Actualitate
Dărâmarea Parlamentului. Care e miza?

Din nou e demonizat Parlamentul. Se cere insistent reducerea numărului parlamentarilor la 300. Așa cum a sunat referendumul inițiat de Traian Băsescu. De ce atâta insistență? Care este obiectivul urmărit de cei care vor să facă mai nimic și mai puțin viril decât este organul legislativ al statului? Presupun că nu mai este un secret pentru nimeni dintre cei care acceptă să privească adevărul în față.
Niciodată în istorie Parlamentul nu a instaurat o dictatură. Nici nu are cum. Este ales de totalitatea cetățenilor care se prezintă la vot. În schimb, dictaturi au instaurat președinții. Sau chiar primii-miniștri. Sau vârfuri ale Armatei. Și această realitate ne conduce la o logică simplă. Miroase a praf de pușcă, atunci când cineva începe un război împotriva Parlamentului statului. Miroase a dictatură. Sau măcar a autocrație.
Este un fapt dovedit. Traian Băsescu a demonizat Parlamentul, a încercat să-l încalece și să-l reducă la minimum pe orizontală și pe verticală. În calitate de președinte jucător, cum s-a autointitulat și de șef al statului, cum de asemenea s-a autintitulat, el a propus un referendum aparent stupid. Prin care cerea populației ca România să renunțe la sistemul bicameral și să accepte reducerea numărului total al parlamentarilor la 300. Sistemul unicameral preconizat de Băsescu funcționează doar în statele care sunt republici prezidențiale. În care președintele are nu numai prerogative extrem de largi, ci și răspunderi pe măsură. În celelalte democrații, funcționează sistemul bicameral. Românii au respins această solicitare a lui Traian Băsescu. În schimb, au admis reducerea numărului total al parlamentarilor la 300.
Aceasta este o ticăloșie. Mare de tot. Iar românii, care au votat „pentru” la referendum, au fost înșelați. Voi explica în cele ce urmează de ce. Dar nu înainte de a preciza că, în conformitate cu Constituția României, referendumul reprezintă o primă consultare a poporului. După ce poporul s-a pronunțat, rămâne la latitudinea Parlamentului să decidă dacă merge sau nu mai departe. Dacă merge mai departe, Parlamentul trebuie să inițieze și să adopte un text de lege, care schimbă Constituția. Această operațiune, în mod obligatoriu, trebuie încheiată printr-un referendum pentru schimbarea Constituției. Abia ulterior Parlamentul s-ar fi putut reduce la 300. Ceea ce nu s-a întâmplat. Acum, din nou, pentru un al doilea președinte care se vrea jucător, are loc o operațiune aproape identică de demonizare a Parlamentului și de solicitare a închiderii procedurii inițiate de Traian Băsescu, în sensul amputării puterii legislative.
De ce ar fi o ticăloșe fără margini și extrem de periculoasă pentru viitorul României reducerea Parlamentului la cifra de 300? Pentru că, începând din acel moment, minoritățile naționale altele decât cea maghiară, care rămân cu un număr constant de locuri, capătă o pondere totală de 8%. Ținând cont de echilibrul care în general există între principalele partide, diferența ar face-o parlamentarii acestor minorități, altele decât cea maghiară. Ca să nu mai spun că, împreună cu parlamentarii UDMR, procentul ar crește și mai mult. Practic, dacă o lege va trece sau nu va trece, nu vor mai decide parlamentarii majorității etnice ci parlamentarii minorităților etnice. Iar în Camera Deputaților situația ar fi și mai dramatică. Pentru că, în total, cu UDMR, aceste minorități ar putea să aibă între 10 și 17 la sută.
Klaus Iohannis este sas. El face parte dintr-o minoritate etnică și religioasă. Românii au trecut peste asta și l-au ales, considerând, probabil în mod temeinic, că ar fi un președinte mai puțin rău decât ar fi fost Victor Ponta. Dar, totuși, Klaus Iohannis nu a trebui să se joace cu focul. Un președinte care este etic și religios minoritar nu ar trebui să se lupte pe față și într-un mod atât de ticălos împotriva majorității etnice și regioase care, cu generozitate, l-a ales, demonstrând și prin acest lucru că a aderat la setul de valori al democrației occidentale.
Sorin Rosca Stanescu
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Ancheteacum 10 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”