Connect with us

Actualitate

EXCLUSIV/A refuzat sa dea mita la SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII – Romanian Intelligence Service (SRI) si la prestigioasa companie petroliera austriaca OMV PETROM SI A FOST ASPRU PEDEPSIT/ Risca 30 de ani de inchisoare

Publicat

pe

Lupta anti-coruptie in Romania nu mai are limite.

Povestea conferenţiarului universitar roman de la UNIVERSITATEA PETROL-GAZE – University Petroleum-Gas din Ploieşti (UPG), hăituit de SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII – Romanian Intelligence Service (SRI) şi DIRECTIA GENERALA ANTICORUPTIE – General Anticorruption Directorate (DGA), pedepsit aspru pentru că nu a dat şpagă la SRI și la compania petroliera austriaca OMV PETROM

Grigoraş Ioan Dan este patronul firmei ADDECO S.R.L. înfiinţată în iulie 1991, fiind atestată de către AGENŢIA NAŢIONALĂ DE RESURSE MINERALE – National Agency for Mineral Resources (A.N.R.M.) Bucureşti pentru elaborarea de studii de cercetare în domeniul industriei de ţiţei şi gaze.

           Firma a finalizat 170 studii de fezabilitate pentru evaluarea resurselor geologice şi a performanţelor în exploatare a unor zăcăminte comerciale de hidrocarburi, diverse alte lucrări, 150 rapoarte de expertiză pentru studii de zăcământ, 1 proiect şi 3 rapoarte de expertizare-supervizare de abandonare din exploatare pentru 3 sonde, în perioada 2000-2015 pentru: S.C. ROMFOR S.A., ROMPETROL S.A., S.N.G.N. ROMGAZ S.A., OMV PETROM, AURELIAN OIL & GAS PLC (UK), RAFFLES ENERGY Pte Ltd (UK), WINTERSHALL S.A. KASSEL (Germania), NOVOMET (Rusia), TRANSION S.R.L., iar în perioada 2000-2002 a fost consultantul firmelor ROMTEX International, L.L.C., Houston, Texas, S.U.A. şi AMROMCO Energy, L.L.C., Delaware, S.U.A., pentru demararea unui program de reabilitare a exploatării gazelor naturale pentru unsprezece zăcăminte din România împreună cu S.N.G.N. ROMGAZ S.A. semnat pe data de 25.01.2002, cu sprijinul ADDECO S.R.L.

Firma s-a clasat în Topul firmelor prahovene 2010: pe locul 1, categoria servicii microîntreprinderi, în Topul firmelor prahovene 2009: pe locul 6, categoria servicii microîntreprinderi, în Topul firmelor prahovene 2006: pe locul 8, după domeniul de activitate, în Topul naţional al firmelor private 2008: locul 19, după domeniul de activitate şi pe locul 31 în clasamentul judeţean, categoria microîntreprinderi, în Topul naţional al firmelor private 2006: locul 45, categoria microîntreprinderi, în Top Profit/Afaceri România 2009-2011 Microîntreprinderi, judeţul Prahova: locul 1, după domeniul de activitate.

Grigoraş Ioan Dan este expert atestat A.N.R.M., ex-conferenţiar doctor inginer la UNIVERSITATEA PETROL-GAZE – University Petroleum-Gas din Ploieşti, la Departamentul de Geologie Petrolieră şi Inginerie de Zăcământ (GPIZ) al Facultatii Transportul, depozitarea si distributia hidrocarburilor – Petroleum Geology and Reservoir Engineering Department from the Transportation, Storage and Distribution of Hydrocarbs Faculty, are o experienţă de 37 ani în domeniul industriei petroliere, producţie, proiectare, învăţământ universitar. A lucrat un an şi jumătate în Nigeria pentru NATIONAL NIGERIAN PETROLEUM CORPORATION, ca supervizor în proiectarea şi execuţia unor parcuri de rezervoare şi aproape trei ani pentru compania petrolieră americana AMOCO, ca inginer de zăcământ.

Deoarece ADDECO S.R.L. a refuzat să dea mită la OMV PETROM şi A.N.R.M. pentru avizarea contractelor câştigate la licitaţie, pe data de 07.10.2011 OMV PETROM a reziliat toate contractele pe care ADDECO S.R.L. le avea în derulare. Menţionăm ca in urma a 3 tranzacţii avocaţiale încheiate prin negocieri îndelungate cu OMV PETROM, ADDECO S.R.L. a reuşit sa recupereze o mică parte din banii datoraţi de OMV PETROM pentru lucrările efectuate, dar neplătite la data rezilierii contractelor, in 07.10.2011. Cazul a fost mediatizat şi în presă. ADDECO S.R.L.a încercat să solicite daune morale pentru prejudiciile aduse firmei, dar nici o casă de avocatură nu a vrut să-i reprezinte.

Informări asupra acestor situatii au fost facute in mai multe randuri si catre OMV PETROM S.A. (are a ales sa ne rezilieze toate contractele in derulare) si catre:

-Conducerea si Comisia de Etica OMV PETROM S.A. (atat la Bucuresti, cat si la Viena),

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Ministry of Economy: Domnului Secretar de Stat Claudiu Constantin Stafie,

A.N.R.M.: Domnului Presedinte Alexandru Patruti si Domnului Director General Dorin Octavian Cojocaru (care a avut o deosebita influenta la rezilierea contractelor ADDECO S.R.L., refuzand de asemenea prelungirea termenelor numai pentru ADDECO, avand firme protejate si intre timp a fost obligat sa-si dea demisia la 01.05.2013). Aproape imediat dupa demisia fortata a Domnului Director General Dorin Octavian Cojocaru, a fost arestata Iarmila Ghiţan (a fost reclamata pentru pretinderea a 1000 Euro pentru oferirea unui atestat A.N.R.M., caz descris pe larg in presa), din comisia de acordare atestate A.N.R.M., care elibera atestate numai prin solicitarea de foloase necuvenite,

DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE – National Anticorruption Directorate (DNA), CONSILIUL CONCURENTEI – Competition Council, TRANSPARENCY INTERNATIONAL, PRESA (s-a publicat un articol in ziarul PUTEREA (Răzvan MATEESCU) pe data de 30.03.2012 si altul in Revista KAMIKAZE (Alexandru CĂUTIŞ) nr. 43/30 octombrie-5 noiembrie 2013, cu mare impact la public, mai ales in mediul on line).

Singurul lucru pe care ADDECO S.R.L. a reuşit să-l obţină în urma sesizărilor este faptul că din 2012 OMV PETROM a început să publice toate licitaţiile sale pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) şi nu intern, ca până atunci.

În anul următor, 2012, ADDECO S.R.L. a fost scoasă şi de pe piaţa licitaţiilor cu lucrări similare la S.N.G.N. ROMGAZ S.A., întrucât a refuzat să plătească ca mita o taxă lunară de protecţie necondiţionată bunului coleg de facultate al lui Grigoraş Ioan Dan și anume Dan Paul Ştefănescu, Director Producţie ROMGAZ Mediaş. Grigoraş Ioan Dan a făcut numeroase plângeri la DNA şi Ministerul Energiei şi singurul lucru pe care a reuşit să-l obţină este faptul că din 2016 S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a început să publice toate posturile de angajare vacante scoase la concurs pe site-ul propriu: www.romgaz.ro şi nu intern, ca până atunci.

Firma lui Grigoraş Ioan Dan, ADDECO S.R.L., nu a avut niciodata nici o legatura cu UPG, nu a beneficiat de nici un avantaj de la UPG, respectiv nu a folosit spatii sau utilitati din UPG, asa cum fac alti distinsi profesori pentru firmele proprii. Datorită faptului că Grigoraş Ioan Dan a refuzat să le facă parte din profitul firmei rectorului Universităţii Petrol-Gaze (UPG) din Ploieşti Coloja Mihai Pascu – informator SRI, după ultimele dezvăluiri din presă (ataşate) şi decanului Nistor Iulian (precum şi la numeroşi şefi de departamente/catedre, ca şi preşedintelui de sindicat), buni prieteni şi colegi de facultate cu o figură proeminentă din OMV PETROM, Florin Mocănescu, patronul firmei căpuşă OMV PETROM: RFD OIL and GAS (înregistrată în Cipru şi în România), unul din principalii sponsori ai UPG, cu sprijinul SERVICIULUI ROMAN DE INFORMATII – Romanian Intelligence Service (SRI) Prahova, colonel (rezerva) Titus Ştefan (pensionat forţat în iunie 2016 şi angajat imediat la ELECTRICA Ploieşti ca şef serviciu de către naşul său de cununie , directorul societăţii), căruia Grigoraş Ioan Dan i-a refuzat acordarea unor foloase necuvenite în bani, i s–a fabricat în ianuarie 2016 un dosar penal de luare de mită fără probe materiale, bazat iniţial pe interceptări ilegale, care nu l-au incriminat în nici un fel şi apoi după o urmărire penală asiduă de cca. 10 luni, fără să se reuşească organizarea unui flagrant, au fost obţinute sub presiune declaraţii false de la 32 studenţi, majoritatea angajaţi OMV PETROM, care au cumpărat fără aprobarea lui Grigoraş Ioan Dan şi fără delegaţie, bonuri de carburant pe firma ADDECO S.R.L. de la o staţie distribuţie OMV PETROM, fără ca ADDECO S.R.L. să aibă contract cu aceasta.

Totuşi pe data de 09.10.2017, la avertismentul ADDECO S.R.L., OMV PETROM a acceptat să storneze toate cele 23 facturi emise ilegal pentru clientul fictiv ADDECO S.R.L., recunoscându-şi practic greşeala şi prin urmare faptele de care este acuzat Grigoraş Ioan Dan nu mai există. Acum ar trebui ca OMV PETROM să plătească daune morale şi materiale pentru această greşeală.

OMV PETROM este principalul sponsor al UPG şi Grigoraş Ioan Dan a primit numeroase ameninţări de la rectorul şi decanul menţionaţi pentru că pe data de 20 iunie 2013, a semnalat Consiliului Naţional de Etică faptul că există elemente de plagiat, copiate după teza sa de doctorat – susţinută în anul 1999, în teza de doctorat susţinută în anul 2007 la UPG Ploieşti de către prietenul rectorului UPG, Marcian Gheorghe, director la OMV PETROM. Gheorghe MARCIAN este cunoscut si sub porecla de “Domnul 10%”, datorita comisionului de spaga minim pe care il percepe pentru orice lucrare contractata de OMV PETROM pe care o avizeaza.

Menţionam că în urma sesizărilor lui Grigoraş Ioan Dan, acesta a fost convocat telefonic în 2 rânduri la DNA Ploieşti în 2013-2014, ca să dea declaraţii despre sus numitul Marcian Gheorghe, director la OMV Petrom, care i-a solicitat mită în mai multe rânduri pentru avizarea lucrărilor câştigate la licitaţie de firma sa ADDECO S.R.L.

Unele din neregulile flagrante care apar la Universitatea Petrol-Gaze (UPG) din Ploieşti au fost relatate recent în presă.

Rectorul Mihai Pascu Coloja de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, împreuna cu decanul Facultăţii de Ingineria Petrolului si Gazelor, profesorul Nistor Iulian, amândoi buni prieteni si colegi de facultate, care conduc UPG in prezent după bunul lor plac si al amantelor acestora, i-au făcut loc la Departamentul de Geologie Petrolieră şi Inginerie de Zăcământ (GPIZ) ca profesor, colonelului (rezerva) SRI Marian Rizea, fost agent al Securităţii ca poliţie politică comunistă. Si ca securistul Marian Rizea sa aibă obiectul muncii, adică cursuri de predat, Mihai Pascu Coloja si Nistor Iulian, au îndepărtat cu ”ajutorul” col. (r) SRI Ştefan Titus un cadru didactic cu vechime de 30 de ani in UPG (Grigoraş Ioan Dan) si l-au lăsat pe drumuri. Grigoraş Ioan Dan avea toate cursurile tipărite, dar si pe format electronic, ca sa-l „ajute” in munca pe col. (r) SRI Marian Rizea.

Operaţiunea de îndepărtare a lui Grigoraş Ioan Dan de la UPG Ploieşti in folosul col. (r) SRI Marian Rizea a avut loc cu ajutorul unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, Iulian I. Iordache, soţul lui Iordache Adriana Florentina (fostă Şelaru), fosta studenta, angajata OMV PETROM si principal delator al cadrului didactic (Grigoraş Ioan Dan) pedepsit cu un dosar penal. Studenta respectivă nu l-a acuzat pe inculpat că acesta i-ar fi cerut foloase necuvenite, sau că i-ar fi dat mită acestuia, ci doar că a auzit zvonuri(!). Ofiţerul SICE Iulian I. Iordache a fost recompensat pentru „lucrare” cu transferul de la Politia Buşteni, Prahova la SICE IJP Prahova Ploieşti si cu dublarea salariului (!). Dosarul penal fabricat într-o singură zi la SICE a fost trimis de urgenţă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, fostului colaborator al col. (r) SRI Titus Ştefan şi anume Valentin Teodorescu, fost maior SRI şi transferat în decembrie 2012 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Descinderea la locuinţa lui Grigoraş Ioan Dan din data de 21.11.2016 a fost una în forţă, la care au participat 4 ofiţeri DIRECTIA GENERALA ANTICORUPTIE – General Anticorruption Directorate (DGA) şi 4 mascaţi de la Jandarmerie, dar în urma percheziţiei corporale, auto şi imobiliare, precum şi a actelor firmei, nu au găsit nimic care să le atragă atenţia şi care să-l incrimineze în mod direct pe Grigoraş Ioan Dan, după cum au recunoscut şi dânşii. Grigoraş Ioan Dan a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova cu mare alai, fără cătuşe însă, unde au fost aşteptaţi de toate televiziunile marcante, deși se promisese contrariul. Cazului i s-a făcut o publicitate excesivă în mass media, conform materialului ataşat, i s-a arătat clar şi faţa lui Grigoraş Ioan Dan, spre deosebire de cazul colegului său, tratat cu discreţie, care fusese arestat în septembrie 2016 în urma unui flagrant reuşit în care s-au găsit cca. 8000 Euro primiţi mită în aceeaşi zi de la cca. 80 studenţi. Acesta fost condamnat recent la 3 ani cu suspendare și apoi in alt dosar la 2 ani cu suspendare. Alt coleg a avut un caz similar în octombrie 2015 şi a fost condamnat atunci la 2 ani cu suspendare, soţia dânsului fiind judecător. Totodată o distinsă procuroare a afirmat într-o şedinţă publică, uitând de aceste cazuri menţionate mai sus, sau de faptul că Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti a fost desemnată de Coaliţia pentru Universităţi Curate (Societatea Academică din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Federaţia Studenţilor din Elveţia) drept cea mai coruptă universitate din România, în Raportul integrităţii universitare din România, că Grigoraş Ioan Dan a distrus imaginea UPG, atât pe plan naţional, cât şi mondial (!).

Au aparut recent in presa numeroase dezvaluiri despre spagarii si securistii care au compromis imaginea Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti, numita si UPG/SRI.:

Rectorul ajuns la varsta pensionarii, ca si sfetnicul sau de incredere Decanul Iulian Nistor de la Foraj, bunul sau coleg de facultate, au fost realesi impreuna in functii. Mihai Pascu Coloja, impreuna cu spagarii veterani Lazar Avram si Cornel Trifan au girat si au dat recomandari pretioase pentru lucrarile stiintifice ilustre ale unor condamnati la puscarie, caz relatat pe larg in presa.

Alt delator al lui Grigoraş Ioan Dan a fost studentul Ibrahim Desouky Ahmed Abd El-Latif, pătruns prin admitere frauduloasă la programul de Master în limba română (atât în anul 2014, cât şi în anul 2016), care declară că nu cunoaşte limba română (în conformitate cu Regulamentul UPG, orice student masterand înscris la cursurile în limba română, trebuie să participe la cursurile obligatorii pregătitoare de 1 an pentru învăţarea limbii române sau să prezinte un certificat de competenţă lingvistică pentru limba română, eliberat de către instituţii abilitate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice), cu atât mai mult cu cât acesta a obţinut la examenul de admitere în limba română note de 10. De altfel acest student a devenit recent eroul unui scandal în presă, cu privire la faptul că la UPG se dau masterate şi doctorate, fără ca studenţii să cunoască limba română. În prezent dânsul este fericitul deţinător de două diplome „false de masterat” în limba română obţinute cu ajutorul rectorului UPG Coloja Pascu Mihai şi decanului UPG Nistor Iulian şi a fost admis cu nota 10 la doctorat sub coordonarea decanului UPG Nistor Iulian. Studentul respectiv nu l-a acuzat pe inculpat că acesta i-ar fi cerut foloase necuvenite, sau că i-ar fi dat mită acestuia, ci doar că a auzit zvonuri(!).

Primii avocaţi plătiţi în avans ai lui Grigoraş Ioan Dan au fost Popa Mihai Eugen, cel mai renumit penalist din Ploieşti, care după o săptămână i-a dat ţeapă, renunţând să-l mai reprezinte, dar şi fără să-i returneze banii şi partenerul său, Olteanu Nicolae Florin, colegul de şcoală primară şi de liceu al lui Grigoraş Ioan Dan, fiind prieten cu el de 55 de ani, care nu a scris nici o hârtie cu excepţia facturii şi din 45 de martori audiaţi a asistat numai la 7. În plus bunul său prieten a colaborat cu Parchetul împotriva sa şi a favorizat unul din martorii lui Grigoraş Ioan Dan, pe care îl apăra într-un dosar separat de evaziune fiscală produsă de LUKOIL.

La procedura de cereri şi excepţii din camera preliminară Grigoraş Ioan Dan a apelat la Casa de Avocat Coltuc, pe care a păstrat-o şi pentru fond, iar tariful a fost de 10 ori mai mic decât cel plătit celor 2 avocaţi escroci din Ploieşti.

Toţi avocaţii au avut un rol pur decorativ, întrucât toate actele, memoriile, plângerile, cele 9 sesizări la Inspecţia Judiciară Grigoraş Ioan Dan le-a elaborat personal cu soţia, multa vreme fără serviciu ca acesta şi de asemenea fără asigurare de sănătate, prin grija celor cărora nu le-a dat mită şi i-au pedepsit cum se cuvine.

Grigoraş Ioan Dan a ajuns într-un mare impas căci exact în noaptea zilei de 11.08.2017, când a început judecata pe fond, prezidată de Trandafirescu Zinica, agent al Securităţii ca poliţie politică comunistă şi stabilită de INALTA CURTE de CASATIE si JUSTITIE – High Court of Cassation and Justice (ÎCCJ) că a încălcat drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, avocatul său Coltuc Marius Vicenţiu a fost arestat. Soţul lui Trandafirescu Zinica a fost implicat indirect în fabricarea dosarului penal al lui Grigoraş Ioan Dan de către SICE, fiind adjunctul şefului Poliţiei Prahova, iar fiul Doamnei Judecător, fost poliţist şi avocat, este în arest la domiciliu, pentru organizare grup infracţional şi trafic de ţigări in colaborare cu mafia din Republica Moldova, dar lui Grigoraş Ioan Dan i s-a refuzat recuzarea acesteia pentru conflict de interese, deşi a făcut şi sesizare la Inspecţia Judiciară în acest sens. Trandafirescu Zinica i-a sugerat în şedinţă publică în două rânduri să continue procesul cu o avocată propusă de Domnia Sa (!). Incepand cu 1995, Trandafirescu Zinica timp de 13 ani a fost detasata ca director la Penitenciarul de femei Targsor Prahova.

În dimineaţa zilei de 17.10.2017 avocatul colaborator desemnat de Casa de Avocat Coltuc (patronul acesteia fiind in control judiciar, dupa iesirea din arest survenit la inceputul judecatii lui Grigoraş Ioan Dan) sa-l reprezinte la termenul de judecata pe fond, cand incepea reaudierea tuturor celor 49 de martori, a fost accidentat grav de o masina care a intrat in masina dansului. O alta coincidenta? In final pe data de 23.02.2018 Casa de Avocat Coltuc a reziliat unilateral contractul de asistenta juridica si l-a lasat balta pe Grigoraş Ioan Dan. Pe data de pe 06.03.2018 Grigoraş Ioan Dan a semnat un contract de asistenţă juridică cu domnul avocat Adrian Toni Neacşu, fost judecator si președinte al Tribunalului Vrancea si fost membru in Consiliul Superior al Magistraturii – Superior Council of Magistracy (CSM), neindreptatit de asemenea de sistem.

Pe parcursul urmăririi, cercetării penale şi judecătoreşti lui Grigoraş Ioan Dan i-au fost încălcate numeroase drepturi, menţionate în memoriile făcute, precum şi în cereri şi excepţii. Nu s-a ţinut seama de nici una din menţiunile sale. În plus, pe data de 01.08.2017 prin Încheierea Tribunalului Prahova s-a stabilt ca în timpului controlului judiciar Grigoraş Ioan Dan să-și reia activitatea la UPG, deoarece nu are altă sursă constantă de venit lunar şi nici asigurare de sănătate, fiind suferind de 3 maladii cronice şi totodată i s-a permis să poată părăsi ţara atunci când este nevoie. Peste numai 3 zile Încheierea a fost contestată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova – Prosecutor’s Office attached to the Prahova Tribunal-Law court şi respinsă de Curtea de Apel Ploieşti. În cadrul şedinţei respective Grigoraş Ioan Dan a fost umilit şi ameninţat pe un ton ridicat atât de judecător, cât şi de procuror şi ca urmare a făcut o sesizare către Inspecţia Judiciară. Procuroarea a afirmat că nu este adevărat că nu are asigurare de sănătate, ceea ce este aberant şi oricum la pregătirea sa profesională tehnică de excepţie poate să-și găsească oricând un loc de muncă. Domnia Sa a uitat să precizeze că nimeni nu angajează un cetăţean aflat sub cercetare judecătorească, dar a mai subliniat că Grigoraş Ioan Dan nu are ce mai căuta la UPG, pentru că este un pericol social. Nici Grigoraş Ioan Dan nu vrea să se mai întoarcă la UPG, dar dorește sincer să-și demonstreze nevinovăţia şi să poată ieşi liniştit la pensie, chiar înainte de termen, căci întrunește vechimea necesară în muncă. Soţia sa este un geolog de petrol experimentat, cu 27 ani experienta in proiectare, mai are cca. 15 ani până la pensie, dar în România nu dorea nimeni sa o angajeze. A participat la numeroase concursuri, după ce duşmanii familiei, cărora nu le-au dat şpaga solicitată, le-au distrus firma și a ieşit invariabil pe locul secund. Ultima dată a câştigat concursul soţul unei grefiere de la Curtea de Apel Ploieşti- Ploiesti Court of Appeal. Amândoi soții Grigoraș au numeroase oferte de muncă în străinătate, ceea ce este o soluţie pentru a-și rezolva situaţia financiară şi profesională

Dosarul penal a fost iniţiat pe baza unor interceptări ilegale, care nu-l incriminează în nici un fel pe Grigoraş Ioan Dan, iar interceptările oficiale şi urmărirea ambientală oficială au fost făcute pe baza declaraţiei false (lipsă din dosarul penal!) a unui fals student (!). A fost ascultat şi telefonul soţiei care nu este implicată în dosarul penal.

Col. (r) SRI Titus Ştefan le-a ascultat ilegal telefoanele, al lui Grigoraş Ioan Dan şi al soţiei, încă de la începutul anului 2014. El este persoana căreia îi dădea raportul renumitul procuror Mircea Negulescu „Portocală-Zdreanţă”, după cum se relatează recent şi în presă. Titus Ştefan a fost cadru didactic: lector universitar în perioada 2008-2011 la UPG şi a obţinut doctoratul la UPG, domeniul fundamental Ştiinţe Inginereşti, domeniul de doctorat Inginerie Industrială Universitatea Petrol – Gaze din Ploieşti, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică. Col. (r) SRI Titus Ştefan a fost foarte bun prieten si colaborator cu profesorii de la UPG/SRI: Albulescu Mihai Adrian, Trifan Cornel, ambii mari experti in spagi, dupa cum este relatat in presa, presedintele de sindicat Dinu Florinel, rectorul Coloja Mihai Pascu, decanul Nistor Iulian si avocatul Olteanu Nicolae Florin, fost procuror militar sef si fost cadru didactic la UPG/SRI. In urma comportamentului acestor persoane si amenintarilor facute impotriva lui Grigoraş Ioan Dan, reiese ca acest grup a actionat impotriva sa.

Decanul UPG/SRI Nistor Iulian i-a solicitat lui Grigoraș Ioan Dan de a-i angaja nepoata (absolventa UPG/SRI Tulbure Maria Angela) la firma acestuia, ADDECO S.R.L., în perioada 2009-2011 (care pleca din timpul programului de la ADDECO S.R.L. sub diverse pretexte, ea fiind angajată şi lucra în acelaşi timp şi la UPG/SRI).

Grigoraş Ioan Dan a fost avertizat recent de două surse ca inca din anul 2014 i s-a fabricat un dosar de urmărire informativa pentru înalta trădare de către SRI in baza căruia este ascultat si supravegheat in permanenta 24/7, prin toate mijloacele disponibile, inclusiv prin satelit. Efectul tehnic al ascultării si supravegherii este foarte uşor de depistat. Întrucât nu au existat probe pentru înalta trădare, i s-a fabricat alt dosar penar pentru luare de mita, bazat pe 32 de declaraţii false, fară probe materiale sau flagrant.

Firma lui Grigoraş Ioan Dan, ADDECO S.R.L., a deranjat firma RFD Oil and Gas, inregistrata si in Romania si in paradisul fiscal offshore din Cipru, cu angajati furati de la OMV PETROM, ai carui actionari sunt Mocanescu Florin si Coca Spencer Florian, fosti directori la OMV PETROM, care au obtinut de la OMV PETROM contracte de sute de milioane de Euro, fara licitatie. RFD Oil and Gas a castigat la licitatia din septembrie 2012, condusa de Spencer Florian COCA, in calitate de presedinte de comisie, toate contractele OMV PETROM pentru studii de fezabilitate pentru zacaminte de hidrocarburi, in valoare de zeci de milioane de Euro, eliminand firmele concurente (incluzand ADDECO S.R.L.).

Administratorul firmei RFD Oil and Gas este Robert-Petrică Lovin, soţul consilierului de la Ministerul Culturii, Carmen Croitoru. Carmen Croitoru, membru al partidului politic PDL al fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a fost implicata în mai multe scandaluri cu bani publici. În urma sesizărilor lui Grigoraş Ioan Dan, acesta a fost convocat telefonic la DNA Bucureşti pe 17.02.2015, ora 10:00, ca să dea o declaraţie despre corupţia la OMV PETROM şi RFD OIL and GAS şi cum a afectat aceasta activitatea firmei ADDECO S.R.L. Pe data de 22.05.2015 DNA Bucureşti, Secţia de Combatere a Corupţiei, a emis o ordonanţă, în care a clasificat acţiunea asociatului Mocănescu Florin în firma RFD OIL and GAS şi anume Coca Florian Spencer (actual Country Manager al controversatei firme MAZARINE Energy care a preluat în condiţii secrete 19 zăcăminte de ţiţei şi gaze şi 200 angajaţi de la OMV PETROM), ca infracţiune de abuz în serviciu, care a afectat prin aceasta activitatea firmei ADDECO S.R.L. şi a trimis spre soluţionare cauza în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. In momentul cand a inceput procesul mentionat, au fost lansate acuzatiile penale impotriva lui Grigoraş Ioan Dan.

Pe parcursul anchetei Grigoraş Ioan Dan a primit nenumărate provocări pentru încălcarea controlului judiciar, printre care: încercarea de a fi contactat de un martor important, primirea de telefoane la ore nepotrivite (în toiul nopţii) de pe numere ascunse sau ciudate, chemarea sa la supraveghere judiciară pe 02.06.2017, zi liberă, când sediul Poliţiei era închis, dar a reuşit să cheme la poartă un poliţist care a venit totuşi cu dosarul pregătit pentru a semna de prezenţă (!). A fost provocat de o persoană de la AGENTIA NATIONALA pentru PROTECTIA CONSUMATORULUI (ANPC) Braşov – Brasov County Commissioner for Consumer Protection să facă o intervenţie pentru un student la UPG, de contabilul firmei ADDECO pentru altă intervenţie la un profesor de la UPG, sau de medicul de familie pentru a lua legătura cu unii martori. Toate persoanele menţionate sunt şantajabile şi Grigoraş Ioan Dan nu a răspuns la nici o provocare şi nici la apeluri suspecte de la numere de telefon necunoscute sau ascunse.

Grigoraş Ioan Dan speră ca totuşi puterea justiţiei să triumfe în statul de drept, iar în cele din urmă adevărul să iasă la iveală.

În dosarul penal 1092/105/2017 de la Tribunalul Prahova, conform actualului cod penal şi de procedura penală Grigoraş Ioan Dan riscă cca. 30 de ani de închisoare pe nedrept. Dacă există totuşi statul de drept şi Grigoraş Ioan Dan speră cu tărie acest lucru, va fi declarat nevinovat, conform adevărului. Dacă nu, va fi nevoit să-și caute dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO/EHCR).

Grigoraş Ioan Dan a făcut petiţii similare la Societatea Română pentru Drepturile Omului, Ministerul Justiţiei, Ministrul Justiţiei, Prim-Ministru, Avocatul Poporului, Preşedintele României, Preşedintele Senatului, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Parlamentul României, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, TRANSPARENCY INTERNATIONAL ROMANIA, Institutul de Cercetari Juridice Academician Andrei Radulescu, Organizatia Pentru Apararea Drepturilor Omului, Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei, Asociația Magistraților din România, APADOR-CH ROMANIA, Asociația pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRODROM, Romanian Community Coalition-Coalitia Romanilor pentru Combaterea Coruptiei, România Curată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova – Prosecutor’s Office attached to the Prahova Tribunal-Law court, Tribunalul Prahova – Prahova county Tribunal-Law court, Consiliul Superior al Magistraturii – Superior Council of Magistracy (CSM), Inspectia Judiciara – Judicial Inspection, SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII – Romanian Intelligence Service (SRI) etc., dar după cum se aştepta, nu a primit nici un răspuns, sau şi-au declinat competenţa. Se pare că în România dreptatea nu este pentru oamenii care muncesc şi trăiesc decent, cinstit şi respectă cu stricteţe legile statului.

Pe parcursul vieţii sale de 62 de ani Grigoraş Ioan Dan nu a primit niciodată nici o sancţiune, atât personal, cât şi pe firmă şi și-a plătit întotdeauna toate taxele la stat, fără întârziere şi a ajuns la concluzia că răsplata unei munci cinstite este doar UMILINŢA, precizeaza intr-un Memoriu transmis redactiei, profesorul  Grigoraş Ioan Dan. (Irinel I.).

 

Actualitate

Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea

Publicat

pe

De

Un veteran la timona finanțelor

Lockheed Martin, gigantul din domeniul apărării, a anunțat astăzi numirea lui Evan Scott ca nou director financiar, efectiva imediat. Scott va prelua funcția de la Jesus “Jay” Malave, care a decis să își caute alte oportunități.

Experiență vastă în finanțe

Cu o carieră de 26 de ani la Lockheed Martin, Scott a ocupat în mare parte funcții în domeniul financiar, inclusiv aceea de trezorier al companiei și director financiar al două unități de afaceri. În prezent, el era CFO al diviziei de rachete și controlul focului, rol pe care l-a început în ianuarie 2024, conform profilului său de LinkedIn.

Încrederea conducerii

„Evan a câștigat respectul maxim ca lider experimentat în finanțe și operațiuni, având o înțelegere profundă a afacerii și misiunii noastre. Sunt sigur că este alegerea potrivită pentru a susține creșterea continuă a companiei și pentru a conduce organizația financiară cu excelență,” a declarat CEO-ul Lockheed, Jim Taiclet.

Schimb Ariate în conducere

Jay Malave a fost numit CFO în februarie 2022 și, spre deosebire de Scott, a venit din afara Lockheed, unde a ocupat ultima dată funcția de CFO la L3Harris.

Perspectivele financiare ale companiei

Lockheed Martin va face publice rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2025 pe 22 aprilie. Investitorii care așteaptă detalii despre cum perspectiva financiară a companiei a fost afectată de pierderile înregistrate în programul de avion de luptă de generație a VI-a al Forțelor Aeriene și de tarifele impuse de fostul președinte Donald Trump ar putea fi dezamăgiți, deoarece executivii Lockheed „vor reafirma estimările pentru 2025, fără a include impactul evolutiv al tarifelor și anunțul recent privind Next Generation Air Dominance”, se arată într-un comunicat al companiei.

Citeste in continuare

Actualitate

Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului

Publicat

pe

De

Efecte devastatoare asupra micilor companii din sectorul apărării

Senatoarea Jeanne Shaheen, membră senior a Comitetelor pentru Servicii Armate și Aprobatări din Senat, a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care tarifele impuse de administrația Trump îl pot avea asupra industriei de apărare. Aceasta avertizează că prețurile mai mari ar putea slăbi puterea de cumpărare a Departamentului Apărării, afectând în special micile firme din domeniu.

Într-o scrisoare adresată secretarului apărării, Pete Hegseth, Shaheen subliniază că tarifele vor amplifica presiunile financiare cu care se confruntă deja Pentagonul, ceea ce ar putea duce la o creștere a bugetului fără a aduce beneficii suplimentare în ceea ce privește capabilitățile.

Costuri în creștere pentru lanțul de aprovizionare în apărare

„Tarifele anunțate vor crește pe termen scurt costurile pentru companiile din lanțul de aprovizionare al apărării din SUA,” a declarat aceasta în scrisoare. „Companiile din sectorul apărării și furnizorii lor ar putea fi nevoiți să suporte aceste costuri, ceea ce ar putea determina mai multe companii și locuri de muncă să iasă din acest lanț de aprovizionare, sufocând astfel inovația.” Pe termen lung, tarifele vor duce la creșterea costurilor de contractare și achiziție ale Pentagonului, limitând puterea de cumpărare a acestuia și afectând pregătirea militară.

Senatoarea a pus la îndoială capacitatea Pentagonului de a evalua impactul complet al acestor tarife asupra lanțului său de aprovizionare, având în vedere că aproximativ 12.000 de companii din SUA fac parte din sectoare secundare și terțiare ale industriei aerospațiale, multe dintre ele situate în afara Statelor Unite.

Incertitudini în rândul industriei

Scrisoarea lui Shaheen a fost trimisă în contextul desfășurării conferinței anuale Sea Air Space, unde discuțiile despre tarifele anunțate pe 2 aprilie au fost intense. Reacțiile din industrie au fost timide, iar specialiștii din domeniu se străduiesc să înțeleagă impactul real al acestor măsuri asupra sănătății industriei și asupra puterii de cumpărare a miliție americane.

Pe parcursul conferinței, a fost anunțată o suspendare de 90 de zile a tuturor tarifelor reciproce, cu excepția celor aplicate Chinei, ceea ce a amplificat confuzia în rândul planificatorilor din industrie. „Este încă totul nou,” a afirmat George Whittier, CEO al Fairbanks Morse Defense. „Nimeni nu va accepta să suporte costurile și tarifele. Totul se va răsfrânge asupra Navy, care va cheltui mai mult.”

Perspectiva unei soluții în cadrul contractelor

Unii experți din industrie sunt de părere că tarifele ar putea activa clauze de ajustare economică a prețului în cadrul contractelor, forțând Pentagonul să compenseze costurile mai mari. Ei speră, de asemenea, că administrația Trump va introduce o excepție care să scutească produsele de apărare de sub incidența acestor tarife.

„Avem protecție în contractele noastre împotriva tarifelor,” a declarat un executiv din industria de apărare. „Există contracte cu preț fix afectate, dar în majoritate nu suntem foarte îngrijorați.” Deși constrângerile din lanțul de aprovizionare în sectorul de apărare par să se reducă, tarifele adaugă un strop de incertitudine.

În concluzie, chiar dacă acțiunile lui Trump au suscitat anxietăți în industrii precum aerospațiala comercială și automotive, în sectorul apărării acțiunile de pe piață s-au comportat relativ bine, iar perspectivele bugetare favorabile ar putea oferi un refugiu în mijlocul riscurilor macroeconomice și tarifelor.

Citeste in continuare

Actualitate

Guardienii Gheaței: US Coast Guard iși caută parteneri pentru construirea noilor Ghețari

Publicat

pe

De

Recent, US Coast Guard (USCG) a lansat un apel către industrie — atât națională cât și internațională — privind capacitatea și disponibilitatea de a construi ghețari de dimensiuni medii, subliniind o fereastră de 36 de luni pentru lansarea navei în urma semnării contractului.

Obiectivul apelului: Informații cruciale pentru proiectare

Conform anunțului publicat pe 11 aprilie, scopul acestei solicitări de informații (RFI) este de a crește înțelegerea USCG cu privire la stadiul actual și capacitatea bazelor industriale maritime din SUA și din întreaga lume în ceea ce privește vasele capabile de spargere a gheții. Autoritatea caută în mod specific informații privind vasele existente sau design-urile de nave care sunt pregătite pentru construcție sau deja în producție.

Specificațiile Ghețarului: Cerințe tehnice stricte

Ambarcațiunile solicitate trebuie să respecte specificații precise, inclusiv o lungime maximă de 360 de picioare, o lățime de 78 de picioare, un pescaj de 23 de picioare, o hangar pentru elicoptere și capacitatea de a sparge gheața de 3 picioare la o viteză continuă de 3 noduri. De asemenea, navă trebuie să aibă o autonomie de 6,500 de mile marine la 12 noduri și o rezistență de 60 de zile. Toate răspunsurile sunt așteptate până pe 25 aprilie, informația fiind difuzată pentru prima dată de publicația „Sixty Degrees North”, condusă de fostul comandant al Marinei SUA, Peter Rybski.

Unghiul de viziune: Programul arctic Security Cutter

Ghețarii sunt clasificați în funcție de dimensiunea lor, ceea ce se corelează aproximativ cu capacitatea lor de a sparge gheața în cele mai dure condiții. Programul principal al USCG, Polar Security Cutter, urmărește construirea a patru sau cinci ghețari de clasă grea capabili să opereze în aproape orice climă, tot anul. În contrast, RFI-ul recent se referă la programul Arctic Security Cutter, destinat dezvoltării ghețarilor de dimensiuni medii care vor opera alături de PSC-uri, asigurând astfel accesul fiabil al USCG și al marinei militare în regiunile Arctic și Antarctic.

USCG deține în prezent două ghețari polari, 18 ghețari domestici și 16 tenderi capabili de a opera în condiții de gheață, conform afirmațiilor unui purtător de cuvânt al serviciului.

Cercetarea pieței și planificarea viitoare

“USCG efectuează în mod regulat cercetări de piață pentru a se asigura că are informații actualizate referitoare la capacitățile bazei industriale maritime. Acest RFI oferă agențiilor interne și internaționale oportunitatea de a trimite informații despre vasele existente sau design-urile ce pot fi construite”, a declarat un purtător de cuvânt al USCG. “Răspunsurile vor fi utilizate pentru a informa activitățile viitoare ale programului, în vederea dezvoltării Arctic Security Cutters care să îndeplinească cerințele operaționale în ceea ce privește capacitatea de spargere a gheții în regiunile polare.”

Emiterea RFI-ului vine în urma mai multor apeluri din partea fostului președinte Donald Trump de a spori semnificativ numărul ghețarilor din SUA, USCG exprimând dorința de a dobândi patru sau cinci ghețari grei din programul Polar Security Cutter și, ulterior, un număr similar din programul Arctic Security Cutter.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv9 ore ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv22 de ore ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv22 de ore ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv22 de ore ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv22 de ore ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv22 de ore ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv2 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine

Corupția în sistem: Legătura dintre INFRACTORUL – INCULPAT spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine Cum site-ul de...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist  Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower

Scandalul White Tower: Între escrocherii și complicități neimaginabile Miza imobiliară care scoate la iveală colapsul moral al justiției Într-un nou...

Exclusiv3 zile ago

Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a dezvăluit informații intrigante privind un director din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Europol răspunde IGPR: Dovada lipsei de carburant este adevărată

Sindicatul Europol reamintește reacția inițială a IGPR în legătură cu acuzațiile privind lipsa de carburant. Atunci, conducerea Poliției Române a...

Exclusiv4 zile ago

Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție

Cazul Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul implicat în santaj și corupție – Dezvăluiri explozive și inregistrări revelatoare Un infractor sub presiune: Revelații...

Exclusiv4 zile ago

„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?

Pe 14 aprilie 2025, la ora 16:00, Dan Halchin si-a încheiat mandatul în funcția de director general al Administrației Naționale...

Exclusiv4 zile ago

Provocarea consumului de combustibil: Poliția Capitalei își regândește patrularea

Într-o situație tensionată, agentii se confruntă cu o autonomie redusă Cei de la Sindicatul Europol aduc în discuție o problemă...

Exclusiv5 zile ago

Vlad Nichita: Între corupție și evaziune – O nouă fază a scandalului WHITE TOWER

O judecată controversată Pe data de 15 aprilie 2025, Vlad Nichita se va afla din nou în fața instanței, contestând...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv