Connect with us

Actualitate

PSD de la defensivă la ofensivă

Publicat

pe

Unul dintre cele mai bizare fenomene pe care le putem observa astăzi în politică este că cel mai mare partid, la putere fiind, joacă în defensivă. Creând doar aparența că ar fi în ofensivă. Acest comportament îi aduce PSD-ului daune uriașe. Și, din această perspectivă, Stânga în mod indiscutabil trebuie resetată. Poate chiar utilizând ca instrument un Congres Extraordinar, așa cum propune Adrian Năstase.

Am citit în urmă cu câteva minute un apel pe care deputatul PSD Liviu Pleșoianu i-l adresează președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Prin conținutul acestui mesaj, parlamentarul român îi semnalează șefului Executivului american faptul că, de un an de zile, majoritatea parlamentară rezultată din a alegeri democratice se confruntă în România cu mișcarea #Rezist importată din Statele Unite și care acolo încearcă să organizeze o opoziție de stradă împotriva președintelui Statelor Unite, ales în această funcție în mod democratic. Îi mai semnalează Liviu Pleșoianu și legăturile dintre radicalii liberi de la București și George Soros, modul în care această ofensivă antiguvernamentală este spriijnită în stradă de președintele României dar și de către ambasadorul Statelor Unite în această țară. Acest semnal de alarmă lansat de un parlamentar român membru PSD este, dacă facem o analiză atentă, expresia neputiinței acestui partid de a-și abandona jocul defensiv și de a intra în ofensivă.

În același fel interpretez și demersul atent explicat și bine argumentat al lui Adrian Năstase, unul dintre cei mai experientați politicieni români și care a condus mai mulți ani acest partid din postura de președinte, demers prin care afirmă că este necesar un Congres Extraordinar. De ce ar fi necesar un Congres Extraordinar dacă în PSD lucrurile ar fi în bună ordine. Congresul Extraordinar este necesar tocmai pentru că a sosit timpul ca PSD să se reseteze. Iar una dintre rațiunile acestei nevoi de resetare constă, cred eu, tocmai în schimbarea stilului de joc.

Liviu Dragnea a fost un destoinic personaj din linia a doua a conducerii celui mai mare partid din România. Din poziția sa de secretar general al partidului, a știut să organizeze și să mobilizeze un partid condus de altcineva, la acea vreme acest altcineva fiind Victor Ponta și apoi, la scurt timp după ce Pota a abandonat lupta – fiind ajutat în acest sens – a reușit să pună în mișcare întreg angrenajul PSD astfel încât acest partid să obțină o victorie istorică împotriva unei Drepte debusolate și depunctate prin guvernarea Cioloș. O victorie care a făcut din PSD cel mai mare partid socialist din Europa. Faptul că Liviu Dragnea este singuru președinte de partid din istoria recentă care, în funcția pe care o deține, a fost votat nu doar de delegații la un Congres ci de întreaga suflare a partidului, are un efect de bumerang. În primul rând, decizia de a proceda astfel poate crea suspiciunea că Liviu Dragnea s-a temut și se teme și în continuare de o confruntare cu delegații unui Congres al partidului. Dar să admitem că nu ar fi așa. Chiar dacă nu este așa, faptul că a recurs la un fel de referendum pentru propria numire și faptul că a reușit cu brio, l-a ridicat pe un piedestal atât de înalt pe acest om politic încât astăzi el trebuie să dea dovadă de un echilibru fenomenal pentru a se mai putea menține acolo fără să-l ia amețeala.

Una dintre cheile succesului în alegeri al PSD poate fi coeziunea partidului și forța sa de mobilizare. O altă cheie ar putea fi, cum arătam mai sus, prestația lamentabilă a Guvernului Cioloș, susținut la greu de către Klaus Iohannis și actualele partide din opoziție. Mai poate să existe ca explicație și labilitatea extraordinară a PNL. Un partid care nu numai că nu se mai regăsește în substanța sa liberală și națională, nu numai că nu are coeziune și coerență, dar mai nou tinde să se și rupă. Dincolo însă de toate aceste posibile explicații, fiecare adevărată în felul ei, mai există o explicație posibilă a modului în care PSD a cucerit puterea.

Această explicație constă în duplicitate. Indiscutabil , Liviu Dragnea este un personaj duplicitar. A jucat întotdeauna și joacă și acum la mai multe capete. Lasă permament impresia că e gata să vândă meciul. Și uneori îl și vinde. Acestă duplicitate este de natură să-i asigure succesul unui partid aflat într-o competiție electorală . Uneori această duplicitate este utilă și atunci când PSD se află la putere. Pe termen lung însă, duplicitatea este nocivă. Pentru că sapă la temelia încrederii.

Noi ne aflăm astăzi în situația în care din ce în ce mai mulți membrii PSD , unii extrem de relevanți, reprezentând toate centrele de putere, încep să pună sub semnul întrebării credibilitatea și autoritatea lui Liviu Dragnea. Unii se tem că Dragea face și el parte din statul paralel pe care-l denunță și că, în propriul interes, este oricând dispus să vândă meciul. Și să întoarcă scorul în favoarea celeilalte părți. Alții sunt revoltați de faptul că absolut toate numirile în administrația publică sunt doar la degetul mic al lui Dragnea și unii cred că sunt chiar taxate de către acesta. În fine, un alt centru de putere, cel din Executiv și din jurul Executivului, este incomodat de jocul dublu al lui Dragnea, care blochează multe dintre proiectele guvernamentale. Toți aceștia vor să repună în discuție statutul liderului PSD.

Dar există ceva mai important decât toate argumentele expuse mai sus. Și anume faptul că caracterul duplicitar al lui Dragnea, care este conducătorul PSD, a imprimat acestui partid nu numai în perioada pre-electorală și electorală ci și după alegeri un stil de joc care mai degrabă este defensiv decât ofensiv. Din acest motiv, terenul de luptă este lăsat la dispoziția adversarilor PSD. Și oricât de puternic ar fi un partid, în cele din urmă, dacă joacă permanent în defensivă, riscă să piardă în mod spectaculos puterea. Exact la fel ca un șahist, care nu are cum să câștge dacă nu atacă niciodată.

Atât opoziția cât și strada, așa cum sunt ele organizate și așa cum înțeleg ele să se manifeste, au multe și pronunțate vulnerabilități. Care ar putea fi exploatate cu succes de un partid aflat în ofensivă. Dar care nu pot fi niciodată valorificate din defensivă.
Poate că un Congres Extraordinar PSD ar avea drept consecință și schimbarea stilului de joc. Pentru că, altfel, tare mi-e teamă că într-un fel sau altul majoritatea s-ar putea transforma în minoritate. Și ar putea fi sfărâmată de o opoziție subțire, dar din ce în ce mai agresivă.

Sorin Rosca Stanescu

 

Actualitate

Suedia alocă suma colosală de 30 miliarde de dolari pentru apărare, anticipând un nou prag NATO

Publicat

pe

De

Stockholm se pregătește să facă un salt uriaș în cheltuielile militare, țintind 3,5% din PIB, în contextul așteptărilor privind un nou obiectiv NATO.

Un nou prag NATO la orizont?

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat într-o conferință de presă că „presupunerea sa calificată” este că NATO va stabili ținta de 3,5% la summitul alianței din iulie. Suedia deja plănuiește să atingă această cifră „în următorii cinci ani”, a adăugat el.

Un efort financiar considerabil

Această mișcare vine cu un cost substanțial de 300 de miliarde SEK (30 miliarde de dolari), pe care țara intenționează să-i împrumute dacă propunerea este aprobată de parlament. Legislația va fi prezentată pe 15 aprilie și votată până pe 20 iunie, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

De la 2,4% la 3,5% din PIB

Cheltuielile actuale ale Suediei pentru apărare se ridică la 2,4% din PIB – deja peste ținta NATO de 2% – cu planuri de a le crește la 2,6% până în 2028. Deși Partidul Moderat de guvernământ are o coaliție cu Democrații Suedezi în parlament, intenționează să caute un sprijin larg pentru această inițiativă.

Motivații transatlantice

Kristersson a fost sincer cu privire la motivațiile sale, recunoscând că creșterea este parțial menită să mențină relații puternice cu Statele Unite.

„Nu vreau să acționăm într-un mod care să submineze posibilitatea cooperării transatlantice. Dar nu putem nici să presupunem sau să considerăm de la sine înțeles că Statele Unite vor continua să acționeze în Europa așa cum au făcut-o în ultimii 80 de ani”, a spus el, adăugând că unele declarații și mișcări ale administrației Trump sunt „destul de dificil de înțeles pentru noi în Europa în acest moment”.

„Acest lucru ar reprezenta o consolidare semnificativă a NATO europeană. Să nu uităm că NATO europeană este cea care este testată în acest moment”, a subliniat Kristersson.

Priorități de investiții

Este prea devreme pentru a specifica modul în care vor fi alocate fondurile, deși diapozitivele prezentate de Kristersson au inclus drone, sisteme de apărare aeriană și muniție. „Va fi vorba despre nevoile de capacitate ale NATO – ceea ce cere NATO. Pentru Suedia, o mare parte din aceasta se învârte în jurul Mării Baltice”, a explicat el.

Sprijin continuu pentru Ucraina

În plus, cadrul financiar aprobat pentru sprijinul militar acordat Ucrainei va crește de la 25 de miliarde SEK la puțin peste 40 de miliarde SEK în 2025, realizat prin aducerea în avans a investițiilor planificate inițial pentru 2026. Guvernul va revizui cadrul de finanțare pentru Ucraina pentru 2026 la o dată ulterioară.

De la invazia Rusiei în Ucraina, sprijinul militar al Suediei pentru Ucraina se ridică la aproximativ 61,9 miliarde SEK începând cu 30 ianuarie 2025, livrat prin 18 pachete de ajutor, conform fișei informative a guvernului.

Citeste in continuare

Actualitate

3 modele de scaune de bucătărie preferate de designerii de interior în acest an

Publicat

pe

De

Amenajarea bucătăriei pune accent pe combinația subtilă între estetică și funcționalitate, iar alegerea scaunelor potrivite poate transforma complet atmosfera acestui spațiu. În acest an, designerii de interior pun accent pe mobilier care îmbină confortul, materialele premium și liniile moderne, iar scaunele de bucătărie devin piese de design în sine. Fie că îți dorești un decor minimalist sau unul sofisticat, există modele care se potrivesc perfect în orice tip de amenajare.

Eleganță modernă cu scaune din plastic și picioare metalice

Dacă apreciezi un stil contemporan și aerisit, scaunele pentru bucătărie din plastic cu picioare metalice sunt o alegere inspirată. Designerii le preferă pentru versatilitatea lor, dar și pentru paleta variată de culori care se potrivește oricărei estetici. În tendințele acestui an domină nuanțele neutre, precum alb, gri și negru, dar și tonurile pastelate, care adaugă o notă delicată decorului.

Pe lângă aspectul modern, aceste scaune pentru bucătărie impresionează prin durabilitate și ușurința întreținerii. Materialul din care sunt fabricate este rezistent și permite curățarea rapidă, iar picioarele metalice, adesea realizate din oțel vopsit electrostatic, oferă stabilitate și un aspect sofisticat. Designul ergonomic asigură confort pe termen lung, iar dacă spațiul bucătăriei este unul compact, modelele empilabile devin un avantaj incontestabil.

Raffinament și confort cu scaune de bucătărie din catifea

Pentru un plus de lux și o atmosferă sofisticată sunt preferate scaune de bucătărie realizate din catifea, acestea se află în topul preferințelor designerilor. Textura elegantă transformă orice încăpere, oferind senzația de confort absolut. În acest an, se poartă tonurile intense, care creează impact vizual puternic și adaugă profunzime decorului.

Dincolo de estetică, aceste scaune sunt apreciate și pentru confortul lor. Spătarele ușor curbate și tapițeria moale fac din fiecare masă un moment de relaxare. În plus, modelele cu picioare metalice în finisaje aurii sau negre adaugă un aer sofisticat și se potrivesc perfect în interioarele elegante.

Design scandinav cu scaune din plastic și picioare din lemn

Stilul scandinav rămâne un reper important în amenajările interioare, iar scaunele de bucătărie din plastic cu picioare din lemn sunt o alegere preferată pentru un decor armonios și funcțional. Liniile curate, simplitatea și echilibrul dintre materialele naturale și cele moderne creează un efect vizual plăcut și relaxant.

Culorile predominante sunt cele inspirate din natură și contribuie la crearea senzații de spațialitate, ceea ce le face ideale pentru bucătăriile mai mici. Picioarele din lemn de fag sau stejar oferă un contrast elegant și asigură stabilitate, iar designul ergonomic adaugă un plus de confort. Aceste scaune pentru bucătărie sunt ușor de integrat atât în interioarele minimaliste, cât și în cele cu influențe boeme.

Tendințele actuale în designul bucătăriilor pun accent pe armonie, funcționalitate și estetică impecabilă. Alegerea perfectă ține de stilul tău personal, dar și de modul în care vrei să îți definești bucătăria – un spațiu de socializare, relaxare și inspirație zilnică.

 

Citeste in continuare

Actualitate

Armata SUA testează operațiuni mobile cu Unitatea Multi-Domeniu

Publicat

pe

De

Unitatea 1 Multi-Domeniu a Armatei SUA demonstrează capacitatea de a menține operațiunile în mișcare, cu ajutorul Collins Aerospace.

Dificultăți inițiale

Unitatea 1 Multi-Domeniu (MDTF) a Armatei SUA, operând dintr-o tabără improvizată, se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește securitatea, software-ul complex și conectivitatea instabilă atunci când trebuie să se relocheze.

Soluția Collins Aerospace

Pentru a depăși aceste obstacole, Collins Aerospace a colaborat cu unitatea pentru a demonstra posibilitatea de a efectua misiuni în mișcare. În timpul unui exercițiu recent, au demonstrat capacitatea de a muta echipamentul și software-ul de misiune dintr-o locație fixă într-un vehicul echipat cu internet prin satelit și 5G, menținând operațiunile fără întreruperi.

Capacități imbunătățite

Sistemul, numit Next Generation Battle Management On The Move, integrează inteligența artificială și învățarea automată pentru a ajuta unitatea să analizeze rapid datele și să identifice amenințările.

Dezvoltare și testare intensivă

Echipa Collins a lucrat îndeaproape cu unitatea timp de două săptămâni pentru a rafina și testa sistemul, dezvoltând prototipuri și ajustând software-ul pentru a se asigura că tranziția de la o locație fixă la operațiuni mobile este perfectă.

Beneficii și perspective

Exercițiul a demonstrat viabilitatea conceptului, iar echipa Collins intenționează să reducă timpul de exercițiu la jumătate în versiunile viitoare. Dezvoltarea în faze permite unității să utilizeze tehnologia pe măsură ce se îmbunătățește, fără a aștepta un produs final.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv10 ore ago

O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele

Corupție și abuzuri în fața justiției După dezvăluirile anterioare ale ziarului nostru, Incisiv de Prahova, legate de corupția endemică de...

Exclusiv10 ore ago

WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Magnatul Daniel Ștefănescu, audiat în megaescrocheria imobiliară WHITE TOWER Ieri, magnatul Daniel Ștefănescu, recunoscut ca unul dintre cei mai mari...

Exclusiv10 ore ago

Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin

10.000 lei daune morale pentru fuga de întrebări Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) nu mai tolerează discuțiile...

Exclusivo zi ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv2 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv3 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv3 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv3 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv3 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv3 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv4 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv5 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv5 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Actualitate6 zile ago

Cum prinde glas copilăria: Jucăriile de plus personalizate și tainele învățării prin joacă/ursuletultau.ro

Dragă cititorule, ia loc și răsfață-te puțin, căci azi am să-ți povestesc ceva deosebit — o istorie despre copilărie, despre...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv