Actualitate
EXPLOZIV/Omul se încăpățânează să țină încă lecții de morală la gazetă sau la televizor/ “Cel mai penibil mi se pare cazul lui NISTORESCU”

Proaspătul președinte al Academiei Române, IOAN AUREL POP, a colaborat cu Securitatea comunistă.
Asta rezultă din documentele publicate azi de Mădălin Hodor în Revista 22.
Tânărul cercetător de la CNSAS prezintă mai multe file dintr-un tabel întocmit de UM 0225, unitate care se ocupa cu spionarea emigrației înainte de ’89. (O filă lipsește, s-a rătăcit pe la SIE, dar cine știe ce ne rezervă viitorul apropiat?)
Printre turnătorii deconspirați astfel se numără multe nume interesante. Care ne arată cum au ajuns cozile de topor ale poliției politice să infesteze democrația postdecembristă.
– DOREL ABRAHAM, sociolog, acționar la casa de sondaje CURS și editorialist la ziarul lui Dan Voiculescu, alt fost informator al Securității.
– HORIA ANDREESCU, dirijor principal al Filarmonicii George Enescu.
– DOINA BENEA, muzeograf, profesor universitar, fost expert al Ministerului Educației.
– DAN BERINDEI, istoric, membru al Academiei Române, cunoscut pentru că și-a turnat atât socrul, cât și fiul.
– ALIN DORIN BUREA, fost judecător, în prezent avocat.
– IOAN CAPROȘU, istoric, profesor universitar și membru de onoare al Academiei Române.
– ȘTEFAN CAZIMIR, critic literar, profesor universitar și membru al Uniunii Scriitorilor, fost deputat PSD.
– IOAN CHIPER, istoric, profesor universitar.
– ION COJA, lingvist, scriitor, militant ultranaționalist și antisemit, fost senator și candidat la Președinția României.
– ȘTEFAN COSTEA, sociolog, fost inspector școlar și prorector al Universității Spiru Haret.
– DOLPHI DRIMER, fost profesor la Institutul Politehnic, fondator al Universității Ecologice și al Mișcării Ecologist Române (decedat).
– COSTIN EUGEN FENEȘAN, istoric, fost director la Arhivele Naționale ale României.
– ION IVAN RONCEA, solist la Filarmonica George Enescu, profesor de harpă la Universitatea de Muzică.
– HORIA MATEI, istoric, autor de enciclopedii, fost director în Ministerul Culturii.
– IOAN MIHĂILESCU, sociolog, rector al Universității București între 1992 și 2005 (decedat).
– MIHAI MILCA, sociolog, fost ziarist la Scânteia tineretului, Dimineața, Economistul, secretar în MAE și director al Institutului Cultural Român.
– CORNEL NISTORESCU, fost ziarist la Flacăra, Expres, Evenimentul zilei, în prezent director la Cotidianul.
– DARIE NOVĂCEANU, poet, traducător, primul director al ziarului Adevărul, fosta Scânteie, recompensat cu postul de ambasador (decedat recent).
– MIHAI PELIN, fost ziarist la Scânteia tineretului, Flacăra, Jurnalul național, autorul mai multor cărți despre istoria Securității (decedat).
– ADRIAN PETRESCU, fost ministru consilier în MAE, invitat la evenimentele Fundației Nicolae Titulescu, condusă de Adrian Năstase.
– DUMITRU RADU POPA, fost ziarist și scriitor, emigrat în SUA.
– MARIUS PORUMB, istoric de artă, membru al Academiei Române.
– MARIUS SALA, directorul Institutului de Lingvistică și membru al Academiei Române.
– RADU ȚEPOSU, critic literar și fost ziarist la Cuvântul (decedat).
– ADRIAN VASILESCU, fost ziarist la Scânteia, în prezent consilier al guvernatorului BNR, Mugurel Isărescu (el însuși fost informator al Securității).
– GHEORGHE VLĂDUȚESCU, profesor de filosofie la Universitatea București, membru al Academiei Române.
P.S. Dintre toți, cel mai penibil mi se pare cazul lui NISTORESCU. Nu doar pentru că omul se încăpățânează să țină încă lecții de morală la gazetă sau la televizor. Ci pentru că, atunci când colegii mei l-au deconspirat pe Isărescu, alias „Manole”, a sărit imediat să-i ia apărarea. Și să ne tragă un perdaf pe motiv că nu cunoaștem epoca decât din materiale de presă. Adevărat! Dar asta pentru că noi n-am turnat la Securitate ca Nea Cornel!, precizeaza pe pagina sa de socializare cunoscutul journalist, Sabin Orcan. (Irinel I.).
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Ancheteacum 10 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”