Anchete
Planul indraznet pentru a aduce mostre de sol martian pe Terra – Comisarul de Prahova
Descoperirile pe care oamenii de stiinta le-au facut pana acum cu ajutorul navelor spatiale aflate pe orbinta si pe suprafata planetei Marte ne-au ajutat sa intelegem mai bine Universul, in general, dar si modul in care s-a format Pamantul. Pasul urmator e sa aducem pe Terra mostre de sol martian, pe care sa le analizam in laboratoare sofisticate si care sa ne ofere tot mai multe informatii, pe masura ce capacitatea noastra de a le cerceta va spori, potrivit Parabolicarc.com.
Nu e insa usor sa aduci acasa mostre de pe Marte. Ar fi nevoie de lansarea unei rachete spre Planeta Rosie – ceva ce inca nu s-a reusit – si de cel putin trei misiuni spatiale. Dar daca asta trebuie facut, asta vom face, spun cercetatorii europeni si americani implicati in proiect.
In timpul primei misiuni a NASA, numita Mars Rover 2020, se vor colecta probe de sol de pe planeta in 32 de recipiente de dimensiunea unui stilou.
Apoi, o nava a Agentiei Spatiale Europene va fora pana la 2 metri sub stratul de suprafata al Planetei Rosii, in cautare de forme de viata. Nava ExoMars care se va ocupa de foraje este deja pe orbita planetei Marte si transmite date.
A doua misiune va fi executata de un aparat care va ateriza pe Marte, va recupera toate probele, le va ambala intr-un dispozitiv de marimea unei mingi de fotbal, pe care apoi il va lansa pe orbita planetei.
Executarea celei de-a treia misiuni ii revine, de fapt, navei aflate pe orbita planetei, care va recupera din spatiu mostrele de sol martian, le va stoca si le va aduce pe Terra. Mai exact, in Statele Unite, unde acestea vor fi analizate de o echipa de cercetatori din mai multe tari.
Declaratia semnata de David Parker, directorul de explorare umana si robotica al Agentiei Spatiale Europene, si Thomas Zurbuchen, Administrator Asociat al directoratului pentru Cercetari Stiintifice de la NASA, arata ca, lucrand impreuna, cercetatorii spera sa obtina rezultate mai bune.
„Misiunile precedente pe Marte au demonstrat ca, la un moment dat, conditiile ar fi putut permite existenta vietii microbiene pe suprafata planetei. Fara indoiala ca simpla perspectiva de a aduce pe Terra mostre de sol de pe Planeta Rosie este entuziasmanta pentru orice cercetator. Dar aceasta este o provocare pe care trebuie sa o acceptam in parteneriat international”, a declarat, printre altele, David Parker, la semnarea declaratiei cu omologul sau de la NASA.
Rezultatele privind pregatirea misiunii de aducere pe Terra a mostrelor de sol martian le vor fi prezentate in 2019 mai multor ministri din tarile ce sustin proiectul. La acel moment se va decide cum se va proceda propriu-zis in spatiu.
Citeste si NASA trimite bucati din Marte inapoi pe Planeta Rosie. Iata cum
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Anchete
Întrevederea dintre Cătălin Predoiu și Atanas Ilkov despre cooperarea bilaterală în domeniul securității
În data de 9 septembrie 2024 a avut loc, în sistem videoconferință, întrevederea domnului Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, cu domnul Atanas Ilkov, noul ministru al Afacerilor Interne din Republica Bulgaria.
Scopul principal al discuțiilor a fost analizarea modului în care decurge cooperarea bilaterală, în special în ceea ce privește lupta împotriva migrației ilegale și criminalității organizate. De asemenea, au fost trecute în revistă principalele aspecte legate de îndeplinirea obiectivului comun al celor două țări – ridicarea controalelor la frontierele interne terestre cât mai curând posibil.
Cooperarea bilaterală, în special cu privire la combaterea criminalității organizate și a migrației ilegale, decurge foarte bine. Aceasta a fost intensificată în ultima perioadă și s-a agreat că va continua în aceiași parametri. Pentru implementarea celei de-a doua etape de aderare la spațiul Schengen, au fost luate măsuri la nivelul celor două ministere de interne, rezultatul fiind că cifrele privind migrația ilegală au ajuns la valori minime, iar rezultatele comune în combaterea diferitelor forme de criminalitate organizată sunt excelente.
A fost evidențiată abordarea proactivă a ambelor părți, care, în perspectiva ridicării controalelor la frontierele interne terestre, a consolidat și mai mult cooperarea și schimbul de informații.
În acest sens, sunt organizate patrule mixte, schimb de informații, evaluări de risc comune, puncte de contact, schimb de experiență și contacte la vârf între șeful Poliției de Frontieră și omologii acestuia, la fel și în cazul Poliției Române.
Cei doi interlocutori au stabilit că este important să fie menținută aceeași frecvență a dialogului bilateral, atât la nivel politic, cât și tehnic, și să fie continuate discuțiile cu partenerii europeni pentru aderarea completă la Schengen. Ambele părți sunt conștiente că decizia va fi una de prim nivel politic, astfel că este esențial ca ministerele de interne să își îndeplinească misiunea necesară, respectiv să mențină migrația ilegală la cotele scăzute la care a fost adusă prin acțiunea polițiilor de frontieră și să aplice, fără incidente, decizia Consiliului JAI luată în decembrie 2023. (Paul D.).
Anchete
Justiția în criză: proteste și abuzuri în Ploiești
Anchete
Regimul clientelar: controlul informațiilor în Poliția Municipiului Ploiești (I)
Colaborarea dintre anumiți ofițeri de poliție și PG (persoană de referință) nu este întâmplătoare și are ca scop consolidarea controlului asupra informațiilor de la nivelul subunităților de poliție. Această asociere permite promovarea unor lucrători care să fie obedienți, selectați pe criterii subiective, în detrimentul celor competenți și dedicați, care ar merita cu adevărat aceste funcții.
Un exemplu elocvent în acest context este comisarul șef de poliție Sora George. Acesta, cunoscut ca fiind perpetuu șef al unui Birou din Poliția Municipiului Ploiești, deține în prezent și calitatea de împuternicit adjunct al Șefului Poliției Municipiului Ploiești. Anterior, George a ocupat funcția de împuternicit șef al Serviciului AEST din Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, unde, contrar așteptărilor, n-a reușit să aducă îmbunătățiri semnificative, lăsând în urmă un context de profesionalism discutabil. De fapt, această împuternicire temporară părea menită să servească drept „trambulină” pentru avansarea sa ulterioară în cadrul Poliției Municipiului Ploiești, inhibând, astfel, potențialii candidați pe funcții de conducere.
Care este, însă, recomandarea lui Sora George pentru ocuparea acestor funcții succesive și care este legătura cu PG? Evident, nu se poate vorbi despre vreo „voce” sau “talent” admirat în mod special, iar performanțele remarcabile ale biroului său sunt puțin sau deloc recunoscute, având în vedere nivelul crescut al infracționalității din Ploiești.
Legătura comună între PG și Sora George provine din originile lor comune, amândoi având rădăcini într-o comună de pe Valea Cricovului, ceea ce subliniază natura clientelară a acestor relații și modul în care acestea influențează structurile de putere din cadrul Poliției. Vom reveni cu amanunte, date si documente incendiare. (Cristina T.).
-
Exclusivacum o zi
Mafia deșeurilor și Statul Paralel: corupție prin abonarea la banii publici din Prahova (II)
-
Exclusivacum o zi
Scandalul WHITE TOWER (XXXIX): adevărul ingropat al corupției imobiliare în Ploiești
-
Ancheteacum o zi
Justiția în criză: proteste și abuzuri în Ploiești
-
Featuredacum o zi
Justiția intunecată: incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (III)
-
Ancheteacum o zi
Regimul clientelar: controlul informațiilor în Poliția Municipiului Ploiești (I)
-
Exclusivacum o zi
Scandalul deșeurilor: profesionalismul IPJ Arad vs. protecția coruptă a IPJ Prahova în fața Statului Paralel
-
Exclusivacum 3 zile
Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI
-
Exclusivacum 2 zile
DIICOT Iași: sapte inculpați reținuți în dosarul de contrabandă cu tigarete