15 judecatori ai Curtii de Apel Oradea solicita Parlamentului sa legifereze in regim de urgenta posibilitatea revocarii membrilor CSM. Articolul din lege este neconstitutional de 4 ani

0
118

Dat fiind ca de 4 ani articolul din Legea 317/2004 care reglementa procedura de revocare a membrilor alesi din CSM nu a fost pus in acord cu Constitutia, 15 judecatori ai Curtii de Apel Oradea au trimis pe data de 16 octombrie 2017 o solicitare Parlamentului Romaniei sa initieze si sa adopte, in regim de urgenta, “un proiect de lege distinct care sa reglementeze motivele si procedurile de revocare a membrilor magistrati – judecatori si procurori – alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”.

“Solicitam un proiect de lege distinct pentru ca aceasta punere in acord cu Constitutia a respectivului articol din legea de functionare a CSM sa nu treneze in Parlament”, s-a aratat in solicitare.

“O asemenea modificare este imperativa si urgenta dat fiind ca, prin Decizia CCR 196/2013, prevederile art. 55 alin. (4) si (9) din Legea 317/2004 au fost declarate neconstitutionale”, s-a mai spus in solicitare.

Cu toate ca decizia este veche de 4 ani, acel viciu constitutional constatat in Legea 317/2004 nu a fost indreptat inca de catre Parlament.

Art. 1 alin. (2) din Legea 317/2004 prevede expres ca “membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor şi procurorilor pentru activitatea desfaşurata in exercitarea mandatului”. Totusi, in lipsa unei proceduri de revocare, raspunderea membrilor CSM in fata celor care i-au ales nu exista.

“CSM, conform Constitutiei, este ‘garantul independentei justitiei’, adica institutia care ii asigura pe cetatenii din aceasta tara ca drepturile si libertatile lor le sunt respectate, fiind judecati de catre judecatori independenti, care se supun numai legii.

Fata de importanta pe care CSM o are in arhitectura democratica a statului roman, responsabilitatea membrilor consiliului trebuie sa fie pe masura.

In lipsa punerii in acord cu Constitutia a art. 55 din Legea 317/2004, membrii CSM nu pot fi revocati din functie de catre cei care i-au ales si, ca atare, nu pot fi trasi la raspundere de cei care i-au votat in autoritatea care garanteaza independenta justitiei”, s-a mai spus in scrisoare.

Judecatorii si-au reiterat, in concluzie, solicitarea catre Parlament de a initia “un proiect de lege distinct pentru adoptarea in regim de urgenta a dispozitiilior legale care sa faca posibila revocarea de catre magistrati a membrilor alesi in CSM”.

“Respectam autoritatea Parlamentului de a legifera, motiv pentru care lasam puterea legislativa sa faca propunerea de lege pe care o considera de cuviinta pentru a pune in acord art. 55 din Legea 317/2004 cu Constitutia”, au precizat judecatorii. “In acelasi timp, ne rezervam dreptul ca, odata proiectul initiat de Parlament, sa propunem eventuale amendamente pe marginea lui.”

Lista ramane deschisa oricarui judecator sau procuror doritor sa o sustina, precizeaza judecatoarea Florica Roman. (Sava N.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here