Anchete
Servindu-l pe președinte/ Atât Uncheșelu cât și Negulescu, zis Portocală, au lucrat în mod evident la comandă/Au „decapat” la comanda doamnei Laura Codruța Kovesi
O instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție a dat de pământ cu unul dintre cele mai spectaculoase dosare penale elaborate de DNA. Dosarul lui Victor Ponta. Și al lui Dan Șova. Ambii sunt nevinovați. Semnificația acestei decizii judecătorești este profundă. Și face inevitabil istorie. Pentru că pune punctul pe „i”. Și trage o linie roșie. Între Justiție și poliție politică. S-a întâmplat ce s-a întâmplat fiindcă Laura Codruța Kovesi a decis să se pună în slujba președintelui. Nu a statului român. Și nici a cetățenilor acestuia.
După ce Klaus Iohannis a câștigat alegerile, într-o manieră care rămâne enigmatică, a avut o ambiție până la un punct firească. Aceea de a avea un Guvern cu care să poată colabora în cele mai bune condiții. Nu a fost să fie. Majoritatea parlamentară nu se putea forma în jurul PNL. Chiar dacă în acest sens s-au purtat negocieri intense. Și așa se face că prim-ministru a rămas rivalul lui Iohannis din alegerile prezidențiale. Victor Ponta. Președintele PSD. Pentru moment, cel puțin, președintele nu a putut să aibă un Guvern al său. Pe care să-l întoarcă cu cheia. În acest moment, a intervenit servilă Laura Codruța Kovesi. Împinsă de la spate de către Florian Coldea. Victor Ponta trebuia eliminat.
Ar fi absurd să ne imaginăm că doi procurori DNA, unul numit Uncheșelu, om din structura de conducere a instituției, iar altul Negulescu, zis și Portocală, de la „unitatea de elită” din Prahova, au decis tam-nesam să-și suflece mânecile și să se apuce să fabrice dosare penale împotriva premierului României și a șefului celui mai puternic partid. Și, la pachet, pentru a rezolva cumva cazurile, pentru a construi povești credibile, să implice și un ministru din Guvernul Ponta și, cu mic cu mare, însăși familia premierului. Așa ceva nu se întâmplă niciunde în lume. Și nu s-a întâmplat nici la noi.
Atât Uncheșelu cât și Negulescu, zis Portocală, au lucrat în mod evident la comandă. Au „decapat” la comanda doamnei Laura Codruța Kovesi. Care, la rândul ei, a dorit cu ardoare să-l slujească pe președinte. Lupta anticorupție a trecut pe planul doi. Între paranteze a fost pus și angajamentul ei de a se afla exclusiv în slujba țării și de a munci exclusiv în interesul cetățenilor. A avut întâietate obiectivul politic.
Care au fost consecințele? În cele din urmă și în ciuda faptului că anchetele erau cusute cu ață albă, vizibilă de la mare distanță pentru toți cei dispuși să deschidă ochii, lui Victor Ponta i-a fost ruptă coloana verterbrală. Un prim-ministru a fost măturat de pe scena politică. Iar partidul cel mai mare, câștigătorul alegerilor parlamentare, a fost decapitat. Și președintele Klaus Iohannis a avut parte de guvernul său. Pentru care i-a rămas recunoscător Laurei Codruța Kovesi. Atâta doar că Guvernul său, care a durat un an Guvernul Cioloș, a fost printre cele mai slabe din istoria recentă. Denumit, pe bună dreptate, Guvernul Zero. Țara nu a dus-o mai bine sub Cioloș. Ci mai rău. În schimb, președintele era mulțumit.
Este public faptul că m-am numărat printre cei mai radicali critici ai lui Victor Ponta. Încă de pe vremea USL. În același timp, nu am ascuns două lucruri. Și nu m-am ferit să le exprim. 1). Că, în ciuda aprehensiunilor mele, în linii mari, guvernarea Victor Ponta a fost bună. A doua cea mai bună guvernare după cea a lui Adrian Năstase. 2). Că este inadmisibilă aducerea DNA în câmpul luptei politice și utilizarea acestei instituții, ca de altfel și a SRI, ca instrumente ale unei atari lupte. Acum se vede limpede că toți cei care am gândit astfel am avut dreptate.
Ce a urmat? Dincolo de suferința firească a tuturor familiilor implicate în anchetele penale anti-Ponta, generate politic, din dorința de a-l sluji pe un președinte, care a pus principiile democratice între paranteze. Un guvern dintre cele mai slabe, guvernul său, care, în multe privințe, a întors România din drum, oprindu-i creșterea anterioară. O stare politică de instabilitate. Nici nu se putea altfel cu un guvern rămas minoritar în Parlament. O sancționare dramatică venită din partea electoratului a celor vinovați de instabilitatea politică. Destabilizarea partidului cu cei mai mulți alegători și vulnerabilizarea coaliției aflate la guvernare.Și, pentru a nu mai lungi lucrurile, din momentul eliminării prin mijoace penale și securistice a lui Victor Ponta, la Palatul Victoria s-au perindat nu mai puțin de patru guverne.
Prin prisma rezultatelor enumerate mai sus și a altora, pe care cititorul le poate intui singur, putem trage concluzia că parteneriatul DNA-instituție prezidențială-SRI s-a dovedit a fi extrem de nociv sub aspectul interesului național. Prejudiciile din această perspectivă sunt atât de mari, încât nimeni nu le poate calcula. În același timp, procurorii au primit astfel o nouă lovitură de imagine. Extrem de puternică. Scade dramatic credibilitatea în ceea ce-i privește. Pentru că cetățeanul de rând nu are timp să facă distincție. Întrucât procurorii s-au lipit de judecători ca timbrul de plic, insistând asupra faptului că împreună și numai ei fac actul de Justiție, Justiția însăși are de suferit în materie de credibilitate. Și numai verdicte de genul celor date joi – și asta s-a întâmplat numai după patru amânări – vor putea treptat să refacă încrederea oamenilor în Justiția penală.
Pentru cele întâmplate, Klaus Iohannis va răspunde politic. Cu certitudine. Și doar politic. Pentru că, cel puțin așa bănuiesc, nimeni nu va putea dovedi că a dat ordine în mod direct în ceea ce privește mazilirea premierului. Ceea ce va putea fi dovedit și este dovedit de-acum e că a stimulat și a încurajat o asemenea operație. Însă în ceea ce-i privește pe executanți, ei trebuie să răspundă. Cel puțin disciplinar. După opinia mea însă și penal. Pentru că nu ai dreptul, cât o-i fi tu de procuror DNA, să joci la barbut destinul statului român.
Sorin Rosca Stanescu
Anchete
Demisii în magistratură: Judecătorul Dumitru-Gabriel Voiniciuc iși depune cererea de demisie
În contextul unei restructurări tot mai frecvente în sistemul judiciar românesc, se observă că mulți magistrați aleg să părăsească sistemul nu doar prin pensionare, ci și prin demisii. Această tendință este exacerbată de lipsa de încredere în procesul de justiție, mai ales în lumina modului în care anumite instituții, cum ar fi „Cooperativa Nufărul de la Înalta Curte,” gestionează excluderile din magistratură, care sunt anulate în mod repetat.
Recent, o demisie a fost adusă în atenția Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Conform publicației Lumea Justiției, cererea domnului Voiniciuc Dumitru-Gabriel, judecător la Judecătoria Botoșani, de eliberare din funcție prin demisie urmează să fie discutată în ședința din 17 octombrie 2024.
Motivul acestei demisii rămâne neclar, generând întrebări cu privire la circumstanțele care l-au determinat pe judecătorul Voiniciuc să facă această alegere. Interesul crescând față de situația din justiție subliniază provocările cu care se confruntă sistemul judiciar românesc, inclusiv presiunile și condițiile de muncă, care pot influența decizia unor judecători de a părăsi instituția.
Rămâne de văzut ce explicații vor fi oferite pe marginea acestei cereri de demisie și cum va influența aceasta percepția generală asupra magistraturii în România. (Irinel I.).
Anchete
Concursul de promovare: zece judecători respinsi
La concursul pentru promovarea efectivă în funcții de execuție, zece judecători au fost respinși, conform publicației Lumea Justiției și informațiilor furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit legii, este necesar ca judecătorii să fi activat cel puțin un an la instanța inferioară pentru a putea participa la acest concurs, conform articolului 128 alin. 3 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Surprinzător, doi dintre candidați au fost refuzați pe motiv că „dețin gradul profesional de curte de apel”. Aceasta sugerează că respingerea nu s-a datorat absenței acestui grad, ci posibil din alte considerații.
Alți doi competitori au primit respingerea din cauza lipsei evaluării în dosarul de candidatură. Există suspiciuni că s-ar putea repeta o situație similară cu cea a procurorului Nicolae-Valerian Cuzi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, care nu a beneficiat de evaluare, în ciuda faptului că a solicitat-o.
În cazul al zecelea, nu a fost oferită nicio explicație, ci doar mențiunea „respins”, ceea ce deschide posibilitatea unor întrebări legate de sănătatea judecătorului. Poate exista o problemă de sănătate fizică sau psihică? Sau poate că judecătorul a fost respins din cauza unei sancțiuni disciplinare primite în ultimii trei ani?
Așteptăm cu interes clarificările pe care CSM le va oferi după primirea contestațiilor. (Irinel I.).
Anchete
Sindicatul Europol iși felicită membrul pentru performanța remarcabilă la Cupa României de Taekwon-do
Sindicatul Europol este mândru să anunțe performanța remarcabilă a polițistului Șchiop Andrei, membru al sindicatului și angajat al I.P.J. Timiș – Poliția Municipiului Timișoara – Secția 3 Poliție Urbană.
În cadrul Cupei României de Taekwon-do, desfășurată la Baia Mare între 11-13 octombrie 2024, Andrei a reușit să cucerească medalia de argint la proba de luptă full-contact, într-o competiție care a reunit peste 800 de sportivi din întreaga țară.
Această realizare nu doar că reflectă dedicarea și profesionalismul său în cadrul forțelor de ordine, ci evidențiază și pasiunea sa pentru sport. Pe lângă activitatea sa Policială, Andrei este un membru activ al Comisiei din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională (SPP).
„Felicitări, Andrei, pentru rezultatele deosebite! Ești o inspirație pentru noi toți,” transmite Sindicatul Europol. (Irinel I.).
-
Exclusivacum 2 zile
Corupție și imprumuturi ilegale în rândul poliției prahovene: un dosar penal incepe să se desfășoare
-
Exclusivacum 2 zile
Corupția din România: Scandalul White Tower și ilegalitățile dovedite
-
Exclusivacum 2 zile
Abuzuri și corupție în rândul Poliției: Cazul IPJ Prahova și rețeaua de ilegalități
-
Exclusivacum 2 zile
Criza din Penitenciare: Polițiștii de Penitenciare protestează impotriva condițiilor insalubre și a insecurității
-
Exclusivacum 2 zile
Cazul Tymbark: controversele grevei și implicațiile legale ale condițiilor de muncă
-
Exclusivacum 2 zile
Apel către magistrații români: curățați justiția de corupție!
-
Exclusivacum 3 zile
Un vis trăsnit la grătar: Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare
-
Exclusivacum 4 zile
Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării