Connect with us

Anchete

Cum sa-i explici copilului ce sunt emotiile negative – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

Instinctual, fiecare parinte isi doreste sa-si protejeze copilul. Sa nu sufere, sa nu fie dezamagit, sa nu planga, sa nu treaca prin stari neplacute. Si e normal sa ne dorim acest lucru. Intrebarea este alta: Ce e normal pentru copil?

La aceasta intrebare avem doua optiuni: fie il protejam, pentru ca nu ne dorim sa sufere, fie ii explicam fiecare emotie negativa in parte si astfel il pregatim pentru ceea ce ii rezerva viata.

Iata cum ii explici copilului ce sunt emotiile negative:

1. Prezinta-i corpul uman

Copiii sunt curiosi si deschisi la informatii noi, asa ca primul pas este sa-i oferi cateva detalii despre corpul uman. Explica-i de ce ii este foame sau sete, apoi spune-i ca atat copiii, cat si adultii sunt condusi de emisfera dreapta a creierul, numita si creierul emotiilor, dar si de emisfera stanga, numita si creierul logic.

Cumva, copilul trebuie sa devina constient ca atat logica, cat si emotiile sunt doua lucruri la care nu putem renunta.

2. Identificati impreuna emotiile

In momentul in care copilul se simte trist, evita formularile logice precum „De ce plangi?” sau „Nu mai plange!” pentru ca va fi in zadar. De fapt, poate fi mai rau de atat. Este ca si cum i-ai spune ca e ceva gresit sa plangi sau sa fii trist si astfel nu vei obtine decat o reprimare a sentimentelor lui.

In schimb, il poti lua in brate fara sa-i spui nimic si sa astepti sa se linisteasca. Pe masura ce observi ca se linisteste, poti sa-i spui „Stiu ca esti trist, dar sunt aici, langa tine„.

Cand copilul poate vorbi, intreaba-l ce i-a provocat aceasta stare, astfel incat sa-l poti ghida. Poate ca un prieten nu a mai vrut sa se joace cu el, poate ca a fost jignit, oricare ar fi cauza, explica-i ca emotiile sunt trecatoare si daca simte nevoia sa planga, are dreptul asta.

Dupa ce incidentul dispare, reaminteste-i cum functioneaza creierul. Emotiile in dreapta, logica in stanga. Vrem nu vrem, ne place sau nu, le avem pe amandoua si e bine sa invatam cum sa le facem fata.

3. Ofera-i exemple de emotii negative care pot fi benefice

Copilul nu va intelege de la inceput ce presupune emisfera dreapta sau emisfera stanga, trebuie sa recunoastem! E un proces care necesita rabdare si multa comunicare.

Oferindu-i exemple de emotii negative bune, il inveti sa-si accepte starile si sa treaca mai usor peste ele.

Iata doua exemple:

  • Putem spune ca frica este o emotie negativa sau pozitiva? Depinde cum o foloseste!

Ia-l de mana si explica-i de ce nu e bine sa se joace cu focul sau cu alte obiecte periculoase din casa. Explica-i ca aceea este o emotie negativa benefica lui pentru ca il va ajuta sa ramana in siguranta. In schimb, frica devine o emotie negativa cand se transforma in axietate. Vrea sa invete sa inoate? Este posibil sa-i fie frica de apa, insa asa cum spuneam mai sus, invata-l ca exista masuri de precautie, care nu-l pun in pericol, iar frica poate fi invinsa.

  • Dar furia? Este o emotie negativa?

Povesteste-i copilului despre instictul nostru de supravietuire. Atunci cand simtim furie, corpul nostru este pregatit de „lupta” din cauza surplusului de adrenalina si hormoni. Atunci cand copilul trece printr-un acces de furie, nu-i spune sa se calmeze sau ca exagereaza, ci empatizeaza cu el. Furia este o modalitate de a ne face auziti, asa ca exprima-ti curiozitatea fata de ceea ce simte, asigura-l ca il asculti cu adevarat si pastreaza-ti calmul. Astfel, puterea furiei se va prabusi rapid.

Spunem despre tristete, furie, rusine, frica, frustrare sau neliniste ca sunt emotii negative. Adevarul e ca sunt negative numai atunci cand ne autosabotam. Frica ne face mai vigilenti la eventualele amenintari, furia ne indreapta catre opozitie sau atac, iar rusinea ne face mai receptivi la parerea celorlalti.

Emotiile negative nu trebuie reprimate, mai ales in copilarie, pentru ca fac parte din noi. Sigur, asta nu inseamna ca e mai bine sa gandesti negativ decat pozitiv, insa e necesar sa-ti permiti sa ai si astfel de emotii.

Citeste si: Ce trebuie sa stii daca esti mama de baietel

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Anchete

Normele de aplicare privind decontarea transportului au fost publicate

Publicat

pe

De

Sindicatul Sidepol anunță că au fost publicate normele de aplicare privind decontarea transportului. În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 904/06.09.2024, a fost publicat OMAI nr. 145/05.09.2024, care completează Normele metodologice de aplicare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a HG nr. 1198/2022, referitoare la drepturile de transport pe teritoriul național ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, aprobate prin OMAI nr. 181/2022.

Anterior, organizația noastră a adus la cunoștință principalele prevederi ale OMAI nr. 145/05.09.2024 cu ocazia punerii în transparență decizională a acestuia, propunând, în cadrul unei ședințe a Comisiei de Dialog Social, modificarea sau eliminarea unor prevederi cu impact negativ asupra beneficiarilor drepturilor de transport.

Atentie pentru politistii eligibili!

Atragem atenția politistilor eligibili pentru drepturile de transport care nu au depus cererea de alocare a sumei forfetare reprezentând decontarea drepturilor de transport lunar (zilnic)/săptămânal/bilunar, începând cu data de 12.07.2024. Aceștia sunt rugați să depună astfel de cereri până în a 15-a zi lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor OMAI nr. 145/05.09.2024, dacă îndeplinesc condițiile de acordare a contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare conform noilor reglementări.

Nedepunerea cererii în termenul menționat va duce la încetarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare începând cu data de 12.07.2024.

Pentru mai multe detalii, consultați modificările normelor de decontare a transportului și tabelul cu noile sume forfetare. (Cerasela N.).

Vezi modif. norme decontare transport.

 

Citeste in continuare

Anchete

Polițiștii de frontieră depistează trei cetățeni irakieni ascunși într-un autocamion la Giurgiu-Ruse

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse au depistat, în urma unui control amănunțit, trei cetățeni irakieni ascunși printre rulouri cu etichete, într-un autocamion condus de un cetățean turc.

Incidentul a avut loc atunci când un cetățean turc, în vârstă de 56 de ani, s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse pentru a intra în țară la volanul unui autocamion ce transporta rulouri cu etichete pe ruta Turcia-Cehia.

Pe baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au decis efectuarea unei verificări amănunțite a mijlocului de transport, în colaborare cu polițiștii de frontieră bulgari. În timpul controlului, au fost descoperite ascunse în interior trei persoane de sex masculin.

Asupra celor în cauză nu au fost găsite documente de identitate, aceștia declarând verbal că sunt cetățeni irakieni și că au urcat în autocamion într-o parcare din Turcia, în apropierea frontierei turco-bulgare, fără ștința șoferului.

Având în vedere circumstanțele constatate, șoferul, autocamionul și persoanele descoperite ascunse au fost preluate de către reprezentanții Poliției de Frontieră Bulgare, pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale ce se impun. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Fostul deputat Marian Cucșa acuză mafia din spatele evaziunii fiscale în România

Publicat

pe

De

In timp ce românii sunt urmăriți de autorități pentru datorii minore de 2 lei, există firme care au fraudat statul cu sute de milioane de euro, dar beneficiază de protecția unor persoane influente, a declarat fostul deputat Marian Cucșa, președintele Partidului Republican din România, pe Facebook. Un raport recent al Curții de Conturi evidențiază mafia acestor firme, care sunt protejate de funcționarii ANAF.

Republicanii solicită ca românii să nu mai fie vânați de ANAF și că evazioniștii, precum și colaboratorii lor din instituții și partide, să fie cercetați și să plătească pentru faptele lor.

Conform informațiilor disponibile, domnul Adrian Țuluca de la firma Propaganda este responsabil de campaniile de protejare mediatică pentru aceste firme. Același domn Țuluca colaborează cu Lucian Viziteu, actualul primar al Bacăului, care este strategul de campanie al doamnei Elena Lasconi.

Ceea ce surprinde este că, în prezent, domnul Viziteu de la USR nu mai oferă „ceaiuri” generalului Dumbrava, cum se întâmpla când era în Comisia SRI; acum are „misiuni mai importante”, a adăugat Cucșa.

„O întreb pe doamna Lasconi: cum de protectorul celor mai mari evazioniști din România este un om de bază al campaniei dvs? Răspunsul mi-l imaginez. Bănuiesc că și dumneavoastră,” a punctat fostul deputat Marian Cucșa.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv7 ore ago

Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI

O adresă recentă a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” scoate la iveală probleme grave în privința respectării reglementărilor legale legate...

Exclusiv7 ore ago

Campanie de prevenire a accidentelor rutiere: Imaginea lui Vlad Pascu folosită pentru educarea șoferilor

„Conduceti preventiv cu drogatul Vlad Pascu!” Este mesajul puternic transmis de o campanie ce a apărut recent în București, având...

Exclusivo zi ago

Dan Motreanu: UE sprijină un sector agricol și alimentar sustenabil pentru fermieri și cetățeni

Uniunea Europeană se angajează să sprijine dezvoltarea unui sector alimentar și agricol prosper, care să recompenseze fermierii și să aducă...

Exclusiv2 zile ago

Primul spot de prezidențiabil al lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă dezvăluie coperta cărții sale printr-un clip! Nicolae Ionel Ciucă, candidatul PNL la funcția de Președinte al României are...

Exclusiv2 zile ago

Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă

În contextul în care IPJ Sibiu a demonstrat o reacție promptă și corectă în cazul unui polițist abuzator care a...

Exclusiv2 zile ago

Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI

Recent, sumele exorbitante solicitate de operatorul de salubritate UWS (fostul Rosal) pentru deșeurile menajere au fost catalogate ca o adevărată...

Exclusiv2 zile ago

Critica Sindicatului Diamantul asupra activității Avocatului Poporului și a sistemului de ordine și siguranță publică

Sindicatul Diamantul, printr-o declarație a lui Vitalie Josanu, a adus în atenție o serie de probleme legate de activitatea Instituției...

Exclusiv3 zile ago

În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților

Analizând cele trei răspunsuri primite de la Administrația Prezidențială, Garda Națională de Mediu și IPJ Prahova, împreună cu observațiile noastre...

Exclusiv3 zile ago

Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare

Scandalul WHITE TOWER (XXXVIII) a devenit un simbol al megascrocheriilor imobiliare din România, afectând zeci de cetățeni din Ploiești, care...

Exclusiv3 zile ago

Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)

Având în vedere reticența Președintelui Judecătoriei Vălenii de Munte de a da curs unei cereri de furnizare a informațiilor necesare...

Exclusiv3 zile ago

Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24

Între 2 și 7 septembrie 2024, se desfășoară „Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației pentru apărare – MOBEX...

Exclusiv3 zile ago

Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință

Dănuț Burghelea a obținut nota 2,5 la examenul pentru postul de director al Clubului Sportiv Municipal (CSM) Ploiești, generând un...

Exclusiv4 zile ago

Controversă în justiție: un judecător cere recunoașterea vechimii în magistratură pentru activitatea la Garda Financiara

Judecătorul Ioan-Adrian Velican, de la Tribunalul Covasna, a stârnit controverse cerând ca activitatea sa de comisar principal la Garda Financiara...

Exclusiv5 zile ago

Scandalul WHITE TOWER: Corupție și escrocherii imobiliare care au zguduit Ploieștiul/Efectele corupției sistemice în Ploiești

Scandalul WHITE TOWER (XXXVII) a devenit un simbol al megascrocheriilor imobiliare din România, afectând zeci de cetățeni din Ploiești, care...

Exclusiv5 zile ago

Analiza corupției în rândul polițiștilor și structurile vulnerabile

Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a subliniat absența unei analize cu privire la cazurile de corupție și structurile vulnerabile...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv