 2018 – sosirea sculptorilor, cazarea.
1 octombrie 2018, ora 16.00 – ceremonia de deschidere oficială a Taberei Naționale de Sculptură Monumentală -România 100, Ploieşti 2018.
2 octombrie – 30 octombrie 2018 – realizarea lucrărilor conform proiectului propus de fiecare artist la înscriere.
30 octombrie 2018, ora 16.00 – ceremonia de închidere şi acordarea de diplome participanţilor.
31 octombrie 2018, ora 12.00 – plecarea participanţilor.
Artiștii care participă la tabără vor aduce sau vor crea și 1-3 sculpturi de dimensiuni mici pentru o expoziție în sala multifuncţională a Parcului Vest, începând cu 15 octombrie până la finalul taberei. Aceste lucrări vor rămâne în proprietatea artistului sau vor fi donate de către acesta Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești. În cazul în care vor fi donate Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești lucrările vor fi evaluate de aceeaşi comisie, stabilită de către UAP, filiala Ploieşti împreună cu comisarul de tabără, şi vor intra în patrimoniul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești.
Comitetul de organizare al taberei este format din: viceprimar Cristian Ganea, consilier local Sorin Văduva, Gelu Ionescu, directorul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, prof. Eugen Petri – sculptor, Florin Manole, ziarist, vicepreşedinte Asociaţia Culturală 24 PH Arte.
Marea Unire a românilor de la 1918 reprezintă apogeul unei istorii milenare, este momentul de intrare a României în concertul marilor națiuni europene moderne. În cadrul acestui eveniment, pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, accentul este pus pe păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii românești.
În acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: Unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare român de azi. A omagia realizările înaintașilor este un fapt frumos, însă nu suficient. Pentru că moștenirea pe care ne-au lăsat-o nu este doar un cadou, ci și o datorie.
Sponsori: BES România, Cramele Bolgiu Urlați, Selgros, Apa Nova, Curtea Berarilor Timișoreana Ploiești
Parteneri media: www.24pharte.ro, www.stirileproprahova.ro, www.incisivdeprahova.ro, www.deprahova.ro, www.infoploiesticity.ro, Ziarul Lumina, Arte Fapte
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 23 de ore
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Ancheteacum 3 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu