Anchete
EXPLOZIV/Marius Petrescu ”sforarul” de la ORNISS al Ministerului de Interne si al Serviciilor Secrete este pe “faras”/ Sistemul, lasat fara arma secreta!

Inca o reduta a statului paralel este pe cale sa se prabuseasca, odata cu initiativa legislativa a mai multor senatori ai actualei coalitii de guvernare, prin care blocarea accesului la orice functie in statul roman prin refuzul acordarii ORNISS va trebui temeinic motivata de acum inainte. Iar lovitura pregatita in Parlamentul Romaniei, unde urmeaza ca noul proiect sa fie trecut „pe repede inainte” se anunta cu atat mai naucitoare cu cat, de atata amar de vreme, Marius Petrescu era considerat „arma secreta” a sistemului, cel care din postura de „stapanul avizelor” executa comenzile venite din partea serviciilor secrete care, la randul lor, il sustineau pe functie in ciuda „bilelor negre” de la mapa profesionala.
Si cu toate ca in Ministerul de Interne indeobste prin apasarea „parghiilor” ORNISS se stabileau „culoarele” prin care unii ofiteri avansau intr-un an cat altii in zece, in timp ce „indezirabililor” li se bloca orice ascensiune profesionala pe motiv ca n-au primit „certificatul”, nenumarate alte ministere erau tributare acestui sistem bine gandit si care nu lasa loc la nicio contestatie. Doar in instanta, ce-i drept, dar si acolo procesele durau ani de zile si de cele mai multe ori „tabu”-ul informatiilor clasificate facea ca judecatorii sa nu se agite prea mult pentru aflarea adevarului. Si astfel, avand posibilitatea legala de a nu-si motiva sub nicio forma deciziile de respingere a acordarii certificatului ORNISS, Marius Petrescu s-a jucat ani de zile cu destinele a zeci de mii de ofiteri si demnitari ai statului roman…
Fara motivare
Pana acum in lege nu era prevazuta obligativitatea motivarii repingerii unei cereri adresata catre Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. Astfel ca „respinsii” nu aveau decat sansa sa se adreseze instantei in contencios si sa incerce sa dovedeasca, lucru aproape imposibil, ca decizia ORNISS nu respecta adevarul. Iar de-a lungul proceselor, desigur, functiile pentru care erau favoriti isi gaseau oricum alti „stapani” care isi luau girul ORNISS, astfel ca „prind orbul, scoate-i ochiul” ! Daca insa noul proiect legislativ va trece si ORNISS va trebui sa justifice, intr-un termen rezonabil si fie si partial de ce a blocat acordarea unui certificat ORNISS, atunci chiar ca multe se vor schimba intr-un sistem care astfel isi va pierde „arma secreta” prin care a executat de-a lungul ultimilor ani pe toti cei care nu-i erau pe plac…(Catalin Tache).
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
Anchete
Prevederile legii nr. 223/2015 privind pensionarea polițiștilor: Modificări și detalii esențiale
Anchete
Descoperiri semnificative ale Poliției de Frontieră în lupta împotriva traficului internațional cu autoturisme furate
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum o zi
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial