Actualitate
Tot ce trebuie sa stii despre bateria auto – istorie, cum functioneaza, durata de viata

De cate ori nu ti s-a intamplat ca, atunci cand te grabeai mai tare, sa nu mai porneasca masina si abia atunci sa iti aduci aminte ca nu ai schimbat acumulatorul de ceva ani? Evident ca, asa cum nici telecomanda TV nu functioneaza fara baterii, nici masina nu o poate face. De cele mai multe ori, daca ramai fara energie la masina, dai fuga la magazinel care comercializeaza baterii auto pentru orice masina, alegi una, platesti pe cineva pentru montaj si esti gata de drum.
Dincolo de asta, lucrurile nu sunt atat de simple. Putem sa numara pe degete persoanele care stiu cum functioneaza acumulatorul auto si ce se intampla daca punem un alt amperaj decat cel indicat de producator. De aceea, ne-am gandit ca un scurt istoric al bateriei auto si cum functioneaza este mai mult decat indicat.
Ce este bateria auto?
Reprezinta un acumulator cu incarcare rapida, ce ofera masinii energia necesara pentru pornire, aprindere si iluminare. De fapt, principalul scop al bateriei este de a porni motorul vehiculului, iar dupa, curentul este asigurat de alternatorul angrenat de curea. Trebuie retinut ca, in cazul unei baterii noi, o pornire de motor consuma sub 3% din capacitatea bateriei.
De cele mai multe ori, bateriile auto sunt de tipul plumb-acid (celule din plumb si acid sulfuric), care dau tensiunea de 12V, asigurata de cele 6 celule, legate in serie.
Scurta istorie a bateriei auto
Stiai ca prima baterie auto a fost pusa pe un Ford si era din lemn? Pana in 1920, masinile nu aveau acumulator electric, iar pornirea se facea la manivela, iluminarea era pe gaz, iar claxomul era o trompeta.
Dupa 1950, s-a facut trecerea de la 6 la 12V, dat fiind ca americanii dadusera tonul masinilor cu motorizari din ce in ce mai mari si cu puteri uriase, care necesitau aprinderi serioase. De atunci si pana azi, a ramas standardul de 12 Volti, chiar daca, pe la inceputul anilor ’90, s-a incercat o crestere si mai mare a curentului din bateriile de masina: 42 de Volti s-a vrut a fi noul standard, dar nu s-a adoptat.
Abia in 1971 s-a inventitat acumulatorul auto fara intretinere – adica nu mai trebuiau desfacute dopurile si turnate lichide cu electroliza.
Tipuri de acumulatori auto
Pe piata inca se mai gasesc baterii auto cu intretinere, care tind sa dispara. Acumulatorii moderni, reprezentati de cei fara intretinere, etanse cu gel sau baterii auto start-stop reusesc sa pastreze lichidul pe toata durata vietii de functionare.
Ce inseamna ca bateria a murit?
Atunci cand o baterie este moarta, de obicei dupa 3-6 ani de utilizare, suprafata cu care au fost tratate placile de plumb cu dioxid de plumb a disparut. Adica sulfatul de plumb nu se mai poate transforma la incarcare in dioxid si curentul nu mai poate fi inmagazinat. Sau substanta de electroliza, care este una chimica, si-a pierdut si ea din proprietati si este acum doar apa chioara care nu mai declanseaza nicio reactie chimica.
Cat tine o baterie auto?
Perioada depinde foarte mult de felul in care este utilizata masina. De regula, producatorii ofera o durata de functionare de 5 ani, insa vei gasi modele care te pot tine si mai mult. Orice baterie care tine peste 5 ani fara sa faca probleme poate fi considerata una de calitate, chiar daca nu ai dat o suma considerabila de bani.
Actualitate
John Phelan anulează contracte pentru eficiență bugetară în Departamentul Marinei
Actualitate
Ultima călătorie a Papei Francisc: Ceremonia funerară la Roma
Actualitate
Prezența lui Elon Musk la interviul secretarului Forțelor Aeriene a lui Trump stârnește controverse
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum o zi
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial