Connect with us

Actualitate

EXPLOZIV/Solicitare celor 7 ambasadori europeni/ Sa precizeze care articole din modificarile la legile justitiei ii “ingrijoreaza”

Publicat

pe

Am solicitat public, pe data de 29 dec. 2017, ambasadorilor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei in Romania sa precizeze concret care articole din “legile adoptate recent privind reforma justitiei, in forma actuala,” au “convingerea” ca risca sa puna in pericol “progresele” din justitie facute in ultimii 10 ani.

Solicitarea vine dupa ce, in data de 20 decembrie 2017, acestia au remis un comunicat de presa comun prin care si-au exprimat “convingerea (…) ca legile adoptate recent privind reforma justitiei, in forma lor actuala, (…) risca sa puna in pericol aceste progrese” din justitie.

Intreaga scrisoare poate fi citita mai jos.

 

29 decembrie 2017

Excelei Sale Thomas Baekelandt, Ambasadorul Belgiei in Romania
Excelei Sale Karsten Vagn Nielsen, Ambasadorul Danemarcei in Romania
Excelei Sale Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei in Romania
Excelei Sale Michèle Ramis, Ambasadorul Frantei in Romania
Excelei Sale Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei in Romania
Excelei Sale Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Olandei in Romania
Excelei Sale Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei in Romania

Ref: Concret, care prevederi din recentele modificari la legile justitiei adoptate de Parlament pun in pericol “progresele” din justitie?

Excelentele voastre,

In data de 20 decembrie 2017 ati emis un comunicat de presa comun prin care ati mentionat “ca Romania a facut, in ultimul deceniu, progrese semnificative in ceea ce priveste construirea unui parcurs si aplicarea unor reforme credibile in domeniul justitiei. Cu toate acestea, convingerea noastra este ca legile adoptate recent privind reforma justitiei, in forma lor actuala, precum si recentele amendamente propuse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, risca sa puna in pericol aceste progrese.”

Ambasada Frantei, pe data de 28 decembrie, dupa ce i s-au pus la dispozitie traducerile in engleza a modificarilor la legile justitiei, intr-o reactie de o aroganta iesita din comun, a spus ca “urmareste cu atentie ansamblul evolutiilor legate de reforma justitiei, inclusiv discutiile din cadrul societatii romanesti si dispune de propriile servicii de traducere in acest scop”.

Atat in calitate de judecator, cu peste 25 de ani vechime, cat si de cetatean roman si european, va solicit public sa precizati concret care articole din “legile adoptate recent privind reforma justitiei, in forma actuala,” aveti “convingerea” ca risca sa puna in pericol “progresele” despre care vorbiti in comunicat.

Reactia pe care ati avut-o, de a critica in termeni generali modificari legislative fara a oferi exemple concrete de articole problema, nu doar ca nu sprijina independenta justitiei, dar contribuie la campania de dezbinare a societatii romanesti in care justitia este folosita ca maciuca politica si in care propaganda, manipularea si dezinformarea au luat locul argumentelor juridice.

Caci despre propaganda, manipulare si dezinformare este vorba daca nu sunt expuse, clar si punctual, care modificari adoptate la legile justitiei ar pune in pericol independenta justitiei ori ar subordona politic procurorii sau judecatorii, asa cum s-a tot vehiculat in aceasta perioada.

Stimati ambasadori,

In deschiderea scrisorii dumneavoastra ati facut referire la faptul ca “dorim sa ne reafirmam apartenenta la destinul nostru comun impreuna cu Romania, bazat pe valori comune si in special pe statul de drept”, iar la finalul scrisorii ati spus ca “avem incredere ca toti actorii politici implicati vor acorda atentia cuvenita acestor preocupari legitime, in concordanta cu angajamentul nostru european comun, si vom fi in continuare gata sa sprijinim Romania in eforturile ei de a reafirma acest angajament”.

Cu toate ca vorbiti despre “destin comun”, “valori comune” cum ar fi statul de drept sau “angajamentul nostru european comun”, sunteti vocali impotriva unui proces legislativ parlamentar perfect democratic si transparent, al carui rezultat il criticati in abstract fara a preciza concret care modificari din legile justitiei pun in pericol valorile comune europene, in timp ce, in cazul unor violari grosolane ale principiilor de baza ale unei democratii, ati fost si sunteti absolut tacuti.

Ati tacut cand s-a aflat ca in Romania din 2005, sub pretextul combaterii coruptiei ca risc/vulnerabilitate la siguranta nationala, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a emis hotarari secrete prin care li s-au permis serviciilor de informatii sa imixtioneze in justitie. Altfel spus, intr-o tara membra a Uniunii Europene, monitorizata de Comisia Europeana prin MCV si in care ambasadele s-au aratat preocupate permanent de “independenta justitiei”, aceasta justitie a ajuns sa functioneze in baza unor reglementari secrete la care nici persoanele acuzate si nici macar judecatorii nu au acces. La fel era in comunism.

Ati tacut cand s-a aflat ca in 2009 Parchetul General a semnat un protocol secret cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) in baza caruia agenti si ofiteri SRI au facut “echipe mixte” operative cu procurori pentru a face anchete penale, desi SRI avea interzis expres prin lege sa faca acte de urmarire penala. Protocolul respectiv, in baza caruia au fost facute acte de urmarire penala in urma carora cetateni romani au fost anchetati, judecati si condamnati, nici pana in prezent nu a fost facut public. Astfel de intelegeri secrete existau in comunism intre Securitate si procuratura.

Ati tacut cand fostul minstru al justitiei Raluca Pruna a afirmat ca in Romania “drepturile sunt un lux”. Lux erau drepturile si in comunism, lux de care numai nomenclatura comunista se bucura.

Ati tacut cand Guvernul Ciolos a emis in miez de noapte Ordonanta de Urgenta 6/2016 prin care a facut Serviciul Roman de Informatii “organ de urmarire penala”, asa cum era fosta Securitate comunista. Prin acea ordonanta de urgenta premierul Ciolos a reinstituit practic, la 27 de ani de la Revolutia anti-comunista, Directia VI Cercetari penale a Securitatii comuniste, care avea menirea, printre altele, de urmarire si persecutare a opozantilor regimului. Datorita abuzurilor si crimelor facute de aceasta Directie a Securitatii comuniste, dupa caderea lui Ceausescu in decembrie 1989 s-a interzis ca Securitatea/SRI-ul sa mai faca acte de urmarire penala. Dupa 27 de ani ne-am intors de unde am plecat.

Ati tacut cand acelasi premier Dacian Ciolos a modificat in 2016 prin mai multe ordonante de urgenta, fara nici o dezbatere publica, sute de alineate din Codul penal si Codul de procedura penala.

Ati tacut cand generalul SRI Dumitru Dumbrava a afirmat public ca instantele de judecata au devenit “camp tactic” pentru acest serviciu de informatii, serviciu care “in prezent [isi mentine] interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze”. Asa era si in comunism, unde Securitatea te si urmarea, te si ancheta iar la sfarsit te si judeca si condamna (evident, printr-un judecator).

Ati tacut si cand acelasi general, in fata Comisiei parlamentare de control al SRI, a afirmat recent ca vizita judecatori inainte de pronuntarea unor hotarari si ca SRI acorda “consultatii juridice” magistratilor. Si in comunism Securitatea dadea “indicatii pretioase” procurorilor si judecatorilor.

Ati tacut cand actualul presedinte, Klaus Iohannis, a introdus in Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015-2019 conceptul de “securitate nationala extinsa”, prin care absolut fiecare domeniu cheie al societatii romanesti, inclusiv justitia, a devenit domeniu de interes si actiune pentru serviciile de informatii.

Conceptul de securitate nationala extinsa “vizeaza interesele care converg spre asigurarea securitatii nationale, manifestate in urmatoarele domenii: aparare (inteleasa in dubla calitate normativa, de aparare nationala si aparare colectiva), ordine publica, activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, educatie, sanatate, economic, energetic, financiar, mediu, infrastructuri critice. Strategia are o abordare integratoare si multidimensionala, in care dimensiunea de aparare se imbina si echilibreaza reciproc cu o serie de alte dimensiuni ‐ ordine publica; activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate; diplomatia; managementul situatiilor de criza; educatia, sanatatea si demografia”.

Toate domeniile mai sus insiruite reprezinta, conform Strategiei, amenintari, riscuri sau vulnerabilitati la adresa securitatii nationale. Dupa ce premierul Ciolos a facut SRI “organ de urmarire penala” pentru infractiuni impotriva sigurantei nationale te intrebi pana unde se intind competentele de cercetare penala a acestui serviciu de informatii daca pana si demografia, cultura si identitatea nationala fac parte din vulnerabilitatile la adresa sigurantei nationale.

Mai mult, la “obiective nationale de securitate”, in respectiva Strategie, a fost inclusa “buna functionare a justitiei si asigurarea ordinii de drept”, iar la vulnerabilitati a fost inclusa si justitia.

Asadar “buna functionare a justitiei” nu mai este de competenta Consiliului Superior al Magistraturii ori a Inspectiei Judiciare, ci a serviciilor de informatii coordonate de CSAT.

In fata acestor atacuri la adresa democratiei, statului de drept, independentei justitiei si drepturilor fundamentale ale romanilor ati tacut, in schimb va exprimati “ingrijorari” abstracte cand printr-un proces parlamentar democratic si transparent s-au facut modificari legislative.

Sunteti vocali cu privire la proceduri democratice, dar tacuti la violarea drepturilor omului si implementarea unor practici anti-democratice, specifice regimurilor totalitare de inspiratie sovietica.

Stimati ambasadori,

S-a ajuns in momentul de fata ca in Romania, urmare a practicilor pe care le-ati sustinut si promovat, sistemul de justitie sa fie disfunctional, cetatenii romani nemaiavand institutii carora sa li se adreseze pentru a li se proteja drepturile.

Vad acest lucru nu doar pentru ca sunt judecator de peste 25 de ani si saptamanal primesc zeci de mesaje de la romani disperati, care nu mai au caror autoritati sa se adreseze pentru a fi ascultati, dar stiu si din proprie experienta cat de disfunctionala este justitia.

In 2013, judecator fiind, am aflat din presa ca sunt achetata de catre DNA – Structura teritoriala Oradea, pentru infractiuni de coruptie. Dat fiind ca nu mi s-a adus la cunostinta nici o acuzatie, cumparam ziarele locale ca sa vad cum evolueaza ancheta despre care am fost informata oficial dupa mai mult de un an.

In 2014 eu si alti trei judecatori de la Tribunalul Bihor si Curtea de Apel Oradea am fost pusi oficial sub acuzare de DNA. In cazul meu acuzatia era ca mi-as fi traficat influenta pentru un “ceas cu cuc vechi”, cativa pastravi si o “suma nedeterminata” de bani.

Chiar si dupa ce am fost citati oficial la DNA, accesul la dosar ne-a fost interzis pana cu foarte putin timp inainte sa fim trimisi in judecata. Evident, nu ni s-a admis nici o proba in aparare.

In ancheta am fost intrebati despre ce s-a discutat la deliberari intru-un complet colegial cu privire la o hotarare judecatoreasca dintr-un dosar determinat. De asemenea, mai multi avocati au fost citati ca martori si intrebati de procurorii DNA despre discutiile confidentiale cu clientii lor in acel dosar.

In contextul in care judecatori au fost interogati despre deliberare, lucru care reprezinta cea mai grava incalcare a independentei justitiei, in aprilie 2014 peste 50 de judecatori s-au adresat Consiliului Superior al Magistraturii, ingrijorati pentru independenta lor, de vreme ce un procuror ii putea chestiona si ancheta penal cu privire la solutiile pe care le adopta.

Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, a refuzat sa clarifice definitiv si ferm situatia, eschivandu-se sa declare raspicat ca nici un judecator nu poate fi chestionat de catre un procuror despre deliberarile prin care adopta o hotarare judecatoreasca.

Pentru noi, ca judecatori, modul acesta abuziv de ancheta al DNA, cu incalcarea tuturor normelor de procedura penala si a garantilor europene privind independenta judecatorilor, era de neinchipuit, motiv pentru care m-am adresat presei. In afara site-ului Lumea Justitiei, presa a ignorat complet abuzurile pe care le-am relatat.

M-am adresat si Inspectiei Judiciare, CSM, conducerii DNA, semnaland abuzurile grave, dar fara nici un rezultat.

In ultima instanta m-am adresat si dumneavoastra, ambasadelor occidentale, care clamati – atunci ca si acum – ca sustineti independenta justitiei. V-am expus faptele, explicandu-va gravitatea si pericolul unei astfel de anchete pentru independenta judecatorilor si pentru dreptul fundamental la aparare al cetatenilor romani. In afara unui raspuns vag si politicos de la Ambasada Olandei, alt raspuns nu am primit.

La data de 1 iulie 2014 toti cei patru judecatori am fost trimisi in judecata si suspendati din functie, fara salar, timp de 1 an si 8 luni.

Pe data de 19 februarie 2016, prin Incheierea penala definitiva 231/2016 pronuntata in dosarul 854/33/2014/a1, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea dosarului la DNA.

Inalta Curte a constatat, prin incheierea precitata, ca in cauza au fost incalcate atat secretul deliberarii cat si confidentialitatea client avocat, adica exact incalcarile pe care le-am semnalat, cu doi ani inainte, conducerii DNA, CSM, Inspectiei Judiciare, presei si ambasadelor.

Am soliciat Parchetului de pe langa ICCJ si Inspectiei Judiciare ca procurorii vinovati de astfel de grave abuzuri si violari ale independentei justitiei, constatate definitiv print-o hotarare judecatoreasca, sa fie trasi la raspundere, insa nici una dintre institutii nu a facut nimic in acest sens.

Pe data de 6 aprilie 2017 Structura centrala a DNA, dupa ce a preluat dosarul de la DNA Oradea, a dispus clasarea cauzei pe motiv ca faptele, pentru care am fost anchetati, trimisi in judecata si suspendati din functia de judecatori, nu exista sau nu sunt prevazute de legea penala.

Dat fiind ca, in cauza, DNA a comunicat public ca dosarul s-a facut “cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii”, am dorit sa aflam in ce a constat sprijinul acestui serviciu secret in anchetarea unor judecatori pentru fapte care nu au existat sau nu sunt penale.

Am cerut lamuri de la DNA cu privire la implicarea SRI in ancheta penala care ne-a privit, dar DNA a refuzat sa ne ofere raspunsuri clare.

Am cerut Parchetului General sa ne comunice un exemplar al Protocolului semnat in 2009 cu SRI si ni s-a spus ca este secret.

Am cerut SRI sa ne spuna ce a facut concret in dosarul nostru si ne-a trimis la DNA.

Am cerut CSAT sa ne comunice hotararea din 2005 prin care, contrar legii, li s-au dat serviciilor de informatii atributii in justitie. Desi hotararea este mentionata pe site-ul CSAT ca fiind “nesecreta”, ni s-a spus ca aceasta nu ne poate fi comunicata deoarece sedintele CSAT sunt secrete.

Rezumand, intr-o tara membra a Uniunii Europene, cu ambasade occidentale care spun ca impartasesc “valori comune” europene cu Romania, se fac anchete penale in baza unor hotarari si protocoale secrete, date in afara legii, servicii secrete sunt implicate in justitie, iar pentru abuzuri constatate definitiv de catre instantele de judecata nu raspunde nimeni. Secretomania, specifica epocii comuniste, este atat de prezenta ca nici macar nu putem afla care a fost intinderea abuzurilor comise impotriva noastra.

Stimati ambasadori,

V-am dat exemplul dosarului in care eu si ceilalti colegi judecatori am fost anchetati pentru a va arata cat de expusi si vulnerabili sunt cetatenii romani in fata acestor institutii represive ale statului, care folosesc practici de inspiratie totalitara cu privire la care nu ati exprimat nici o ingrijorare ori preocupare.

Abuzurile si siluirile legii, pe care nici o institutie sesizata de noi nu le-a oprit, confirmate ulterior printr-o hotarare definitiva, actiuni despre care institutiile statului refuza in continuare sa ne comunice informatii si detalii, abuzuri pentru care nici un procuror nu a raspuns, au fost facute impotriva unor judecatori de curte de apel si tribunal.

Daca in cazul unor judecatori s-au intamplat aceste abuzuri, ceteanul simplu nu are nici o garantie ca drepturile sale fundamentale sunt respectate atunci cand este anchetat penal, ceea ce conduce la scaderea increderii in justitie.

Faptul ca romanii isi pierd increderea in justitie din cauza acestor abuzuri si violari ale drepturilor omului este dovedit de sondajele Eurobarometru facute de Comisia Europeana. Conform acestui sondaj, din 2015 pana in 2016 peste 13% dintre romani si-au pierdut increderea in justitie, fiind cea mai mare scadere de incredere intr-o institutie la nivelul intregii Uniuni Europene. De asemenea, sondaje mai recente arata ca peste 80% dintre romani doresc o raspundere materiala a magistratilor.

Acesta este sistemul de justitie despre care dumneavoastra sustineti ca este reformat si trebuie sa fie mentinut intact, deoarece ar impartasi “valori comune” cu sistemele de justitie din tarile dumneavoastra.

Daca asemenea “valori comune”, cum sunt cele de mai sus, sunt practicate si de justitia din tarile dumneavoastra, ar fi binevenit sa ne explicati cum sunt instantele din tarile dumneavoastra “camp tactic” pentru serviciile de informatii, cum anchetele penale sunt facute pe baza unor protocoale si hotarari secrete, cum magistratii care comit abuzuri nu sunt trasi niciodata la raspundere sau cum serviciile de informatii din tarile dumneavoastra se ocupa de “buna functionare a justitiei”.

Grav, stimati ambasadori, este ca de circa 10 ani nici o ambasada occidentala din Romania nu a mai vorbit despre valorile fundamentale – ca libertatea, respectarea drepturilor omului si democratia – pe care s-a construit Uniunea Europeana, singurul dumneavoastra discurs public fiind asociat cu sustinerea neconditionata a unor institutii de represiune si lipsa oricaror critici cu privire la practicile nedemocratice ale acestora.

Combaterea cu succes a coruptiei nu se poate face incalcand toate drepturile, legile si procedurile, iar justitie independenta nu poate exista cata vreme, prin hotarari si protocoale secrete date impotriva legii, li se permite serviciilor de informatii implicarea in justitie.

Ignorarea abuzurilor din justitie si tacerea dumneavoastra in fata violarii drepturilor omului, asa cum ati ales sa faceti in ultimii ani, va alimenta sentimentul antieuropean care deja este in crestere in societatea romaneasca si la a carui cauza, in buna parte, ati contribuit prin pozitiile dumneavoastra publice.

In contextul in care v-ati exprimat deja fara echivoc ca modificarile la legile justitiei, recent adoptate de Parlament, risca sa puna in pericol progresele din justitie, va reiterez solicitarea sa exprimati public, clar si concret, care sunt prevederile din aceste legi care “pun in pericol” justitia.

Cu stima,

Judecator Florica Roman

 

Actualitate

Clasamentul ponderii femeilor arată cam așa

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

PNL și PSD sunt partide marcate de misoginism politic, avînd o cotă mai mult decît redusă de femei în forurile de conducere, chiar la nivel de avarie, în cazul liberalilor. Într-un material pentru Canal 33, fosta deputată liberală Adriana Săftoiu trece în revistă cifrele reprezentării femeilor în partidele parlamentare, iar concluziile nu sunt foarte îmbucurătoare.

”Ca să nu rămân în „capcana” discursului feminist – care, consideră unii, poate fi la fel de pernicios precum cel misogin – am numărat paritatea în birourile de conducere ale partidelor parlamentare care au candidat la ultimele alegeri, așa cum apar pe propriile site-uri.
La PSD, conducerea este formată din președinte, vicepreședinți pe domenii și pe regiuni, respectiv 17 persoane, dintre care 3 femei.
La PNL, din 47 de persoane care formează echipa de conducere (președinte, prim-vicepreședinți, vicepreședinți și membri Bex), 4 sunt femei.
La USR, Biroul Național care formează conducerea este alcătuită din 24 de persoane, dintre care 4 femei.
La UDMR, Prezidiul Uniunii și Prezidiul Executiv este format din 18 persoane dintre care 6 femei, cel mai bine din punct de vedere al reprezentativității femeilor. De remarcat și lipsa cumului de funcții ca normă.
La AUR, din 24 de persoane (președinte, președinte CNC, președinte Senat, prim-vicepreședinte, secretar general și Biroul de Conducere care are și membri supleanți), 6 sunt femei” scrie fosta deputată.

Clasamentul ponderii femeilor arată cam așa:
1) UDMR – 33,3%
2) AUR – 25%
3) PSD – 17,6%
4) USR – 16,6%
5) PNL – 8,5%

Citeste in continuare

Actualitate

Putin și rușii ne privesc încă ca pe niște frați întru credință

Publicat

pe

De

Ucraina este astăzi o țară prăbușită, după doi ani de război în care a jucat rolul de proxy într-o confruntare în care occidentul colectiv a încercat, fără succes, să pună Rusia la pământ.

Milioane multe de ucraineni sunt în bejenie prin lume, sute de mii de bărbați, poate peste 500.000, au murit, iar familiile lor au rămas fără susținere, infrastructura ucraineană este praf în urma bombardamentelor, iar singura speranță a lor e că războiul se va sfârși rapid și compania Black Rock, că așa a decis domnul Zelenski, va începe să cheltuiască banii pentru reconstrucție, dar asta doar cu condiția ca americanii și europenii să aibă de unde să îi dea, da, deoarece uriașa criză economică ce ne pândește la orizont ar putea să pună pe butuci economiile Occidentului colectiv. Nu discut astăzi decât rezultatul războiului, îmi cunoașteți părerile despre responsabili, iar Ucraina a ajuns în această situație tragică având o armată numeroasă, bine dotată și antrenată în ultimii 10 ani de către americani.

România, în schimb, apare azi ca țara desemnată deja ca să continue lupta cu Rusia, să fie următorul proxy de după sleirea Ucrainei și capitulare. Politicienii noștri sunt cei mai rusofobi, cei mai activi în a jigni și provoca Rusia, în condițiile în care am fost ocoliți de orice amenințare directă din partea lui Putin și ai săi. În paralel, ni se spune și că trebuie să fim liniștiți, deoarece, în caz de atac din partea Rusiei, noi, vezi, Doamne, suntem protejați de scutul NATO, iar partenerii noștri o să ne sară rapid în ajutor. Să zicem că vom fi ajutați, deși eu pariez deja că nu vom fi, sau, dacă vom fi, acest lucru se va întâmpla la un nivel mai scăzut decât cel în care a fost sprijinită Ucraina.

Disponibilitatea și potențialul militar occidental sunt sleite; s-a văzut asta clar în ultimele luni. Deci e limpede că cel puțin o perioadă va trebui să ne descurcăm singuri în fața unor potențiale atacuri ale Rusiei. Numai că noi n-avem cu ce ne apăra! Nu prea avem armată, rezerviști antrenați nici atât, armamentul nostru este medieval, iar cel nou e insuficient sau se află pe drum, contractat și nelivrat, cele câteva mii de soldați străini din trupele NATO, cu armamentul din dotarea lor, de pe teritoriul României, ar putea face față maximum două-trei zile în cazul unui atac masiv al rușilor, generalii României stau prin studiouri TV și îndrugă minciunele. Nu o mai lungesc, dar vă rog să operați cu ideea că suntem cei mai slabi din punct de vedere militar din regiune. Nici măcar nu ne putem compara cu Polonia, iar Ungaria sau Serbia la rândul lor ne depășesc net din punct de vedere militar. Suntem cei mai guralivi și provocatori la adresa Rusiei, dar și cei mai slabi și ușor de neutralizat. Nu vreau să provoc panică, dar când niște idioți vorbesc despre războiul în care vom fi implicați și ne vom descurca cumva, trebuie doar să priviți la ucraineni și la drama lor ca să pricepeți că nouă ni se poate întâmpla mult mai rău.

Știți ce ne-ar putea salva? Ortodoxia! Adică faptul că Putin și rușii ne privesc încă ca pe niște frați întru credință. Patriarhul Daniel povestea anii trecuți celor din Sinod că Putin, cu ocazia vizitei Preafericitului nostru la Moscova, l-a întrebat ce ar putea face pentru „frații săi români”; nevrând să riște vreun răspuns incorect sau interpretabil, patriarhul nostru i-a răspuns că poate să facă ceea ce îi dictează sufletul său de frate ortodox. Atât. Apoi să știți că doar în așa ceva ne mai e speranța, în condițiile provocărilor cu efect sinucigaș pe care le execută politicienii noștri la adresa Rusiei, iar acesta e și motivul pentru care ieri l-am anatemizat pe Patriarhul Daniel, ce avea oportunitate mare ca să consolideze această legătură spirituală cu rușii printr-un gest simplu și normal de compasiune și solidaritate cu drama rușilor, gest pe care patriarhul refuză să-l facă. De acum înainte, prin prisma cinismului americanilor, ce pare că vor să continue războiul cu prețul morții și distrugerii altora, aveți toate motivele să deveniți cu adevărat îngrijorați de soarta voastră, a copiilor voștri și poate a nepoților voștri. Ce puteți face? Să ieșiți din această pasivitate inconștientă de tip sinucigaș și să cereți în mod activ stoparea provocărilor la adresa rușilor, la pachet cu militarea pentru pace urgentă din partea celor pe care i-ați ales și-i veți alege în 2024.

Cozmin Gușă
(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)

Citeste in continuare

Actualitate

Partidul Mișcarea Populară (PMP) este formațiunea care și-a trădat electoratul, cum bine a sintetizat Mihail Neamțu într-o analiză recentă

Publicat

pe

De

Răspunsul la această întrebare poate părea de la sine înțeles, dar în vremurile confuze pe care le trăim, neo-marxismul se marketează pe sine ca fiind „Alianța Dreapta Unită”.

În România post-revoluționară, cei care susțin disoluția familiei și a națiunii, ignoră libertatea individului, promovează uciderea pruncilor ca „drept al omului”, se pot promova ca fiind „de dreapta”.

Despre „Uniunea Salvați România” nu sunt multe de spus. Deși s-au prezentat, de la înființare, ca fiind „de dreapta”, USR s-a remarcat doar prin susținerea celor mai fanatice precepte ideologice ale extremei de stânga.

USR a fost vârf de lance împotriva Referendumului pentru Familie din 2018 și un promotor constant al ideologiei LGBT.

Sunt atât de toleranți cei de la USR, încât Elena Lasconi a fost scoasă de pe listele de la europarlamentare după ce a declarat că familia este formată doar între un bărbat și o femeie.

De la propunerile legislative privind legalizarea parteneriatului civil la educația sexuală obligatorie pentru copii, începând cu clasa a V-a.

Drepturile individuale?

USR a fost cel mai aprig susținător al vaccinării obligatorii. De altfel, miniștri USR ai Sănătății au achiziționat zeci de milioane de doze de vaccin, acționând ca veritabili agenți ai Big Pharma și ai Ursulei von der Leyen.

Programul electoral al USR pentru europarlamentare este simplu: disoluția statului național român în conglomeratul de la Bruxelles.

În fine, cei care pretind că salvează România au votat în 2023 pentru suprimarea suveranității statelor naționale și pentru înlocuirea termenilor „femeie și bărbat” din tratatele UE cu „gen”.

Citește: De ce un creștin și un patriot nu poate vota cu Partidul Comasat Român (PSD-PNL) la viitoarele alegeri

Celălalt membru al Alianței Marxiste și-a pus „dreapta” chiar în denumire. Forța Dreptei este formațiunea condusă de fostul premier Ludovic Orban.

Cum a fost „de dreapta”, Orban, în timp ce a guvernat? A instituit cele mai draconice măsuri de carantinare a populației, într-un total dispreț față de lege și față de drepturile cetățeanului.

Ludovic Orban a supervizat închiderea bisericilor de Paști, decizie fără precedent în istoria recentă a României.

Tot sub „dreapta” guvernare a lui Ludovic Orban a luat ființă prima comisie de cenzură a informațiilor, de după 1989.

Lipsit de orice transparență, „Grupul de Comunicare Strategică” instituit de Orban s-a ocupat de închiderea unor siteuri. Căpetenia „grupului” nu a absolvit nici măcar studiile universitare.

Singurul și cel mai important merit al lui Manciu: susținerea necondiționată a lui Klaus Iohannis.

Partidul Mișcarea Populară (PMP) este formațiunea care și-a trădat electoratul, cum bine a sintetizat Mihail Neamțu într-o analiză recentă.

Mai poate fi de dreapta un partid care se duce cu brațele deschise către „Renew Europe”? Către grupul european cel mai radical din Parlamentul de la Bruxelles? În grupul cel mai pro cenzură, pro LGBT, pro război, pro identitate digitală?

Mihai Neamțu

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusivo oră ago

Macar o data la doi ani, apare cel putin o informatie importanta despre un nou furtisag al Directiei Generale Financiare din cadrul M.A.I.

Noi pagube provocate de Directia Generala a Hotilor, condusa de directorul general Razvan Grecu! Nu stiu cum se face ca...

Exclusivo oră ago

Federația Polițiștilor de Penitenciare, alături de Federația Simdicatelor din Sistemul Penitenciar, continuă seria protestelor anunțate, astfel că in data de 28.03.2024 vor fi pichetate Penitenciarele Deva, Giurgiu și Codlea, in paralel cu strangerea semnăturilor pentru refuzul de ore suplimentare

Faptul că guvernanții , in an electoral, au scăpat printre degete niște firmituri pentru polițiștii de penitenciare ( actualizarea soldei...

Exclusivo zi ago

Dosarul „Tetra” fabricat de procurorul, pe atunci, Negulescu Mircea, zis „Portocală, zis „Zdreanță” și autointitulat „distrugătorul de destine”

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al...

Exclusivo zi ago

Se pun in pericol angajamentele internationale ale Romaniei in domeniul asistentei umanitare, din cauza lui Grecu & comp. care nu vor sa plateasca la timp si corect, drepturile legale ale „misionarilor”

In atentia veteranilor din teatrele de operatii! Mai multi veterani in teatrele de operatii mi-au transmis, pe diverse cai, insistent,...

Anchete2 zile ago

 INTOARCEREA “RABINULUI”

                                         ...

Exclusiv2 zile ago

WHITE TOWER (XXV)/Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower, titra un ziar central de investigatii, confirmand, in...

Exclusiv2 zile ago

Ameninţări drastice din partea poliţiştilor şi agenţilor din penitenciare/Sindicaliştii ameninţă că măsurile pe care le vor lua, vor fi şi mai drastice in data de 9 Mai 2024

Angajații din structurile de forță ale statului roman au fost luați în bătaie de joc de Guvern In Monitorul Oficial...

Exclusiv2 zile ago

Fiecare lider sindical s-a impăunat cu ” marea ” realizare, cand in fond nu este altceva decât o ingenunchere a mișcării sindicale/Oamenii ar trebui să se trezească din amorteala asta colectivă

După lungi teorii ale conspirației, astăzi, cu puțin timp in urmă,in Monitorul Oficial al României a fost publicata celebra și...

Exclusiv3 zile ago

WHITE TOWER (XXIV)/Realitățile scandalului WHITE TOWER: copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie!

Copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie! Aceasta este una dintre realitățile scandalului WHITE TOWER! Mihai LUPU și Radu...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul” Oficial a intocmit un ÎNDRUMAR ELECTORAL PENTRU POLIȚIȘTI ȘI MILITARI

Statutul polițistului prin Legea 360/2002 și statutul cadrelor militare prevăzut în Legea 80/1995 fixează interdicții clare privind implicarea acestora în...

Exclusiv4 zile ago

Este dezonorant pentru un șef de poliție să se păteze în jocurile murdare ale politicienilor

Condiționalitatea factorului de comandă în structurile M.A.I. de fidelitatea față de o gașcă politică ori alta, nu a constituit vreodată...

Exclusiv4 zile ago

„Polițiștii și militarii nu suntem sclavii nimănui, iar niște drepturi acordate parțial nu sunt decât o altă ofensă adusă la sacrificiile pe care le facem și serviciul adus de către noi la menținerea ordinii publice și a siguranței naționale”

Așa cum v-am anunțat, la data de 25.03.2024, chiar de Ziua Poliției Române Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL trebuia să fie prezent...

Exclusiv6 zile ago

WHITE TOWER (XXIII)/Dupa rambusari ilegale de T.V.A asistam la mentinerea masurilor penale

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)  a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de...

Exclusiv6 zile ago

Amânarea acțiunii de protest anunțate în 25 martie 2024, de Ziua Poliției Române – pentru data de 9 mai 2024, de Ziua Europei

Orice acord, negociere, relație bilaterală trebuie să aibă la bază încrederea între parteneri, aceasta bazându-se pe consecvență în respectarea angajamentelor...

Exclusiv7 zile ago

Au inceput protestele/Administrația Națională a Penitenciarelor se face că nu știe și se dă luată prin surprindere in fața Ministerului Justiției

Așa cum am anunțat prin comunicatul de presă, despre care Administrația Națională a Penitenciarelor se face că nu-l știe și...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!