Anchete
Cum a fost posibil ca oraselul Ghimbav sa cumpere puieti de mesteceni la pretul de 1.800 de lei bucata – Comisarul de Prahova
Acestea sunt doar o parte din achizitiile facute de Primaria orasului Ghimbav (Brasov) care sunt cercetate de procurorii DNA in dosarul edilului localitatii, Dorel Toma (PSD). Primarul este acuzat in acest caz de abuz in serviciu. Procurorii DNA au cerut arestarea preventiva a acestuia, dar Tribunalul Brasov a decis ca Dorel Toma poate fi cercetat sub control judiciar. Ultimul cuvant il va avea Curtea de Apel Brasov.
Citeste si: Primarul care a cumparat puieti de mesteacan cu 1.800 de lei bucata, pret supraevaluat de 100 de ori
Prejudiciu: 18 milioane de lei
In acelasi dosar mai sunt cercetati contabila sef a Primariei Ghimbav, Ana Alina Geogean, acuzata de luare de mita si abuz in serviciu, si cinci patroni ai unor societati, acuzati ca primeau contracte cu dedicatie de la Primaria Ghimbav. In cazul afaceristilor este vorba de fapte de complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani.
Prejudiciul adus orasului Ghimbav prin achizitiile supraevaluate ar fi de 18 milioane de lei. Oraselul aflat langa capitala judetului Brasov avea in 2011 o populatie de 4.698 de locuitori. Una din intreprinderile aeronautice ale Romaniei este situata in acest oras, uzina IAR Ghimbav, care produce elicopterul IAR 330, elicopter de tip Puma, fabricat sub licenta.
Cum a fost posibil?
Potrivit CV-ului oficial, primarul din Ghimbav, Dorel Toma (63 de ani) a absolvit Liceul Agricol Budila si este de profesie tehnician agricol.
El a intrat in administratia locala in 1992, ca viceprimar, iar in 1994 a ajuns primar pentru doi ani. Din 1996, Dorel Toma a fost ales constant de ghimbaveni in functia de primar. El este la al saptelea mandat de edil. In acest moment, Dorel Toma este suspendat din functie, potrivit deciziei date de Tribunalul Brasov. In fata judecatorilor, primarul si-a rezervat dreptul de a nu da declaratii.
(Facebook/Primar Dorel Toma)
Ancheta in acest caz priveste achizitia de bunuri si servicii achizitionate la valori supraevaluate, in mod netransparent, neconcurential, fiind favorizate firmele controlate de cei cinci afaceristi.
Echipa edilului
Procurori DNA au aratat ca Dorel Toma, in perioada lunga in care a fost primar, si-a format o echipa alcatuita din „oameni obedienti, care il ascultau intru-totul si care il informau constant si permanent de orice activitate desfasurata”.
(Facebook/Primar Dorel Toma)
Declaratii de martori, interceptari telefonice, rapoarte ale Curtii de Conturi, rapoarte bancare privind tranzactiile financiare sau documente gasite la perchezitiile domiciliare sunt o parte din probele anchetatorilor in acest caz.
Potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com, la DNA au fost audiati patronii de carton ai unor firme prin care erau plimbati banii obtinuti de societatile abonate la contractele Primariei Ghimbav. Acestia aveau misiunea de a scoate bani cash si de a face alte tranzactii pentru a pierde urma fondurilor.
Patroni de carton
Acesti patroni ar fi fost controlati de afaceristul Fluture Goman, cercetat in acest caz, sustin sursele citate. „Acestia au explicat ca operatiunile desfasurate care implicau sume de bani erau derulate sub stricta supraveghere a lui Goman, ca sumele de bani ridicate de la banca erau tot timpul verificate si ca se mergea cu Goman pentru ca banii sa nu dispara, martorii respectivi aratand ca au beneficiat de sume modice de bani de 100-200 de lei, sau 300 lei pentru activitatea desfasurata”, au aratat sursele citate.
De asemenea, patronii mai depuneau la Primaria Ghimbav oferte necesare participarii la procedurile de achizitie, dar era vorba de o participare de forma, deoarece castigatorii s-ar fi stiut. S-ar fi ales aceasta metoda pentru a da aparenta unor proceduri reale.
Fraudarea procedurilor de achizitie publica directa era facuta prin divizarea contractelor de achizitie in contracte cu valoare mai mica, fara prealabila estimare a valorii contractelor, fara includerea valorii contractelor de furnizare a produselor, a valorii operatiunilor sau lucrarilor de instalare, mai arata surse judiciare.
Acuzatia de spaga
Un rol cheie in intreaga afacere ar fi avut Ana Alina Geogean, acuzata de abuz in serviciu si luare de mita. In cazul acesteia, procurorii DNA au descoperit ca ar fi primit bani de la afaceristul Goman. „In perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, inculpata Geogean Ana-Alina a primit, in mod direct sau prin intermediul sotului sau Geogean Aurelian, in cinci randuri suma totala de 81.700 de lei, de la inculpatul Goman Fluture (prin persoane apropiate acestuia) „, acuza DNA.
Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca persoane apropiate lui Fluture Goman au depus banii in contul personal al contabilei sefe de la Ghimbav la data de 12 septembrie 2008 – 9.000 de lei, la data de 03 noimebrie 2008 – 3.000 de lei, la data de 5 decembrie 2008 – 50.000 de lei si la data de 25 mai 2010 – 4.700 de lei, precum si in contul personal al sotului acesteia, Aurelian Geogean, la data de 27 mai 2010 – 15.000 de lei.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Anchete
Întrevederea dintre Cătălin Predoiu și Atanas Ilkov despre cooperarea bilaterală în domeniul securității
În data de 9 septembrie 2024 a avut loc, în sistem videoconferință, întrevederea domnului Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, cu domnul Atanas Ilkov, noul ministru al Afacerilor Interne din Republica Bulgaria.
Scopul principal al discuțiilor a fost analizarea modului în care decurge cooperarea bilaterală, în special în ceea ce privește lupta împotriva migrației ilegale și criminalității organizate. De asemenea, au fost trecute în revistă principalele aspecte legate de îndeplinirea obiectivului comun al celor două țări – ridicarea controalelor la frontierele interne terestre cât mai curând posibil.
Cooperarea bilaterală, în special cu privire la combaterea criminalității organizate și a migrației ilegale, decurge foarte bine. Aceasta a fost intensificată în ultima perioadă și s-a agreat că va continua în aceiași parametri. Pentru implementarea celei de-a doua etape de aderare la spațiul Schengen, au fost luate măsuri la nivelul celor două ministere de interne, rezultatul fiind că cifrele privind migrația ilegală au ajuns la valori minime, iar rezultatele comune în combaterea diferitelor forme de criminalitate organizată sunt excelente.
A fost evidențiată abordarea proactivă a ambelor părți, care, în perspectiva ridicării controalelor la frontierele interne terestre, a consolidat și mai mult cooperarea și schimbul de informații.
În acest sens, sunt organizate patrule mixte, schimb de informații, evaluări de risc comune, puncte de contact, schimb de experiență și contacte la vârf între șeful Poliției de Frontieră și omologii acestuia, la fel și în cazul Poliției Române.
Cei doi interlocutori au stabilit că este important să fie menținută aceeași frecvență a dialogului bilateral, atât la nivel politic, cât și tehnic, și să fie continuate discuțiile cu partenerii europeni pentru aderarea completă la Schengen. Ambele părți sunt conștiente că decizia va fi una de prim nivel politic, astfel că este esențial ca ministerele de interne să își îndeplinească misiunea necesară, respectiv să mențină migrația ilegală la cotele scăzute la care a fost adusă prin acțiunea polițiilor de frontieră și să aplice, fără incidente, decizia Consiliului JAI luată în decembrie 2023. (Paul D.).
Anchete
Justiția în criză: proteste și abuzuri în Ploiești
Anchete
Regimul clientelar: controlul informațiilor în Poliția Municipiului Ploiești (I)
Colaborarea dintre anumiți ofițeri de poliție și PG (persoană de referință) nu este întâmplătoare și are ca scop consolidarea controlului asupra informațiilor de la nivelul subunităților de poliție. Această asociere permite promovarea unor lucrători care să fie obedienți, selectați pe criterii subiective, în detrimentul celor competenți și dedicați, care ar merita cu adevărat aceste funcții.
Un exemplu elocvent în acest context este comisarul șef de poliție Sora George. Acesta, cunoscut ca fiind perpetuu șef al unui Birou din Poliția Municipiului Ploiești, deține în prezent și calitatea de împuternicit adjunct al Șefului Poliției Municipiului Ploiești. Anterior, George a ocupat funcția de împuternicit șef al Serviciului AEST din Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, unde, contrar așteptărilor, n-a reușit să aducă îmbunătățiri semnificative, lăsând în urmă un context de profesionalism discutabil. De fapt, această împuternicire temporară părea menită să servească drept „trambulină” pentru avansarea sa ulterioară în cadrul Poliției Municipiului Ploiești, inhibând, astfel, potențialii candidați pe funcții de conducere.
Care este, însă, recomandarea lui Sora George pentru ocuparea acestor funcții succesive și care este legătura cu PG? Evident, nu se poate vorbi despre vreo „voce” sau “talent” admirat în mod special, iar performanțele remarcabile ale biroului său sunt puțin sau deloc recunoscute, având în vedere nivelul crescut al infracționalității din Ploiești.
Legătura comună între PG și Sora George provine din originile lor comune, amândoi având rădăcini într-o comună de pe Valea Cricovului, ceea ce subliniază natura clientelară a acestor relații și modul în care acestea influențează structurile de putere din cadrul Poliției. Vom reveni cu amanunte, date si documente incendiare. (Cristina T.).
-
Exclusivacum o zi
Mafia deșeurilor și Statul Paralel: corupție prin abonarea la banii publici din Prahova (II)
-
Exclusivacum o zi
Scandalul WHITE TOWER (XXXIX): adevărul ingropat al corupției imobiliare în Ploiești
-
Ancheteacum o zi
Justiția în criză: proteste și abuzuri în Ploiești
-
Featuredacum o zi
Justiția intunecată: incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (III)
-
Ancheteacum o zi
Regimul clientelar: controlul informațiilor în Poliția Municipiului Ploiești (I)
-
Exclusivacum o zi
Scandalul deșeurilor: profesionalismul IPJ Arad vs. protecția coruptă a IPJ Prahova în fața Statului Paralel
-
Exclusivacum 3 zile
Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI
-
Exclusivacum 2 zile
DIICOT Iași: sapte inculpați reținuți în dosarul de contrabandă cu tigarete