Actualitate
EXPLOZIV/”Germanizarea” Departamentului de Armamente/ Bataie pe bateriile de coasta!/Fifor, calcat de DNA!

Informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra arata ca procurorii militari anticoruptie au descins la Ministerul Apararii Nationale, ridicand nenumarate documente de la Departamentul de Armamente, in speta inscrisuri oficiale care se refereau la proiectul de inzestrare a Armatei Romane cu celebrele transportoare blindate ”Piranha 3”! Iar dupa cum sustin surse apropiate anchetei aflate in curs de derulare, principalele ”tinte” vizate de aceste perchezitii ar fi tocmai hartiile din birourile generalul-maior ing. Catalin Adrian Moraru, fostul loctiitor al sefului Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN si generalul Ionel Lotan. Cel care, la doar cateva zeci de ore de la aceasta descindere a procurorilor militari care il viza direct era numit de catre ministrul Mihai Fifor nici mai mult nici mai putin decat la conducerea Departamentului pentru Armamente!
Numire pe cat de surprinzatoare, pe atat de greu de explicat de catre ministrul Mihai Fifor, chiar daca, sa nu uitam, acesta zambeste inca sagalnic Cotrocenilor atunci cand i se trimit bezele ce premier si presedinte de PSD ”cool” si nepenal ar fi el… Mai ales ca , la cat de sensibila este oricum aceasta lume atat de mica a companiilor de armament, decizia socanta a lui Fifor nu a facut decat sa inflameze si mai mult spiritele gata incinse de semnalele tot mai fatise ca se incearca pur si simplu o ”matrasire” mascata de pe piata a companiilor israeliene si americane, in favoarea celor franco-germane!
Mihai Fifor una promite in Israel si SUA si alta face la Bucuresti
Ceea ce ar reprezenta o lovitura naucitoare, atat financiara cat si geo-strategica nu neaparat din prisma actualelor contracte de inarmare aflate in derulare, cat mai ales pentru ”marele contract” de achizitie a viitoarelor baterii de coasta! Si uite cum fostul sef al Departamentului, generalul Moraru a trecut deja cu arme si munitii in tabara germana pe care o reprezinta acum, dupa ce anterior negociase din partea statului roman asocierea cu aceeasi companie pentru fabricatia unui transportor 8X8! Iar cum despre actualul sef anumite structuri contrainformative ar cam baga mana in foc ca generalul Lotan ar fi putut ajunge la randul sau pe functie tot datorita afinitatilor germanofile, aproape ca este si normal ca reprezentantii din domeniu ai principalilor nostri parteneri strategici sunt gata sa rabufneasca si sa acuze acest posibil joc dublu! Unul cu atat mai complicat cu cat tot Mihai Fifor poate ar cam trebui sa raspunda, daca tot face atata tapaj cu ”cursa inarmarii” de zici ca se bazeaza pe practicarea acestui shopping intensiv de miliarde de euro pe cardul personal, ci nu pe bugetul national cam care o fi fost oare tema de discutie, in cadrul recentei si atat de discretei vizite de lucru efectuata tot zilele trecute de un inalt dimplomat francez la Ministerul Apararii Nationale, via Departamentul de Armamante? Mai ales ca pana acum parca se stabilise ca partea franceza, spre deosebire de IVECO, nu statea chiar atat de bine cu ”platforma” pentru contractul de transportoare blindate pentru trupe… Oare sa se fi primit pe aceasta cale vreo noua ”oferta de nerefuzat” care sa fie ”reevaluata” de urgenta de noua conducere a Departamentului de Armamente si, minune mare, sa fie astfel in cele din urma impacate interesele comune franco-germane, barem cand se va trece la achizitia de baterii antiracheta? Ceea ce implicit ar insemna insa spulberarea concurentei israeliano-americane?
”Germanizarea” Departamentului de Armamente
Miza financiara din jurul inzestrarii Armatei Romane este una uriasa, cele cateva miliarde de euro deja puse la bataie fiind doar ”avansul” la ceea ce urmeaza. Si daca pana acum mediatic s-a facut tam-tam doar pe achizitia de avioane second-hand, reparatiile la submarinul ”Delfinul”, cumpararea de rachete ”Patriot” sau producerea unor platformne militare pentru transportoarele blindate, jocul se incinge cu adevarat de-abia atunci cand se trece la ”next level”. Iar expertii in domeniu stiu foarte bine ca adevarata ”perla a coroanei” Armatei Romane – si implicit cea mai costisitoare, bineinteles!- este ambitiosul proiect de implementare a bateriilor de coasta ! Astfel ca acum toti ochii marilor companii de armament ale lumii sunt atintiti spre noi, dupa ce, dupa cum dezvaluiam recent, Mihai Fifor tocmai ce iesise cu totul din ”gratiile” americane dupa ce expertii Administratiei Trump se prinsesera si ei ca acesta ”gargariseste” mai mult in nume propriu decat sa aiba si girul adevaratilor factori decidenti pentru acoperirea promisiunilor facute. Si tocmai acum lucrurile se succed atat de nebuneste la Departamentul de Armamente, colonelul Dumitru Ruicu fiind ”executat” de urgenta de la conducerea structurii specializate a MApN, pentru ca astfel sa i se faca loc generalului Lotan! Iar cum initiatii sistemului stiu foarte bine si actualele legaturi dintre celalat fost sef al Departamentului, generalul Moraru cu compania care incearca sa-si securizeze ofensiva lansata pe piata inarmarii odata cu venirea la putere a guvernului tehnocrat Ciolos, toate aceste evenimente au fost traduse peste Ocean si nu numai ca o operatiune tip ”blitzkrieg” pentru ”germanizarea” Departamentului de Armamente! Acum, in pragul luarii celor mai importante decizii, unele de miliarde si miliarde de euro…
”Buretele” lui Hapau
Ce-i drept, poate ca Mihai Fifor habar nu are ce se intampla in propria-i ograda, dar atunci la ce bun nu face un pas singurel si nu participa la nicio intalnire externa fara a fi flancat de ofiterul DGIA implantat langa ministrul pesedist de ”nemuritorul” sef al informatiilor militare, generalul Marian Hapau? Inclusiv in deplasarile externe, acolo unde gazdele nu privesc cu ochi buni astfel de tertipuri informative, mai ales cand este vorba despre aliati strategici? Si uite ca, desi la varful DGIA continua sa-si desfasoare activitatea acelasi ofiter care asigura si protectia informativa a locatiilor folosite pentru intalniri de taina de Gabriel Oprea, chiar pe vremea cand acesta nu mai era in fruntea MApN si trecuse in fruntea Internelor, tot nu ai cum sa nu te miri cum de nu a fost mediatizata, asa cum se merita, inalta onoare a unui inalt diplomat francez de a vizita ministerul condus de Fifor? Chiar si daca scopul vizitei ale caror urme se incearca acum sa fie sterse cu ”Burete”-le, o fi fost doar, sa zicem, inaintarea unei invitatii la Ambasada Frantei, cu ocazia zilei de 14 iulie. Si ca in fapt s-a ajuns cu ea tocmai la Departamentul de Armamente, asta poate fi sau nu o alta poveste…
Bataie pe bateriile de coasta!
Astfel ca, pe scurt, isteria de la Aparare este una totala in ultimele zile, cand procurorii au dat navala in birouri, dintre cei doi generali vizati unul find acum ”retras in afaceri” nemtesti iar celalat numit de Fifor chiar in fruntea Departamentului unde trebuie sa se ia decizii capitale. In frunte cu pregatirea terenului pentru ceea ce se anunta cel mai important program de inarmare cu tehnica militara de ultima ora a Romaniei. Iar batalia care se da pe frontul ”SHORAD/V SHORAD” chiar ca poate fi una decisiva inclusiv pentru ca Romania sa demonstreze cu adevarat daca isi asuma angajamentele parteneriatelor strategice cu Statele Unite ale Americii si Israelul sau ramane conectata la intelegerea franco-germana. Oricum ar fi, Mihai Fifor are astfel un prilej excelent de a -si limpezi propria strategie politica si a se decide pana la urma pe ce mana merge… Caci una este sa anunti la Washington si Tel Aviv dorinta ferma de a cumpara armament de la ei si alta este ca ministerul pe care il conduci sa treaca intr-adevar la ”shopping”, dar de transportoare de la germani si baterii antiracheta de la francezi…(Catalin Tache).
Actualitate
De ce inchirierea unei masini este o solutie de mobilitate avantajoasa

Mobilitate inteligenta: de ce turistii aleg inchirierile auto in Bucuresti
Bucurestiul a devenit o destinatie europeana apreciata pentru istoria, cultura si viata sa dinamica. Turistii straini care ajung aici prefera din ce in ce mai des serviciile de inchirieri auto pentru a se bucura de libertatea deplasarii si de confortul pe care doar o masina personala il poate oferi intr-un oras atat de divers.
De ce merita sa inchiriezi o masina in Bucuresti
Transportul in comun, desi extins, nu acopera intotdeauna toate punctele de interes sau programul flexibil dorit de un turist. Prin acest serviciu de rent a car Bucuresti, vizitatorii pot explora atat centrul aglomerat, cat si zonele linistite din imprejurimi, fara a depinde de orare sau trasee fixe.
Mobilitatea deplina permite descoperirea orasului intr-un mod autentic si confortabil.
Optiuni variate pentru orice cerinta
Parcul auto disponibil pentru inchirieri in Bucuresti este impresionant. De la modele compacte, perfecte pentru traficul urban, pana la SUV-uri spatioase sau limuzine premium, turistii pot alege exact ceea ce li se potriveste.
Firmele de rent a car investesc constant in masini noi, bine intretinute, echipate cu tehnologie moderna pentru siguranta si confort maxim.
Inchiriere rapida direct de la Otopeni
Pentru a evita intarzierile si inconvenientele, multe companii ofera serviciul de inchiriere auto direct din Aeroportul Otopeni. Turistii pot prelua masina imediat dupa sosire si pot pleca spre destinatie fara alte opriri sau formalitati suplimentare.
Rezervarile online asigura un proces simplificat si garanteaza disponibilitatea vehiculului dorit.
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a inchiria o masina
Procesul de inchiriere presupune cateva cerinte standard:
-
Varsta minima de 21 ani
-
Permis de conducere valabil de minimum un an
-
Act de identitate valid
-
Card de credit pentru blocarea garantiei
Pentru anumite modele de lux pot fi solicitate conditii suplimentare, precum o varsta mai ridicata sau o perioada mai lunga de detinere a permisului.
Inchirieri fara card de credit? Da, se poate
Tot mai multe companii accepta garantii platite in numerar sau cu card de debit, permitand turistilor care nu detin carduri de credit sa beneficieze de serviciile de inchirieri auto.
Aceasta flexibilitate este bine primita, in special de catre vizitatorii tineri sau cei care cauta solutii mai accesibile.
Inchirieri de la persoane fizice: avantaje si riscuri
Alternativa la firmele consacrate este inchirierea masinilor de la persoane fizice. Preturile pot fi mai mici, iar formalitatile mai simple, dar este important sa verifici atent toate documentele, sa te asiguri ca masina este asigurata si sa semnezi un contract oficial.
Inspectarea vehiculului inainte de preluare si realizarea de fotografii sunt masuri recomandate.
Care sunt cele mai populare masini pentru turisti
In functie de planurile de calatorie, preferintele sunt diverse:
-
Masini mici pentru traficul urban
-
SUV-uri pentru excursii in afara orasului
-
Masini premium pentru confort si stil
Indiferent de preferinta, oferta de rent a car Otopeni poate satisface toate nevoile.
De ce este esentiala rezervarea din timp
Rezervand masina in avans, turistii se asigura ca gasesc vehiculul potrivit, beneficiaza de tarife mai bune si evita surprizele neplacute, mai ales in perioadele aglomerate.
Planificarea din timp aduce nu doar economie de bani, ci si confort sporit.
Recomandari pentru o inchiriere fara probleme
Pentru o experienta fara incidente, este important sa:
-
Citesti atent termenii contractului
-
Verifici masina si sa fotografiezi eventualele defecte
-
Clarifici politica de combustibil
-
Respecti ora de returnare
Aceste detalii contribuie la o experienta relaxanta si fara griji.
Concluzie: libertatea de a descoperi Bucurestiul in propriul ritm
Indiferent de durata vizitei, inchirierea unei masini in Bucuresti iti ofera sansa sa explorezi mai mult, mai repede si in conditii de confort deplin. Este solutia ideala pentru turistii care apreciaza flexibilitatea si independenta.
Cele mai bune solutii de inchirieri auto la Otopeni
Daca aterizezi pe Aeroportul Henri Coanda si vrei sa te bucuri de cele mai avantajoase servicii de rent a car, viziteaza inchirieriauto-otopeni.com pentru oferte rapide, masini moderne si preluare directa din aeroport.
Actualitate
Ultima călătorie a Papei Francisc: Ceremonia funerară la Roma
Actualitate
Prezența lui Elon Musk la interviul secretarului Forțelor Aeriene a lui Trump stârnește controverse
-
Exclusivacum 3 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 2 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 2 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum o zi
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 3 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 2 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Exclusivacum 5 zile
Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea
-
Exclusivacum 18 ore
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc