Actualitate
Opoziția autohtonă a aflat că mijloacele artificiale nu-i vor asigura în veci succesul politico-electoral
Bibanu’ avea dreptate să spună ”Diploma nu cîntă, domnișoară!”. Poți fi angajat pe șpagă, dar publicul nu te va iubi niciodată. O lecție pe care ar trebui să o asimileze și Opoziția autohtonă, aceea că mijloacele artificiale nu-i vor asigura în veci succesul politico-electoral. Din acest punct de vedere, mitingul fîsîit de ieri e mai mult decît relevant: mult zgomot pentru nimic, un nimic care a ”acoperit”, însă, partidele de opoziție. Exact cum a făcut-o tot anul de după alegeri.
De ce spunem că mitingul de ieri a fost unul fîsîit?
Simplu: deși participarea a fost mai mare, admit, decît mă așteptam, ea a fost una dezamăgitoare, per ansamblu raportat la orizontul de așteptare.
Luînd ca reper cifrele avansate de Euronews, 50.000 de participanți în București, se constată o prezență mai slabă decît la protestele de acum un an, cînd cu Ordonanța 13, deși mitingul e pregătit de cel puțin o lună, în organizare au fost implicate zeci și zeci de ONG-uri, s-au adus oameni din provincie, a fost bine sprijinit de PNL, USR, PMP și chiar de o parte a UDMR și de numeroase personalități publice. Nu mai vorbim de apelurile repetate și disperate dintr-o parte consistentă a mass-media, care, cel puțin în ultimele zile, a zugrăvit un peisaj de-a dreptul apocaliptic, pe ideea acum, ori niciodată!
În plus, a existat ceea ce am putea numi o ”pauză competițională”, impusă atît de decesul Regelui, cît și de sărbătorile de iarnă, ceea ce ar fi putut conduce către o mobilizare mai mare.
Se miza pe o prezență de 5-600.000 de oameni, poate chiar un milion, una dintre grupările organizatoare purtînd chiar numele ”600.000 pentru rezistență”.
Nu a fost să fie, nici pe foarte departe.
După un an de proteste pe bandă rulantă, concluzia e limpede: manifestațiile nu reușesc să treacă de un anumit prag și, cel mai neplăcut pentru organizatori, nu se reușește declanșarea unui veritabil impact emoțional, acel punct teribil dincolo de care lucrurile devin imprevizibile.
Există un segment bine determinat care iese în stradă, mereu aceiași și aceiași oameni, am spune.
”Rulajul” e minim, spre zero.
Aceiași Tudor Chirilă, Mihai Șora, Cărtărescu ori Liiceanu drept guest stars.
Totul se desfășoară după standarde, cele mai multe plagiate de afară.
La proteste, spre exemplu, sunt sistematic aduși copii de cîțiva ani, chiar dacă e caniculă ori ger, chiar dacă se anunță dinainte posibile acțiuni violente – și ieri chiar au fost.
De ce?
Simplu: micuții sunt vînați cu înverșunare de fotografii profesioniști ai marilor agenții de presă, rezultînd imagini emoționante. Din același motiv, sunt aduse persoane cu dizabilități, în scaune cu rotile, cîini de companie, ori se regizează scene înduioșătoare de dragoste între diverse cupluri, în miezul protestelor agitate (vezi montaj foto).
Proteste București
Proteste Vancouver
Proteste Moscova
Proteste Istanbul
De această întreagă recuzită am avut parte și ieri, plus deja prăfuita aprindere a lanternelor de telefon. Și mutarea aiuritoare – aparent- a mitingului din Piața Victoriei în cea a Universității, după tot circul făcut de Crăciun. (În fapt, șmecheria e că la Universitate manifestanții par mai mulți, iar circulația se blochează mai lesne).
A lipsit, din păcate, substanța.
Nu a fost și nu e nici acum clar ce a urmărit manifestația.
Căderea guvernului deja căzut?
Respingerea legilor justiției deja votate?
Alegeri anticipate?
Îndepărtarea PSD de la putere și, eventual, din politică?
S-a scandat din toate cîte puțin, dar a lipsit mesajul, clar, coerent, de impact. ”PSD -ciuma roșie” o fi o figură de stil interesantă, dar mult prea lipsită ce concretețe.
Dacă cineva ar fi urmărit transmisiile TV fără sonor, greu și-ar fi dat seama ce vor manifestanții. Asta, dacă ei înșiși vor fi știut ce vor.
Una dintre surprizele plăcute ale noului val de politicieni liberali, o voce lucidă și de bun simț, Violeta Vijulie, se întreba, ieri, pe Facebook, care e scopul acestor proteste, ce urmăresc ele exact.
Dacă respectivul scop e neclar nu doar pentru analiștii politici, ci chiar pentru membrii partidelor care s-au încolonat în spatele manifestanților, situația e dramatică.
Colac peste pupăză, programele televiziunilor de știri – inclusiv ale celor pro-manifestări, gen Digi 24 sau Realitatea TV – de astăzi, pun accentul pe violențele produse ieri și pe anchetele jandarmeriei în loc să trateze esența protestelor. Dar, poate, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
Dincolo de toate aceste observații legate de mitingul de ieri există altele, mult mai grave.
În întregul an de după alegeri, am avut un segment de vreo 100-150.000 de manifestanți care au contestat zeci de inițiative legislative ori guvernamentale, trei cabinete pesediste, o droaie de politicieni ai puterii șamd. (O banală observație: într-un an de zile, strada nu a putut veni cu propriile variante de modificări ale legilor justiției, unele ”benefice”, fie și numai ca să dea peste nas PSD și specialiștilor săi).
Aceste manifestații pe bandă, care, inevitabil, sfîrșesc prin a obosi marele public, au avut menirea tristă, însă, de a ține loc de opoziție politică tradițională.
Iar opoziția nu a făcut nimic.
Să amintim cîteva date teribile. Unele, poate, care ar fi meritat mult mai mare atenție.
În decembrie 2016, la alegeri, au stat în case 61% dintre români. Cei mai mulți, adepți ai dreptei.
Dintre cei 39% care au votat, adică cca.7,5 milioane, jumătate au votat cu PSD și ALDE, actualii guvernanți.
Peste 3,5 milioane de români – mai proști, mai deștepți, mai simpli sau mai destupați -, dar care au înțeles să respecte regulile democrației și să își aleagă conducătorii se văd azi supuși unor tentative brutale de anihilare civică de către o mînă de protestatari cam puțin susceptibili că au ieșit la urne în 2016.
Să protestezi spontan contra unor nereguli e una – și e benefic pentru democrație -, să o ții langa, cu anii, numai în mișcări neautorizate menite să răstoarne complet ierarhiile politice e cu totul alta.
Rezultatul votului din 2016 a adus cu sine, însă, și alte informații, în premieră absolută. Astfel, studiile sociologice de după scrutin – să luăm o cercetare IRES difuzată de Digi 24 – au relevat lucruri care ar fi trebuit să îngrozească partidele de dreapta.
Alegerile din 2016, în primul rînd, au contrazis o droaie de stereotipuri privind PSD.
Astfel, PSD (partidul țăranilor fără carte, cum era etichetat) a fost votat în măsură mai mare decît PNL de către alegătorii cu studii superioare.
De asemenea, jumătate din votanţii de la oraş au pus ştampila pe listele pesediste.
În plus, PSD (partidul pensionarilor, cum era etichetat) şi PNL s-au plasat la egalitate pe eşantionul de vîrstă 25-34 de ani.
În fine, PSD (partidul asistaților social, cum mai era etichetat) s-a plasat pe primul loc în privinţa votului românilor care au un loc de muncă, cu peste 10% peste PNL şi dublu faţă de USR.
Ce să mai spunem că 3% din procentele liberalilor de la alegerile locale au migrat tot spre PSD.
Concluzia: în decembrie 2016 s-au produs mutații importante, unele șocante, în structura votului, în defavoarea actualei opoziții.
Ar fi fost momentul unei mobilizări de mare anvergură, măcar la nivelul PNL, dacă nu și al USR, ori al PMP.
Ce a urmat, pe parcursul anului scurs de atunci?
PNL a trecut de la un președinte, Alina Gorghiu, care în seara alegerilor, după terminarea votului, declara că Cioloș are mari șanse să rămînă premier, la unul, Ludovic Orban, care nu a mișcat un pai în partid, plus că e un penal după toate definițiile tefeliste. După cum observa ziare.com, PNL a urcat într-un an și ceva de patru ori dealul Cotrocenilor fără o propunere de premier.
USR a ajuns la cinci congrese în doi ani, iar salvarea României decurge, la ei, în paralel cu certurile interne violente și contestarea pe motiv de fraudă a ultimul congres.
În fine, PMP aproape a dispărut în a doua jumătate a anului, explicabil prin ”transferul” peste Prut al liderului Băsescu. Ideea propunerii a doi candidați de premier e, și ea, de rîsul curcilor. (De năduf că a fost ignorat, ”premierul” Siegfried Mureșan s-a răcorit ieri în stradă, locul unde a fost cît de cît băgat în seamă)
Acestea sunt partidele dreptei, care visează să dărîme gruparea PSD-ALDE la viitoarele alegeri.
Un an de inactivitate crasă, soldat cu sondaje care dau ca lider autoritar tot PSD, în ciuda seismelor din palatul Victoria și a numeroase gafe politico-administrative.
În locul unor reforme interne profunde și a unor acțiuni politice de calibru, partidele dreptei s-au ascuns sub fustele ”Corupția ucide”, ”#Rezist” sau ”600.000 pentru rezistență”.
Opoziția nu o fac Orban, Băsescu ori Nicușor Dan, ci Florin Bădiță și Mălin Bot, spaima stîlpilor rutieri.
Nici ei, cu prea mare succes. Mișcarea tefelistă își dă, lent și inevitabil, duhul.
Partidele dreptei nu au înțeles nimic din lecția anului 1990, cînd plasarea partidelor istorice în spatele Golaniadei și lipsa altor acțiuni, a adus FSN două treimi din parlament și lui Iliescu 85% din voturi. Măcar atunci erau abia zorii democrației; azi, după aproape trei decenii, nu mai există scuze.
În PNL, e drept, încep să apară glasuri lucide, care simt pericolul ca lipsa acțiunilor politice, democratice, și manifestațiile aiuritoare de stradă să nu aibă drept rezultat decît împingerea PSD spre o nouă victorie.
Sunt prea puține, încă, și prea timide.
Și sunt toate șansele, din nefericire, ca pe agenda PNL și a USR să nu figureze, în acest moment, decît data următorului miting al lui Bădiță, Bot & comp. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Actualitate
Rheinmetall achiziționează Loc Performance: Un pas strategic pentru expansiunea pe piața americană
Actualitate
USR, Lasconi și iluzia progresului: O analiză asupra influenței curentului ‘woke’ în România
O ideologie problematică importată
Într-o amplă analiză, Simona Tănăsescu discută despre impactul curentului „woke” în România, evidențiind cum această ideologie, promovată agresiv de partide precum USR, a adus mai mult rău decât bine. În special, Tănăsescu atrage atenția asupra efectelor negative asupra comunităților vulnerabile, inclusiv LGBTQ+, care, în lipsa speranței, s-au agățat de promisiunile unei ideologii care, în realitate, nu le va oferi salvarea.
Promisiuni înșelătoare
Adevărul, așa cum îl prezintă Tănăsescu, este că niciun partid sau niciun curent nu va salva comunitățile marginalizate. Iubirea și identitatea acestor persoane au fost folosite ca instrumente în jocurile politice. „În spatele zâmbetelor politicienilor și a discursurilor despre diversitate, realitatea este că sunteți manipulați,” scrie aceasta, subliniind că ideologia nu a oferit sprijin real, ci a perpetuat problemele.
Efectul devastator al curentului woke
Curentul „woke” nu numai că a eșuat în a aduce schimbări pozitive, dar a creat și mai multă divizare și ură. Sustinătorii acestuia sunt transformați în pioni pe tabla de şah a jocului politic, abandonati când nu mai sunt considerați utili. Exemplele date de Tănăsescu subliniază cum Lasconi a decis să se distanțeze de comunitate atunci când a realizat că nu poate câștiga alegerile folosind această susținere.
Scanarea realității emoționale
Tănăsescu afirmă că curentul „woke” a distrus nu doar relații, ci și conexiuni fundamentale între generații. Nicio lege nu va putea schimba sentimentele părinților sau va umple golurile lăsate de respingerea familială. „Realitatea care doare” nu poate fi ștearsă prin aprobări sociale avute în vedere de politici și campanii.
Fraza centrală a dezamăgirii
„Curentul woke a distrus mai mult decât a construit,” concluzionează Tănăsescu, subliniind tranziția iubirii în marfă de negociat pe scena politică. Comunitățile sunt invitate să se vadă nu ca statistici sau simboluri ale progresului, ci ca indivizi cu nevoi și aspiratii personale.
Apel la acțiune autentică
Tănăsescu face apel la cetățeni să recunoască această manipulare și să nu mai fie pioni într-un sistem care nu le oferă nimic în schimb. Schimbarea adevărată, spune ea, nu începe cu voturi sau petiții, ci cu curajul de a căuta validare interioară și reconectarea cu familiile lor.
Un drum anevoios, dar esențial
Calea spre schimbare reală este dureroasă și poate părea imposibilă, dar este considerată singura care merită efortul. „Restul e doar zgomot. Iar zgomotul, în cele din urmă, se stinge,” concluzionează Tănăsescu, invitând la reflecție asupra valorilor reale și a iubirii care contează cel mai mult.
Actualitate
Expoziția dedicată Revoluției din Decembrie 1989 se deschide la 1 Decembrie, pentru elevii Timișoarei
În urmă cu 35 de ani, Timișoara a schimbat mersul istoriei. A oprit timpul în loc.
De aceea, nu avem voie să uităm, fiind datori să lăsăm în urma noastră grija de a duce mai departe memoria lui Decembrie 1989. De a o lăsa moștenire copiilor noștri.
În acest context, Duminică, 1 Decembrie 2024, la ora 17:00, va avea loc, la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății, deschiderea pentru elevi a expoziției „’35”, dedicată Revoluției din Decembrie 1989.
Expoziția, care este o producție comună a Societății Timișoara și a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, este adresată atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.
Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.
Calendarul expoziției este următorul:
Duminică, 1 decembrie 2024, ora 17:00 Deschiderea expoziției, pentru elevi
2-16 decembrie 2024, orele 10:00-14:00 Vizite ghidate destinate elevilor
17 decembrie 2024, ora 17:00 Vernisajul oficial al expoziției
17 decembrie 2024-30 ianuarie 2025 Vizite ghidate destinate publicul larg
orele 16:00-20:00
În perioada 2-16 decembrie, vizitarea expoziției este deschisă exclusiv grupurilor de elevi. Aceasta se poate face de luni până vineri, între orele 10:00-14:00, prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro
Vizitele programate for fi ghidate de mediatori, prezenți în acest interval orar la sediul Garnizoanei, pentru a facilita înțelegerea, de către elevi, a intenției autorilor.
Parteneri:
Direcția pentru Cultura Timiș, Brigada 18 ISR „Decebal”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Școala Gimnazială 19 „Avram Iancu”
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 5 zile
Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor