Actualitate
Opozitia ride de ”asasinarea” lui Dragnea
COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):
Se zguduie scena politică autohtonă de rîs, cot la cot cu presa și rețelele sociale, de cum era să fie Dragnea lichidat ca-n filme, de patru asasini profesioniști plătiți de Soros și cazați la Hilton. Opoziția jubilează, e clar că pesedistul s-a dereglat la cap ori fumează oarece iarbă. Există o singură mică problemă: s-ar putea ca după viitoarele alegeri, să se mai audă un singur hohot de rîs: cel al lui Dragnea însuși.
Pentru că ziua de ieri, mai mult decît întreaga ultimă perioadă, a relevat cît se poate de clar că PSD și ai săi lideri au decis să o apuce pe calea bătătorită de Viktor Orban, liderul absolut al Ungariei. Și sunt mari șanse ca rețeta să se dovedească eficientă și la noi.
Mesajele date ieri de Darius Vîlcov la DCNews și preluate de Liviu Dragnea la Antena 3 sunt exact mesajele care i-au adus victorii zdrobitoare în alegeri lui Orban.
Se știe că, la el în țară, Orban a militat pentru limitarea puterii sectorului financiar-bancar, aflat în mîinile occidentului, și a multinaționalelor; el le-a pus biruri noi și le-a impus reguli noi, avantajoase pentru unguri.
Cînd a fost acuzat că încalcă regulile pieței, Orban a contracarat cu ideea de iliberalism, un fel de ”hai să mai terminăm cu vechile reguli, că sunt fumate”.
Discursul său a punctat permanent faptul că Ungaria a ajuns moșia străinilor, că ungurii nu mai sunt stăpîni la ei în țară, că migranții din Orient sunt un pericol maxim pentru întreaga Europă, totul garnisit cu atacuri dure la adresa miliardarului George Soros, deși Orban, culmea, fusese el însuși creația magnatului.
De asemenea, profitînd de procentele imense deținute în parlament, guvernările lui Orban au modificat drastic legislația și chiar Constituția, în ciuda protestelor externe.
În plus, Orban nu a ezitat să sară tot mai tare la beregata unor state-fanion ale uniunii, a organismelor europene și a liderilor de la Bruxelles, profitînd abil de criza de imagine și nu numai din capitala UE.
PSD și Liviu Dragnea au început și ei să denunțe influența unor state occidentale la noi (atent selectate!), activitatea companiilor multinaționale, a băncilor străine șamd, despre care spun explicit că, prin manevre ilegale și imorale repatriază profitul obținut la noi fără să ne plătească un chior.
Zice Dragnea, la Antena 3: ”Un grup de companii mari, un grup, nu toate companiile mari, care au vrut şi au şi procedat în sensul ăsta ca să aibă activităţi în România, dar să nu verse la bugetul de stat, să nu plătească la bugetul de stat toate taxele şi impozitele, aşa cum plăteşte orice firmă românească. Este aşa zisa externalizare a profitului, prin tot felul de mecanisme. Este vorba de unele multinaţionale, este vorba de unele bănci în sensul că, dau doar un exemplu, sunt o mulţime de proceduri pe care le-au folosit şi încă le mai folosesc, puţini”.
Și tot el plusează, spunînd despre marile companii străine că ”Finanţează “Rezist”, finanţează aceste mişcări, îndeamnă proprii angajaţi să mearg la proteste. Ori le dau liber în ziua aia, ori le dau de înţeles că ar fi bine să meargă la proteste”.
Vine la fix și anunțul că Banca Transilvania, majoritar românească, a devenit cea mai puternică de la noi, devansînd BCR ori BRD, prilej pentru pesediști să jubileze patriotard, dar și să deplîngă încălecarea capitalului autohton de către cel străin etc.
Ca și Orban, șeful PSD a antamat conexiuni solide cu Benjamin Netanyahu, premierul israelian.
Desigur, Dragnea luptă mai puțin cu problema emigranților, dar are, în schimb, tema statului-paralel, la fel de bună.
Cît despre Soros, și el a devenit un leit-motiv al mesajelor pesediste din ultima perioadă.
O fi hilar anunțul lui Dragnea cu tentativa de asasinat, dar el are marele atu că fixează clar poziția PSD față de magnatul evreu, dușman de moarte și al liderului de la Casa Albă. (La fel cum povestea la fel de greu credibilă a lui Vîlcov cu racolarea de către KGB vrea, de fapt, să marcheze distanțarea PSD de Rusia)
Dragnea spune că asasinarea era programată anul trecut, în aprilie. Interesant de observat, era exact perioada în care el spunea, public “Există, se pare, o dorință din partea unora ca eu să fiu vulnerabilizat, și în partid și nu numai. Unii spun că ar fi o coordonare – pentru că este o abordare securistă, am văzut la unele așa-zise anchete jurnalistice, care de fapt nu spun nimic că ar fi o coordonare de la SRI, îmi vine greu să cred. Alții zic că ar fi o coordonare și o comanda de la Soros, pe care l-am tot atacat și o să-l atac întruna până când țara asta va reuși să scape de toată influența acestui om nefast.”
Și aici e tot recuzita lui Orban; ne amintim că acesta a ieșit în plină campanie electorală, în primăvară, cu acuzația gravă că Soros a ordonat asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak. O chestie la fel de fantezistă și de nedemonstrată ca și ”asasinarea” lui Dragnea, dar care a prins la marele public și a contribuit la mega-succesul în alegeri. Un deputat din partidul său a mers mai departe și a postat pe net o poză cu un porc înjunghiat pe care a scris ”Acesta a fost Soros”.
Să mai amintim că pînă și americanii, prin vocea lui Roger Stone, consilierul lui Trump, vorbeau de finanțarea de către Soros a unor grupări care cereau asasinarea actualului președinte?
Or fi asmenea declarații gogoși, dar se pare că au mare efect.
Modelul Orban nu are cum să nu fie tentant, ba chiar fascinant, pentru Liviu Dragnea.
Politicianul ungur a cîștigat pînă acum patru mandate, dintre care ultimele trei consecutive și cu scoruri uriașe chiar, de cca.două treimi, ceea nu a mai reușit nimeni în statele foste comuniste, nici chiar în Rusia.
Liderul unei țări mai degrabă mici a ajuns un interlocutor serios pentru marile cancelarii. Se conversează la telefon cu președintele SUA pe teme mari, europene.
”Ungaria pe primul plan”, zice Orban, ”România prima”, repetă și Vîlcov. Și amîndoi îl copiază pe Trump.
Cu asemenea mesaje populiste, Orban a reușit performanța să acopere scandalurile de corupție în care erau implicați membri ai FIDESZ, partidul său, și să cîștige zdrobitor.
Cum să nu fie ispititoare această perspectivă pentru Dragnea & comp, care dau semne, cum spuneam, că îl copiază tot mai tare pe liderul ungar?
Vorbește Orban, mai nou, de crearea unei infrastructuri puternice, în primul rînd de autostrăzi, hop și Dragnea & Vîlcov cu promisiuni de viitor și explicații pentru lipsa acesteia, pînă acum: opoziția corporațiilor și ONG-urilor străine etc.
Și, interesant de observat, începe să se depășească stadiul acuzațiilor generale și se trece la next level, cum ar zice Mălin Bot, adică rostirea de nume concrete. Probabil fenomenul va lua amploare.
Abordarea curajoasă a culoarului naționalist, foarte probabil cu susținerea din umbră a americanilor, interesați să recupereze terenul pierdut în fața Germaniei, Franței, Austriei șamd, poate aduce un cîștig electoral major PSD în perspectiva viitoarelor alegeri. Mai ales că primele la rînd sunt cele europene.
PSD se poate impune cu un mesaj ceva mai ”înfipt” vizavi de Înalta Poartă bruxelleză într-un moment în care ideea hegemoniei străinilor la noi a început să irite cam toate segmentele electorale, iar opoziția e complet confuză în privința orientării externe. (Încă nu se știe, spre exemplu, spre ce grupuri europene s-ar îndrepta USR ori MRÎ)
Pozițiile pesediste exprimate ieri te-ai fi așteptat să vină, în mod tradițional, de la liberali, cei cu ”Prin noi înșine”, dar Ludovic Orban pare că s-a înecat cu sloganul ”Jos ciuma roșie” și nu mai poate înghiți altceva.
Dacă teoria noastră se confirmă, în perioada care urmează, mai ales odată cu reînceperea activității politice, vom asista la o înmulțire exponențială a mesajelor a la Orban din partea pesediștilor, o rețetă care, atragem din nou atenția, s-ar putea dovedi la fel de eficace ca și în țara vecină.
În loc să rîdă de asasinarea lui Dragnea, opoziția ar face bine să se concentreze mai atent la propriile strategii politice, sau mai exact, la cvasi-inexistența lor. Pentru că, deocamdată, singura acțiune majoră care se anunță pentru toamnă e un nou miting tefelist, pe 10 septembrie, unul care va fi susținut, desigur, și de către PNL și restul echipei, că doar e cea mai comodă metodă de luptă contra puterii. (Bogdan Tiberiu IACOB)
Actualitate
Ce trebuie să știi despre alegerea încălțămintei ortopedice pentru copii în sezonul rece
Sezonul rece vine cu multe provocări, mai ales când vine vorba de sănătatea celor mici. Pe lângă hainele groase și căciulița perfectă, încălțămintea joacă un rol esențial în asigurarea confortului și sănătății copiilor.
Ei bine, nu e vorba doar de a-i proteja de frig, ci despre alegerea unor pantofi care să le susțină dezvoltarea corectă a piciorului.
De ce este atât de importantă?
Pentru cei mai mulți părinți, confortul și căldura sunt criteriile principale atunci când cumpără ghete de iarnă pentru copii. Și da, aceste lucruri sunt importante! Dar, pe lângă ele, există un alt factor la fel de crucial: suportul ortopedic. De ce? Ei bine, în timp ce copilul tău crește, o pereche de încălțări care nu oferă susținerea corectă poate provoca deformări ale piciorului sau probleme de postură. Acestea nu se văd imediat, dar pe termen lung, pot afecta modul în care copilul tău merge și chiar dezvoltarea sa generală.
Atenție, părinți!
E ușor te lași furat de modelele de ghete frumoase sau de ofertele avantajoase, dar nu uiti: nu toate încălțările sunt la fel. Încălțămintea ortopedică oferă acel extra suport de care piciorul în creștere al copilului are nevoie. Mai mult, o pereche de ghete nepotrivite poate duce la complicații, cum ar fi platfusul, dureri de genunchi sau probleme cu coloana vertebrală.
Așadar, când vine vorba de alegerea încălțămintei în sezonul rece, încearcă să privești dincolo de aspectul estetic și să te gândești la sănătatea pe termen lung a copilului.
Caracteristicile esențiale ale încălțămintei ortopedice pentru sezonul rece
Dacă ne gândim la încălțămintea pentru copii în sezonul rece, calitatea materialelor este absolut crucială. Vrei ca micuțul tău să aibă piciorușele uscate și calde, nu-i așa? Așadar, alege întotdeauna pantofi realizați din materiale de calitate, rezistente la apă, dar care permit și respirabilitatea. Un pantof impermeabil va ține la distanță umezeala de la zăpadă sau ploaie, dar este important ca materialul să permită și aerului să circule, astfel încât piciorul să nu transpire. Nimeni nu vrea un copil cu picioarele ude, mai ales în zilele friguroase!
Stabilitatea și susținerea sunt alte două elemente esențiale de luat în considerare. Încălțămintea ortopedică vine cu un plus de suport pentru picior, ceea ce înseamnă că micuțul tău va avea o stabilitate mai bună pe suprafețele alunecoase, precum gheața sau zăpada. O susținere adecvată poate face diferența între un copil care se joacă în voie și unul care riscă să alunece și să se lovească. Este bine să ai în vedere acest aspect când alegi încălțămintea de iarnă.
Pe lângă susținere, flexibilitatea și confortul sunt cruciale. Chiar dacă încălțămintea ortopedică oferă stabilitate, aceasta trebuie să fie și suficient de flexibilă pentru a permite copilului să se miște în voie. Pantofii rigizi pot împiedica dezvoltarea naturală a piciorului, așa că e important să alegi modele care oferă suport, dar și libertate de mișcare.
Nu în ultimul rând, talpa joacă un rol vital. O talpă antiderapantă este un adevărat salvator în zilele cu gheață sau zăpadă, iar izolația bine realizată va păstra piciorul cald fără a compromite sănătatea ortopedică a copilului tău.
Branduri de încălțăminte ortopedică de încredere: Biomecanics și Garvalin
Când vine vorba de sănătatea piciorușelor celor mici, e important să alegi branduri de încredere, iar Biomecanics este unul dintre cele mai recomandate de kinetoterapeuți. De ce? Simplu! Încălțămintea Biomecanics este creată special pentru a oferi suport ortopedic, stabilitate și confort maxim. Încălțările de la Biomecanics ajută la dezvoltarea corectă a piciorului copilului, prevenind apariția problemelor ortopedice pe termen lung, cum ar fi platfusul sau durerile de genunchi. Practic, Biomecanics se asigură că fiecare pas al copilului este unul sănătos și în siguranță, indiferent de vreme!
Dar să nu uităm de Garvalin! Dacă vrei să îmbini stilul modern cu suportul ortopedic, Garvalin este alegerea ideală. Această încălțăminte nu doar că arată bine, dar oferă și aceleași beneficii esențiale pentru susținerea sănătății picioarelor copiilor. Ca și Biomecanics, Garvalin asigură stabilitate și confort în timpul mersului, fiind perfectă pentru zilele reci. Pe lângă suportul oferit, Garvalin se distinge prin design-uri atractive, ceea ce înseamnă că micuțul tău va fi și în pas cu moda.
Atât Biomecanics, cât și Garvalin sunt recomandate de kinetoterapeuți datorită beneficiilor lor ortopedice. Specialiștii subliniază importanța unei încălțăminte corecte pentru prevenirea problemelor de postură și mers. Așadar, alegerea acestor branduri înseamnă o investiție în sănătatea și bunăstarea pe termen lung a copilului tău.
Sfaturi pentru alegerea încălțămintei ortopedice în sezonul rece
Primul lucru de care trebuie să ții cont când alegi încălțămintea ortopedică pentru sezonul rece este măsura potrivită. Asigură-te că pantoful este suficient de spațios pentru a permite creșterea naturală a piciorului, dar și pentru a încăpea o pereche de șosete groase. Un spațiu prea mic poate afecta dezvoltarea piciorului, în timp ce unul prea mare poate compromite stabilitatea și confortul.
Apoi, caută încălțăminte versatilă. Pe vremea rece, copilul tău are nevoie de pantofi care să fie potriviți atât pentru zilele uscate, cât și pentru cele ploioase sau cu zăpadă. Optează pentru modele impermeabile, dar respirabile, astfel încât piciorul să fie protejat de umezeală și să se simtă confortabil întreaga zi.
Și nu uita de întreținerea corectă! Curățarea regulată și uscarea încălțămintei la temperatura camerei (nu pe calorifer!) ajută la prelungirea duratei de viață a pantofilor.
Actualitate
Problemele de modernizare ale GPS-ului: intârzieri și provocări ale Pentagonului
După aproape două decenii de dezvoltare, efortul amplu al Pentagonului de a face semnalele GPS mai greu de blocat continuă să se confrunte cu întârzieri repetate în toate segmentele – spațiu, teren și echipamente utilizator, conform unui nou raport al Biroului de responsabilitate guvernamentală (GAO).
„Multe dintre programele care fac parte din efortul de modernizare a GPS-ului s-au confruntat cu provocări semnificative în dezvoltare, ceea ce a dus la depășiri de costuri și întârzieri de mulți ani în implementarea capacității M-code. Aceste întârzieri cresc riscurile pentru combatanți, întrucât adversarii continuă să dezvolte și să desfășoare tehnologie capabilă să compromită semnalele GPS,” afirmă raportul, intitulat „Modernizarea GPS-ului: Întârzieri continue în livrarea unor capabilități mai sigure pentru luptători,” publicat astăzi.
Pentru a agrava lucrurile, conform organismului de supraveghere guvernamental, Departamentul Apărării se confruntă acum cu o posibilă penurie de microcipuri și plăci de procesare, care să permită vehiculelor terestre, navelor și avioanelor să acceseze GPS-ul.
Forța Spațială este responsabilă pentru segmentul spațial și a făcut unele progrese în remedierera „câteva provocări tehnice și de producție” în dezvoltarea sateliților GPS III și GPS IIIF, destinați să înlocuiască versiunile mai vechi. Totuși, din cauza acestor remedieri, serviciul se apropie acum de limitele programului său. „Întârzieri suplimentare ar putea pune în pericol obiectivul DOD de a avea 24 de sateliți capabili de M-code în operațiune continuă până în anii 2030,” se menționează în raport. De asemenea, serviciul este responsabil pentru noul sistem terestru de comandă și control al acestor sateliți, numit Sistemul de Control Operațional de Generație Next (OCX). Dezvoltat de RTX (fostul Raytheon), OCX este necesar pentru a permite unor 700 de sisteme de armament din întreaga armată a SUA să acceseze pe deplin M-code. Totuși, programul a devenit un exemplu de achiziții eșuate, fiind planificat inițial să înceapă operațiunile cu mai bine de un deceniu în urmă, iar dezvoltarea sa continuă să creeze probleme Forței Spațiale, conform raportului GAO. Deși unele teste cheie au fost încheiate, data planificată pentru acceptarea operațională a OCX a fost retrasă acum până în decembrie 2025, de la obiectivul său recent din iulie 2025, în ciuda progresului realizat de Raytheon în testare.
Forța Spațială este, de asemenea, responsabilă pentru dezvoltarea microcipurilor și plăcilor de microelectronică care se interfacează cu semnalele M-code, deși fiecare serviciu individual este responsabil pentru construcția recepitoarelor/radiourilor specifice acestora. Incapacitatea DOD de a desfășura kitul utilizator M-code, dezvoltat în cadrul programului Echipamente GPS pentru Utilizatori Militare (MGUE), a fost una dintre problemele principale ale programului GPS de mai bine de două decenii, conform raportului repetat de GAO și al Biroului pentru Testare și Evaluare al Pentagonului.
„Deși Forța Spațială a făcut progrese în dezvoltarea echipamentului utilizator, riscurile semnificative rămân în livrarea capabilităților pentru combatanți. După ani de întârzieri, prima etapă de echipamente utilizator — microcipuri și plăci care procesează semnalele M-code — se apropie de ultimele teste. Totuși, descoperirea unor deficiențe suplimentare amenință programul,” găsește noul raport. Efortul MGUE are două părți. MGUE Increment 1 dezvoltă cipurile și plăcile ASIC unice pentru integrarea inițială cu vehiculele Stryker ale Armatei și vehiculele ușoare tactice ale Marinei, precum și pentru bombardierele B-2 ale Forței Aeriene și distrugătoarele de clasă DDG ale Marinei. MGUE Increment 2 dezvoltă un cip ASIC mai mic și mai puternic pentru utilizare în radiouri portabile și muniții ghidate de precizie, care „combină o serie de modele comerciale cu funcții militare sensibile care să fie adăugate în programare,” explică GAO.
Ambele eforturi sunt încă pline de riscuri, constată raportul.
„După ani de întârzieri, programul MGUE Increment 1 al Forței Spațiale se apropie de ultima serie de teste. Totuși, descoperirea unor deficiențe suplimentare ar putea adăuga un risc suplimentar la program. Deși două dintre contractanții MGUE Increment 2 au început revizuirea designului critic pentru plăcile lor receptor, programul este în pericol să depășească intervalul de 5 ani asociat cu programele care utilizează calea de achiziții de nivel mediu,” afirmă GAO.
Între timp, Consiliul de Supraveghere a Poziționării, Navigației și Sincronizării (PNT) al DOD încearcă să găsească soluții pentru „posibilele penurii de cipuri și plăci GPS,” adaugă raportul. „DOD se confruntă cu o potențială lacună în disponibilitatea plăcilor de recepție GPS, deoarece unele dintre plăcile actuale nu mai pot fi produsem iar înlocuirile care suportă M-code au fost amânate. În plus, oficialii Armatei au declarat că vânzările externe de echipamente GPS către aliați și parteneri străini epuizează de asemenea stocurile de plăci.”
În ceea ce privește dezvoltarea receptorilor, GAO constată că Armata și Marina au făcut progrese în direcția desfășurării, dar Forța Aeriană întâmpină întârzieri semnificative.
„Din cauza problemelor de dezvoltare, receptorii GPS M-code ai Forței Aeriene sunt semnificativ întârziți, întârziind desfășurarea capacității M-code pentru multiple platforme aeriene ale Forței Aeriene și Marinei. Pentru a atenua unele dintre aceste întârzieri, Marina și Forța Aeriană planifică o soluție intermediară care ar oferi capacitate M-code cu unele dintre recepțioarele lor actuale,” detaliază raportul.
„Armata face progrese cu receptorii săi pentru vehicule terestre, portabile și aviație, cu planuri de desfășurare în platforme în anii fiscali 2024 și 2025. Marina depinde de Forța Aeriană pentru dezvoltarea receptorilor săi pentru platformele aeriene, în timp ce planurile pentru receptorii maritimi vor finaliza testele operaționale în anul fiscal 2025. În cele din urmă, Corpul Marinar plănuiește să folosească receptorul M-code al Armatei pentru vehiculele sale terestre și nu a ales încă o opțiune pentru noile sale sisteme GPS portabile,” adaugă acesta.
Problema radiourilor portabile M-Code scoate totuși în evidență dificultățile pe care Pentagonul le-a avut în coordonarea diferitelor eforturi ale serviciilor. Forța Spațială a acordat în iulie 2023 un contract la Technology Advancement Group pentru prototiparea unei radiouri portabile folosind cipul și placa planificate MGUE Increment 2, în cadrul unui proiect estimate să coste 149,2 milioane de dolari în 2020, potrivit raportului GAO.
Aceasta, în ciuda faptului că cel mai mare client pentru radiourile GPS portabile, Armata, a declarat că nu are intenția de a achiziționa receptorul Forței Spațiale și urmărește propriile opțiuni, inclusiv apelarea la furnizori comerciali. De asemenea, un alt utilizator potențial cheie, Corpul Marin, a afirmat că dorește să aibă o competiție deschisă, conform raportului GAO. Astfel, agenția de supraveghere a recomandat anul trecut, având în vedere lipsa unui „caz de afaceri solid”, ca Forța Spațială să renunțe pur și simplu la prototip.
Pentagonul „a fost de acord cu această recomandare, dar a raportat o atribuție pentru receptorul portabil în iulie 2023, fără a fi stabilit mai întâi un caz de afaceri suficient. Prin urmare, am încheiat recomandarea având în vedere că nu mai era validă,” afirmă GAO.
Actualitate
Armata își accelerează procesul de integrare a rețelelor, având ca obiectiv un singur sistem unificat
-
Exclusivacum o zi
Mafia deșeurilor și Statul Paralel: corupție prin abonarea la banii publici din Prahova (II)
-
Exclusivacum o zi
Scandalul WHITE TOWER (XXXIX): adevărul ingropat al corupției imobiliare în Ploiești
-
Ancheteacum o zi
Justiția în criză: proteste și abuzuri în Ploiești
-
Featuredacum o zi
Justiția intunecată: incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (III)
-
Ancheteacum o zi
Regimul clientelar: controlul informațiilor în Poliția Municipiului Ploiești (I)
-
Exclusivacum o zi
Scandalul deșeurilor: profesionalismul IPJ Arad vs. protecția coruptă a IPJ Prahova în fața Statului Paralel
-
Exclusivacum 3 zile
Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI
-
Exclusivacum 2 zile
DIICOT Iași: sapte inculpați reținuți în dosarul de contrabandă cu tigarete