Anchete
o perioada dificila din viata ta. Cum sa te comporti in instanta – Comisarul de Prahova
Odata ajuns in instanta, insa, trebuie sa tii cont de anumite reguli. Ovidiu Serban, Managing Associate la Zamfirescu Racoti & Partners te invata cum ar trebui sa te comporti in fata judecatorului.
1. Nu veni cu toata familia sau prietenii la termene
Procesele de divort sunt, de regula, invazive. In instanta ajung sa fie dezbatute si aspecte intime sau chestiuni pe care, de regula, nu vrei sa le discuti cu prietenii sau rudele. Spre exemplu, daca, in timpul casatoriei, nu te-ai fi gandit sub nicio forma sa impartasesti cu prietenii sau cu familia la cat se ridica cu exactitate veniturile tale, din ce surse le incasezi, este posibil ca, in fata instantei, sa fii nevoit sa o faci.
Ba chiar este posibil sa auzi si alte surse, pe care nici nu le-ai fi banuit, expuse de fostul partener. Si aceasta poate sa fie doar una dintre dezvaluirile cele mai putin generatoare de prejudicii de imagine. In plus, instantele sunt oricum foarte aglomerate si prezenta mai multor oameni in sala poate insemna galagie, agitatie si un factor suplimentar de stres, ceea ce poate impiedica inclusiv judecatorul sa se concentreze sau sa auda depozitiile martorilor.
Avocatul si cel mult un prieten foarte apropiat, pot asigura tot suportul de care ai nevoie sa iti infrunti fostul/fosta.
2. Interesul superior al copilului
Instanta este cea care stabileste care este interesul superior concret al copilului, dupa ce audiaza toate partile. Prin urmare, fii pregatit sa arati cum vezi tu lucrurile, ca parinte, dar nu il exclude din discutie pe fostul partener.
Daca a rezultat un minor din relatia respectiva, este importat ca fiecare dintre parteneri sa constientizeze ca separarea se produce doar intre soti si doar cu privire la relatia de casatorie.
Parintii trebuie sa colaboreze permanent pentru cresterea si educarea minorului, cel putin pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani. Nu folosi niciodata copilul/ii drept o arma impotriva fostului partener, chiar daca ajungi sa constientizezi ca prin copii l-ai putea afecta cel mai tare si astfel te-ai putea razbuna.
Top 10 detalii de care e bine sa tineti cont intr-un divort ce implica copii minori
3. Nu povesti evenimente care nu au legatura cu cauza
Trebuie sa stii ca instantele au multe dosare de judecat in fiecare zi si, atunci, judecatorii au putin timp la dispozitie. Prin urmare, fii pregatit/a sa rezumi pe cat de mult poti povestea, trecand in revista doar acele chestiuni esentiale pentru sustinerea cauzei si raspunzand punctual la ceea ce esti intrebat/a, atunci cand esti intrebat/a. Daca judecatorul nu vrea sa auda o anumita poveste, nu inseamna ca e partinitor ci, cel mai probabil, ca acea poveste nu are relevanta pentru solutionarea cauzei, indiferent de impactul perceput de tine.
4. Nu tasta in disperare pe telefon in timpul procesului
Regulile elementare de conduita arata ca, in timpul unei intalniri sau al unei conversatii, sa fii atent la ceea ce au si ceilalti de spus, lasand deoparte telefonul sau alte mijloace care iti pot distrage atentia.
Cu atat mai mult intr-o sala de judecata trebuie sa fii atent la ceea ce au ceilalti de declarat si sa te tii departe de telefon sau de discutii sterile cu alte persoane aflate in sala de judecata. De multe ori, atentia la desfasurarea procesului sau chiar la desfasurarea altor litigii straine ce se desfasoara inaintea ta te pot ajuta sa ai o „prestatie” mai buna cand iti vine randul sa fii interogat de instanta.
5. Nu-ti manifesta vadit ostilitatea fata de fostul/fosta
Este o regula valabila tot timpul – chiar daca nu te mai poti impaca cu defectele fostului/fostei, asta nu inseamna sa iti manifesti lipsa de respect si inca intr-un mod vadit.
Ati petrecut timp impreuna, ati impartit bunele si relele, atatea cate au fost, aveti un copil/i de crescut in continuare. Este important sa te respecti pe tine, pana la urma, si sa constientizezi ca instantele nu pot repara relatii, ci pot doar sa consfinteasca juridic un cadru de separare.
Revine fostilor soti obligatia de a actiona cu maturitate in scopul evitarii conflictelor pe viitor, lucru benefic atat pentru ei, cat si pentru minori si alte rude apropiate.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Anchete
Râsete pe internet după eșecul electoral al fostelor USR-iste REPER și SENS
Anchete
Tribunalul București, invadat de gândaci: Probleme de igienă la Sema Parc
O situație alarmantă la nivelul instanțelor comerciale
Publicația Lumea Justiției a relatat că Tribunalul București se confruntă cu o nouă problemă serioasă la sediul său din Sema Parc, unde funcționează două secții comerciale, respectiv a VI-a și a VII-a.
Invazie de gândaci în sălile de judecată
Conform informațiilor obținute, aceste două secții au fost afectate de o invazie de gândaci. Problema nu se restrânge doar la arhivele cu dosare, ci afectează și birourile judecătorilor, ridicând semne de întrebare cu privire la condițiile de muncă și igiena în instanțele din capitală.
Implicarea autorităților și reacții publice
Situația a generat îngrijorare în rândul personalului și al părților implicate în procesele judecătorești, care se așteaptă la măsuri rapide din partea autorităților pentru a remedia această problemă. Asemenea condiții pot avea un impact negativ asupra funcționării justiției și asupra încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.
Anchete
Controverse în politica românească: Partidul SENS și promovarea drogurilor
Recent, publicația Lumea Justiției a dezvăluit activitățile controversate ale unui fiu de fost procuror implicat în promovarea drogurilor. Acest scandal se leagă de Partidul SENS („Sănătate, Educație, Natură, Sustenabilitate”), o formațiune politică susținută de europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, fost membru USR.
Originea partidului SENS
Partidul SENS a fost înființat pe 28 septembrie 2023, de către foști membri USR care și-au exprimat nemulțumirea față de direcția pe care o lua Uniunea Salvați România. Aceste nemulțumiri derivă din percepția că USR nu era suficient de angajat în progresele sociale (#rezist) și că unii membri adoptaseră poziții conservatoare pe teme importante, cum ar fi familia tradițională, definită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
Ideologia partidului SENS
În esență, SENS este perceput ca o formațiune de stânga care promovează drepturile minorităților sexuale, inclusiv parteneriatele civile și adopțiile de către cupluri de același sex. De asemenea, partidul își asumă o poziție liberală în privința consumului de droguri, pledând pentru legalizarea cannabisului și a etnobotanicelor, precum și pentru dreptul la avort, adică „uciderea de copii nenăscuți.”
Concluzie
Activitățile și advocacy-ul Partidului SENS ridică suspiciuni și preocupări în spațiul public, în special în contextul promovării subiectelor sensibile, precum drogurile și avortul. Aceste aspecte pun în discuție direcția pe care o ia politica românească și impactul pe care formațiunile recente îl pot avea asupra societății. (Irinel I.).
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 5 zile
Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor