Actualitate
EXPLOZIV/ La SRI-ul lui Eduard Hellvig nu se mai primesc ”telefoane scurte”/SRI taie firul rosu!

Dupa cum dezvaluiam zilele trecute, in timp ce isteria generalizata de pe scena politica romaneasca tocmai ce este pe cale sa atinga apogeul, serviciile secrete trec printr-o campanie interna de ”rebrenduire”, pe cat de neasteptata, pe atat de binevenita, cel putin daca va fi dusa pana la capat. Iar noua directiva prin care ofiterilor de informatii li s-a cerut sa ramana doar ofiteri de informatii loiali statului roman si sa evite sa nu se amestece sub nicio forma in actualele razboaie politice, indiferent de tabara politica si ”pedigree”-ul pe care unii vor cu tot dinadinsul sa li-l atribuie este cu atat mai importanta in aceste zile.
La SRI-ul lui Eduard Hellvig nu se mai primesc ”telefoane scurte”
Dar uite ca se poate, si daca si Eduard Hellvig incepe, iata, implementarea ”interdictiei” de a se mai raspunde la ”telefoanele scurte” ale politicienilor, taind astfel ”firul rosu” care prea multa vreme a coordonat legaturile dintre sistem si clasa politica, atunci chiar ca exista o sansa de resetare din mers a acestor structuri informative. Iar precedentul exista, dupa cum dezvaluiam cu ceva vreme in urma, inca de pe vremea cand Traian Basescu, inca aflat la apogeul carierei sale politice de presedinte –jucator a sunat pe ”telefonul scurt” la Serviciul de Informatii Externe, cerand intempestiv ”dosarul” unui alt lider politic. Iar ”flitul” primit de la SIE a aratat inca de atunci ca, atunci cand vor, sefii serviciilor secrete pot taia lesne ”avantul” liderilor politici. Care, de ce sa nu o recunoastem franc, in timp ce demonizeaza serviciile in iesirile publice, se tin ”langa” de acestea, milogindu-se de cate o ”firimitura” de informatii sau facand chiar pe ”acoperitii” pe la tot felul de discutii oculte. Iata insa ca readucerea acestor legaturi primejdioase intre politicieni si serviciile secrete strict in matca lor interinstitutionala nu poate fi decat binevenita pentru militarii care trebuie lasati sa-si spele rufele intre ei chiar si atunci cand exista animozitati inevitabile. Si la ce clasa debila avem, daca liderii politici vor incepe sa si-o ia ”peste bot” atunci cand vor incerca sa se mai amestece in ”ciorba” sigurantei nationale in afara atributiilor legale, atunci ”momentul zero” in servicii chiar ca a venit, in ciuda eforturilor depuse de unii pentru a inflama din nou spiritele…
Militarii, ca militarii
Probabil ca nu mai dura mult si ”panica” s-ar fi instalat in tot sistemul daca s-ar fi continuat pe linia ”infratirii” cu japca a clasei politice cu sistemul de siguranta nationala. Mai ales ca, dupa ce multa vreme la noi cultura in acest domeniu al securitatii a fost strict una de spoiala, aproape ca nu mai exista politician, jurnalist sau simplu functionar care sa nu lase ”discret” de inteles ca este fie ”cu baietii”, fie ”acoperit” cine stie pe unde. Insa cum, mai ales la ce provocari geo-strategice asteapta Romania in urmatorii doi-trei ani, siguranta cetatenilor nu poate fi asigurata cu ”retetele” din filmele americane vazute la televizor, separarea apelor intre politicieni si serviciile secrete era ultima solutie pentru ca forta de reactie a acestora sa poata sa creasca la nivelul dorit inclusis de partenerii nostri strategici.
Drept urmare, se pare ca s-a luat decizia si bine s-a facut ca ofiterii care au depus un juramant militar statului roman, fie el la vedere sau nu sa fie lasati sa-si faca treaba de ”intelligence”, in acest fiind binevenit consensul care se pare ca se constituie intre ”civilii” si ”militarii” din servicii.
Oricum, informatii de ultima ora arata ca in ultimele sedinte de pregatire contrainformativa a ofiterilor operativi din importante structuri informative li s-a cerut acestora, cu subiect si predicat. Ca nu cumva sa mai raspunda la ”apelurile” unor politicieni, indiferent de numele sau tabara din care acestia ar face parte. Iar angajamentul sefilor ca ei vor fi primii care vor respecta noul ”deal” a fost, la randul sau, indemnul de care aveau nevoie multi dintre tinerii ofiteri.
Mai usor cu siguranta la TV!
Desigur este inca vremelnic de prognozat daca intentiile onorabile ale unora dintre sefii de servciii secrete vor reusi sa si fie transpuse in practica, mai ales ca este de asteptat sa existe si reactii adverse extrem de dure. Cel putin din partea ”codoaselor” din sistem a celor care nu mai stiu cum sa-si recupereze ”investitiile” facute in anumiti politicieni. Dar cel putin s-a facut un prim pas si impunerea neutralitatii din aceste zile nu poate decat sa dea un semnal ca, pas cu pas, se poate! Insa acest demers este cu totul inutil daca se va continua cu ”cohortele” de politicieni si analisti care se vor inghesui in studiourile televiziunilor, bolborosind despre siguranta nationala intre datul cu parerea despre un urs gunoier si cum face Gigi Becali echipa…(Catalin Tache).
N.R – Felicitari din partea redactiei Incisiv de Prahova
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Ancheteacum 10 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”