Connect with us

Anchete

Podul Constanta ramane un pericol mortal. Situatia se stie cel putin din 2014. Ultima expertiza e tinuta la secret – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

CFR SA anunta ca nu stie cand va putea consolida Podul Constanta, care sta se se prabuseasca peste Calea Grivitei din nordul Capitalei. In schimb, societatea promite ca il va cosmetiza in luna mai si ca va continua procedurile de alegere a unui constructor care sa faca si reparatiile majore, atat de necesare. Cat de grave sunt, intr-adevar, problemele acestui pod construit in urma cu 80 de ani stie, la acest moment, doar Ministerul Transporturilor, care insa intarzie sa faca publice datele.

Podul Constanta – care face posibila trecerea trenurilor peste Calea Grivitei din Capitala – a fost construit in anul 1938. Lucrarile n-au durat atunci decat cinci luni, dar au fost executate cu simt de raspundere, astfel ca podul a rezistat cu brio traficului din ce in ce mai intens din zona, timp de patru decenii. La inceputul anilor 1980 a avut loc prima si singura reabilitare majora a podului. De atunci, acesta a mai fost doar cosmetizat, de cateva ori.

Astazi, dupa aproape 40 de ani de la respectiva consolidare, podul e intr-o stare jalnica, avand stalpii de sustinere rosi pana la armatura. Soferii si vatmanii trec cu inima stransa pe sub el, temandu-se sa nu sfarseasca striviti de bucatile mari din piatra care par in permanenta pe punctul de a se desprinde si de a cadea pe sosea.

Toate aceste probleme s-ar rezolva daca CFR SA ar consolida podul pe care l-a luat in concesiune de la Ministerul Transporturilor, in urma cu mai multi ani. Din pacate, societatea feroviara intarzie de mai multi ani sa rezolve corespunzator aceasta problema de viata si de moarte pentru bucurestenii care circula prin zona.

Potrivit inspectorului-sef Carmen Ionescu din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Podul Constanta ar fi trebuit, de fapt, consolidat in urma cu multa vreme.

„Pasajul nu e degradat de ieri. E degradat de mult. Daca e sa ne referim strict la istoria recenta a obiectivului, noi am efectuat controale acolo, in 2014. Atunci am dispus efectuarea unei inspectii. Aceasta s-a facut si in cadrul ei s-au constat degradari semnificative. Astfel, noi am continuat controlul si am cerut efectuarea unei expertize. S-a facut si aceasta in august 2014. Si se specifica in mod clar, in acea expertiza, ca sunt necesare lucrari de reparatii la pod. Iar asta insemna ca dumnealor (CFR SA -n.r.) aveau obligatia sa comande un proiect. Din cate stim noi, n-au facut-o. Iar in august 2016 a expirat expertiza.

In 2017, vazand ca nu primim niciun semnal ca s-ar efectua lucrari in zona, am refacut controlul. Am dispus din nou efectuarea unei expertize. De aceasta data, CFR SA avea termen de reexpertizare luna martie 2018, data pana la care nu ne-au prezentat niciun document. I-am convocat aici pe conducatorii CFR si n-au venit. In continuare, vom lua o serie de masuri”, a precizat ca Carmen Ionescu.

Carmen Ionescu apreciaza ca, in cazul unor obiective de infrastructura care pun in pericol cetatenii, legislatia permite inceperea lucrarilor si obtinerea pe parcurs a autorizatiilor necesare. Daca ar fi ales aceasta cale, exista posibilitatea ca CFR sa fi rezolvat mai repede problema podului, mai spune sursa citata.

Aceasta ne-a mai comunicat ca ISC putea amenda CFR SA si pana acum, dar ca acest lucru n-ar fi rezolvat nimic. Amenda putea varia intre 3.000 lei si 10.000 lei, dar daca se grabea sa o plateasca, CFR SA putea scapa cu achitarea unei jumatatii din sanctiunea minima. Si e greu de crezut ca o amenda de 1.500 lei ar fi grabit ritmul de lucru al unei unei societati care, in 2016, a raportat un profit net de 501.310.908 lei.

Expertiza s-a facut, dar inca nu stim cat de periculos e podul neconsolidat

Pana la urma, starea Podului Constanta a fost expertizata de specialisti independenti, la solicitarea Ministerului Transporturilor. Din pacate, desi documentul a fost finalizat de aproape o saptamana, informatiile privind gradul real de degradare a podului si riscul pe care acesta il prezinta pentru populatie nu au fost facute publice.

Cristian Bolfon, consilier local din partea USR la Sectorul 1 sustine ca, desi a solicitat repetat informatiile din expertiza, Ministerul Transporturilor inca nu i le-a comunicat.

„Am solicitat de doua ori acea expertiza si n-am primit-o inca. Acest document nu are caracter secret, oricine il poate solicita. In aceste conditii, nu putem decat sa banuim care sunt motivele tinerii lui la secret. N-ar fi exclus ca rezultatele expertizei sa fie ingrijoratoare, in conditiile in care, din 2014, de la data ultimei expertize si pana astazi s-au produs deteriorari destul de importante”, a declarat Cristian Bolfon pentru Ziare.com.

Pana la consolidare, ne multumim si cu inca o cosmetizare

Inca din toamna anului trecut, CFR SA isi prezenta la solicitarea a doi deputati USR planurile cu privire la reabilitarea Podului Constanta. Varianta de a incepe lucrarile si de a obtine pe parcurs autorizatiile – avansata de specialistul din carul ISC consultat de Ziare.com – nu pare sa fi fost luata calcul. Dimpotriva, planul propus includea mai multe licitatii care n-aveau cum sa permita consolidarea podului in viitorul apropiat.

Inainte de toate, CFR voia sa aleaga, prin licitatie, un consultant care sa intocmeasca un proiect de ‘urmarire speciala’ a podului (procedeu tehnic de monitorizare a unei cladiri cu risc – n.red.). Apoi, tot prin licitatie, ar fi urmat sa se aleaga un specialist care se faca efectiv urmarirea speciala.

In plus, alte si alte licitatii urmau sa fie organizate pentru alegerea celor care urmau sa expertizeze tehnic podul si sa intocmeasca documentatia pentru lucrarile de interventie. Abia ulterior urma sa se stabileasca cea mai buna modalitate de a face reparatiile.

La acest moment, dupa ce a obtinut expertiza tehnica a podului de la Ministerul Transporturilor, CFR SA sustine ca lucreaza in continuare la documentatie si proceduri si ca spera ca in curand sa ajunga la organizarea licitatiilor pentru elaborarea proiectului tehnic si de executie a lucrarilor.

„Speram ca in semestrul II al cestui an sa lansam licitatia de proiect tehnic si executie. Cand vor incepe cu exactitate lucrarile nu putem sti, deoarece nu putem aprecia cat va dura licitatia, mai ales ca pot aparea contestatii”, a precizat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al CFR SA, Oana Branzan.

Pana sa ajunga, insa, sa consolideze, CFR sustine ca va face lucrari de punere in siguranta a podului. Adica vor indeparta bucatile de piatra care se mai tin doar in cateva fire de fier beton de pod si care risca oricand sa cada pe carosabil.

„Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA va derula in luna mai 2018 lucrari de interventie in zona Podului Constanta, in baza avizului emis de Primaria Municipiului Bucuresti, la solicitarea Regionalei CF Bucuresti.

Lucrarile de interventie se vor executa in zona Podului Constanta, administrata de CFR, la km 4+327, in anumite intervale orare doar in cursul noptii, cand traficul este mai scazut, astfel incat impactul acestor lucrari asupra celor care tranziteaza zona sa fie cat mai mic. Pentru mentinerea conditiilor optime si de siguranta rutiera, traficul in zona Podului Constanta, in perioada interventiei, va fi dirijat si semnalizat temporar cu ajutorul indicatoarelor rutiere”, se arata in comunicatul remis redactiei de CFR SA.

Primaria anunta ca e pregatita sa reabiliteze zona, dar podul tot neconsolidat ramane, deocamdata

Primaria Capitalei anunta ca are deja banii de care are nevoie ca sa repare carosabilul din pasajul de la Podul Constanta si ca se pregateste chiar de largirea Caii Grivita.

„Mentionam ca Primaria Municipiului Bucuresti are prevazuti bani in bugetul pe anul 2018 pentru lucrari de reabilitare a carosabilului si a caii de rulare a tramvaielor de pe Calea Grivitei, iar Compania Municipala Dezvoltare Durabila va actualiza in regim de urgenta studiul de fezabilitate pentru supralargirea Caii Grivita (incluzand zona Podului Constanta) dar si a bd Bucurestii Noi, pe portiunea care nu a fost reabilitata odata cu lucrarile la linia de metrou M4, astfel incat proiectul sa fie demarat anul acesta”, se arata intr-un comunicat postat de Primarie pe siteul propriu.

Din pacate, indiferent cati bani ar avea Capitala in buget, in zona nu se va putea face nicio lucrare durabila pana cand CFR SA nu va realiza consolidarea Podului Constanta. Pe care, dealtfel, ar fi trebuit sa o termine deja de ani buni…

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Anchete

Administrația Națională a Penitenciarelor convocă o nouă sedință a Consiliului de Conducere

Publicat

pe

De

Astăzi, 24 aprilie 2025, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va desfășura o nouă ședință a Consiliului de Conducere, programată pentru ora 10:00, în sala de ședințe de la sediul central, situat pe Calea Floreasca nr. 39.

Ordinea de zI: Mobilitatea personalului

Ordinea de zi a ședinței este restrânsă la doar două puncte, ambele având un impact semnificativ asupra mobilității personalului. Acestea includ:

  1. Analiza și avizarea solicitărilor de mutare ale polițiștilor de penitenciare către:
    • Penitenciarul Craiova
    • Penitenciarul Craiova-Pelendava
    • Centrul de Detenție Craiova Responsabil: Direcția Management Resurse Umane (DMRU)
  2. Stabilirea posturilor vacante din aparatul central, care vor fi incluse într-o viitoare sesiune de mutare la cerere pentru polițiștii de penitenciare definitivi. Responsabil: DMRU

Apelul FSANP pentru sănătatea angajaților

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a emis un semnal de alarmă cu privire la sănătatea polițiștilor de penitenciare. Aceasta a solicitat oficial introducerea pe ordinea de zi a unei analize dedicate a Raportului de medicină a muncii pentru 2024. Conform datelor prezentate în raport, se observă o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a personalului din aparatul central, ceea ce ridică serioase îngrijorări pentru întregul sistem penitenciar.

FSANP subliniază importanța tratării acestui subiect cu prioritate și solicită directorilor unităților subordonate să colaboreze cu organizațiile sindicale locale pentru a iniția discuții reale privind medicina muncii și protecția sănătății personalului.

Acest apel reflectă o preocupare din ce în ce mai mare pentru bunăstarea angajaților din sistemul penitenciar, accentuând necesitatea unor măsuri adecvate pentru a asigura sănătatea și siguranța acestora în cadrul locului de muncă. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

BAT România sprijină Poliția Română de Frontieră cu o donație de echipamente

Publicat

pe

De

Donație pentru consolidarea capacității de reacție

Compania BAT România a efectuat o nouă donație constând în 150 de camere LPR (License Plate Recognition) și o unitate de stocare a imaginilor, destinate să întărească capacitatea de reacție a Poliției Române de Frontieră. Această acțiune vine în contextul în care România se pregătește să intre în spațiul Schengen, subliniind angajamentul companiei față de sprijinul autorităților în protejarea integrității frontierelor statului.

Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Bunuri

Pe 21 aprilie, România a marcat Ziua Națională Împotriva Traficului Illicit de Bunuri, o ocazie importantă pentru a conștientiza impactul negativ al contrabandei asupra economiei și comunităților. BAT România recunoaște rolul esențial al industriei legitime în combaterea acestui fenomen prin oferirea de expertiză și investiții menite să îmbunătățească tehnologiile de prevenire a traficului ilicit.

Importanța echipării Poliției de Frontieră

„Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est a BAT, a declarat: „Dotarea autorităților de aplicare a legii cu echipamentele necesare în lupta împotriva comerțului ilicit este esențială pentru a spori capacitatea acestora de a detecta și preveni activitățile ilegale, cum ar fi contrabanda și evaziunea fiscală.” Aceasta evidențiază faptul că echipamentele moderne, precum camerele LPR, joacă un rol crucial în asigurarea securității frontierei.

Capturi semnificative de contrabandă

Recent, polițiștii de frontieră din cadrul SPF Siret au realizat o captura semnificativă, descoperind 267 de baxuri care conțineau 133.500 de pachete de țigări ascunse în semiremorca unui vehicul. Valoarea estimată a confiscării depășește jumătate de milion de euro. Aceste rezultate sunt reflexia eforturilor continue ale Poliției de Frontieră în combaterea contrabandei.

Combaterea traficului ilicit de tigări

Traficul ilicit de țigări reprezintă o problemă majoră pentru România, prejudiciind bugetul de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei anual. În plus, datele recente arată că piața neagră a atins un nivel record de 10% din totalul consumului, ceea ce evidențiază gravitatea situației. Contrabanda nu afectează doar veniturile statului, ci contribuie și la dezvoltarea altor forme de criminalitate organizată.

Inspectorul General al Poliției de Frontieră, chestor principal de poliție Cornel Laurian Stoica, a subliniat că, „traficul ilegal de țigări alimentează alte activități infracționale cu dimensiune transfrontalieră.” Eforturile autorităților vor continua, adaptându-se la provocările emergente și colaborând strâns cu toate instituțiile implicate.

Concluzie

Implicarea BAT România în furnizarea de echipamente esențiale și angajamentul Poliției de Frontieră în combaterea contrabandei sunt pași importanți către asigurarea unui mediu de afaceri sigur și stabil în România. Înfruntarea fenomenului contrabandei necesită o colaborare continuă între sectorul privat și autorități, sprijinind astfel dezvoltarea unei economii sustenabile. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Camera Deputaților dezbate proiecte importante pentru protecția consumatorilor și reforma sistemului de apărare

Publicat

pe

De

Protecție financiară pentru clienții dezvoltatorilor imobiliari

În zilele de marți și miercuri, Camera Deputaților va analiza și va supune la vot, în calitate de for decizional, un proiect de act normativ destinat să ofere protecție financiară pentru clienții dezvoltatorilor imobiliari. Scopul acestui proiect este de a preveni situațiile neplăcute de tipul Nordis, care au afectat numeroși cumpărători. Această inițiativă este esențială pentru consolidarea încrederii în sectorul imobiliar și protejarea drepturilor consumatorilor.

Modificări asupra pensiilor magistraților

De asemenea, deputații vor începe discuțiile referitoare la modificările propuse pentru pensiile magistraților, un subiect de mare interes și controversă în contextul justiției românești. Aceste modificări ar putea avea un impact semnificativ asupra sistemului judiciar și al profesionalismului în rândul magistraților.

Interdicție pentru militari și polițiști

Pe de altă parte, un alt subiect important pe agenda de dezbateri se referă la un proiect de lege care prevede interzicerea explicită a activităților în paralel ale militarilor, polițiștilor și altor angajați din instituțiile de apărare și ordine publică în domeniul pazei sau ca mercenari, fără acordul autorităților competente. Această măsură are scopul de a asigura integritatea și profesionalismul personalului din aceste domenii, prevenind conflictele de interese și asigurând respectarea legislației.

Aceste dezbateri constituie etape esențiale în reformele legislative pe care Camera Deputaților le promovează, având ca obiectiv îmbunătățirea sistemului legislativ și protejarea cetățenilor.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv14 ore ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv2 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv2 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv2 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv3 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv4 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv5 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv6 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv6 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv6 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv7 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv7 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv7 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv7 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv7 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv