Connect with us

Anchete

Oligarhul lui Putin ataca Romania! – Comisarul de Prahova

Publicat

pe

Decizia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), vazuta in toata lumea buna a finantelor internationale drept „interfata” Guvernului SUA de a se alipi consortiului format din gigantul spaniol Regasificadora del Noroeste si compania romaneasca Transgaz a fost privita ca si semnalul clar ca balanta pentru preluarea operatorului national grec de transport al gazelor DESFA s-a inclinat deja catre acest trio, la care s-a adaugat si Reganosa Asset Investements. Ceea ce a facut ca inclusiv la cel mai inalt nivel al Comisiei Europene, Transgaz sa fie perceput drept un nou lider regional in piata de zeci de miliarde de euro a gazelor, mai ales ca aceeasi companie continua in ritm alert si cu derularea proiectului BRUA. Cel care, dupa ce va functiona, va aduce pierderi de cel putin doua miliarde de euro anual rusilor, asta ca sa nu mai vorbim de anihilarea metodei de santaj economic practicat nu de putine ori de catre Moscova la adresa cancelariilor occidentale.

Miliardarul Ghenadi Timcenko, asociat cu belgienii care se lupta cu Transgaz pentru preluarea DESFA

Iata insa ca, la foarte putin timp dupa ce zarurile pareau sa fi fost aruncate, publicatia elena „To Vima” detinuta de influentul armator miliardar Evangelos Marinakis dezvaluia jocul murdar practicat impotriva consortiului din care facea parte si Transgaz de catre, foarte probabil, jocurile de interese din jurul celuilalt competitor ramas in „finala” pentru preluarea pachetului majoritar de 66 % din DESFA, consortiul format din Snam (Italia), Enagas International (Spania) si – mare atentie !!! – grupul belgian Fluxys. Astfel, se facea public atacul declansat prin trimiterea catre oficialii Fondului de Dezvoltare al Activelor din Republica Elena, institutia responsabila cu privatizarea companiilor de stat a unor informari „anonime”, dezamorsate insa de catre chiar Comisia Europeana, tocmai impotriva companiei Transgaz. Iar dupa ce jurnalistii eleni nu se aratau deloc mirati ca la mijloc ar putea fi „salvgardarea” intereselor economice rusesti in aceasta parte a Europei, mai multe semnale au venit atat de la Bruxelels, cat si de la Washington cu privire la faptul ca „Moscova nu va sta cu mainile in san”.

„Tarul” este cu ochii pe competitorii companiilor rusesti

Mai mult chiar, Ramona Manescu, europarlamentar roman extrem de bine conectat la varful Comisiei Europene si membru inclusiv a Comisiei pentru Afaceri Externe avea  taria de a afirma raspicat ca „ rolul activ jucat extrem de serios de catre Transgaz la nivel regional afecteaza direct interesele rusesti, insa este in beneficiul securitatii energetice a intregii Uniuni Europene”. Si iata ca, dupa aceste avertismente venite din partea unora mai mult decat avizati, organe de presa  romanesti, dar cu actionariat rusesc au si declansat „Jihadul” impotriva acestor proiecte vitale pentru relansarea economiei romanesti. Iar dupa o scurta perioada de deruta, iata ca structurile contrainformative romanesti si-au revenit si au reusit sa puna cap la cap informatii care arata ca, pur si simplu, in acest moment Romania este atacata economic in „razboiul gazelor” de catre interesele rusesti grupate in jurul miliardarului cu cetatenie rusa, armeana si finlandeza Ghenadi Timcenko, recunoscut la Moscova drept noul oligarh al lui Vladimir Putin. Este vorba de cel care controleaza colosul Novatek, al doilea mare jucator rus pe piata gazelor dupa Gazprom si care are nu doar afaceri, dar si o intelegere strategica pe 20 de ani cu belgienii de la Fluxys, tocmai compania implicata in privatizarea DESFA impotriva consortiului din care face parte Transgaz. Iar cum oligarhul Timcenko personal si Novatek, holding identificat ca sustinator financiar direct al Guvernului Federatiei Ruse  se afla pe „lista neagra” oficiala  a sanctiunilor impuse de catre Administratia  Statelor Unite ale Americii dupa anexarea Crimeii, „razboiul gazelor” declansat de Moscova si in care Romania prin Transgaz este „tinta in miscare” pentru „realesul” Vladimir Putin capata deja dimensiuni geo-globale… Nu doar pentru ca astfel Moscova poate pierde 27 de miliarde de dolari, dar si pentru ca ramane fara mijlocul prin care sa controleze economic tari ca Germania, Austria sau Franta. Iar cum Transgaz este in acest moment una din „perlele coroanei” economice a Romaniei si prin asocieri precum cea cu BERD reprezinta principalul competitor pentru oligarhii lui Putin trebuie inteles ca structurile rusesti aveau tot interesul sa declanseze un razboi hibrid mediatic prin care sa „toace” companiile romanesti implicate in astfel de mega-proiecte transfrontaliere de infrastructura.

Dupa cum tot la fel de bine le revine structurilor noastre contrainformative rolul de a apara angajamentele  cu partenerii  externi, fiind vorba de catre chiar apararea securitatii energetice si nu doar a Romaniei si, in buna parte, chiar a Uniunii Europene !

Timcenko joaca pentru Fluxys

Catalogat de „Forbes” cu o avere personala estimata la 16,4 miliarde de dolari, Ghenadi Timcenko este unul dintre cei mai apropiati oameni de presedintele rus, fiind considerat unul dintre putinii oligarhi care mai fac parte din acest cerc restrans. Iar grupul privat controlat de acesta, Novatek, este al doilea mare jucator pe piata gazelor, dupa compania de stat Gazprom. Iar interesul lui Timcenko pentru soarta privatizarii operatorului grec al sistemului de transport al gazelor este mai mult decat clar, din moment ce Novatek este implicat „pana in gat” economic si politic vorbind in Yamal, in jurul caruia au o intelegere strategica cu partenerii de la Fluxys. Yamal este cel mai mare proiect privat in domeniul gazelor, cotat la nu mai putin de 27 de miliarde de dolari, dar considerat „marele pariu al lui Putin”, dupa ce si Guvernul Federatiei Ruse a cotizat cu doua miliarde de dolari, investitii in port si in infrastructura menita sa asigure transportul gazulul explorat in regiunea arctica din Peninsula Yamal in regiunea Asia – Pacific. Cum insa pe calea maritima de nord acest transport cu navele  se poate face cel mult sapte luni pe an, perioada in care toata cantitatea este exportata direct in Japonia, Coreea de Sud si China, Novatek-ul lui Timcenko, care are o cota parte de 50,1 % din Yamal cauta cu disperare o solutie de a putea asigura transportul tot timpul anului. Iar pentru asta au nevoie de un terminal vestic. Si astfel a intrat Timcenko in asociere cu Fluxys, pentru operarea terminalului belgian de la Zeebruge.

Vor DESFA cu orice pret

Astfel ca intelegerea cu Fluxys este vitala pentru Yamal si pentru oligarhul Timcenko. De altfel, in iunie 2014, Novatek semna un acord cu Fluxys pentru implementarea proiectului Yamal cotat la peste un miliard de dolari, in timp ce trei ani mai tarziu, in iunie 2017, la Sankt Petersburg, orasul simbol pentru Regimul Putin, Pascal de Buck din partea  Fluxys si Leonid Mikhelson, partenerul lui Timcenko in Novatek semnau o intelegere strategica pe 20 de ani, in care era prevazuta si apararea intereselor rusesti pe piata gazelor din tari din sudul Europei, asta ca sa fie clar de ce vor rusii ca DESFA sa fie preluata de consortiul lui Fluxys, si nu de cel „pro-american” din care face parte si Transgaz. Mai ales ca DESFA asigura transportul gazelor dinspre Turcia inspre Bulgaria…

Pe lista neagra a USA

Iar pentru a intelege mai bine razboiul ruso-american dus pe piata gazelor publicam documentele care arata ca oligarhul Ghenadi Timcenko, dar si compania Novatek controlata de acesta se afla pe lista oficiala a sanctiunilor impuse de catre Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Office of Foreign Assets Control, dupa anexarea Crimeii de catre Rusia. Iar in documentatia oficiala americana pentru trecerea oligarhului lui Putin pe „blacklisted” se afirma ca exista probe directe privind sponsorizarea, suportul tehnologic si oferirea de servicii care arata conectarea directa intre Novatek si Guvernul Federatiei Ruse. Asa ca despre ce vorbim…? (Catalin Tache).

 

 

 

Anchete

Prevederile legii nr. 223/2015 privind pensionarea polițiștilor: Modificări și detalii esențiale

Publicat

pe

De

Sindicatul Europol prezintă aspectele importante ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor prin pensionare.

1. Modificările legii nr. 282/2023

Legea de modificare nr. 282/2023 a intrat în vigoare la data de 01.01.2024.

2. Cuantumul net al pensiei militare

Cuantumul net al pensiei militare nu poate depăși media salariilor lunare nete corespunzătoare salariilor brute incluse în baza de calcul.

3. Vârsta standard de pensionare

Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă va crește de la 60 la 65 de ani, aplicându-se progresiv începând cu anul 2031:

  • 2031: 61 ani
  • 2032: 62 ani
  • 2033: 63 ani
  • 2034: 64 ani
  • 2035: 65 ani

4. Cerințe pentru obținerea pensiei militare

Persoanele care îndeplinesc cerințele pentru obținerea pensiei militare până la data de 01.01.2024 pot solicita, până la 31.12.2028, să beneficieze de prevederile legii anterioare.

5. Baza de calcul a pensiei militare pentru 2024-2028

Baza de calcul a pensiei militare pentru perioada 01.01.2024 – 31.12.2028 va fi stabilită pe baza unui număr progresiv de luni consecutiv din ultimii 5 ani de activitate:

  • Ianuarie-iunie 2024: 12 luni
  • Iulie-decembrie 2024: 13 luni
  • Ianuarie-iunie 2025: 14 luni
  • Iulie-decembrie 2025: 15 luni
  • Iulie 2028-decembrie 2028: 21 luni

6. Baza de calcul pentru 2029

În perioada 01.01.2029 – 31.12.2029, baza de calcul va fi de 22 până la 33 de luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate:

  • Ianuarie 2029: 22 luni
  • Decembrie 2029: 33 luni

7. Baza de calcul pentru 2030-2033

Pentru perioada 01.01.2030 – 30.11.2033, baza de calcul va fi de 34 până la 80 de luni din ultimele luni de activitate, crescând lunar:

  • Ianuarie 2030: ultimele 34 de luni
  • Noiembrie 2033: ultimele 80 de luni

8. Baza de calcul pentru 2033-2043

Baza de calcul pentru perioada 01.12.2033 – 31.01.2043 va fi de 82 până la 300 de luni din ultimele luni de activitate, crescând lunar:

  • Decembrie 2033: ultimele 82 de luni
  • Ianuarie 2043: ultimele 300 de luni

9. Impozitarea pensiei

Pentru venitul lunar din pensii determinat prin aplicarea principiului contributivității, se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, aplicându-se o cotă de impozitare de 10%.

10. Impozitarea pensiei pentru beneficiarii din MAI

Impozitul pensiilor cuvenite beneficiarilor din evidența Casei de pensii sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne se aplică prin cota unică de impozitare de 10% asupra cuantumului pensiei brute, deducându-se plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei.

Aceste modificări subliniază evoluția legislației în domeniul pensiilor militare și impactul asupra polițiștilor, oferind o imagine clară asupra noilor reglementări și a modului în care acestea afectează drepturile pensionarilor din sistemul de ordine publică. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Descoperiri semnificative ale Poliției de Frontieră în lupta împotriva traficului internațional cu autoturisme furate

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat o acțiune dedicată prevenirii și combaterii traficului internațional cu autoturisme furate, în cadrul căreia au identificat și indisponibilizat două autoturisme, în valoare totală de aproximativ 63.000 de euro, care se aflau sub atenția autorităților din Belgia și Marea Britanie.

Autoturism furat identificat în Constanța

În timpul acțiunii, polițiștii au descoperit în localitatea Constanța un autoturism cu număr de înmatriculare belgian, aparținând unui cetățean român de 25 de ani. Verificările efectuate în colaborare cu autoritățile europene au confirmat că vehiculul era căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autoritățile belgiene.

Un alt caz la Punctul de Trecere a Frontierei Moravița

De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, un cetățean român în vârstă de 29 de ani a fost oprit la controlul de frontieră în timp ce conducea un autoturism înmatriculat în Marea Britanie. După verificările specifice, polițiștii au constatat că vehiculul figura în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă emisă de autoritățile britanice. Conducătorul auto a declarat că nu avea cunoștință despre starea juridică a mașinii.

Cercetări în desfășurare pentru tăinuire

În ambele cazuri, polițiștii de frontieră au demarat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar autoturismele au fost confiscate până la finalizarea investigațiilor. Aceste acțiuni subliniază angajamentul autorităților române de a combate traficul internațional cu autoturisme furate și de a colabora eficient cu agențiile de aplicare a legii din alte state membre ale Uniunii Europene. (Sava N.).

Citeste in continuare

Anchete

Judecătorul Cosmin-Răzvan Mihaila revine la Tribunalul București

Publicat

pe

De

O decizie controversată a Consiliului Superior al Magistraturii

După o scurtă perioadă de detașare, judecătorul Cosmin-Răzvan Mihaila, fost președinte al Curții de Apel Galați, se întoarce la lucru, însă nu la instanța pe care a condus-o între 2016 și 2024, ci la Tribunalul București. Decizia a fost aprobată de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe 24 aprilie 2025, Mihaila urmând să fie detașat timp de șase luni, începând cu 1 mai 2025, conform informațiilor dezvăluite de publicația „Lumea Justiției.”

Voturi împotriva detașării

Deși detașarea a fost aprobată, nu toți cei șapte membri ai CSM au fost de acord cu aceasta; doi dintre ei au votat împotriva. Absența judecătorilor Liviu Odagiu și Claudiu Drăgușin de la ședință le exclud din rândul celor care s-ar putea opune deciziei.

Alte respingeri de delegări

În aceeași ședință, CSM a respins alte două solicitări de delegare din provincie în zona București-Ilfov, cele ale judecătoarelor Diana Stan și Oana-Bianca Gircu. Cele două respingeri au fost adoptate în unanimitate, evidențiind o poziție fermă a CSM în aceste cazuri.

Minuta oficială

Minuta ședinței CSM include următoarele puncte:

  1. Detașarea judecătorului Mihaila Cosmin-Răzvan de la Curtea de Apel Galați la Tribunalul București, pentru o perioadă de 6 luni, cu 5 voturi pentru și 2 împotrivă.
  2. Respingerea solicitării pentru delegarea judecătoarei Stan Diana de la Judecătoria Câmpina la Judecătoria Sectorului 6 București, în unanimitate.
  3. Respingerea solicitării pentru delegarea judecătoarei Gircu Oana-Bianca de la Judecătoria Brăila la Judecătoria Buftea, în unanimitate.

Incompatibilitatea funcțiilor

O altă decizie interesantă din aceeași zi a fost pronunțată de Comisia nr. 1 „Legislație și cooperare interinstituțională” a CSM, care a stabilit că funcțiile de judecător și procuror sunt incompatibile cu calitatea de călugăr în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Această decizie a stârnit speculații legate de viitorul profesional al magistraților, în special în contextul vârstei de pensionare extinse.

Reflexii asupra rolului magistraților

Deciziile CSM subliniază complexitatea relației dintre magistratură și alte domenii de activitate, non-profesionale sau chiar spirituale. Deși majoritatea judecătorilor se concentrează pe carierele lor, întrebarea despre compatibilitatea cu statutul de novice în monahism poate deschide discuții interesante despre echilibrul între responsabilitățile profesionale și opțiunile personale. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc

Sindicatul Europol subliniază că actuala situație din Poliția Română reflectă proverbul „țara arde și babele se piaptănă”, evidențiind pasivitatea conducerii...

Exclusivo zi ago

Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa

Genesis Biotech și prăpastia legalității Într-un peisaj al corupției și al escrocheriilor, Genesis Biotech, în parteneriat cu Genesis Biopartner din...

Exclusiv2 zile ago

ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță

Reforma pe hârtie: Așteptări și deziluzii Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pare angajată într-o cursă nebunească către trecut, oferind o...

Exclusiv2 zile ago

Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti

„Faraon” la roate? Se pare că fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, prosperă în ineficiență, iar acum s-a așezat pe...

Exclusiv2 zile ago

Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011

Îngrijorări asupra interpretării oficiale Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a denunțat o interpretare înșelătoare a Ordinului S/108/2011 de către...

Exclusiv2 zile ago

Decizie importantă a ÎCCJ cu privire la drepturile locative ale polițiștilor

Clarificări esențiale privind compensația pentru chirie Într-un context în care reglementările privind drepturile locative ale polițiștilor au fost adesea interpretate...

Exclusiv2 zile ago

Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI

Sindicatul Național Decus a publicat reguli clare referitoare la cazarea în interes personal în centrele și bazele administrate de Direcția...

Exclusiv3 zile ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv4 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv4 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv5 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv5 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusiv6 zile ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusiv7 zile ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusivo săptămână ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv