Actualitate
EXCLUSIV/Ziarul Incisiv de Prahova a avut din nou dreptate/ Decizia ÎCCJ care schimbă soarta dosarului DNA
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie schimbă soarta dosarului întocmit de DNA în cazul accidentului în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, confirmand dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova efectuate in premiera nationala la data de 03 mai 2018!
Potrivit unui document publicat de jurnalistul Ion Cristoiu, ÎCCJ trimite dosarul la Judecătoria Sectorului 1 şi atestă faptul că este vorba de un accident de circulaţie.
În aceste condiţii, povestea s-ar putea termina mai repede decât se anticipa. Pentru că este vorba despre un accident de circulaţie, DNA va avea o sarcină dificilă să demonstreze acuzaţia de omor din culpă (art. 192 Cod Penal), având în vedere că Gabriel Oprea se afla pe bancheta din spate.
„Pe 20 octombrie 2015, seara, polițistul Bogdan Gigină din dispozitivul de însoțire al lui Gabriel Oprea, vicepremier și ministru de interne, a murit în urma unui accident de circulație. Va fi avut și are Gabriel Oprea multe vini în postdecembrism. Trebuia o uriașă manipulare ca să-l faci vinovat din punct de vedere penal (repet, nu moral, ci penal) de moartea unui polițist din dispozitivul de însoțire cîtă vreme Gabriel Oprea se afla pe bancheta din spate a mașinii și toate documentele arată că n-a dat nici un ordin ca mașina sa să depășească viteza legală. Chiar dacă ar fi dat, potrivit legii, responsabil rămîne cel de la volan și nu cel care zice.
Cum a avut loc transformarea unui accident mortal de circulație într-un caz de corupție?
Foarte simplu.
Printr-o Operațiune tipică Binomului.
Inițial dosarul a fost la Tribunalul București.
S-au dat presei însă între timp date și documente care arătau că Gabriel Oprea n-avea dreptul la dispozitiv de însoțire, amănunte care-l prezentau pe ministru ca un satrap care dădea ordine dispozitivului să facă orice numai să ajungă el acasă, cît mai repede. Imediat două ONG-uri din Rețeaua Binomului au cerut DNA să preia dosarul, deoarece nu mai era vorba de un accident de circulație, ci de un abuz în serviciu. Concomitent se pun la cale demonstrații în București care cer demisia lui Gabriel Oprea din Guvern pe motiv că e un asasin. La vremea respectivă, am atras atenția că Gabriel Oprea nu poate fi acuzat de corupție în acest caz. Va fi el corupt în alte cazuri. Nu însă în acest caz. Am primit imediat bulanele milițienești ale Rețelei Binonomului din presă și de pe rețelele sociale.
După preluarea de către Parchetul general, pe motiv că e vorba de abuz în serviciu, dosarul a ajuns la DNA.
Motivul preluării de către DNA?
Gabriel Oprea se face vinovat de abuz în serviciu. Moartea lui Bogdan Gigină e rezultatul direct al abuzului în serviciu comis de Gabriel Oprea prin folosirea fără drept legal a dispozitivului de însoțire. Scandalul și-a făcut efectul dorit. Pe 6 noiembrie 2015 Gabriel Oprea demisionează din funcția de vicepremier și ministru de Interne. Se creează acum toate premisele pentru instalarea Guvernului Meu al lui Klaus Iohannis. Pe 26 septembrie 2016, Gabriel Oprea demisionează din Senat, pentru a putea fi anchetat penal de DNA.
Binomul și-a făcut treaba din punct de vedere politic.
Din punct de vedere juridic, situația e deosebit de complicată. Acuzația cu abuzul în serviciu nu se susține în veci. Se purcede atunci la binecunoscuta tărăgănare. Dosarul e preluat de DNA pe 6 noiembrie 2015. În februarie 2018, la trei ani de la deschiderea anchetei, dosarul mai era la DNA. În urma unei plîngeri făcute de părinții lui Gigină, ÎCCJ impune DNA să finalizeze ancheta pînă la 1 mai 2018. Pe 2 mai 2018, DNA trimite dosarul la Înalta Curte. Cum însă acuzația de abuz în serviciu nu poate fi susținută, Gabriel Oprea e trimis în judecată de DNA sub acuzația de omor din culpă. DNA a ajuns să facă dosare de omor din culpă în cazul unui accident de circulație! Pe 8 iunie 2018, Înalta Curte pune capăt afacerii trimițînd dosarul acolo unde trebuia să fie de la început:
La judecătoria sectorului 1.
Pornit ca un răsunător dosar de corupție, dosarul Gigină devine un dosar de accident de circulație”, scrie si Cristoiu pe blog dupa ce in data de 03 mai 2018, Incisiv de Prahova dezvaluia in premiera nationala dedesubturile dosarului in articolul “EXCLUSIV/BOMBA DIN DOSARUL fostului vicepremier pentru Securitatea Naţională şi ministru de Interne, Gabriel Oprea/INCOMPETENTA D.N.A”.
https://www.incisivdeprahova.ro/2018/05/03/exclusivbomba-din-dosarul-fostului-vicepremier-pentru-securitatea-nationala-si-ministru-de-interne-gabriel-opreaincompetenta-d-n/
Precizam la aceea data faptul ca, DNA l-a putut cerceta pe Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa deoarece il cerceta (pe el, pe procurorul general T. Nitu, s.a.) si pentru abuzul in seviciu prevazut de Legea 78/2000 (in baza careia functioneaza DNA).
Pentru abuz s-a dispus clasarea!
Pe cale de consecinta DNA nu mai putea sa-l trimita in judecata doar pentru ucidere din culpa pe generalul Oprea. Singura masura legala era sa decline dosarul la PLICCJ.
BOMBA urmeaza a fi denotata la camera preliminara. Astfel, la camera preliminara se va constata nulitatea rechizitoriului ca fiind emis de un organ necompetent (sau mai bine zis”INCOMPETENT”).
Procedura penala prevede ca uciderea din culpa este de competenta Parchetelor de pe linga Judecatorii. In cazul in care autor este un membru al Guvernului (sau fost membru) competenta revine PICCJ.
In cazul lui Gabriel Oprea (ca fost membru al Guvernului), daca nu se va demonstra ca a savirsit fapta prin incalcarea atributiilor de serviciu, in calitatea de viceprim- ministru (lucru foarte greu de demonstrat in acest caz), atunci competenta ar trebui sa revina parchetului de pe linga judecatorie.
Asa se joaca “STATUL PARALEL” cu rechizitoriile pe banii contribuabililor!
Reamintim ca, fostul vicepremier pentru Securitatea Naţională şi ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată în dosarul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. Iniţial, fostul ministru de Interne fusese acuzat şi de abuz în serviciu, capăt de acuzare de care a scăpat după decizia CCR care a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară. Aşadar, Oprea a scăpat de acuzaţia care i-ar fi putut aduce până la 15 ani de detenţie şi a rămas cu acuzaţia de ucidere din culpă, care se pedepseşte cu până la 5 ani de detenţie.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
În acelaşi dosar, procurorii au dispus clasarea faţă de:
– Corcodel Adrian, angajat în cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă;
– Oprea Gabriel, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul;
– Niţu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.
Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicităţii) reţinute în sarcina ultimilor doi menţionaţi, pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului.
Având în vedere că, în situaţia de faţă, dispoziţiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, aşadar sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihail. (Ec Adrian Radu).
Actualitate
Rheinmetall achiziționează Loc Performance: Un pas strategic pentru expansiunea pe piața americană
Actualitate
USR, Lasconi și iluzia progresului: O analiză asupra influenței curentului ‘woke’ în România
O ideologie problematică importată
Într-o amplă analiză, Simona Tănăsescu discută despre impactul curentului „woke” în România, evidențiind cum această ideologie, promovată agresiv de partide precum USR, a adus mai mult rău decât bine. În special, Tănăsescu atrage atenția asupra efectelor negative asupra comunităților vulnerabile, inclusiv LGBTQ+, care, în lipsa speranței, s-au agățat de promisiunile unei ideologii care, în realitate, nu le va oferi salvarea.
Promisiuni înșelătoare
Adevărul, așa cum îl prezintă Tănăsescu, este că niciun partid sau niciun curent nu va salva comunitățile marginalizate. Iubirea și identitatea acestor persoane au fost folosite ca instrumente în jocurile politice. „În spatele zâmbetelor politicienilor și a discursurilor despre diversitate, realitatea este că sunteți manipulați,” scrie aceasta, subliniind că ideologia nu a oferit sprijin real, ci a perpetuat problemele.
Efectul devastator al curentului woke
Curentul „woke” nu numai că a eșuat în a aduce schimbări pozitive, dar a creat și mai multă divizare și ură. Sustinătorii acestuia sunt transformați în pioni pe tabla de şah a jocului politic, abandonati când nu mai sunt considerați utili. Exemplele date de Tănăsescu subliniază cum Lasconi a decis să se distanțeze de comunitate atunci când a realizat că nu poate câștiga alegerile folosind această susținere.
Scanarea realității emoționale
Tănăsescu afirmă că curentul „woke” a distrus nu doar relații, ci și conexiuni fundamentale între generații. Nicio lege nu va putea schimba sentimentele părinților sau va umple golurile lăsate de respingerea familială. „Realitatea care doare” nu poate fi ștearsă prin aprobări sociale avute în vedere de politici și campanii.
Fraza centrală a dezamăgirii
„Curentul woke a distrus mai mult decât a construit,” concluzionează Tănăsescu, subliniind tranziția iubirii în marfă de negociat pe scena politică. Comunitățile sunt invitate să se vadă nu ca statistici sau simboluri ale progresului, ci ca indivizi cu nevoi și aspiratii personale.
Apel la acțiune autentică
Tănăsescu face apel la cetățeni să recunoască această manipulare și să nu mai fie pioni într-un sistem care nu le oferă nimic în schimb. Schimbarea adevărată, spune ea, nu începe cu voturi sau petiții, ci cu curajul de a căuta validare interioară și reconectarea cu familiile lor.
Un drum anevoios, dar esențial
Calea spre schimbare reală este dureroasă și poate părea imposibilă, dar este considerată singura care merită efortul. „Restul e doar zgomot. Iar zgomotul, în cele din urmă, se stinge,” concluzionează Tănăsescu, invitând la reflecție asupra valorilor reale și a iubirii care contează cel mai mult.
Actualitate
Expoziția dedicată Revoluției din Decembrie 1989 se deschide la 1 Decembrie, pentru elevii Timișoarei
În urmă cu 35 de ani, Timișoara a schimbat mersul istoriei. A oprit timpul în loc.
De aceea, nu avem voie să uităm, fiind datori să lăsăm în urma noastră grija de a duce mai departe memoria lui Decembrie 1989. De a o lăsa moștenire copiilor noștri.
În acest context, Duminică, 1 Decembrie 2024, la ora 17:00, va avea loc, la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății, deschiderea pentru elevi a expoziției „’35”, dedicată Revoluției din Decembrie 1989.
Expoziția, care este o producție comună a Societății Timișoara și a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, este adresată atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.
Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.
Calendarul expoziției este următorul:
Duminică, 1 decembrie 2024, ora 17:00 Deschiderea expoziției, pentru elevi
2-16 decembrie 2024, orele 10:00-14:00 Vizite ghidate destinate elevilor
17 decembrie 2024, ora 17:00 Vernisajul oficial al expoziției
17 decembrie 2024-30 ianuarie 2025 Vizite ghidate destinate publicul larg
orele 16:00-20:00
În perioada 2-16 decembrie, vizitarea expoziției este deschisă exclusiv grupurilor de elevi. Aceasta se poate face de luni până vineri, între orele 10:00-14:00, prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro
Vizitele programate for fi ghidate de mediatori, prezenți în acest interval orar la sediul Garnizoanei, pentru a facilita înțelegerea, de către elevi, a intenției autorilor.
Parteneri:
Direcția pentru Cultura Timiș, Brigada 18 ISR „Decebal”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Școala Gimnazială 19 „Avram Iancu”
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa