Anchete
Inca un stat american adopta legea privind eutanasia. Raman intrebarile despre etica si dreptul la viata si moarte – Comisarul de Prahova
Moartea baietelului care ar fi implinit doi ani pe 9 mai a fost deplansa chiar si de Papa Francisc, care s-a declarat „profund miscat de moartea micului Alfie”, relateaza BBC.
„Astazi ma rog in special pentru parintii sai, fie ca Dumnezeu Tatal sa-l primeasca in imbratisarea Sa tandra”, mai scrie pe contul de Twitter al Papei Francisc.
De altfel, acesta lansase un apel pentru ca baiatul sa nu fie deconectat de la aparate si sa i se ofere in continuare o sansa la viata.
I am deeply moved by the death of little Alfie. Today I pray especially for his parents, as God the Father receives him in his tender embrace.
– Pope Francis (@Pontifex) 28 aprilie 2018
Baietelul din Merseyside, Liverpool, fusese internat in spital inca de la 6 luni, suferind de o boala neurologica degenerativa rara, care insa nu fusese diagnosticata definitiv de medici. Alfie a intrat in centrul unei dispute intre parintii sai si medici, care nu au cazut de acord privind mentinerea corpului conectat la aparate.
S-a ajuns astfel la o scurta batalie in instanta, inceputa in decembrie 2017 la Inalta Curte, iar reprezentantii spitalului pentru copii Alder Hey au sustinut ca nu este in interesul copilului continuarea unei astfel de situatii. Pana la urma, spitalul a avut castig de cauza in instante, o decizie stipuland astfel definitiv deconectarea de la aparate, in ciuda tuturor protestelor si apelurilor internationale.
Intr-o incercare de a-l salva, Guvernul italian i-a oferit cetatenia, pentru ca acesta sa poata fi transferat in Italia, unde ar fi urmat sa se incerce un tratament pentru boala sa. Medicii britanici au stabilit insa fara echivoc ca nu exista niciun tratament.
In cele din urma, copilul a fost deconectat de la aparate, luni, continuand sa respire natural, de multe ori resuscitat de parintii sai, insa a murit, sambata dimineata.
Hawaii, al saselea stat american care aproba eutanasia
In timp ce micutul Alfie isi traia ultimele zile, dupa deconectarea de la aparate, Hawaii a devenit al saselea stat american in care medicilor li se permite legal sa administreze medicatie letala unor pacienti aflati intr-o stare terminala.
The Economist remarca astfel ca miscarea de sustinere a mortii asistate castiga teren in America, inclusiv sinuciderea asistata. Oregon a fost primul stat, in 1997, care a permis, legal, o astfel de masura, urmat de California, Washington, Vermont si Colorado.
Si, desi in anul 2017 au fost 27 de state in care s-a dezbatut eutanasia, legiuitorii din 24 de state iau in considerare adoptarea acestei masuri care a fost permisa pana in 2008 doar in Oregon. Canada, Belgia, Olanda, Elvetia, Luxemburg si Columbia sunt tarile unde de asemenea eutanasia este legala, precum si in statul australian Victoria.
Citeste si:
Cine trebuie sa ia decizia si cat de etica este aceasta masura?
Una dintre dilemele in cazul lui Alfie a fost daca doctorii sunt persoanele potrivite sa decida daca deconectarea de la aparate este „spre binele” unui copil aflat intr-o stare terminala. Unul dintre argumentele prezentate de parintii sai a fost ca ei ar trebui sa fie cei care sa decida ce este mai bine pentru fiul lor.
Legea britanica lasa insa loc de interpretari. Children’s Act, din 1989, arata ca atunci cand un copil risca sa fie ranit sau sa i se faca rau, statul poate si trebuie sa intervina. Asta inseamna ca drepturile statului nu sunt depline.
Medicul Guy Micco, director al UC Berkeley-UCSF Joint Medical Program, din Statele Unite, sustinea, in urma cu doi ani, ca, din punct de vedere al eticii medicale, el nu se poate decide, subliniind ca „sunt argumente puternice de ambele parti”. Cu toate acestea, Micco a precizat ca a votat in favoarea sinuciderii asistate in statul California, in anul 1992, scrie Berkley Wellnes.
De asemenea, in lucrarea „Etica sinuciderii asistate”, postata in februarie 2003, pe Nursing Times, se nota ca „societatea recunoaste si accepta acum ca viata umana are un sfarsit natural si, ca atare, nu ar trebui sa fie conservata doar pentru ca exista un tratament”.
„In centrul dezbaterii privind alegerea de a pune capat vietii este recunoasterea ca nu toate persoanele pot fi vindecate si ca nu toate suferintele pot fi usurate. (…) Este important de constientizat ca prevederile ingrijirii medicale se extind tuturor fazelor vietii unui pacient, inclusiv moartea sa”, se arata in concluziile studiului.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
Anchete
Prevederile legii nr. 223/2015 privind pensionarea polițiștilor: Modificări și detalii esențiale
Anchete
Descoperiri semnificative ale Poliției de Frontieră în lupta împotriva traficului internațional cu autoturisme furate
-
Exclusivacum 3 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 2 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 2 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Exclusivacum o zi
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Featuredacum 3 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 2 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Exclusivacum 2 zile
Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI