Connect with us

Anchete

EXPLOZIV/”INDEPENDENTA” JUSTITIEI DIN PRAHOVA/INSTANTA DIN PLOIESTI CARE I-A DAT 300.000 LEI LUI KOVESI A FOST INFLUENTATA

Publicat

pe

 

 Motivare senzationala in Hotararea CSM 435/2018, care va duce la anularea deciziei din dosarul Kovesi – Antena 3: “Adresa DNA este de natura a incalca independenta judecatorilor din compunerea completului de judecata… exista elemente pe baza carora se poate conchide ca a fost adusa atingere independentei judecatorilor”. Hotararea CSM este irevocabila, conform celor de la Lumea Justitiei.

Praful se va alege din decizia civila prin care un complet civil de la Curtea de Apel Ploiesti format din judecatoarele Marilena Panait si Valentina Gheorghe, i-a dat sefei DNA, Laura Kovesi, la 20 martie 2018, daune de 300.000 lei, obligandu-i la plata acestora pe jurnalistii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae si postul Antena 3. Amintim ca in acest dosar jurnalistii Razvan Savaliuc si Radu Tudor au castigat procesul cu sefa DNA, constatandu-se ca nu au prejudiciat-o cu nimic pe aceasta.

Dand curs unei sesizari a jurnalistilor Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae, Mugur Ciuvica si Razvan Savaliuc – care au semnalat faptul ca la ultimul termen de judecata, DNA a trimis la dosar o adresa cu efecte paralizante pentru judecatoriii cauzei (vezi facsimil), in care se anunta ca a deschis dosar penal in legatura cu solutionarea procesului civil – Sectia de judecatori a dispus ca Inspectia Judiciara sa faca verificari pe marginea celor semnalate de jurnalisti.

Verdictul inspectorilor judiciari a fost ca adresa DNA “ar putea constitui o atingere adusa independentei judecatorilor” si a inaintat raportul Plenului CSM pentru a dispune solutia potrivita.

Si acum bomba: prin Hotararea Plenului CSM nr. 435 din 19 aprilie 2018, motivata zilele trecuta, s-a hotarat:

Adresa PICCJ – DNA, de solicitare a unor inscrisuri dintr-un dosar al instantei este de natura a incalca independenta judecatorilor din compunerea completului de judecata investit cu solutionarea dosarului nr. 6043/3/2015 al Curtii de Apel Ploiesti”.

Hotararea CSM reprezinta declararea oficiala a faptului ca instanta Curtii de Apel Ploiesti nu a fost independenta, ceea ce va duce la anularea obligatorie a deciziei civile prin care i s-au bagat in buzunar sefei DNA, fara justa cauza, suma exorbitanta de 300.000 lei, pentru cateva intrebari si opinii, care nici macar nu au putut fi motivate convingator. In curand Lumeajustitiei.ro va publica motivarea deciziei civile a CA Ploiesti din 20 martie 2018, pentru ca opinia publica sa se convinga cum s-a insailat imbogatirea fara justa cauza a sefei DNA.

Revenind insa la efectele Hotararii CSM, este limpede ca se va ajunge in scurt timp la anularea deciziei civile a CA Ploiesti – ori in recurs, ori in recursul la cererea de recuzare a judecatoarelor Panait si Gheorghe, aflat deja pe rolul ICCJ.

Aceasta intrucat:

Art. 133 din Constitutie prevede:

(1) “Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei”

(7) “Hotararile Consiliului Superior al Magistraturii sunt definitive si irevocabile…”

Art 6 din CEDO prevede: “Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa”

Art. 6 din Codul de procedura civila prevede: “Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in termen optim si previzibil, de catre o instanta independenta si impartiala”

Cum iata ca institutia abilitata prin lege sa garanteze independenta justitiei a constatat ca instanta nu a fost independenta si cum aceasta conditie nu a fost indeplinita, urmeaza ca in caile legale sa se anuleze decizia CA Ploiesti intrucat statul nu a garantat jurnalistilor vanati de Kovesi instanta independenta la care aveau dreptul.

Fata de aceasta imprejurare, nici nu mai conteaza celelalte aspecte sesizate de jurnalisti privind respingerea in bloc a tuturor probelor, fiind evident ca nu a existat un proces echitabil.

Iata fragmente relevante din Hotararea Plenului CSM nr. 435 din 19 aprilie 2018:

“…Prin sesizarea adresata CSM, petentii Mihai Gadea, Radu Tudor, Bianca Nae, Mugur Ciuvica si Razvan Savaliuc au solicitat apararea: libertatii de exprimare si a independentei judecatorilor din compunerea completului de judecata investit cu solutionarea dosarului nr. 6043/3/2015 avand ca obiect actiunea in raspundere delictuala, instrumentat in apel de Curtea de Apel Ploiesti, ca urmare a presiunilor judiciare la care sunt supusi membrii completului, respectiv prin formularea de catre DNA a unei cereri de eliberare a copiilor actelor din dosar si prin dispozitiile date prin decizia nr. 70/17.01.2018 a ICCJ.

Petentii au apreciat ca prin actiunile intreprinse de DNA a fost afectata independenta judecatorilor, consecinta fiind una de o gravitate sporita, care consta in incalcarea dreptului la un proces echitabil (…)

…Independenta nu este un privilegiu in interesul propriu al magistratilor, ci in interesul statului de drept si al celor care cauta si doresc infaptuirea justitiei

…prin raportare la factorii de presiune ce o pot influenta, independenta a fost definita ca fiind capacitatea magistratului de a decide masuri, conform legii, fara nicio interventie sau influenta externa, capacitatea de a constientiza factorii externi ce influenteaza sau creeaza aparenta unei influente, precum si capacitatea de a respinge factorii de natura externa ce influenteaza sau creeaza aparenta unei influente…”

In motivarea Hotararii CSM, s-a constatat ca adresa procurorilor DNA Marius Bulancea si Mihaela Beldie Canela (vezi facsimil) – care au solicitat la ultimul termen copia intregului dosar, anuntand ca au constituit dosarul penal nr. 853/P/2016 in care nu s-a precizat ce judecatori ai cauzei civile sunt vizati – a incalcat procedura legala. Asta intrucat copia dosarului nu se putea solicita printr-o simpla adresa trimisa la ultimul termen, ci prin ordonanta:

“In conformitate cu art. 286 din Codul de procedura penala, procurorul dispune asupra actelor sau masurilor procesuale si solutioneaza cauza prin ordonanta, daca legea nu prevede altfel. Prin urmare, actul procedural prin care se poate solicita predarea unor inscrisuri este Ordonanta (…) Analizand coroborat dispozitiile legale si regulamentare mentionate, Plenul constata ca adresarea unei cereri in ipoteza faptica descrisa ar putea crea aparenta unei influentari a completului de judecata, dat fiind faptul ca o modalitate de adresare ce nu respecta exigentele legale de forma poate genera un disconfort, ce poate fi resimtit ca o afectare a independentei sau impartialitatii ori poate crea suspiciuni cu privire la aceasta. CSM remarca si continutul adresei:’toate documentele din dosarul 6043/3/2015 in care a fost emisa sentinta civila civila nr. 1243 din data de 16.10.2015 de catre Tribunalul Bucuresti‘ – de natura a insufla ideea efectuarii unor verificari asupra solutiei unei instante, in ciuda faptului ca cenzurarea unei hotarari judecatoresti revine exclusiv instantelor superioare, in caile de atac (…)

Plenul CSM apreciaza ca adresa DNA, de solicitare a unor inscrisuri dintr-un dosar al instantei, este de natura a incalca independenta judecatorilor din compunerea completului de judecata investit cu solutionarea dosarului nr. 6043/3/2015 al Curtii de Apel Ploiesti, avand in vedere forma sa, ce nu respecta exigentele legale; continutul, susceptibil de generarea unei atmosfere tensionate si a unei aparente influente externe, precum si data emiterii acestei adrese catre Curtea de Apel Pitesti, la peste 1 an de la trimiterea dosarului la Curtea de Apel Ploiesti.

Nu poate fi neglijat faptul ca DNA are calitatea de parat in dosarul nr. 6043/3/2015 al Tribunalului Bucuresti, aspect ce rezulta din consultarea portalului instantelor de judecata… Astfel, Plenul constata atitudinea procurorului din cadrul DNA, care a omis nu doar aspectele sus-mentionate, ci si consultarea portalului instantelor judecatoresti sau a consilierului juridic al unitatii, prin aceasta lipsa de diligenta generandu-se desincronizari vadite intre momentul primirii adreselor de catre instanta si perioadele in care dosarul vizat se afla pe rolul acestora (…) In considerarea tuturor argumentelor sus-enuntate, Plenul, constatand ca exista elemente pe baza carora sa se poata conchide in sensul ca a fost adusa atingere independentei judecatorilor din compunerea completului de judecata investit cu solutionarea dosarului nr. 6043/3/2015 al Curtii de Apel Ploiesti. Fata de cele expuse… prin vot direct si secret, cu 8 voturi pentru si 7 voturi impotriva

PLENUL CSM HOTARASTE:

Aprecizeaza ca adresa PICCJ – DNA, de solicitare a unor inscrisuri dintr-un dosar al instantei este de natura a incalca independenta judecatorilor din compunerea completului de judecata investit cu solutionarea dosarului nr. 6043/3/2015 al Curtii de Apel Ploiesti”.

Presedinte,

judecator Simona Camelia MARCU (Cutov Ina).

 

Anchete

Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025

Publicat

pe

De

Prevederi generale

Conform art. IV, alin. 3 din OUG nr. 131/2021, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională va beneficia de decontarea a 50% din valoarea serviciilor turistice prestate de structuri de primire turistică clasificate. Aceasta se aplică pentru persoanele ale căror solde/neturi sunt de până la 8.000 lei lunar.

Detalii ale decontării

Decontul va fi limitat la un maxim de 800 lei, pentru servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei. Este necesar ca solicitantul să fie cazat pentru minimum o zi la unitatea turistică aleasă, care trebuie să fie inclusă în lista structurilor clasificate disponibilă pe site-ul Ministerului Turismului. Menționăm că funcționarea unor unități turistice fără clasificare este considerată contravenție.

Perioada de decontare

  • Interval: 01.01.2025 – 31.12.2025
  • Excepții: Serviciile turistice neprestate în 2024 nu se pot deconta.

Categorii de servicii turistice decontabile

  1. Servicii de cazare
  2. Alimentație publică (mese la restaurant)
  3. Tratament balnear și agrement

Decontul se poate solicita atât pentru servicii realizate în timpul concediului de odihnă, cât și pentru cele efectuate în afara acestuia. Cele două situații sunt:

  1. Servicii decontate în perioada concediului: 800 lei la o factură de 1.600 lei.
  2. Servicii decontate în afara concediului: 800 lei la o factură de 1.600 lei, cu aplicarea impozitelor și contribuțiilor sociale de 41,5% (468 lei net).

Condiții pentru factură

Pentru a beneficia de decontare, factura fiscală trebuie să conțină următoarele informații:

  • Denumirea serviciilor turistice (ex. servicii cazare și masă)
  • Denumirea unității turistice (numele pensiunii/hotelului, ex. Hotel Neptun, Pensiunea Maria)
  • Perioada cazării (ex. 04.06-08.06.2025)
  • Numele și prenumele titularului (care trebuie să fie distincte de numele firmei careadministrează unitatea de cazare)

Documente necesare pentru decontare

La structurile financiare trebuie să se depună următoarele acte:

  • Factura fiscală
  • Bon fiscal sau chitanță pentru a dovedi plata OR extra de cont pentru plățile efectuate prin Booking
  • Raport tipizat.

Modalități de plată

Plata serviciilor turistice poate fi efectuată exclusiv de către polițist sau de către soțul/soția acestuia. Deconturile se fac în ultima săptămână a lunii, oferind astfel o oportunitate atât pentru relaxare, cât și pentru acces la facilități turistice pentru personalul din domeniile de apărare și ordine publică. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor și creșterea vârstei de pensionare

Publicat

pe

De

Inițiativa legislativă în discuție

Publicația Lumea Justiției dezvăluie că avizele favorabile pentru proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistratilor continuă să susțină modificările propuse de liderii coaliției de guvernare. Proiectul vizează reducerea pensiilor magistratilor, calculul acestora urmând să se facă raportat la 65% din veniturile realizate în ultimele 48 de luni de activitate, față de 80% cât este în prezent, și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Aviz negativ de la CSM

Până în prezent, singurul aviz negativ pentru acest proiect de lege provine de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta reprezintă o reacție importantă din partea corpului magistratului, care își exprima îngrijorările legate de impactul acestor modificări asupra sistemului judiciar.

Parcursul legislativ al inițiativei

Ințiativa legislativă (Pl-x nr. 103/2025) este deja în proces de analiză în Camera Deputaților, unde au fost depuse trei avize. Din păcate pentru judecători și procurori, două dintre acestea sunt favorabile proiectului de lege. Avizul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culți și Problemele Minorităților Naționale a fost adoptat în unanimitate, iar cel al Consiliului Legislativ, condus de Florin Iordache, include o serie de propuneri și observații care nu ridică obiecții semnificative la adresa modificărilor propuse.

Reacții și implicații

Aceste avize favorabile sugerează o continuare a discuțiilor în cadrul legislativ și o posibilă aprobată a proiectului, ceea ce ar putea avea un impact considerabil asupra sistemului judiciar românesc. Reducerea pensiilor și creșterea vârstei de pensionare stârnesc controverse și discuții în rândul comunității juridice și al opiniei publice, în contextul în care se depun eforturi continue pentru a asigura o justiție independentă și eficientă. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în continuare în acest proces legislativ. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

CSM emite aviz negativ pentru proiectul pensiilor speciale ale magistraților

Publicat

pe

De

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, în data de marți, pentru proiectul de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților ce vizează modificarea pensiilor magistraților, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Detalii despre proiectul de lege

Proiectul propus de liderii coaliției de guvernare prevede că, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și beneficia de pensia de serviciu, dacă au minimum 25 de ani de vechime în aceste funcții și o vârstă de cel puțin 48 de ani. De asemenea, magistrații vor ajunge treptat la vârsta de pensionare de 65 de ani până în 2045.

Obiecțiile CSM la proiectul de lege

CSM a argumentat avizul negativ invocând Legea 282/2023, care a modificat deja condițiile de pensionare pentru magistrați. Astfel, legea actuală prevede creșterea vârstei de pensionare la 60 de ani, precum și eliminarea vechimilor în alte funcții juridice. De asemenea, este prevăzută o perioadă de tranziție pentru valorificarea vechimii în alte funcții juridice, totodată stabilind o bază de calcul de 80% din venitul brut pentru pensii.

CSM consideră că adoptarea unei noi legi la scurt timp după legislativul anterior afectează stabilitatea cadrului normativ și riscă să influențeze negativ resursele umane din sistem, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. În perioada 2021-2023, a existat o pensionare masivă a magistraților, ceea ce i-ar putea determina pe mulți dintre ei să iasă din sistem dacă proiectul este adoptat.

Impactul asupra magistraților

Conform CSM, un procent semnificativ dintre magistrați îndeplinesc în prezent condițiile de pensionare. De exemplu, 75,45% dintre judecătorii Instanței Supreme și 23,92% dintre cei de la curțile de apel pot ieși la pensie. Consiliul mai susține că o nouă lege ar crea discriminări între generațiile de magistrați, fiind trei regimuri de pensionare diferite.

CSM a subliniat că reducerea cuantumului pensiei la 65% din venitul realizat în ultimele 48 de luni contravine jurisprudenței Curții Constituționale, care impune respectarea principiului independenței justiției și asigurarea unor venituri din pensii apropiate celor din perioada activă.

Contextul legislativ și presiunea europeană

Guvernul se confruntă cu presiuni din partea Comisiei Europene, care a blocat o plată de 230 de milioane de euro prin PNRR din cauza neîndeplinirii jalonului referitor la reforma pensiilor speciale. Premierul Marcel Ciolacu a menționat că Guvernul are câteva variante pentru a remedia această situație.

De asemenea, Curtea Constituțională a declarat că impozitarea progresivă a pensiilor speciale a creat premisele unei recalculări anuale a pensiilor, contrar legislației actuale. Aceasta a stabilit că actul normativ nu precizează modalitatea de calcul a părții contributive, ceea ce încalcă drepturile stabilite în Constituție.

Prin urmare, tensionarea legislativă pe tema pensiilor magistraților continuă să genereze controverse și preocupări atât în interiorul sistemului judiciar, cât și pe scena politică.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv9 ore ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv9 ore ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv19 ore ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusivo zi ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusivo zi ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusivo zi ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusivo zi ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusivo zi ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv2 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine

Corupția în sistem: Legătura dintre INFRACTORUL – INCULPAT spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine Cum site-ul de...

Exclusiv3 zile ago

Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist  Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower

Scandalul White Tower: Între escrocherii și complicități neimaginabile Miza imobiliară care scoate la iveală colapsul moral al justiției Într-un nou...

Exclusiv3 zile ago

Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a dezvăluit informații intrigante privind un director din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Europol răspunde IGPR: Dovada lipsei de carburant este adevărată

Sindicatul Europol reamintește reacția inițială a IGPR în legătură cu acuzațiile privind lipsa de carburant. Atunci, conducerea Poliției Române a...

Exclusiv4 zile ago

Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție

Cazul Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul implicat în santaj și corupție – Dezvăluiri explozive și inregistrări revelatoare Un infractor sub presiune: Revelații...

Exclusiv4 zile ago

„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?

Pe 14 aprilie 2025, la ora 16:00, Dan Halchin si-a încheiat mandatul în funcția de director general al Administrației Naționale...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv