Connect with us

Actualitate

EXPLOZIV/Vărul lui Florian Coldea de la SRI în scandalul chinezului pește terorist din tunul Cuprumin

Publicat

pe

Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională, a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. „Ne-am pomenit cu ei la ușă”, spune Nicolae Turdean, fost director general al companiei, referindu-se la o delegație chineză din care făcea parte și Wang Yan. De atunci, Wang Yan a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puțin trei companii străine, și cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar și fără aprobări. Un an mai târziu, în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited.

Conform Flux 24, la aceea vreme la Cuprumin director economic era Eugen Coldea, prezentat de presă drept vărul fostului șef operativ al SRI, Florian Coldea.

În afacere apare patronul Adevărul și Prima TV, Cristian Burci, mogulul pro DNA.

Numele lui Wang Yan  apare și în investigația lui Cătălin Tolontan privind o rețea de prostituție care în 2005 exploata minore, fiind invocate inclusiv fimări cu polițiști români care făceau  sex. În 2009 DIICOT a închis un caz disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români din acest dosar să fie trimiși în instanță.

Wang Yang era denumit în stenogramele DIICOT „Senatorul”.

În 1999, Wang Yan a primit cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan.

SRI a cerut în 2012 retragerea cetățeniei lui „Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru <Persoana care este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională>”.

În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei.

În 2017, însă, Wang Yan revine la București, în calitate de cetățean chinez, locuind în prezent în București, și câstigă licitația organizată de societatea strategică Cupru Min prin Merlion Resources, un trader din Hong Kong pe care îl reprezintă.

Cupru Min este o societate comercială ce are ca acționar unic statul român, prin Ministerul Economiei. Cupru Min deține 60% din rezervele de cupru ale țării.

RELATAREA HOTNEWS:

Totul începe în noiembrie 2016, când Wang Yan și o delegație a grupului Mercuria Energy Trading LTD, care deține Merlion Resources, s-au întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, la sediul instituției. Mai exact, pe 23 noiembrie 2016. S-au întâlnit cu reprezentanți ai Departamentului pentru Investiții Străine „pentru a discuta despre posibilitatea parteneriatului Româno- Chinez în dezvoltarea durabilă a zonelor industriale”, potrivit unui document obținut de HotNews.ro.

Aceste detalii apar într-un mail transmis de Dan Belcea, director general al companiei Celeran Ventures, către Nicolae Turdean, director general al Cupru Min. Din mail reiese că Celeran Ventures, companie controlată de Cristian Burci, urma să intermedieze o vizită a chinezilor la Cupru Min. „Vă rog să aveți amabilitatea de a primi delegația companiei Mercuria Group, precum și să le facilitați o vizită în zona de extracție în ziua de vineri, 25.11.2016”. Mail-ul fusese trimis pe data de 23.11.2016.

Ce s-a întâmplat mai departe? Contactat de HotNews.ro, Dan Belcea a spus că Celeran a încercat să asiste grupul Mercuria cu programarea unei vizite la Cupru Min, însă propunerea a fost refuzată de directorul general Nicolae Turdean. „După această primă vizită în Romania, cei de la Mercuria nu au mai fost interesați de o colaborare cu Celeran”, a precizat Dan Belcea.

Într-adevăr, Nicolae Turdean i-a refuzat pe cei de la Celeran, însă aceasta nu înseamnă că vizita nu a avut loc chiar pe 25.11.2016. Turdean le-a răspuns celor de la Celeran, pe 25 noiembrie, că nu poate accepta vizita deoarece „anunțul a fost in timp scurt si nu avem posibilitatea sa obținem aprobarile necesare”.

Un document publicat de stiripesurse.ro arată că vizita a avut loc, totuși, pe 25 noiembrie 2016. Documentul reprezintă o notă privind „discuțiile desfășurate de reprezentanții firmei Mercuria la sediul CupruMin SA în data de 25.11.2016”. Nota, semnată și de Nicolae Turdean, arată că „În data de 25.11.2016, la ora 12, a sosit o delegație din China, pentru a vizita obiectivul Roșia Poieni. Această delegație a fost formată din domnii Li Ping On- Director Executiv al Mercuria Group, Stephen Chui, asistent manager Director Executiv al Mercuria Group și Hu Xiaojun, reprezentantul din România al acestui grup. Grupul a fost însoțit de domnul Wang Yan-Președintele Camerei de Comerț a Chinei din România”.

În notă se precizează că Turdean le-a prezentat societatea pe planșe. Chinezii au cerut și o vizită în obiectiv, „solicitare care nu a putut fi satisfăcută în lipsa aprobărilor necesare”. Vezi aici mai multe.

Potrivit unor documente obținute de HotNews.ro, cei patru au semnat angajamente de confidențialitate prin care au declarat că au luat cunoștință de dispozițiile legale cu privire la protecția informațiilor clasificate și că se angajează să păstreze cu strictețe secretul de stat și de serviciu.

„Ne-am pomenit cu ei la ușă”, a spus Turdean, contactat de HotNews.ro. Aici apare o contradicție. Tot acesta a spus pentru jurnaliștii de la GSP că prima oară când i-a primit a fost în primăvara lui 2017, nu în noiembrie 2016. Oricum, nici atunci nu aveau aprobare de la Ministerul Economiei.

„Prin primăvara lui 2017 ne-am trezit cu o delegație în curte la Cupru Min, la Abrud. Erau însoțiți de o doamnă de la Ambasada Chinei. Nu aveau voie. (…) Din politețe, era și doamna de la ambasadă, vă dați seama, i-am poftit în birou la o cafea. Dar atât. Nu au văzut halele, exploatarea, nimic. Și i-am rugat să ia aprobare de la minister. (…)Cred că în perioada vizitelor acelea, că au fost prima, când nu i-am primit, și apoi a doua, prin vară, când au venit cu aprobare, miniștri erau domnii Tudose și Fifor”, a spus Turdean pentru jurnaliștii de la GSP.

Pănă la urmă, prima vizită a fost în noiembrie 2016, fără aprobare de la Compartimentul pentru Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei, așa cum era necesar. Compartimentul este o stuctură care se află în directa subordine a ministrului economiei. (Irinel I.).

 

Actualitate

Lockheed Martin dezvăluie un simulator F-35 mai compact la I/ITSEC

Publicat

pe

De

Inovație în simulatoare pentru antrenament eficient
Lockheed Martin, un gigant al industriei aerospațiale, a rezervat în mod tradițional mult spațiu la expozițiile pentru apărare, dar anul acesta, la I/ITSEC, compania prezintă o dezvoltare a capabilităților sale de simulare, menită să economisească spațiu: un simulator F-35 mai mic și mai eficient.

Erik “Rock” Etz, directorul de Strategie și Dezvoltare a Afacerilor la Lockheed, explică scopul acestei inițiative: „MMRT [Modified Mission Rehearsal Trainer] reduce amprenta hardware-ului platformei și crește opțiunile pentru antrenamentul de înaltă fidelitate al piloților”. Acesta permite amplasarea mai multor simulatoare în facilități securizate, numite SCIF (Sensitive Compartmented Information Facility), necesare din cauza naturii sensibile a avionului.

Capacitatea extinsă de antrenament
Etz a subliniat că noul simulator face posibilă simularea unor misiuni mai mari. „În multe cazuri, aceasta înseamnă acum capacitatea de a desfășura un exercițiu de antrenament cu patru avioane în fața celor opt, ceea ce nu era posibil cu generatia anterioară de simulatoare.”

Lockheed a început un proiect intern de cercetare și dezvoltare în 2021 pentru a dezvolta acest simulator mai compact, culminând cu configurația actuală MMRT.

Conectivitate îmbunătățită între simulatoare
„Creșterea capacității pentru un număr mai mare de simulatoare permite interconectarea mai multor dispozitive. Recent, la un exercițiu final de simulare a misiunilor la Luke AFB, s-a demonstrat că este posibil să datalinkuim 12 dispozitive între ele,” a spus Etz. Acesta a adăugat că MMRT nu doar că oferă mai multe simulatoare în același spațiu, dar și capabilități suplimentare, rezultând o capacitate holistică de antrenament.

Ajustări pentru clienții internaționali și complexitatea antrenamentului
Lockheed a micșorat inițial MMRT pentru Forțele Aeriene ale SUA, dar probabilitatea ca cerințele să crească pentru clienții internaționali este mare, având în vedere că 19 țări utilizează acest avion. Antrenamentul simulat pentru F-35 este mult mai complex comparativ cu alte aeronave, având în vedere că un mare avantaj al acestui avion de generația cincea nu este lupta aeriană, ci managementul bătăliei.

Creșterea complexității antrenamentului
Avionul este adesea supranumit „quarterback-ul cerului”, deoarece poate accepta date din multiple surse — inclusiv sateliți — și apoi poate coordona targetingul și alte instrucțiuni către alte aeronave, unități aeriene de apărare, forțe terestre și nave navale. Acest rol „crește considerabil povara de antrenament”, după cum afirmă un oficial Lockheed.

În cadrul unui exercițiu Red Flag, un pilot F-35 descria supraîncărcarea senzorială din cockpit, menționând: „avem atât de multă conștientizare situațională în F-35 și o mulțime de informații care vin către noi”.

Simulatoarele ca alternativă la antrenamentele live
Simulatoarele pot de asemenea să substituie exercițiile de antrenament live, ceea ce ar putea deveni din ce în ce mai relevant în contextul ratelor de capacitate de misiune scăzute pentru aeronavele reale.

„Aceste stresuri și complicații în antrenament se vor resimți cu siguranță mai mult asupra unora dintre clienții noștri internaționali,” a spus un fost pilot al Forțelor Aeriene ale SUA, acum angajat al Lockheed, care a dorit să rămână anonim.

Provocările țărilor din apropierea Rusiei
„O mulțime dintre aceste țări care au semnat acum pentru F-35 se află aproape de granița cu Rusia: Polonia, Finlanda, Norvegia, Republica Cehă etc. Îmbunătățirea jocului în industria simulatoarelor

Citeste in continuare

Actualitate

Rolul unui designer de interior pentru optimizarea spațiului din casă. Alege Studio West Concept

Publicat

pe

De

Atunci când te muți într-o locuință nouă sau poate că vrei să o renovezi pe cea actuală, îți vin în minte tot felul de designuri, însă de multe ori finalul parcă nu este așa cum l-ai dorit. Perdelele nu se potrivesc cu lustrele, covorul cu mobila, canapelele cu pereții și așa mai departe.

 

Poate că ar fi fost mai bine să apelezi la un designer însă primul lucru care îți vine în minte este faptul că te va costa o avere. Majoritatea oamenilor cred că a apela la un designer de interior este foarte scump și preferă să își decoreze ei casa. De multe ori însă anumite greșeli pot costa mult mai mult, decât dacă ai apela la un profesionist. Studio West Concept vine cu idei inedite și inspirație pentru tine și casa ta.

 

Iată câteva motive pentru care să apelezi la un designer de interior

 

  • fructificarea fiecărui colț din casa ta. Ce înseamnă asta? Ei bine un designer îți poate identifica potențialul maxim al fiecărui colț al casei tale. Vine cu soluții creative și inteligente în așa fel încât, chiar și o cameră mică să arate mult mai spațioasă. Asta înseamnă că îți va maximiza inclusiv spațiile de depozitare pentru ca locuința să arate și să fie una cât mai ordonată.
  • vei evita greșeli costisitoare. Dacă vei colabora cu un profesionist vei fi sigur că nu vor exista greșeli în alegerea materialelor, mobilei, cromaticei și așa mai departe. Practic, totul este ales după un plan bine structurat, astfel încât orice spațiu să fie decorat cât mai bine. Acest lucru te va ajuta totodată să economisești timp prețios pentru că tu nu te vei ocupa de nimic.
  • valoarea locuinței va crește. Dacă vrei să îți vinzi locuința la un moment dat, valoarea ei va crește substanțial. Este și normal deoarece locuința va arăta unic, decorată cu bun gust, iar oamenii caută în general aceste lucruri.
  • personalizare unică după gustul tău. Designerii vor ține cont de personalitatea ta, de cum dorești tu să arate locuința, ce culori îți plac sau ce stil dorești adoptat. Este foarte important ca spațiul unde locuiești să fie în armonie cu tine, să fie oaza de liniște și relax, locul unde abia aștepți să ajungi după o zi terifiantă.
  • alegând un designer de interior vei economisi bani. Da, ai citit bine. Cei care au experiență în domeniu, au acces la furnizori exclusivi, de unde pot achiziționa materiale la prețuri foarte bune. Nu întotdeauna ceea ce este la un preț mai mic are și o calitate proastă. Designerii știu să aleagă materialele potrivite și de calitate astfel încât să fie în armonie și cu portofelul tău.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care poți avea parte, alegând o echipă cu experiență în acest domeniu.

 

Studio West Concept reprezintă o echipă de designeri cu experiență pe care te poți baza atunci când ai nevoie.

 

Descoperă pagina oficială și vezi tot ce poate să îți ofere această echipă.

 

Date de contact:

 

0 784 404 940

 

hello[@]studiowestconcept.com

 

Sursă foto: studiowestconcept.com

 

Citeste in continuare

Actualitate

Anduril colaborează cu OpenAI pentru soluții AI în securitate națională

Publicat

pe

De

Startup-ul de apărare Anduril a anunțat o „parteneriat strategic” cu OpenAI, compania care dezvoltă ChatGPT, pentru a „dezvolta și a implementa responsabil soluții avansate de inteligență artificială (AI) pentru misiuni de securitate națională”, în special în domeniul contracarării dronelor.

Obiectivele parteneriatului
Conform unui comunicat de presă emis miercuri, Anduril menționează că parteneriatul își propune să combine modelele avansate ale OpenAI cu sistemele de apărare de înaltă performanță și platforma software Lattice de la Anduril. Scopul este de a îmbunătăți sistemele de apărare ale națiunii care protejează personalul militar american și aliat de atacurile dronelor și altor dispozitive aeriene. Parteneriatul va fi axat pe îmbunătățirea sistemelor de contracarare a aeronavelor fără pilot (CUAS) și capacitatea acestora de a detecta, evalua și răspunde la amenințările aeriene potențial letale în timp real.

Contextul amenințării dronelor
Colaborarea apare într-un context în care Pentagonul caută soluții pentru a-și proteja trupele și instalațiile de amenințările dronelor de toate dimensiunile, o problemă care a devenit urgentă după invazia Rusiei în Ucraina. Recent, Breaking Defense a observat un exercițiu militar în munții Colorado, unde diferite companii au demonstrat soluții de contracarare a dronelor pentru apărarea națională, de la atacuri cibernetice la plase. În iulie, Pentagonul a desfășurat un experiment similar, având ca obiectiv apărarea împotriva roiurilor de drone.

Necesitatea unei abordări sistemice
Col. Michael Parent, șeful biroului de achiziții și resurse al Oficiului Comun pentru Sisteme Mici de Aeronautică fără Pilot, a declarat că „nicio capacitate, fie ea cinetică sau non-cinetică, nu ar putea în mod singular să contracareze acest tip de atac. Ceea ce am observat este că au nevoie cu adevărat de o abordare a sistemului de sisteme, o abordare stratificată.”

AI ca soluție în contracararea amenințărilor
Oficialii și experții consideră că inteligența artificială ar putea fi un ajutor esențial în înfruntarea roiurilor de drone, permițând o identificare mult mai rapidă a amenințărilor care, în absența acesteia, ar putea copleși sistemele și operatorii umani existenți. În octombrie, gigantul din industria de apărare Northrop Grumman a anunțat că va adăuga AI unui sistem de comandă al armatei pentru a se apăra mai bine împotriva amenințării de drone.

Considerații etice și de politică
Cu toate acestea, Pentagonul se confruntă și cu considerațiile politice și etice legate de integrarea AI în operațiunile sale, în special în misiunile ce implică acțiuni cinetice. În alte aplicații, precum programele de chat, Departamentul de Apărare a arătat că este precaut în privința greșelilor pe care sistemele AI populare le pot comite.

Anduril a recunoscut aceste îngrijorări și, în comunicatul său, a subliniat că „împărtășirea angajamentului pentru siguranța și etica AI este o piatră de temelie a acestui nou parteneriat strategic.” Colaborarea, conform Anduril, va fi „subiectul unei supravegheri stricte.”

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv23 de ore ago

Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină

O investigație în contextul anchetelor jurnalistice: Sistemul Național Antigrindină și impactul asupra Siguranței Naționale a României Provocările post-electorale: Ce trebuie...

Exclusiv23 de ore ago

S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale

PATRIA A PRIORI! Mereu înaintea tuturor: Un omagiu pentru Serviciul Român de Informații Importanța S.R.I. în contextul național În contextul...

Exclusiv23 de ore ago

MASS-MEDIA ÎN BOCCA DELLA VERITA: O analiză asupra rolului presei și al responsabilității jurnalistice

Contextul istoric al scrisului și al mass-mediei Într-un raport emis de Sindicatul Diamantul, Vitalie Josanu subliniază importanța scrisului și a...

Exclusiv4 zile ago

Corupția și abuzurile de putere în Vălenii de Munte: Amenințări și afaceri obscure

Rețeaua de corupție din Prahova: Dezvăluiri șocante  Incisiv de Prahova continuă să expună o rețea complexă de corupție, cu implicații...

Exclusiv4 zile ago

Planurile lui Călin Georgescu pentru România: „Voi pune poporul și țara pe primul loc”

Călin Georgescu, recent invitat la emisiunea „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, a venit să dezmintă zvonurile și informațiile...

Exclusiv4 zile ago

Lipsă de transparență în concursuri: Dan Halchin sub presiune

Dan Halchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), se confruntă cu acuzații grave legate de lipsa de transparență...

Exclusiv5 zile ago

Corupție și ilegalități în gestionarea deșeurilor în Prahova. Studiu de caz – ECOPARK ENERGY din Valea Calugareasca

Recent a fost confirmat faptul că autoritățile locale din Valea Călugărească au avut dreptate, iar dezvăluirile ziarului nostru, Incisiv de...

Exclusiv5 zile ago

Călin Georgescu, candidat independent: „România nu trebuie să asculte Sistemul!”

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a făcut declarații tranșante în cadrul emisiunii „Culisele statului paralel” moderată de Anca...

Exclusiv5 zile ago

Securitatea în politică: Marian Rizea, fost ofițer de securitate, candidat pe lista Partidului Oamenilor Tineri

Se ridică semne de întrebare cu privire la integritatea candidaturii lui Marian Rizea, fost ofițer de Securitate, care ocupă prima...

Exclusiv5 zile ago

O nouă sesizare pe „Excelenta” ar putea aduce amânări pentru OUG reparatoriu?

A apărut o nouă sesizare pe „excelenta”, iar Emil Pașcu de la Sindicatul Diamantul se întreabă dacă aceasta ar putea...

Exclusiv6 zile ago

Statul Paralel: Cum a fost jefuită moștenirea lui Silviu Prigoană ( UWS/fosta ROSAL) și de ce tăcerea autorităților este complice

Incisiv de Prahova dezvăluie o rețea complexă de corupție, cu implicații la nivel înalt în administrația prahoveană, centrala și în...

Exclusiv6 zile ago

Importanța clarificării contribuției individuale la bugetul statului în contextul pensiilor militare

Emil Pascu subliniază un aspect crucial al dezbaterii privind pensiile militare în România, indicând faptul că incultura și necunoașterea contribuției...

Exclusiv6 zile ago

Problematica Acordului Colectiv în cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Sindicatul Diamantul aduce în atenție dificultățile cu care se confruntă încheierea Acordului Colectiv la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Valentin...

Exclusiv7 zile ago

O încercare de repozitionare: de la infractor narcoman, santajist si spagar la cetățean

De ceva timp remarcam o incercare de repozitionare a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri la noile realitati cotidiene...

Exclusiv7 zile ago

Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar

Rețeaua de protecție În decursul recentelor alegeri, Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar a...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv