Ce trebuie sa stii despre terapia de cuplu

0
33

Stim cu totii ca relatiile romantice sunt ceva greu de mentinut. Ca si masinile, ele necesita o intretinere regulata pentru a functiona bine. Daca exista o problema, este mai bine sa o reparati imediat pentru a evita complicatiile ulterioare. Adesea putem face noi insine anumite „reparatii”, alteori, in ciuda eforturilor noastre, trebuie sa ne bazam pe un profesionist pentru a arunca o privire si a ne da o mana de ajutor.

Este interesant de constatat cat de usor si rapid luam astfel de masuri pentru a repara sau a preveni deteriorarea vehiculelor noastre. Dar cand vine vorba de relatiile noastre, adesea evitam sa luam masuri pana cand situatia devine mult mai grava.

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie in care un terapeut cu experienta ajuta doi oameni implicati intr-o relatie romantica sa „priveasca” in interiorul relatiei lor si sa isi rezolve problemele, utilizand o varietate de interventii terapeutice. Desi practica terapiei de cuplu poate varia in functie de orientarea teoretica a terapeutului, terapia tuturor cuplurilor tinde sa implice urmatoarele elemente generale:

  • Concentrarea pe o anumita problema (adica dificultati sexuale, dependenta de internet, gelozie)
  • Participarea activa a terapeutului la tratarea relatiei in sine, mai degraba decat a fiecarui individ separat.
  • Solutii si interventii orientate catre schimbare, la inceputul tratamentului.
  • Stabilire clara a obiectivelor de tratament.

Terapia de cuplu va incepe, de obicei, cu unele intrebari standard cu privire la istoria relatiei, precum si unele referitoare la familia fiecarui partener, valorile si background-ul cultural. Un psiholog de cuplu ar putea folosi primele sedinte pentru a interveni in caz de criza, daca este necesar.

Terapeutul va ajuta apoi cuplul sa identifice problema care il afecteaza. In timpul „tratamentului”, terapeutul ii va ajuta pe parteneri sa inteleaga dinamica relationala mentinand problema, si sa inteleaga fiecare dintre rolurile lor in interactiunile disfunctionale. Acest lucru il va ajuta pe fiecare dintre parteneri sa inteleaga modul in care se simte celalalt.

Un alt aspect crucial al terapiei de cuplu implica schimbari de comportament si modalitati de a interactiona unul cu celalalt. Deseori, specialistul care se ocupa de terapia cuplului le va da partenerilor teme pentru acasa, astfel incat sa puna in aplicare, in interactiunile lor de zi cu zi, abilitatile pe care le-au invatat in timpul sedintelor de terapie.

Majoritatea partenerilor care ies de la o sedinta de terapie de cuplu, ajung sa inteleaga anumite tipare relationale, sa invete sa se exprime mai bine din punct de vedere emotional si sa dezvolte abilitatile necesare pentru a comunica mai eficient si a rezolva problemele cu partenerii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here