Actualitate
Cel mai grav atentat la siguranța națională/O mega-hoție greu de măsurat

Acest editorial este despre cea mai mare hoție din întreaga istorie a României. Și totodată despre cel mai grav atentat la siguranța națională. Totul se pune la cale și se săvârșește sub ochii noștri. Și, firește, sub ochii autorităților politice, administrative, judiridice și morale din această societate. Jaful este estimat la 1500 de miliarde de euro.
Cine a urmărit cu atenție discursul lui Liviu Dragnea, rostit la Congresul Extraordinar al PSD, a reținut că un pasaj a fost consacrat ideii de suveranitate națională. Președintele PSD s-a referit la acest capitol, între altele, și la resursele României, afirmând că, indiferent cine le exploatează, această operațiune trebuie să fie în beneficiul cetățenilor români. Să vedem cât de mare este prăpastia care se cască între acest enunț și realitate.
De ce afirm că se preconizează și încă în mare viteză crearea unui prejudiciu de 1500 de miliarde de euro? Am făcut un calcul simplu. Și am lucrat cu materialul clientului. După ce s-au făcut toate prospecțiunile necesare, într-un singur perimetru din platoul continental al Mării Negre, denumit Neptun Deep, s-a constatat că acolo există o bogăție colosală. Circa 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. La prețul actual al pieței, valoarea este de aproximativ 1500 de miliarde de euro. Pentru cine a avut urechi să audă, în ultimii ani s-a vorbit din ce în ce mai insistent, în special de către partenerii noștri euroatlantici, despre o viitoare independență energetică a României. Aluzia era clară. Exploatând uriașele zăcăminte de petrol și gaze existente pe platforma continentală a Mării Negre, dintre care Neptun Deep reprezintă doar un perimetru, România nu numai că își poate asigura independența deplină în plan energetic, dar, devenind un exportator semnificativ, va dispune de fondurile necesare pentru a se moderniza rapid în toate panurile.
Dar ce ne-a dat Dumnezeu, ne scapă printre degete. Într-o manieră de-a dreptul tulburătoare. Acest perimetru, repet, doar unul dintre multele perimetre exploatabile, este pus la dispoziția a trei concerne, care urmează să extragă miliardele de metri cubi de gaze naturale. ExxonMobil din Statele Unite, OMV din Austria și LukOil, aparținând Federației Ruse. Este la mintea cocoșului că, pentru a ne alege cu ceva din această uriașă bogăție, este indispensabil să primim o cotă parte substanțială din cantitățile extrase, precum și redevențe la un nivel rezonabil, practicat în întreaga lume civilizată. Pentru a reveni doar la un singur exemplu cât se poate de elocvent, voi face precizarea că Olanda beneficiază, pe lângă redevențe substanțiale, de la ExxonMobil, care-i exploatează zăcămintele de gaze din platforma continentală, și de o cotă de 40% din totalul gazelor extrase. Evident, gratuit. Chiar și în aceste condiți, ExxonMobil realizează la rândul său câștguri considerabile.
România este însă o țară numai bună de jumulit. În consecință, într-o manieră cu totul și cu totul netransparentă, Guvernul Tudose a inițiat un proiect de act normativ care, dacă va fi adoptat, ne aduce în situația de a renunța la tot. Vom primi doar redevențe simbolice – probabil nici pe acestea, întrucât, conform legii, le vom pierde sub forma unui credit fiscal – și nu vom beneficia nici măcar de un metru cub de gaze din totalul celor 84 de miliarde. Ei bine, această lege LINK a fost adoptată de către Senat. Iar acum se află la Camera Deputaților, unde se va lua decizia finală.
Legile care sunt adoptate în Parlament sunt înainte discutate în grupurile parlamentare. Evident, atunci când este vorba de un act normativ extrem de important, în prealabil este adoptată și o decizie politică la nivelul majorității parlamentare. Dacă analizăm rând pe rând pașii care s-au făcut până în acest moment, vom descoperi cu ușurință că uriașa fraudă care se pune la cale și care constituie realmente un atentat grav la siguranța națională, a fost îndelung premeditată. Mai întâi, la nivel guvernamental. Pentru ca Guvernul Tudose să fi adoptat acest proiect de lege, a fost în prealabil necesar avizul de specialitate al unor ministere. Pretutindeni, în vederea îndeplinirii acestui obiectiv, s-au făcut uriașe presiuni. Este rațional să ne gândim că ar fi exclus ca niciun specialist de la nivel guvernamental să nu fi făcut obiecții încă de la bun început.
Cum, necum, proiectul a ajuns în Parlament. El a fost discutat în coaliția majoritară. S-a luat o decizie politică în sensul adoptării. Apoi a trecut în viteză prin comisiile parlamenare de specialitate. Unde, din nou, proiectul a fost adoptat fără ca vreun reprezentant al majorității ori al opoziției să protesteze în vreun fel. Apoi, grupul parlamentar al majorității a luat decizia să-l adopte în plenul Senatului. Ceea ce s-a și întâmplat. În mare viteză. Din nou, nimeni nu a protestat.
Iar acum, actul normativ se află la Camera Deputaților. Unde, din nou, trece pe la comisii, pentru a fi definitiv adoptat în plen. După care se va duce la președintele Klaus Iohannis, care va emite fără să clipească avizul de promulgare.
Atrag atenția clasei politice și societății civile că această lege va fi valabilă și în cazul altor perimetre exploatabile. Că, practic, ne oferim altora întreaga noastră bogăție în numele generației prezente și a generațiilor viitoare, fără a primi nimic în schimb.
Din această perspectivă, Liviu Dragnea, prin fraza rostită la Congresul Extraordinar PSD, a încercat să se spele pe mâini ca Pilat din Pont. A jucat rolul nevinovatului, al omului politic sincer preocupat de independența și bunăstarea națiunii, în timp ce, în realitate, cedase în prealabil insistențelor ambasadorului Statelor Unite la București, Hans Klemm, și reprezentanților OMV, care, vezi Doamne, făceau lobby în favoarea ExxonMobil și a beneficiilor Vienei. Dar cum în România activitatea de lobby nu este legiferată, asemenea demersuri capătă încadrarea infracțiunii de trafic de influență. Mai rămâne să ne întrebăm desigur ce primește Liviu Dragnea în schimb, pentru exercițiul de circ extrem de periculos și mega costisitor, pe care l-a executat sub ochii întregii națiuni.
Sorin Rosca Stanescu
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
Actualitate
Avertisment pentru Industria de Apărare: Tarifele impuse de Trump pun în pericol capacitatea de achiziție a Pentagonului
-
Exclusivacum o zi
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Ancheteacum 9 ore
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”